ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Γκιστ: "O Πεδουλάκης μας έκανε να πολεμήσουμε για αυτόν"

Γκιστ: "O Πεδουλάκης μας έκανε να πολεμήσουμε για αυτόν"
INTIME SPORTS

Ο Τζέιμς Γκιστ μιλά για την πρώτη του χρονιά στον Παναθηναϊκό, τον Αργύρη Πεδουλάκη και τον κόσμο της ομάδας.

Ο Τζέιμς Γκιστ παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "Πράσινη". Μίλησε για την πρώτη του χρονιά στον Παναθηναϊκό, την προετοιμασία της ομάδας, τον Αργύρη Πεδουλάκη και τον κόσμο των "πρασίνων".

Αποσπάσματα από την συνέντευξη:

Πως σου φαίνεται η ομάδα σε σχέση με πέρσι;

" Νομίζω ότι γίναμε ακόμα καλύτεροι και με τους παίκτες που έμειναν στην ομάδα αλλά και με αυτούς που ήρθαν. Επέστρεψε ο Μπατίστ, που είναι τεράστια βοήθεια για την ομάδα τόσο στο γήπεδο όσο και στα αποδυτήρια. Έχει τεράστια εμπειρία.

Έχει ζήσει τόσα. Έχει πάρει τρία τρόπαια Ευρωλίγκα. Κάποιοι παίκτες δεν καταφέρνουν να πάνε F4 σε όλη τους την καριέρα. Εμένα πέρσι πρώτη μου φορά βρέθηκα στα προημιτελικά".

Η περσινή χρονιά ήταν μια δικαίωση για την ομάδα;

" Πέρσι όλα ήταν πολύ πιο δύσκολα. Έφυγε ο Ομπράντοβιτς, ο Φιλ Τζάκσον της Ευρώπης και ήρθε ένας νέος προπονητής, που δεν ήταν στο επίπεδο του Ομπράντοβιτς και είχε να διαχειριστεί μία ολοκαίνουρια ομάδα. Ο Πεδουλάκης χρεώνεται όλη την επιτυχία.

Αν δεν παίζαμε καλά έφταιγε εκείνος. Όλη η πίεση ήταν πάνω του κι έκανε καταπληκτική δουλειά. Μαθαίνω πολλά από αυτόν κι από τη στιγμή που κατάλαβα τι ζητεί από μένα όλα έγιναν πιο εύκολα. Είναι δάσκαλος για μένα, ενώ έχω μάθει πολλά από τον Τσαρτσαρή και τον Μπατίστ".

Πως είναι να δουλεύεις με έναν προπονητή που χρησιμοποιεί τόσο την τακτική;

" Είναι δύσκολο να εξηγήσω την δουλειά του Πεδουλάκη. Είναι ένας τελείως διαφορετικός προπονητής από όλους όσους είχα δουλέψει μέχρι τώρα. Ακόμα και στο βίντεο ψάχνεται πάρα πολύ και ψάχνει στοιχεία που άλλοι δεν έδιναν σημασία.

Έχει μια στρατηγική... περίεργη. Παίζει με το μυαλό των αντιπάλων. Κάνει την ομάδα μας να σκέφτεται μέσα σε 2-3 δευτερόλεπτα. Μας έχει κάνει να προσαρμοζόμαστε σε κάθε φάση. Αυτό το έχει πετύχει ο Πεδουλάκης. Τι πιστώνεται. Είναι δικό του έργο. Η Ρεάλ έβαζε 90 πόντους σε κάθε ματς και ήρθε στο ΟΑΚΑ και έβαλε 58. Σε αυτό το κομμάτι είναι πολύ καλός".

Πως κατάφερε να σου αλλάξει την αγωνιστική φιλοσοφία;

" Παίκτες σαν εμένα βασίζονται πάρα πολύ στα αθλητικά τους προσόντα. Ο κόουτς πέρσι μου έλεγε συνέχεια: Bλέπε τον Τσαρτσαρή. Παρακολούθα τι κάνει". Ήξερε πότε μπορεί να σκοράρει και πότε μπορεί να πασάρει. Ήταν σαν πλέι μέικερ για τους ψηλούς.

Και επειδή σε κάποια χρόνια μπορεί να μην έχω τα ίδια προσόντα, θα πρέπει να μάθω να χρησιμοποιώ το μυαλό μου και να "διαβάζω" την κάθε φάση. Ο Πεδουλάκης είναι δάσκαλος για μένα και έχω μάθει πάρα πολλά και από τον Τσαρτσαρή και από τον Μπατίστ.

Όταν παίζεις με τέτοιους παίκτες μαθαίνεις πολλά. Έμαθα πολλά ακόμα και από Ναβάρο. Ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ της Eυρωλίγκα. Είναι διαφορετικό να τον βλέπεις από την τηλεόραση και αλλιώς να τον αντιμετωπίζεις.

Δεν έχει αθλητικά προσόντα αλλά είναι πολύ γρήγορος και πολύ έξυπνος. Με την στρατηγική που είχαμε κόντρα στην Μπαρτσελόνα τους πήγαμε εκεί που θέλαμε. Η τελευταία τους λύση ήταν η ζώνη και τελικά τους βγήκε.

Δοκίμασαν κάτι που δεν το κάνουν, αλλά τελικά τους έπιασε αυτή την φορά. Δεν τα καταφέραμε πέρσι αλλά θέλουμε πάρα πολύ να επιστρέψουμε".

Πιστεύεις πως φέτος έχετε περισσότερες πιθανότητες να... επιστρέψετε;

" Όλα μέχρι στιγμής φαίνονται μια χαρά. Μέχρι στιγμής στα χαρτιά έχουμε μια πάρα πολύ καλή ομάδα. Όμως το θέμα είναι ότι αυτό πρέπει να φανεί και στο παρκέ. Κοιτάξτε τι έγινε πέρσι με την Φενέρμπαχτσέ.

Πολλοί καλοί παίκτες πάρα πολλά λεφτά, αλλά η χρονιά δεν πήγε καθόλου καλά γι΄αυτούς. Ακόμα και η Εφές είχε πάρα πολύ καλό ρόστερ αλλά δεν έκανε τίποτα. Δεν αρκούν μόνο τα ονόματα.

Εμείς έχουμε πολύ καλούς παίκτες, θα έρθουν και τα παιδιά από τις εθνικές ομάδες και όλοι θα δουλέψουμε ακόμα καλύτερα. Έχουμε την ευκαιρία για μεγάλα πράγματα. Όμως τίποτα δεν μας χαρίζεται. Ο κόουτς είναι σωστός απέναντι μας, αλλά όλα θα τα δούμε τον Μάϊο".

Είναι απόλαυση να μπορείς να κυνηγάς σε τέσσερις θέσεις στην άμυνα και να πηγαίνεις και για πέμπτη φέτος;

" Εϊναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου που ένας προπονητής μου δίνει την ευκαιρία να παίξω στην άμυνα στους γκαρντ. Αυτό το θεωρώ μεγάλη πρόκληση. Το γουστάρω να μαρκάρω κοντύτερους παίκτες.

Όταν γίνεται ένα πικ εντ ρολ, ο γκαρντ νομίζει ότι έχει το πλεονέκτημα, Και εγώ λέω από μέσα μου... "έλα, έλα τώρα"... Η άμυνα δεν διδάσκεται. Είναι θέμα καρδιάς. Μπορείς να δείξεις κάποια πράγματα, αλλά το 90% της άμυνας είναι θέμα καρδιάς.

Πάντα είχα την νοοτροπία ότι μπορώ να φάω ένα καλάθι από έναν παίκτη αλλά δεν θα φάω άλλο. Πάντα έλεγα στους προπονητές μου, όποτε γίνει μια αλλαγή έπειτα από πικ "θα μείνω εγώ στον κοντό και πες στους υπόλοιπους να μείνουν στους παίκτες τους".

Να μην μου δώσουν βοήθεια. Και μου έλεγαν όχι. Δεν είναι σωστό. Αυτό το άκουγα πάντα. Σε κάθε ματς. Ο Πεδουλάκης είναι ο πρώτος προπονητής που μου έδωσε την δυνατότητα. Είναι ο πρώτος που κατάλαβε ότι μπορώ να το κάνω και με άφησε να το κάνω".

Για τον κόσμο του Παναθηναϊκού: " Ο κόσμος εδώ είναι παθιασμένος. Αγαπάει το μπάσκετ περισσότερο από ό,τι στην Αμερική. Παλεύει για την ομάδα του. Γουστάρω την αγάπη της ‘Θύρας 13’. Μου δίνει ενέργεια, τη γουστάρω αυτή την τρέλα. Αυτόν τον κόσμο τον αγαπάω και θέλω να το ξέρει. Πάρα πολλοί τίτλοι της ομάδας οφείλονται στην αγάπη του".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ