ΣΤΗΛΕΣ

Άσε με να παραμιλώ...

Σαν σήμερα, 21 χρόνια νωρίτερα, ο ΠΑΟΚ κατακτούσε το Korac Cup, επικρατώντας της Στεφανέλ Τριέστε με 91-100 στην Τεργέστη. Το Sport24.gr με την βοήθεια των Αχιλλέα Μαματζιόλα, Νίκου Μπουντούρη και Ευθυμη Ρεντζιά ανατρέχει στις στιγμές που ο "δικέφαλος" έκανε την Ευρώπη να "υποκλιθεί".

16 Μαρτίου 1994. Μια ημερομηνία ξεχωριστή για την ομάδα του ΠΑΟΚ. Μια ημερομηνία στην οποία γράφτηκε μια από τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία του "δικεφάλου". Η κατάκτηση του Korac Cup, του δεύτερου ευρωπαϊκού τίτλου στην ιστορία του συλλόγου. Και ο τίτλος συνδυάστηκε με μια από τα καλύτερα παιχνίδια στην ιστορία της ομάδας Ο δεύτερος τελικός απέναντι στην Στεφανέλ Τριέστε, στην Τεργέστη, έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους καλύτερους τελικούς ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Κι όχι άδικα, εάν δει κάποιος τα στατιστικά της ομάδας σε εκείνο το παιχνίδι. 25/26 βολές , 24/38 δίποντα , 9/11 τρίποντα και το 91-100 δικαιολογήθηκε απόλυτα! Πώς να χάσει, άλλωστε, μια ομάδα με τέτοιους αριθμούς...

Η παρέα του Πρέλεβιτς, του Κόρφα, του Σάβιτς, του Μπέρι, του Γαλακτερού, του Μπαλογιάννη, του Τσέκου, του Μαματζιόλα, του Ρεντζιά, του Μπουντούρη, αλλά και του προπονητή της ομάδας, Σούλη Μαρκόπουλου, έκανε τον Τάνιεβιτς και τους παίκτες του (ανάμεσά τους οι Μποντιρόγκα, Τζεντίλε, Φούτσκα, Λάμπλεϊ) να "λυγίσουν" από το πάθος των παικτών με τον δικέφαλο στο στήθος.

Το Sport24.gr κάνει αναδρομή στο παρελθόν και θυμάται εκείνες τις στιγμές, μέσα από τα βιώματα των πρωταγωνιστών. Οι Αχιλλέας Μαματζιόλας, Νίκος Μπουντούρης και ο -βενιαμίν τότε- Ευθύμης Ρεντζιάς μιλούν για την επιτυχία αυτή, απαντούν στο ερώτημα εάν ο τελικός της Τεργέστης είναι το καλύτερο παιχνίδι στην ιστορία της ομάδας, ενώ μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την προσπάθεια που συντελείται τα τελευταία χρόνια, με τον Μπάνε Πρέλεβιτς στον προεδρικό θώκο.

Τι θυμάστε από εκείνους τους τελικούς;

Αχιλλέας Μαματζιόλας: "Θυμάμαι ότι κάναμε καταπληκτικό παιχνίδι στην Ιταλία. Νομίζω ότι από τελικούς ο ΠΑΟΚ, σαν εικόνα, έχει παρουσιάσει εξαιρετική εικόνα στην Τεργέστη. Από τότε φαινόταν η δουλειά που έκανε ο Σούλης Μαρκόπουλος! Βέβαια, ήταν και απόρια της δουλειάς του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο Σούλης έδειξε δείγματα γραφής" .

Νίκος Μπουντούρης: "Αυτό το παιχνίδι, ο δεύτερος τελικός στην Ιταλία, είναι ένας από τους καλύτερους τελικούς που έχουν παιχτεί σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Είχε υψηλό σκορ, τρομερό θέαμα και τα ρόστερ των δύο ομάδων είχαν πολύ καλούς παίκτες. Πολύς κόσμος από τη Θεσσαλονίκη ταξίδεψε στην Ιταλία και πολλοί είχαν πει πως παίχτηκε το απόλυτο μπάσκετ" .

Ευθύμης Ρεντζιάς: "Ήταν η πρώτη μου σεζόν στον ΠΑΟΚ. Θυμάμαι και τα δύο παιχνίδια. Η ατμόσφαιρα ήταν τρομερή και στις δύο έδρες. Ήταν ο πρώτος τίτλος μου με τον ΠΑΟΚ και σίγουρα είναι αξέχαστος".

Άσε με να παραμιλώ...

Αρκετός κόσμος αναφέρει πως ο δεύτερος τελικός στην Ιταλία είναι το καλύτερο παιχνίδι στην ιστορία του ΠΑΟΚ...

Αχιλλέας Μαματζιόλας: "Επιβεβαιώνει την εικόνα της ομάδας. Και στατιστικά σε όλα τα επίπεδα ήταν άψογος! Σε όλους τους τομείς οι παίκτες πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνιση. Όταν σηκώνεις μια κούπα είναι κάτι το ξεχωριστό για όλους." .

Νίκος Μπουντούρης: "Είχαμε κάνει πολλά καλά παιχνίδια. Ίσως λόγω της σπουδαιότητας του αγώνα, ίσως επειδή ήταν τελικός και κρινόταν ένας τίτλος, θα μπορούσε κάποιος να το πει" .

Ευθύμης Ρεντζιάς: "Δεν νομίζω πως ήταν το καλύτερο της ομάδας. Ήταν ένα από τα πολύ καλά παιχνίδια της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ στην ιστορία του έχει κάνει άπειρα καλά παιχνίδια. Δεν θέλω να το ξεχωρίσω. Είναι ένα από τα πολλά καλά παιχνίδια της ομάδας".

Ο τίτλος της Τεργέστης αποτελεί έμπνευση για τον μέσο φίλο του ΠΑΟΚ;

Αχιλλίεας Μαματζιόλας: "Νομίζω ότι όλοι οι ΠΑΟΚτσήδες, ιδίως οι μπασκετικοί αναπολούν όχι μόνο τον τελικό, αλλά και την ομάδα εκείνη, γενικότερα. Οι φίλαθλοι θυμούνται αυτές τις στιγμές και θα θέλαμε κάποια στιγμή να γεμίζει το γήπεδο και η ομάδα να μπαίνει σε τροχιά πρωταθλητισμού" .

Νίκος Μπουντούρης: "Οι επιτυχίες του παρελθόντος εμπνέουν τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Οι παλιότεροι της φέρνουν στο μυαλό τους, ενώ οι πιο νέοι βλέπουν videos με τις επιτυχίες αυτές. Αυτό είναι και ένα σημάδι πως δεν έχουν να σκεφτούν κάτι καινούργιο. Η ομάδα του ΠΑΟΚ θα μπορούσε να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια νοικοκυροσύνη με την παρουσία του Μπάνε Πρέλεβιτς στην διοίκηση. Μια βοήθεια οικονομική θα πήγαινε την ομάδα ένα βήμα παραπάνω και θα έκανε τον κόσμο περήφανο".

Ευθύμης Ρεντζιάς: "Εννοείται! Είναι ένας πολύ μεγάλος τίτλος, δεν το συζητούμε. Είναι κομμάτι της ιστορίας της ομάδας του ΠΑΟΚ για το λόγο του ότι δεν υπήρξαν άλλοι τόσο μεγάλοι τίτλοι τα επόμενα χρόνια".

Άσε με να παραμιλώ...

Αυτός ήταν ο τελευταίος ευρωπαϊκός τίτλος του ΠΑΟΚ. Έκτοτε η ομάδα είχε φθίνουσα πορεία. Τι έφταιξε γι αυτό;

Αχιλλέας Μαματζιόλας: "Είναι καθαρά οικονομικοί οι λόγοι. Αυτοί είναι αποτέλεσμα της στιβαρής διοίκησης. Τα μπάτζετ είχαν ανέβει, έρχονταν προπονητές μεγάλοι και σπουδαίες μεταγραφές. Αυτό με τον καιρό δεν μπορούσε να υποστηριχθεί και σαν αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ έμεινε πίσω. Τα επόμενα χρόνια οι ομάδες της Αθήνας αποφάσισαν να ενισχυθούν. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι πιο δυνατά εκεί και το μπάσκετ μεταφέρθηκε εκεί. Συν της άλλης, το μπάσκετ άρχισε να "κουράζει" τον κόσμο. Οι τέσσερις πρώτες ομάδες της Θεσσαλονίκης έκαναν πρωταθλητισμό και αυτό έφερε σταδιακά την πτώση, καθώς ο κόσμος δεν είχε την "δίψα" του παρελθόντος" .

Νίκος Μπουντούρης: "Ο τίτλος αυτός αξιοποιήθηκε, γιατί μέχρι το 1998 ο ΠΑΟΚ ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Από τη δεκαετία του '80 κι έπειτα ο ΠΑΟΚ ήταν μέσα στους τίτλους. Είχε να κάνει με τα χρήματα. Η κατάσταση έπεσε οικονομικά. Δεν έρχονταν τόσο καλοί παίκτες και προπονητές. Μετά βγήκαν στο προσκήνιο ομάδες της Αθήνας" .

Ευθύμης Ρεντζιάς: "Το μπάσκετ πήγε αρκετά πίσω. Δεν υπήρξαν οι ανάλογες ομάδες για να διεκδικήσουν τρόπαια, από πλευράς ΠΑΟΚ. Θεωρώ πως το κύριο πρόβλημα ήταν τα χρήματα. Δεν μπορούσε ο ΠΑΟΚ να σταθεί, οικονομικά, στο ίδιο επίπεδο".

Τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ βρίσκει τον δρόμο του. Θεωρείτε πως μπορεί να φτάσει στα επίπεδα του παρελθόντος;

Αχιλλέας Μαματζιόλας: "Αυτό που κάνει ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια, είναι κάτι που πρέπει να κάνουν όλες οι ομάδες. Στιβαρή διοίκηση, που δεν σημαίνει πως θα βάζει εκατομμύρια κάθε χρόνο. Θα στηρίζει αποφάσεις των προπονητών και όχι μόνο. Θα σέβεται τα χρήματα που έχει να διαθέσει, τα οποία δεν είναι ίδια με το παρελθόν. Υπάρχει ένας άνθρωπος στον πάγκο της ομάδας που είναι ο πιο αξιόλογος προπονητής που έχει περάσει από τον "δικέφαλο" τα τελευταία χρόνια. Είναι δείγματα που κάνουν μια ομάδα να πηγαίνει με σταθερά βήματα, μπροστά. Ελπίζουμε να στελεχωθεί ακόμα πιο δυνατά στο οικονομικό κομμάτι η ομάδα. Να έρθουν χρήματα, μεταγραφές, κόσμο και μαζί με αυτά θα έρθουν διακρίσεις" .

Νίκος Μπουντούρης: "Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που γίνεται. Γίνεται από ανθρώπους που γνωρίζουν από μπάσκετ, όπως ο Νίκος Σταυρόπουλος, ο Σούλης Μαρκόπουλος. Άνθρωποι με ήθος, αξιοπρέπεια και συνέπεια. Δεν κάνουν βεβιασμένες κινήσεις και το πιο σημαντικό είναι πως θέλουν να έχουν έναν επιτυχημένο σύλλογο, να μην κάνουν μεγάλα ανοίγματα και να είναι στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος. Χρειάζεται και το οικονομικό, όμως, γιατί ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα. Οπότε, υπάρχει χώρος για κάποιον να βοηθήσει και να επενδύσει στην ομάδα" .

Ευθύμης Ρεντζιάς: "Ο Μπάνε Πρέλεβιτς ανέλαβε μια δύσκολη κατάσταση και τη διαχειρίζεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Ο τρόπος που επέλεξε να διαχειριστεί την κατάσταση για να εξυγιάνει την ομάδα φέρνει άμεσα αποτελέσματα. Θεωρώ πως σε κάποια χρόνια ο ΠΑΟΚ θα είναι εκεί που το αξίζει. Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Θέλει υπομονή και γνώση για να τα καταφέρει και ο Μπάνε το κάνει σε πολύ καλό επίπεδο".

Για την ιστορία...

Στεφανέλ Τριέστε: Μποντιρόγκα 24, Τζεντίλε 23, Πιλούτι 13, Φούτσκα 9, Ντε Πολ, Λάμπλεϊ 18, Μποντέτο, Κανταρέλο 4, Καλαβίτα

ΠΑΟΚ: Μπουντούρης 12 (2/2), Πρέλεβιτς 30 (3/3), Μπαλογιάννης, Κόρφας 16 (2/4), Γαλακτερός 8 (2/2), Σάβιτς 8, Μπέρι 26

Άσε με να παραμιλώ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ