ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο κόσμος στα πόδια του Εμπάκβε

Ο κόσμος στα πόδια του Εμπάκβε

Οι ψηλοί σπανίζουν. Αυτοί που κάνουν καλά τη δουλειά, είναι ακόμα πιο λίγοι. Ο Τρέβορ Εμπάκβε ανήκει σε αυτή την ολιγομελή λίστα και για αυτό τον "κοιτούν" διάφοροι. Όπως η Μπαρτσελόνα και ο Παναθηναϊκός.

Ο Τρέβορ Εμπάκβε έχει όνειρο να γίνει NBAer. Έως ότου βρει μια θέση στο θεαματικότερο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βρίσκει άνετα δουλειές στην Ευρώπη. Μετά τη Βίρτους, υπέγραψε στην Μπάμπεργκ, αλλά έχει option έως το τέλος του μήνα, για να πάει σε ομάδα Euroleague. Ποιος είναι ο κύριος;

Έγινε πατέρας, στα 19. Μάλλον για αυτό στα 25 του, ο Αμερικανός σέντερ ξεχωρίζει, με όσα κάνει όχι μόνο εντός παρκέ, αλλά και εκτός αυτών. Το ξέσπασμα, το έκανε φέτος με τη Βίρτους Ρόμα. Είναι που είναι λίγοι οι ικανοί σέντερ, εκείνος έλαμψε σε βαθμό που μπήκε στο στόχαστρο ομάδων της Euroleague, όπως είναι η Μπαρτσελόνα, αλλά και ο Παναθηναϊκός.

Ο κόσμος στα πόδια του Εμπάκβε

Προηγήθηκε βέβαια, και μια εμπειρία που τον βοήθησε να καταλάβει (ήθελε, δεν ήθελε) πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ ήταν στο Summer League του Λας Βέγκας, ως μέλος των Ράπτορς κατάλαβε πως το θέμα που είχε στο δεξί γόνατο (μηνίσκος), στο μεγαλύτερο μέρος της -δεύτερης- τελευταίας του χρονιάς στο κολέγιο (με τους Minnesota Gophers) θα καθυστερούσε το όνειρο του να γίνει NBAer.

Ένα χρόνο αργότερα, διαβεβαιώνει ότι " είμαι ο ίδιος παίκτης που ήμουν πριν τον τραυματισμό μου". Για την ιστορία, ο Εμπάκβε πέρασε έξι χρόνια σε κολέγια και το NCAA, λόγω του τραυματισμού του, αλλά εκείνος είδε ένα θετικό στην όλη ιστορία: "Πόσοι είχαν αυτήν την ευκαιρία, μαζί και τη δυνατότητα να πάρουν περισσότερα από ένα πτυχία και Master; Νιώθω ευγνώμων και έχω ως στόχο να εκμεταλλευτώ στο έπακρο την ευκαιρία". Τι έκανε; Έχει πτυχίο σε αναδημιουργία και μελέτες κήπων, Master στην εκπαίδευση και την εφαρμοσμένη κινησιολογία. " Ξέρω όλους τους καθηγητές, με το μικρό τους", σχολίασε, χαριτολογώντας.

Ο κόσμος στα πόδια του Εμπάκβε

Τα απανωτά εμπόδια

Ο Εμπάκβε ξεκίνησε τις σπουδές το 2007, στο Marquette, αλλά διαδοχικοί τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να κάνει δουλειά στα παρκέ. Μετά, πήγε στο Miami Dade Community College, όπου τον κατηγόρησαν για απάτη. Έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση, είχε κάνει 100 ώρες κοινωνικής εργασίας και είχαμε "μπει" (ως πλανήτης) στο 2010. Από την αρχή έως το τέλος δήλωνε "αθώος", πράγμα που αποδείχθηκε και τότε ήταν "καθαρός" να συνεχίσει την καριέρα του.

Το επόμενο εμπόδιο ήταν όταν Υπολογιζόταν στα pick του πρώτου γύρου, στο draft του 2013, αλλά δεν άκουσε το όνομα του εκείνη τη βραδιά. Ήξερε πως αυτό θα συμβεί, μετά τον τραυματισμό του στο γόνατο. Δούλεψε με αρκετές ομάδες του ΝΒΑ, συμπεριλαμβανομένων των Wolves. "Μ πορεί να παίξει στη λίγκα μας" είχε αποφανθεί ο Flip Saunders, πριν προσθέσει " δεν νιώσαμε πως ήμασταν σε θέση να έχουμε τέσσερις ρούκι στο ρόστερ μας". Κάπως έτσι, κίνησε για την Ευρώπη με τη Ρόμα να παίρνει το ρίσκο. Γιατί περί αυτού επρόκειτο, με τη Virtus να επιβραβεύεται στο τέλος της ημέρας και τον Αμερικανό σέντερ να κάνει θραύση.

Ο κόσμος στα πόδια του Εμπάκβε

Η εμπειρία της Ιταλίας

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Twincities.com, παρέα με τον 6χρονο γιο του, Makhi ενημέρωσε πως " στην Ιταλία πέρασα πολύ καλά. Τελείωσα πολύ δυνατά τη σεζόν. Μπορώ να πω ότι είχα μια πολύ καλή πρώτη χρονιά στην Ευρώπη. ΟΚ, υπήρχαν σκαμπανεβάσματα, αλλά είμαι χαρούμενος με τον τρόπο που ολοκλήρωσα τη χρονιά". Πώς ήταν αυτό; Με αμέτρητα εντυπωσιακά καρφώματα, που αποδείκνυαν ότι πλέον χαίρει άκρας υγείας. Είχε 10.6 π., 10.1 ριμπ., και 1.5 τάπες ανά αγώνα, με ποσοστό 58.9% στα σουτ και 77.1% στις βολές, όπως η Ρόμα έφτανε στους ημιτελικής της SerieA. Είναι και ο κάτοχος του ρεκόρ όλων των εποχών, σε συγκομιδή ριμπάουντ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα (με 20).

" Η ιταλική λίγκα είναι εκπληκτική, μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη" ενημερώνει " πολλοί κορυφαίοι παίκτες, που έχουν "φτιάξει" όνομα στην ήπειρο έχουν περάσει από εκεί. Ο Μανού Τζινόμπιλι πέρασε μια διετία στην Ιταλία, πριν πάει στο ΝΒΑ. Έπαιξε σε υψηλό επίπεδο και είχα την ευκαιρία να δείξω σε όλους πως το το γόνατο μου είναι μια χαρά".

Προσαρμόστηκε χωρίς πρόβλημα, στη νέα κουλτούρα, τη γλώσσα και τον τρόπο ζωής στη Ρώμη, μετά... τους δυο πρώτους δύσκολους μήνες. Βοήθησε βέβαια, η παρουσία της αρραβωνιαστικιάς του, Jennifer Belsito, η οποία προτιμά τώρα να ζει στην Ευρώπη. Ο γιος του είχε την ευκαιρία να μάθει ιταλικά " και μετά την πρώτη του λέξη που ήταν "μπάλα", πλέον αγαπά το "bravo" και το "ciao"". Υπήρχε και κάτι ακόμα που έκανε την προσαρμογή πιο εύκολη: ο Τζόρνταν Τέιλορ, πρώην παίκτης του Winsconsin. Οι δυο τους ήταν αντιμέτωποι, στο κολέγιο, στα ματς των Gophers με τους Badgers, ενώ και οι δύο μεγάλωσαν στη Μινεσότα. Ο Τέιλορ έμεινε στα πιτς, μετά έναν τραυματισμό στο γοφό. Ο Εμπάκβε διέπρεψε.

Ο κόσμος στα πόδια του Εμπάκβε

Η αρραβωνιαστικιά του με το παιδί του

Το συμβόλαιο με την Μπάμπεργκ

Την Κυριακή (6/7) διαβάσαμε πως ο Εμπάκβε υπέγραψε συμβόλαιο με την Μπάμπεργκ. Αυτό που δεν διαβάσαμε, ήταν ότι έχει μέσα NBA και Euroleague out, έως τις 31/7. Δηλαδή, αν βρεθεί ομάδα της Euroleague ή του ΝΒΑ που θα του δώσει τουλάχιστον 450.000 ευρώ και στη γερμανική ομάδα 75.000 ευρώ, μπορεί να τον αποκτήσει.

Ποιος είναι μέσα στο παρκέ
(από τον κόουτς Στέφανο Τριαντάφυλλο)

" Είναι ένας μοντέρνος ψηλός, που βασίζεται στα αθλητικά του προσόντα. Παρά τον τραυματισμό που υπέστη στο κολέγιο, διακρίνεται για την δύναμη και την εκρηκτικότητα του. Είναι πολύ καλός finisher και κυρίως πολύ καλός ριμπάουντερ, τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα. Ξέρει να παίρνει καλές θέσεις είτε για να ανανεώσει μια επίθεση, είτε για να τελειώσει κάποια φάση μετά από ασίστ. Στα συν του το γεγονός ότι είναι από τους παίκτες που ψάχνουν την επαφή και είναι πολύ καλός στο να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του για να "κλειδώσει" τον αντίπαλο και να προετοιμάσει το έδαφος για να σκοράρει, δεδομένου ότι δεν είναι από τους παίκτες με μεγάλο ρεπερτόριο κινήσεων.

Στα μείον του είναι το γεγονός έχει "γράψει" μια μόλις σεζόν στην Ευρώπη και χρειάζεται να μπει ακόμη πιο βαθιά στην φιλοσοφία του μπάσκετ της "γηραιάς ηπείρου", η συνήθεια του να κάνει εύκολα φάουλ και το γεγονός ότι δεν απειλεί καθόλου με σουτ (παρότι έχει υψηλό ποσοστό στις βολές)"
.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ