ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Όταν ο Παναθηναϊκός πάτησε στην κορυφή

Όταν ο Παναθηναϊκός πάτησε στην κορυφή

Σαν σήμερα το 1996 στο Παρίσι, ο Παναθηναϊκός έκανε αισθητή την παρουσία του στην Ευρώπη, κατακτώντας το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο που αμφισβητήθηκε από πολλούς, ωστόσο στις καρδιές των "πράσινων" κατέχει ξεχωριστή θέση. To Sport24.gr θυμάται...

O Παναθηναϊκός σαν σήμερα (11/4), κατέκτησε την πρώτη του Ευρωλίγκα το 1996 στο Παρίσι, σε έναν τελικό που συζητήθηκε πολύ κι έμεινε στην ιστορία.

Η πρώτη κούπα που κατακτήθηκε στο "Παλέ ντε Μπερσί" αμφισβητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη του Παναθηναϊκού στη χρυσή εποχή της Ευρωλίγκας. Το Sport24.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και σας θυμίζει τι έγινε πριν από 17 χρόνια.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, παραμένει το πιο γλυκό για τον κόσμο. Ίσως γιατί αυτός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτησή του. Εκείνο το βράδυ της 11ης Απριλίου, το «Παλέ ντε Μπερσί» ντύθηκε στα... πράσινα, καθώς φιλοξένησε περίπου 10.000 φιλάθλους του Παναθηναϊκού, που δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να τραγουδούν υπέρ της ομάδας τους.

Την μεγάλη Πέμπτη του 1996 ο κόσμος του Παναθηναϊκού έκανε Ανάσταση δύο ημέρες νωρίτερα, καθώς στην τρίτη διαδοχική παρουσία της ομάδας τους σε Final-4 συνέβη αυτό που όλοι λαχταρούσαν. Στον αξέχαστο μεγάλο τελικό της 11ης Απριλίου, οι πράσινοι επικράτησαν με 67-66 της Μπαρτσελόνα, μετά από μία απίστευτη σε εξέλιξη φάση.

Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς έκανε την τάπα της ζωής του και χάρισε στην ομάδα του το βαρύτιμο τρόπαιο. Ένα τρόπαιο για το οποίο οι πράσινοι είχαν μοχθήσει πολύ από το πρώτο λεπτό του αγώνα και άξιζαν να κατακτήσουν όντας καλύτεροι στα σημεία από την Μπαρτσελόνα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς είχε για τα δεδομένα της εποχής ένα εξωπραγματικό ρόστερ στα χέρια του. Πέρα από τον ανυπέρβλητο Ντομινίκ Ουίλκινς που εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο όνομα που έχει περάσει ποτέ τον Ατλαντικό για να παίξει μπάσκετ στην Ελλάδα, είχε δημιουργηθεί μία πλήρης ομάδα σε όλες τις θέσεις με παίκτες όπως οι Βράνκοβιτς, Αλβέρτης, Γιαννάκης και Κόρφας.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ποιοι παίκτες σκόραραν για τον Παναθηναϊκό στον τελικό: Αλβέρτης 17(1), Βουρτζούμης 2, Οικονόμου 10(1), Κόρφας 4, Γιαννάκης 9(1), Βράνκοβιτς, Ουίλκινς 19, Σταυρακόπουλος 9(1).

Ισπανικές ενστάσεις και Δαλματός γίγαντας

Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς χαρακτηρίστηκε σαν από μηχανής Θεός με τον τρόπο που αποσόβησε βέβαιο καλάθι στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα κι ενώ η ομάδα του προηγούνταν με 67-66. Ο "Δαλματός γίγαντας" έκανε το σπριντ της ζωής του, πέρασε πάνω από σωριασμένα κορμιά και φιλοδώρησε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με μία μεγαλειώδη τάπα τον Μοντέρο που είχε ξεχυθεί στον αιφνιδιασμό.

Ήταν καθοριστική η συμβολή του στο να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης ο Παναθηναϊκός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον Ντομινίκ Ουίλκινς ο οποίος πήρε τον τίτλο του MVP της διοργάνωσης, έχοντας πετύχει 51 συνολικά πόντους στα δύο παιχνίδια.

Μετά τις ενστάσεις της Μπαρτσελόνα, η FIBA πραγματοποίησε ολονύχτια σύσκεψη για να αποφασίσει. Τα παράπονα των Ισπανών ότι η μπάλα χτύπησε το ταμπλό και ότι έπρεπε να μετρήσει το καλάθι απασχόλησαν τον Τύπο επί μέρες μετά. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα επικυρώθηκε και ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο.

Οι δύο ατάκες που ξεχώρισαν

Δύο ήταν οι ατάκες που έμειναν στην ιστορία από εκείνο το Ευρωπαϊκό του 1996 και ειπώθηκαν από δύο διαφορετικά άτομα. Η πρώτη ανήκε στον Ντομινίκ Ουίλκινς... "Who cares?". Ποιος νοιάζεται δηλαδή ελληνιστί απάντησε ο Αμερικανός του Παναθηναϊκού όταν έφτασαν στα αυτιά του τα όσα ακούγονταν για περί αντικανονικότητας της τάπας του Βράνκοβιτς στον μεγάλο τελικό.

Η άλλη ειπώθηκε από τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και ήταν ομολογουμένως πολύ έξυπνη... "Αν η Μπαρτσελόνα νομίζει ότι είναι ηθική νικήτρια, ας δώσει στους παίκτες της το πριμ του τίτλου"!

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ