ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Βασίλης Σπανούλης: Clutch και κάτω!

Ο Βασίλης Σπανούλης φόρεσε την μπέρτα του και όταν η μπάλα "έκαιγε", βγήκε μπροστά, έβαλε τα αγαπημένα του clutch σουτ και γύρισε το παιχνίδι. Ο θρύλος του Θρύλου, επιβάλλεται να κλείσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό.

Αναμφίβολα βιώνουμε εξαιρετικούς τελικούς, από τους καλύτερους όλων των εποχών, καθώς όλα τα παιχνίδια είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, με συναρπαστικά φινάλε, τα οποία κρίνονται στο τέλος.

Ο Ολυμπιακός έκανε το 2-1 (σε ένα ματς βέβαια που έδειχνε να φοβάται να κερδίσει στα τρία πρώτα δεκάλεπτα) και πλέον απέχει μόλις μία νίκη από το να κατακτήσει το δεύτερο σερί πρωτάθλημα του, κάτι που έχει να συμβεί από το μακρινό 1997. Και είναι ένας επιπλέον λόγος που θέλουν οι "ερυθρόλευκοι" αυτόν τον τίτλο, καθώς στόχος τους είναι η παραμονή και η διάρκεια στην κορυφή. Kάτι που δεν συνέβη το 2013 (στοίχισε το πρόβλημα που εμφανίστηκε με τον Έισι Λο), αν και είχαν έρθει... φουριόζοι και σε τρομερή κατάσταση από το back-to-back Ευρωπαϊκό στο Λονδίνο.

Είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό τόσο πως κατάφερε να πάρει το προβάδισμα στην σειρά (2-1), αν και με το "καλημέρα" δέχθηκε ένα ψυχοφθόρο break στο πρώτο ματς, όσο και το γεγονός πως για δεύτερο παιχνίδι κατάφερε να αντιδράσει σωστά, δείχνοντας τα κατάλληλα αντανακλαστικά σε κομβικά σημεία της αναμέτρησης. Ύστερα από την ήττα στον πρώτο αγώνα στο ΣΕΦ, σας είχαμε τονίσει με άρθρο στο Sport24.gr πως "τώρα μιλούν οι προσωπικότητες" , πως είναι η ώρα των ηγετών να βρουν μπροστά ώστε να φέρουν τα πάνω-κάτω. Το... μήνυμα ελήφθη από τον Βασίλη Σπανούλη και στις δύο ερχόμενες νίκες των "ερυθρολεύκων" φρόντισε να βάλει την "σφραγίδα" του, αποδεικύοντας περίτρανα το γιατί χαρακτηρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους clutch players στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Μετά το τέλος του πρώτου τελικού στο ΣΕΦ, να είστε σίγουροι πως ο Βασίλης Σπανούλης τα είχε βάλει με τον εαυτό του που δεν λειτούργησε σωστά πηγαίνοντας κοντά στον Κώστα Παπανικολάου ώστε να πάρει την μπάλα για το τελευταίο σουτ, με τον Ολυμπιακό να χάνει το ματς στο τέλος. Είναι ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού του και ήταν δεδομένο πως στα επόμενα παιχνίδια θα έβγαινε μπροστά. Στο ΟΑΚΑ σημείωσε το νικητήριο καλάθι με ένα επικό buzzerbeater τρίποντο και στον τρίτο τελικό, όταν η μπάλα "έκαιγε", με τους Πειραιώτες να έχουν μπλοκάρει επιθετικά, όντας με την πλάτη στον τοίχο και στο -7 (59-65) στο 35', φρόντισε να κάνει το καθήκον του. Για ακόμη μία φορά, στα δύσκολα και στα κρίσιμα, βγήκε μπροστά. Έβαλε την... μπέρτα του, πήρε την μπάλα (και την κατάσταση) στα χέρια του και όντας γεμάτος αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τις δυνατότητες του, έβαλε καθοριστικά τρίποντα, σημείωσε 11 πόντους στο τελευταίο τρίλεπτο και γύρισε το ματς μαζί με την βοήθεια και των συμπαικτών του, δείχνοντας για ακόμη μία φορά τον ηγετικό του χαρακτήρα.

Έβαλε ένα μεγάλο σουτ από την περιφέρεια δίνοντας το προβάδισμα στον Ολυμπιακό με 69-66 στο 2'29'' πριν το τέλος, αλλά το σουτ του αγώνα ήταν αναμφίβολα το τρίποντο που σημείωσε στο 1'16'' πριν λήξη, όταν εκμεταλλευόμενος το καλό σκριν του Οθέλο Χάντερ, δίχως δεύτερη σκέψη, "πυροβόλησε" από την περιφέρεια, "γράφοντας" το 74-68. Ήταν η clutch στιγμή της αναμέτρησης, η καθοριστική "γροθιά" στον αντίπαλο, ρίχνοντας ουσιαστικά νοκ-άουτ τους "πράσινους". Μπορεί στο υπόλοιπο του παιχνιδιού, με εξαίρεση ορισμένα καλά ντράιβ, να είχε σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του, αλλά στις κρίσιμες στιγμές, στα τελευταία λεπτά, ήταν και πάλι ο παίκτης που βγήκε μπροστά, ο άνθρωπος που έκανε την διαφορά, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την τεράστια προσωπικότητα του.

Ο Βασίλης Σπανούλης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μεταγραφικές κινήσεις στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, είναι ο άνθρωπος που άλλαξε το ρου της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ και της ομάδας του Ολυμπιακού και όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, ενδεχομένως και να αποτελεί τον κορυφαίο Έλληνα αθλητή (βάσει τίτλων, διακρίσεων, προσφοράς, φήμης και αίγλης) στην ιστορία του συλλόγου. Ο θρύλος του Θρύλου! Διανύει την έκτη του χρονιά στο μεγάλο λιμάνι και στο τέλος της σεζόν μένει ελεύθερος. Το ιδανικότερο σενάριο είναι να ανανεώσει το συμβόλαιο του με τους Πειραιώτες και να ολοκληρώσει την καριέρα του φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα, στην ομάδα που δοξάστηκε, στον σύλλογο που ταιριάζει περισσότερο στον χαρακτήρα, αλλά και στην ψυχοσύνθεση του, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν. Αυτό θέλει διακαώς και ο ίδιος ο Βασίλης Σπανούλης, αυτό θέλουν και οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος (που πανηγύρισαν έντονα το καθοριστικό τρίποντο του στο τέλος), αλλά περισσότερα στην πράξη, μετά τους τελικούς. Το πρωτάθλημα ακόμη δεν τελείωσε.

Οι έντεκα πόντοι του Βασίλη Σπανούλη στο τέλος:

Το καθοριστικό τρίποντο του Σπανούλη μέσα από το γήπεδο:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ