ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Με Παπανικολάου και αθλητικό σέντερ περνάει

Με Παπανικολάου και αθλητικό σέντερ περνάει
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αλλά με την επιστροφή του Παπανικολάου και με ενίσχυση στο "5" μπορεί να περάσει. Η βελτίωση στην επίθεση και η διαιτησία στην Μόσχα.

Ο πρώτος γύρος του TOP-16 ολοκληρώθηκε και ο Ολυμπιακός στο ρεκόρ του έχει αρνητικό πρόσημο, καθώς ολοκλήρωσε την πρώτη φάση με 3 νίκες και 4 ήττες. Πέρσι ήταν στο 6-1, πρόπερσι στο 4-3 και την σεζόν 2012-2013 (που πήρε το τρόπαιο στο Λονδίνο) επίσης στο 4-3. Είναι η πρώτη φορά που σε αυτό το ανανεωμένο TOP-16 με τους δύο ομίλους και τις 8 ομάδες, οι Πειραιώτες είναι στο "μείον" στο τέλος του πρώτου γύρου.

Βέβαια, οι απώλειες σε Μόσχα και Μαδρίτη, ανήκουν στις λεγόμενες "εντός προγράμματος" ήττες. Αυτές που δεν "χωνεύονται" είναι εκείνες στο Κάουνας από την Ζαλγκίρις και από την Μπάμπεργκ στο ΣΕΦ και αυτές μέχρι στιγμής "πληρώνουν" οι Πειραιώτες, έχοντας και την ατυχία πως αγωνίζονται στον πιο δύσκολο και ανταγωνιστικό όμιλο στην ιστορία του TOP-16. Και το αγωνιστικό πρόγραμμα για τους "ερυθρόλευκους" στη συνέχεια της Euroleague έχει δύο δύσκολα και απαιτητικά παιχνίδια. Επόμενο ματς (μετά την διακοπή) κόντρα στην Μπαρτσελόνα στην Βαρκελώνη (28/2), σε ένα ιδιαίτερο σημαντικό ματς στο οποίο "διψούν" για την νίκη και οι δύο ομάδες, ενώ ακολούθως ο Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει στο ΣΕΦ την φορμαρισμένη Λαμποράλ Κούτσα (4/3).

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αλλά αυτή η ομάδα, στα δύσκολα και στα κρίσιμα, έχει έναν μαγικό τρόπο να ξεπερνάει ακόμη και τα πιο υψηλά εμπόδια, δείχνοντας μία αξιοζήλευτη αντίδραση και αυταπάρνηση, αλλά και μία άγνοια κινδύνου, καταφέρνοντας να επιβιώνει και να διακρίνεται μέσα από δύσβατους δρόμους. Σαν ομάδα, διαθέτει το υλικό, τον χαρακτήρα, τις προσωπικότητες των παικτών, την εμπειρία, τον προπονητή, αλλά και το μέταλλο για να τα καταφέρει, αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο πως χρειάζεται και ενίσχυση.

Είναι ξεκάθαρο πως έχει ανάγκη από έναν αθλητικό "5άρι" και ο Μιλουτίνοβ

Ο Ολυμπιακός, προς το παρόν, κρατάει ακόμη την τύχη στα χέρια του. Μπορεί όμως να περάσει στα προημιτελικά; Με την ενεργοποίηση του Κώστα Παπανικολάου στην Ευρώπη από την ερχόμενη αγωνιστική (που θα έχει δικαίωμα συμμετοχής), ο οποίος θα δώσει πολύτιμες λύσεις στο "3" και στο "4", αλλά και με την ενίσχυση στην θέση "5" με την απόκτηση ενός αθλητικού σέντερ, ο Ολυμπιακός θα αυξήσει τις πιθανότητες που έχει για να τα καταφέρει.

Είναι ξεκάθαρο πως οι Πειραιώτες δεν γίνεται να βγάλουν το υπόλοιπο της σεζόν μόνο με τον Οθέλο Χάντερ και με "Smallball" (χαμηλά σχήματα), με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να βάζει σε ρόλο σέντερ είτε τον Γιώργο Πρίντεζη, είτε και τον Ιωάννη Παπαπέτρου (το είδαμε και αυτό...), κάτι που δοκιμάζει όχι τόσο για να κάνει πιο ευέλικτο το σχήμα του, όσο για να δώσει ανάσες στον Αμερικανό, γιατί θέλει να έχει στο "5" έναν γρήγορο παίκτη. Καμία αντίρρηση πως το "Smallball" είναι μία "παγκόσμια μόδα", το κάνουν και άλλες ομάδες, το έπραξαν οι Πειραιώτες και στον περσινό τελικό της Euroleague κόντρα στην Ρεάλ. Το θέμα όμως είναι ότι στα τελευταία παιχνίδια της ομάδας αυτό γίνεται περισσότερο λόγω ανάγκης, λόγω έλλειψης ενός αθλητικού σέντερ και λιγότερο για λόγους τακτικής.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος χρησιμοποίησε τον Σέρβο σέντερ μόλις για 6 λεπτά κόντρα στην Χίμκι (ο Αμερικανός αγωνίστηκε για 30' και κόντευε να... σκάσει), απέναντι στον ΠΑΟΚ ο Μιλουτίνοβ πήρε 8 λεπτά συμμετοχής, ενώ κόντρα στην ΤΣΣΚΑ χρησιμοποιήθηκε μόλις για 4 λεπτά. Στα τρία τελευταία ματς του Ολυμπιακού, δηλαδή, είχε μέσο όρο συμμετοχής 6 λεπτά. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως στην πράξη ο προπονητής των Πειραιωτών δεν τον εμπιστεύεται για αρκετή ώρα στο παρκέ. Αυτό δεν σημαίνει πως ο κόουτς κάνει κάτι λάθος. Από την στιγμή που βλέπει πως ο "Μίλου" δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις, υστερώντας ξεκάθαρα στο κομμάτι της ταχύτητας, καλά κάνει. Το θέμα, λοιπόν, είναι πως το ρόστερ του Ολυμπιακού "διψάει" για έναν αθλητικό σέντερ. Και δεν είναι κακό αυτό, ούτε παράλογο. Άλλωστε, η φετινή ομάδα με δύο αθλητικούς σέντερ χτίστηκε το καλοκαίρι, με τους Χάντερ και Γιανγκ, όπως και είχε δύο αθλητικά "5άρια" στην περασμένη σεζόν, τους Χάντερ και Ντάνστον. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια στην θέση "5", κάτι που ξεκίνησε από το πετυχημένο δίδυμο των Χάινς-Ντόρσεϊ το 2012.

Είναι ξεκάθαρο πως η ομάδα έχει ανάγκη από έναν γρήγορο και δυναμικό αθλητικό σέντερ με έφεση στην άμυνα και στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη, έναν "τερματοφύλακα" στα μετόπισθεν, όντας 2345λειτουργικός στο πικ-εν-ρολ, ο οποίος θα αποτελέσει μία αξιόπιστη αλλαγή πίσω από τον Οθέλο Χάντερ. Προφανώς και οι λύσεις στην αγορά είναι ελάχιστες και περιορισμένες σε αυτήν την χρονική στιγμή, αλλά ο Ολυμπιακός πολύ δύσκολα θα καταφέρει να περάσει στην επόμενη φάση, έχοντας να δώσει δύσκολα παιχνίδια, τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας στο TOP-16, αν δεν ενισχυθεί στο "5" με έναν "ψηλό" με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Οι Πειραιώτες δεν έχουν ανάγκη απαραίτητα από έναν "ψηλό" που θα κάνει την διαφορά, αλλά κυρίως ένα αθλητικό "5άρι", που θα είναι συνεπής στον ρόλο του, κάνοντας αυτά που πρέπει κυρίως στην άμυνα, τόσο ώστε να παίρνει και ανάσες ο Οθέλο Χάντερ, όσο και γιατί προφανώς δεν γίνεται στην πορεία των παιχνιδιών να κάνουν τον σέντερ οι Πρίντεζης και Παπαπέτρου. Δεν γίνεται να "φθείρεται" αγωνιστικά και από θέμα ενέργειας ο Πρίντεζης στο "5", ούτε ο Παπαπέτρου που προσπαθεί ακόμη να προσαρμοστεί στο "4", να "βαφτίζεται" σέντερ.

Με Παπανικολάου και αθλητικό σέντερ περνάει
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η βελτίωση στην επίθεση και το μικρό ροτέισον

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε αρκετά καλή εμφάνιση στην Μόσχα και κόντραρε στα ίσα την ΤΣΣΚΑ, αν και στο ξεκίνημα είχε πρόβλημα στις αλλαγές στην άμυνα, με τους Ρώσους να διαβάζουν το παιχνίδι και να χτυπάνε στα "μις-ματς", επιδιώκοντας συνεχώς να παίρνουν σκορ μέσα στην ρακέτα. Οι Πειραιώτες πάλεψαν το παιχνίδι, βρήκαν ρυθμό και κυρίως έδειξαν βελτίωση στην επίθεση τους, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, στο οποίο σημείωσαν 52 πόντους και συνολικά 85. Οι ερυθρόλευκοι έχουν καλυτερέψει την αγωνιστική τους εικόνα στο κομμάτι του σκορ, έχοντας μέσο όρο στα δύο τελευταία παιχνίδια τους (με Χίμκι και ΤΣΣΚΑ) τους 87 πόντους, καθώς στις τρεις ήττες τους (από Μπάμπεργκ, Ζαλγκίρις, Ρεάλ) είχαν μέσο όρο 66.3.

Σε αυτό έχει συντελέσει τόσο η επιστροφή του Ματ Λοτζέσκι στην αγωνιστική δράση, ο οποίος έχει δώσει ώθηση στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας, όσο και το γεγονός πως οι Πρωταθλητές Ελλάδας έχουν αρχίσει να γίνονται περισσότερο δραστήριοι στο σετ-παιχνίδι, σκοράροντας με διάφορους τρόπους, με τον Σπανούλη να βρίσκει και πάλι χημεία με τον Χάντερ στα πικ-εν-ρολ.

Στην Μόσχα, στο πρώτο ημίχρονο, οι "ερυθρόλευκοι" δεν κατάφεραν να σκοράρουν ούτε μία φορά στον αιφνιδιασμό (η ΤΣΣΚΑ έδωσε προσοχή σε αυτό το κομμάτι στην άμυνα της), αλλά στο δεύτερο μέρος που οι Πειραιώτες κατάφεραν να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο, όχι μόνο βρήκαν ρυθμό, αλλά μπόρεσαν και να πάρουν το προβάδισμα στο σκορ στο 25' (49-50), γυρνώντας το ματς αν και βρέθηκαν να χάνουν με διψήφιο αριθμό, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά το πόσο σημαντικό είναι για αυτή την ομάδα να βρίσκει σκορ στο γρήγορο τρανζίσιον ύστερα από καλή άμυνα.

Ο Πρίντεζης έχει βρει και πάλι τον ρυθμό, παίζοντας μπάσκετ ξανά στα υψηλά στάνταρ του (19π, 7/12δ), ο Σπανούλης ήταν αρνητικός στο πρώτο μέρος αλλά στο δεύτερο ήταν εξαιρετικός, βρίσκοντας τα πατήματα του στο παιχνίδι (15π, 6ασ), ο Χάντερ έδωσε πολλές μάχες μέσα στην ρακέτα (15π, 7/9δ), ο Λοτζέσκι προσέφερε λύσεις στην επίθεση (10π), ήταν πολύτιμη η παρουσία του Χάκετ, ο οποίος παίζει μπάσκετ με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, φωνάζοντας "παρών" σε σημεία που η μπάλα "έκαιγε" (17π), ενώ βοήθησε και ο Στρόμπερι, τόσο με τον έξοχο τρόπο που κινείται στο ανοιχτό γήπεδο, όσο και με τις πρωτοβουλίες που πήρε.

Ο Ολυμπιακός στα επόμενα παιχνίδια του, πέρα από τον Παπανικολάου και έναν αθλητικό σέντερ, θα θέλει να έχει και σε καλύτερη κατάσταση τόσο τον Μάντζαρη, όσο και τον Παπαπέτρου, οι οποίοι παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοση τους. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μίκρυνε το ροτέισον του, χρησιμοποιώντας ενεργά στην Μόσχα 9 παίκτες και ουσιαστικά 8, καθώς ο Μιλουτίνοβ πήρε μόλις 4 λεπτά συμμετοχής στο ματς. Και είναι χαρακτηριστικό πως στην αναμέτρηση σκόραραν μόλις 6 παίκτες από τους 9 που χρησιμοποιήθηκαν.

Οι φωνές της ΤΣΣΚΑ για την διαιτησία έπιασαν τόπο

Λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης στην Λαμποράλ Κούτσα - ΤΣΣΚΑ στην Βιτόρια, ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε για την διαιτησία και δίχως λόγο, ενώ είχε σαν αντίπαλο του τους Βάσκους, ασχολήθηκε με τον Ολυμπιακό, τονίζοντας πως οι ρέφερι αφήνουν τους Πειραιώτες στην άμυνα να παίζουν... ξύλο. Ο Έλληνας προπονητής, δεν είναι άπειρος, και ξέρει καλά το συγκεκριμένο "επικοινωνιακό παιχνίδι". Προφανώς και τα λόγια του έπιασαν τόπο, έχοντας και για "όπλο" το γεγονός πως είναι κόουτς της ΤΣΣΚΑ.

Στο παιχνίδι ήταν ξεκάθαρη η διαφορά αντιμετώπισης που είχαν οι δύο ομάδες μέσα στο παρκέ. Με την παραμικρή επαφή, οι διαιτητές τιμωρούσαν με φάουλ τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ενώ ακόμη και όταν οι Πειραιώτες "χαλάρωσαν" την άμυνα τους στο δεύτερο μέρος, όντας πιο προσεκτικοί, έχοντας πάρει... χαμπάρι την φιλοσοφία των ρέφερι, οι διαιτητές συνέχισαν να σφυρίζουν και να δίνουν βολές στην ΤΣΣΚΑ, σε κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού, στα οποία οι "ερυθρόλευκοι" προσπαθούσαν να γυρίσουν το ματς. Αντιστοίχως, δεν ίσχυε το ίδιο στην άλλη πλευρά του γηπέδου, με τους ρέφερι να αφήνουν τις επαφές υπέρ της ΤΣΣΚΑ όταν εκείνη έπαιζε άμυνα. Είναι χαρακτηριστικά τα δύο τελευταία φάουλ που δόθηκαν στον Χάντερ στην τελευταία περίοδο, στα οποία δεν υπήρχε η παραμικρή παράβαση.

Αν ρίξει κανείς μία ματιά στην στατιστική, θα δει πως Ολυμπιακός και ΤΣΣΚΑ σημείωσαν τα ίδια δίποντα (22/44-22/36) και σχεδόν τα ίδια τρίποντα (7/14-8/19). Η διαφορά έγινε στις βολές, με τους Πειραιώτες να εκτελούν 17/21 και οι Ρώσοι 27/35. Και είναι χαρακτηριστικό πως οι γηπεδούχοι είχαν εκτελέσει 25 βολές στο τέλος της τρίτης περιόδου, ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν μόλις 8.

Οι "ερυθρόλευκοι" στα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Euroleague έχουν αναδειχθεί επί δύο συναπτά έτη Πρωταθλητές Ευρώπης και έχουν αγωνιστεί σε τρεις τελικούς. Το ελάχιστο που αξίζουν είναι ο σεβασμός. Στον Ολυμπιακό, ενόψει της συνέχειας, οφείλουν να προστατέψουν τους εαυτούς τους και να αντιδράσουν, ώστε να μην παρουσιαστούν παρόμοια φαινόμενα στα επόμενα κρίσιμα παιχνίδια τους στο TOP-16.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ