ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Με "όπλο" το ΟΑΚΑ και το... 86.9% ο Παναθηναϊκός

Με "όπλο" το ΟΑΚΑ και το... 86.9% ο Παναθηναϊκός
STOLISVAGGELIS

Από καταβολής του ΕΣΑΚΕ, μόνο τρεις φορές η ομάδα που πήρε το ροζ φύλλο αγώνα στον πρώτο τελικό δεν κατάφερε να αναδειχθεί πρωταθλήτρια. Η στατιστική και η έδρα δείχνουν... Παναθηναϊκό για τον τίτλο!

Ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου (πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού) συνήθιζε να λέει πως " η στατιστική είναι ο πιο επιστημονικός τρόπος για να πει κάποιος ψέματα". Από την άλλη, οι αριθμοί και η παράδοση δεν αρκούν για να καθορίσουν την πορεία μιας σειράς τελικών, δείχνουν όμως πως έχει η κατάσταση σε ό,τι αφορά την επανάληψη αντίστοιχων αγωνιστικών συνθηκών.

Γιατί το λέμε αυτό; Πολύ απλά επειδή το "μπρέικ" του "τριφυλλιού" στο ΣΕΦ (83-81) είναι οιωνός... τίτλου . Για δύο λόγους. Αφενός γιατί κάθε φορά που φεύγει νικητής από το ΣΕΦ, κατακτά εν τέλει τον τίτλο του πρωταθλητή, αφετέρου γιατί από το 1993 κι έπειτα (που διεξάγεται το πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ) μόλις τρεις φορές ο νικητής του πρώτου αγώνα των τελικών δεν αναδείχθηκε πρωταθλητής.

Στις δύο εξ αυτών μάλιστα, το "θύμα" ήταν ο Ολυμπιακός, ενώ στην άλλη ο Παναθηναϊκός. Η καταμέτρηση ξεκίνησε με το "καλημέρα". Στους τελικούς του 1993, ο Παναθηναϊκός επικρατεί στον πρώτο τελικό, χάνει τους δύο επόμενους και δεν κατεβαίνει να παίξει στον τέταρτο. Έτσι, ο τίτλος κατέληξε σε "ερυθρόλευκα" χέρια.

Στις επόμενες δύο φορές που το πρωτάθλημα δεν πήγε στην ομάδα που έκανε πρώτη "σεφτέ", οι Πειραιώτες ήταν τα... θύματα. Αρχικά, στους τελικούς του 1999, όταν το "τριφύλλι" άλωσε -σαν σήμερα (20/5) μάλιστα- το ΣΕΦ, και τρία χρόνια αργότερα όταν δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί το "μπρέικ" που έκανε στην πρεμιέρα των τελικών, με την ΑΕΚ να επιστρέφει από το 0-2 και να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια.

Το 20/23 που υπάρχει λοιπόν ως σήμερα, για την ομάδα που κερδίζει το πρώτο παιχνίδι της σειράς των τελικών αντιστοιχεί στο 86.9% των περιπτώσεων, όπου επιβεβαιώνεται η ανωτερότητά της.

"ΦΡΟΥΡΙΟ" ΤΟ ΟΑΚΑ

Στα παραπάνω, προσθέστε κάτι ακόμη: Ο Παναθηναϊκός έχει χάσει μόλις τρεις (!) φορές στην έδρα του σε σειρά τελικών, από το 1993 κι έπειτα. Οι "πράσινοι" έχουν μάθει να υπερασπίζονται με τον δέοντα τρόπο το "σπίτι" τους (είτε μιλάμε για το ΟΑΚΑ, είτε για άλλο γήπεδο), αν και τις δύο τελευταίες αγωνιστικές περιόδους το ποσοστό τους χάλασε. Όχι σημαντικά πάντως, αφού το 92.1% που μετρούν αυτή τη στιγμή (με 35/38 νίκες) είναι -από μόνο του- πολύ μεγάλο ποσοστό.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ