ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Όταν ο Ομπράντοβιτς ανέλαβε τον ΠΑΟ

Όταν ο Ομπράντοβιτς ανέλαβε τον ΠΑΟ

Λίγο πριν ξεκινήσει η κουβέντα σας με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς (στη 1 το μεσημέρι), το Sport24.gr και ο Γιάννης Φιλέρης θυμούνται το καλοκαίρι του 1999 και πώς ο Σέρβος κόουτς συμφώνησε να υπογράψει συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, ενώ οι "πράσινοι" είχαν το προφορικό "ναι" του Γιάννη Ιωαννίδη!

Αν δεν το ξέρετε, σήμερα το μεσημέρι στη 1μμ, οι αναγνώστες του Sport24.gr, θα έχετε την ευκαιρία να συνομιλήσετε ζωντανά με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Μια ευκαιρία μοναδική, γιατί ο άνθρωπος που θα απαντήσει στις ερωτήσεις σας δεν είναι τυχαίος, αλλά ο πιο επιτυχημένος προπονητής σε ολόκληρη την Ευρώπη και ο ηθικός αυτουργός της δημιουργίας μιας μπασκετικής δυναστείας όπως ο Παναθηναϊκός.

Μπείτε στη LIVE συζήτηση (13:00) με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τον Δημήτρη Ιτούδη και αφήστε ερωτήσεις και σχόλια.

Ο Ζοτς συμπλήρωσε ήδη 12 χρόνια στην Ελλάδα και στο τιμόνι του Παναθηναϊκού. Μπορεί φέτος να είναι η τελευταία χρονιά που τον βλέπουμε στην ίδια θέση, μπορεί και όχι. Δεν έχει σημασία. Ακόμη, άλλωστε, κι αν αποχωρήσει από τους "πράσινους" θα έχει αφήσει πίσω του μια κληρονομιά, που δύσκολα μπορεί να βρει διαδόχους για να την αξιοποιήσουν. Ίσως γιατί ...Ομπράντοβιτς δεν βγαίνουν τόσο εύκολα.

Όταν ο Ομπράντοβιτς ανέλαβε τον ΠΑΟ

Η παρουσίαση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς από τον Παναθηναϊκό τον Ιούνιο του 1999

Λίγο πριν ξεκινήσει η κουβέντα σας μαζί του, καλό είναι να ανατρέξουμε στο πρώτο καλοκαίρι που εμφανίστηκε στην Ελλάδα, υπογράφοντας συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό, έχοντας ήδη κατακτήσει την Ευρωλίγκα τρεις φορές, με την Παρτίζαν, την Μπανταλόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Κατά σύμπτωση και όπως το ήθελε το πεπρωμένο του, απέναντί του στον τελικό είχε βρει τον Ολυμπιακό τις δύο τελευταίες φορές.

Η ιστορία λέει ότι ο Ολυμπιακός ήταν και η πρώτη ελληνική ομάδα που εξέτασε την περίπτωσή του, καθώς μάλιστα υπήρχε και θετική εισήγηση από τον αποχωρήσαντα (εκείνο το καλοκαίρι) Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Ο Ντούντα, έχοντας χάσει τα πάντα στον τρίτο χρόνο της θητείας του στον Πειραιά (με πιο σημαντική την απώλεια του τίτλου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και για πρώτη μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από τον ΠΑΟ) έφευγε από τον Ολυμπιακό. Περιέργως ο Παναθηναϊκός παρότι πρωταθλητής, έδιωχνε κι αυτός τον προπονητή του (Σούμποτιτς) καθώς η διετία του "Πίξι" στο ΟΑΚΑ είχε φέρει μεν τους πρώτους εθνικούς τίτλους, αλλά και τεράστια ένταση στο εσωτερικό της ομάδας.

Ωστόσο εκείνο το καλοκαίρι (του 1999) στο επίκεντρο δεν ήταν ο Ομπράντοβιτς, αλλά ο Γιάννης Ιωαννίδης. Το περιοδικό "Τρίποντο" στο τεύχος 551 της 1ης Ιουνίου, είχε φωτογραφία τον "ξανθό" με τους τρεις προέδρους (Κόκκαλη, Γιαννακόπουλο, Φιλίππου) σε δεύτερο πλάνο και τίτλο "Μήλο της έριδος"

Ο Ιωαννίδης, μετά τη λήξη του πρωταθλήματος, που είχε δει από το σπίτι του (ένα χρόνο πριν είχε αποχωρήσει από την ΑΕΚ) κι ενώ είχε συμφωνήσει με την ΕΟΚ για να αναλάβει τεχνικός σύμβουλος της Εθνικής (δίπλα ή ...λίγο πιο πάνω από τον Κώστα Πετρόπουλο) ήταν φαβορί να αναλάβει τον Παναθηναϊκό. Οι Γιαννακόπουλοι σχεδόν θεωρούσαν σίγουρο το "ναι", αλλά εκεί στις αρχές Ιουνίου έγινε η ανατροπή. Πρώτα οι αντιδράσεις του κόσμου του Παναθηναϊκού και δυο δηλώσεις, μια από τον Κόκκαλη και μία από τον Ιωαννίδη, έφεραν τα πάνω κάτω.

Το ρεπορτάζ του "Τρίποντου" και του Π.Παναγιωτόπουλου έγραφε:

" Ξεκινάμε από τον Ολυμπιακό, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά διότι μια δήλωση-βόμβα του Σωκράτη Κόκκαλη το πρωί του Σαββάτου μπορεί να ανατρέψει όλες τις ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί. "Η ιστορία του συλλόγου είναι τέτοια, που από τη στιγμή που είναι ελεύθερος ένας προπονητής της αξίας του Ιωαννίδη, δεν γίνεται να μην ασχοληθεί μαζί του" είπε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού προσθέτοντας και ορισμένα για έλλειψη πάθους και τσαμπουκά την τελευταία διετία, ανακατεύοντας για τα καλά την τράπουλα. Βλέπετε και ο "ξανθός" μέσω του "περιβάλλοντός" του είχε αφήσει να διαρρέει ότι η επιστροφή του στον Ολυμπιακό ήταν προτεραιότητα για αυτόν. Σε βαθμό που να μην έχει πρόβλημα να χαλάσει οποιαδήποτε προφορική συμφωνία, προκειμένου να βρεθεί πάλι στον Πειραιά. Ο Ολυμπιακός είναι λοιπόν το φαβορί έστω κι αν οι πληροφορίες τον θέλουν να συζητάει με τους Μεσίνα (φεύγει από την Κίντερ) και Ομπράντοβιτς.

Ο Παναθηναϊκός, το προηγούμενο φαβορί αφού φερόταν να έχει συμφωνήσει με τον "ξανθό" έμεινε εκτός παιχνιδιού μετά το άδειασμα του Ιωαννίδη σε ραδιοφωνικό σταθμό: "Δεν θέλω να διχάσω τον κόσμο του Παναθηναϊκού, ούτε επιθυμώ να δημιουργήσω πρόβλημα στους αδελφούς Γιαννακόπουλους. Ευχαριστώ όσους με ήθελαν, σέβομαι την άποψη όσων δεν με ήθελαν"!

Κεραυνός εν αιθρία; Όχι ακριβώς. Μπορεί ο Θανάσης Γιαννακόπουλος να διαλαλούσε σε όλους τους τόνους ότι έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τον Ιωαννίδη (ακόμη και πριν από το τέλος του πρωταθλήματος), μπορεί οι φιλότιμες προσπάθειές του να έκαμψαν τις αντιδράσεις του μεγαλύτερου μέρους των οργανωμένων, που στους τελικούς έβριζαν σκαιότατα τον "ξανθό", ήταν φανερό, όμως, ότι ο Ιωαννίδης το σκεφτόταν. Κι όταν η ΑΕΚ μέσω του Φιλίππου τού έκανε επίσημη πρόταση το βράδυ της Πέμπτης, αποφάσισε να κάνει πίσω και να μη διακινδυνεύσει την υστεροφημία του.

Για να βάζουμε ένα τέλος σε κάθε ομάδα (γιατί ο ξανθός εμπλέκεται σε πολλά σίριαλ) ο Παναθηναϊκός βγήκε στο κυνήγι νέου προπονητή. Κάποιοι μιλούν για "προξενιό" (μέσω του Μποντιρόγκα) με τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Ιταλίας, Μπόγκταν Τάνιεβιτς, άλλοι θεωρούν φαβορί τον Ομπράντοβιτς που φεύγει από το Τρεβίζο".

2/6/99
ªYNANTHªH KOKKA¤H / I¿ANNI¢H ªTA ¡PA¼EIA THª INTPAKOM.
2/6/99 ªYNANTHªH KOKKA¤H / I¿ANNI¢H ªTA ¡PA¼EIA THª INTPAKOM. 2/6/99 ªYNANTHªH KOKKA¤H / I¿ANNI¢H ªTA ¡PA¼EIA THª INTPAKOM.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης υποδέχεται τον Γιάννη Ιωαννίδη στα Γραφεία της Ιντρακόμ...

Μια εβδομάδα αργότερα ο Ιωαννίδης περνούσε την πόρτα των Γραφείων της Ιντρακόμ, με τον Σ.Κόκκαλη να τον καλεί λέγοντας "έλα ρε Γιάννη να ξαναφτιάξουμε την ομαδάρα" (με τον Γιώργο Σαλονίκη να έχει καταφέρει να κάμψει όλες τις αντιστάσεις του προέδρου του Ολυμπιακού) και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έστελνε υπογεγραμμένο συμβόλαιο στους αδερφούς Γιαννακόπουλους.

Η ιστορία είχε γραφτεί οριστικά. Ή μάλλον...μόλις άρχισε να γράφεται.

Όταν ο Ομπράντοβιτς ανέλαβε τον ΠΑΟ

Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Δημήτρης Ιτούδης στην πρώτη τους προετοιμασία με τον Παναθηναϊκό τον Αύγουστο του 1999

ΥΓ: Δυο μήνες μετά στο τεύχος 564 του "Τρίποντου" ο Νίκος Μπουρλάκης έκανε ρεπορτάζ για την πρώτη προετοιμασία του Παναθηναϊκού, υπό τις οδηγίες του Ομπράντοβιτς. Ο τίτλος ήταν χαρακτηριστικός: "Πράσινος Στρατός", σημειώνοντας ότι" η πρώτη καινοτομία στον Παναθηναϊκό του 2000 είναι η επιβολή στρατιωτικής πειθαρχίας από τον ασυμβίβαστο Σέρβο, προπονητή των τίτλων". "Ο Ομπράντοβιτς είναι αυστηρός, λατρεύει την στρατιωτική πειθαρχία και την έχει επιβάλει με τον τρόπο του" έγραφε ο Νίκος, για να προσθέσει: " Είναι τελειομανής, δεν το κρύβει κι αυτό το κατάλαβαν οι παίκτες του από την πρώτη στιγμή". Ο στρατός ήταν έτοιμος για την πρώτη του ...επίθεση, Λίγους μήνες αργότερα, στην Θεσσαλονίκη, κατακτούσε την Ευρωλίγκα και άρχιζε ο δρόμος για τα ...αστέρια.

Διαβάστε τις θανατηφόρες ατάκες που έχει εκστομίσει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Διαβάστε για τους τίτλους και τα ρεκόρ που έχει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ