ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Διαμαντίδης δεν είναι "ρομπότ"

Ο Διαμαντίδης δεν είναι "ρομπότ"
INTIME SPORTS

Tι έχει ο Δημήτρης Διαμαντίδης; Είναι κουρασμένος; Εχει κάποιο κρυφό τραυματισμό; Διανύει περίοδο ντεφορμαρίσματος, όπως όλοι οι παίκτες; Τo Sport24.gr επιχειρεί να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτει ο μέσος φίλος του μπάσκετ ανοίγοντας τον φάκελο του περυσινού MVP της Ευρωλίγκας...

«Υπάρχουν λεπτομέρειες, που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι απλοί φίλαθλοι, ακόμη και οι δημοσιογράφοι», υποστήριξε ο ασίσταντ κόουτς του Παναθηναϊκού Δημήτρης Ιτούδης σε πρόσφατη συνέντευξή του πριν από το ντέρμπι «αιωνίων» στο ΣΕΦ, που ανέδειξε νικητή (78-77) τον Ολυμπιακό.

Ο άμεσος συνεργάτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει απόλυτο δίκιο και αυτό πρέπει να το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη όσοι (οπαδοί ή δημοσιογράφοι) "ντύνονται" προπονητές συσσωρεύοντας στην κριτική τους τη γνώση του Φιλ Τζάκσον και του Πατ Ράιλι.

Ολα όσα συμβαίνουν στο παρκέ δεν είναι αυτονόητα και συχνά κρύβουν αιτίες που δεν πάει ο νους του καθενός παρά μόνο των προπονητών και των παικτών που εργάζονται στην εκάστοτε ομάδα και ζουν καθημερινά την πίεση, τους τραυματισμούς, τα ψυχολογικά "up and downs" και εν τέλει, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα λεγόμενα μυστικά των αποδυτηρίων. Πόσω μάλλον, όταν πρόκειται για τον εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό, ο οποίος συχνά εφαρμόζει στρατηγικές που ξεπερνούν τις γνώσεις ακόμη και των ειδημόνων.

Η εικόνα του Διαμαντίδη στο παρκέ του ΣΕΦ έδωσε κάποιες, αλλά όχι όλες τις απαντήσεις. Είναι προφανές ότι το τελευταίο διάστημα, κάτι που φάνηκε και στην ήττα από την Ούνιξ Καζάν στο ΟΑΚΑ, ο αρχηγός του ΠΑΟ δεν έχει τη φρεσκάδα που τον διέκρινε σε άλλες περιόδους. Απέναντι στη νεανική περιφέρεια του Ολυμπιακού, η οποία ξεχείλιζε ενθουσιασμό και ενέργεια, έδειξε να μην κινείται στις ταχύτητες που αυτός ξέρει. Στα τρίποντα, που πέτυχε, βέβαια, ο Βαγγέλης Μάντζαρης, φέρει ελάχιστη ευθύνη, αφού η τακτική του ΠΑΟ ρίσκαρε στα σουτ του νεαρού.

Ισως είναι αυθαίρετο, αλλά όποιος έχει παρακολουθήσει με προσοχή τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται ο Διαμαντίδης, μπορεί να αντιληφθεί πότε ακριβώς οι δυνάμεις του βρίσκονται στην κορύφωσή τους και πότε τον εγκαταλείπουν. Οταν, λοιπόν, ο "3D" αισθάνεται... ταύρος, επιλέγει διεισδύσεις στη ρακέτα του αντιπάλου και παίρνει την απόφαση να εκτελέσει ή να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του σχεδόν κάτω από το καλάθι, πολλές φορές και στον αέρα. Στο ΣΕΦ προτίμησε να κινείται περιφερειακά και αυτό συνιστά ένδειξη κόπωσης.

«Μα, πώς γίνεται να είναι κουρασμένος; Αφού σταμάτησε από την Εθνική και δεν πήγε στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας», θα μπορούσε να αντιτείνει κάποιος, ωστόσο βλέποντας τους χρόνους συμμετοχής του Διαμαντίδη θα διαπιστώσει ότι στους αγώνες του Top16 της Ευρωλίγκας αγωνίζεται 30’52’’ κατά μέσον όρο και αυτοί οι αριθμοί δεν συνδυάζονται εύκολα με τα 29’18’’ που είχε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Το ότι ο διεθνής γκαρντ διάγει το 32ο έτος της ηλικίας του δεν αποτελεί αιτία της όποιας αγωνιστικής πτώσης. Και αυτό διότι πριν από λίγους μήνες (κατά την περυσινή περίοδο) σάρωσε όλους τους ατομικούς τίτλους σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και κάμποσο καιρό ο Διαμαντίδης παραπονιέται για μικροενοχλήσεις στο πόδι και δεν αποκλείεται αυτό το γεγονός να μειώνει την ταχύτητά του κάνοντάς τον πιο προστατευτικό με τον εαυτό του. Ισως να ευθύνονται εν μέρει και οι συμπαίκτες του, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν σταθερή αποτελεσματικότητα παρέχοντας γερά στηρίγματα στον αρχηγό τους.

Η απόδοση του Νικ Καλάθη έπεσε κατακόρυφα στους αγώνες του Top16 της Ευρωλίγκας, όπου οι αριθμοί του ήταν 4,5 πόντοι και 1,5 ασίστ έναντι 9,9 πόντων και 3,4 ασίστ κατά μέσον όρο στην κανονική περίοδο, ενώ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο διεθνής πόιντ γκαρντ περιορίστηκε στους 3 πόντους και στις 2 ασίστ σε 14’25’’ συμμετοχής.

Ο Ντέιβιντ Λόγκαν ήταν θετικός στο ντέρμπι (7 π., 1 ασ., 2 κλ. σε 17’42’’ συμμετοχής) και επιπροσθέτως –κάτι στο οποίο μέχρι πρότινος υστερούσε πολύ- έπαιξε καλή άμυνα στον ηγέτη του ΟΣΦΠ Βασίλη Σπανούλη, αλλά τώρα μαθαίνει τη φιλοσοφία του «Ζοτς», ενώ ο τρίτος πλέι μέικερ, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ήταν μέτριος (3 π., 2 ασ., 3 λ. σε 13’31’’ συμμετοχής) και νευρικός.

Είναι αδύνατο για τον Διαμαντίδη να επαναλάβει την περυσινή "διαστημική" χρονιά και πολλοί φοβούνται ότι αν δεν βοηθηθεί από τους συμπαίκτες του δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στο "πικ" της απόδοσής του. Βέβαια, συζητάμε για έναν εκπληκτικό παίκτη, ο οποίος ανά πάσα στιγμή μπορεί να πατήσει το γκάζι και να πραγματοποιήσει διαδοχικές επιβλητικές εμφανίσεις αλλάζοντας τις ισορροπίες στον Παναθηναϊκό και κάνοντας δύσκολη τη ζωή των αντιπάλων του.

Μέχρι τώρα, όμως, ο Διαμαντίδης απέχει αρκετά από τον πήχη, που ο ίδιος έβαλε στον εαυτό του. Δεν είναι τυχαίο ότι και στις έξι ήττες που έχει γνωρίσει φέτος ο Παναθηναϊκός (4 στην Ευρωλίγκα – 2 στην Α1) ο 32χρονος άσος δεν πατούσε όπως αυτός θα ήθελε στο παρκέ και αυτή η σχέση εξάρτησης παίκτη – ομάδας στοίχισε στους πρωταθλητές Ελλάδας και Ευρώπης. Στο χέρι τους είναι να "αλλάξουν το τσιπάκι", όπως δήλωσε και ο Ομπράντοβιτς μετά την πρόσφατη νίκη επί της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ στο ΟΑΚΑ. Το μπάσκετ, άλλωστε, είναι (και) "εγκεφαλικό" σπορ...

Ο «3D» στις έξι ήττες του ΠΑΟ

Αντίπαλος Στατιστικά

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 6 π. (0/0 δ., 0/0 τρ., 6/6 β., 2 ρ., 4 ασ., 3 κλ., 1 λ.)

Μπάμπεργκ 16 π. (2/5 δ., 4/8 τρ., 0/0 β., 3 ρ., 6 ασ., 1 κλ., 2 τ., 3 λ.)

Καβάλα 6 π. (3 /4 δ., 0/4 τρ., 0/0 β., 1 ρ., 2 ασ., 1 κλ., 3 λ.)

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 7 π. (0/1 δ., 1/6 τρ., 4/4 β., 3 ρ., 6 ασ., 1 κλ., 4 λ.)

Ούνιξ Καζάν 14 π. (1/1 δ., 3/4 τρ., 3/4 β., 7 ρ., 4 ασ., 2 κλ., 1 τ., 2λ.)

Ολυμπιακός 11 π. (1/6 δ., 2/5 τρ., 3 /4 β., 5 ρ., 3 ασ., 4 λ.)

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ