ΜΠΑΣΚΕΤ

Η προ Γκασόλ και Ναβάρο σπουδαία γενιά των Ισπανών

Η προ Γκασόλ και Ναβάρο σπουδαία γενιά των Ισπανών

Ανάμεσα στην εθνική Ισπανίας του τεράστιου, Σαν Επιφάνιο και των υπερηχητικών Πάου Γκασόλ, Χουάν Κάρλος Ναβάρο μεσολάβησε η... χάλκινη παρέα στο Μουντομπάσκετ του 1995 των Ντε Λα Φουέντε και Καρλος Χιμένεθ.

Τα τελευταία 15 χρόνια η εθνική Ισπανίας σημείωσε όσες επιτυχίες δεν είχε καταφέρει να πετύχει όλα τα υπόλοιπα χρόνια της πλούσιας μπασκετικής της ιστορίας.

Εξαιρετικούς παίκτες, όμως και διακρίσεις οι Ισπανοί και πριν κάνει την εμφάνιση της η μεγάλη φουρνιά παικτών με πρωταγωιστές τους Πάου Γκασόλ, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Χοσέ Καλντερόν, Φελίπε Ρέγιες και Ρούντι Φερνάντεθ.

Από το 1999 οι Ισπανοί έχουν κατακτήσει στα επτά τελευταία Ευρωμπάσκετ δύο χρυσά, τρία αργυρά και ένα χάλκινο, ενώ το 2006 στέφθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας. Παράλληλα, έχουν δύο ασημένια μετάλλια το 2008 και το 2012.

Η συγκεκριμένη γενιά έκανε την εμφάνιση της το 1999 στο, όταν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων της Λισαβόνας κατέκτησαν την πρώτη θέση. Παρόλα αυτά, τέσσερα μόλις χρόνια νωρίτερα μία άλλη φουρνιά εξαιρετικών παικτών είχε πάρει στο Μουντομπάσκετ Εφήβων της Αθήνας το χάλκινο μετάλλιο, καθώς είχε γνωρίσει στα ημιτελικά της διοργάνωσης την ήττα από το δικό μας αντιπροσωπευτικό συγκρότημα (80-57)!

Εκείνοι οι παίκτες μπορεί να μην έπιασαν τα στάνταρ απόδοσης των νεότερων - ίσως δεν πρόλαβαν να παίξουν μαζί για πολλά χρόνια στην εθνική - όμως όλοι λένε ότι χάρη σε εκείνους ξεκίνησε σιγά - σιγά η παρουσία των Ισπανών στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ και στη συνέχεια, αφού απομυθοποιήθηκε μέχρι ένα βαθμό το ΝΒΑ, οι καλύτεροι "μετακόμισαν" στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Από την άλλη τους χρεώνουν την ήττα από την Εθνική μας...

Οι δύο παίκτες που ξεχώρισαν από εκείνη την ομάδα ήταν οι Κάρλος Χιμένεθ και Ροντρίγκο Ντε Λα Φουέντε. Πλέον πλην των δύο Ρικάρντο Γκίγιεν και οριόλ Χούνιεντ όλοι οι παίκτες από τους χάλκινους του Μουντομπάσκετ του 1995 έχουν ολοκληρώσει τη μεγάλη καριέρα τους. Μία γενιά παικτών που έκανε ακόμα πιο ευνοϊκό το κλίμα για το μπάσκετ στη χώρα, ώστε να ακολουθήσουν οι επόμενοι...

Πηγή: Marca

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ