ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Break με την νοοτροπία του Πρωταθλητή

Break με την νοοτροπία του Πρωταθλητή

Ο Ολυμπιακός που έμαθε από τα λάθη του πρώτου τελικού, έκανε το break στο ΟΑΚΑ έχοντας την νοοτροπία του νικητή. Ο "clutch" Σπανούλης, ο MV-Printezis και η "παγίδα" του εφησυχασμού.

Ακόμη και αν δεν έμπαινε στο τέλος το μεγάλο buzzerbeater τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη , με τον Ολυμπιακό να κατακτά την νίκη με ένα συναρπαστικό τρόπο, φτάνοντας στο πολύτιμο break με σκορ 66-68, θα έμενε και πάλι η εικόνα της βελτίωσης των "ερυθρολεύκων" σε όλους τους τομείς σε σύγκριση με τον πρώτο τελικό. Στο παιχνίδι του ΣΕΦ οι Πειραιώτες παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, τόσο αγωνιστικά, όσο και πνευματικά, αλλά και στο κομμάτι της ψυχολογίας. Δεν είχαν προσεγγίσει σωστά το ματς και αυτό πέρα ότι φάνηκε στην πράξη, τους κόστισε και με ήττα.

Οι Πειραιώτες στο ΟΑΚΑ φάνηκε από την αρχή πως δεν είχαν άγχος, διαχειρίστηκαν σωστά την πίεση "του έχω δεχθεί break στην έδρα μου" και ήταν ψύχραιμοι σε ολόκληρη την εξέλιξη του ματς. Προσέγγισαν με διαφορετικό τρόπο το παιχνίδι, κυρίως στην άμυνα και αγωνίστηκαν έχοντας την νοοτροπία του νικητή και του Πρωταθλητή, παρουσιάζοντας καθαρό μυαλό στο τέλος, σε αντίθεση με τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο ολοκλήρωσαν τον πρώτο τελικό, με την μπάλα ουσιαστικά να ξεμένει στα χέρια τους. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό, πως στην λήξη και των τεσσάρων δεκαλέπτων, οι "ερυθρόλευκοι" κατάφεραν να σκοράρουν στο τέλος κάθε περιόδου, δείγμα της ετοιμότητας τους. Είχαν την απαιτούμενη αντίδραση και τα κατάλληλα ανακλαστικά. Δεν... φοβήθηκαν να κερδίσουν το ματς, κάτι που συνέβαινε τα περασμένα χρόνια στο συγκεκριμένο γήπεδο και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως σημείωσαν break στο ΟΑΚΑ για τρίτη σερί σεζόν. Έχουν αφαιρέσει την ταμπέλα της ηττοπάθειας που υπήρχε σε περασμένες σεζόν στο ΟΑΚΑ και πλέον παίζουν μπάσκετ με αυτοπεποίθηση, με ηρεμία, αλλά και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στα εκτός έδρας ματς κόντρα στο "τριφύλλι".

Ο Ολυμπιακός δεν επανέλαβε τα λάθη του πρώτου παιχνιδιού και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν δίστασε να ρισκάρει, να δοκιμάζει, να ρίχνει στο παρκέ εναλλακτικά πλάνα, αξιοποιώντας-χρησιμοποιώντας και τους 12 παίκτες του. Οι Πειραιώτες άφησαν στην άκρη τα hedge out και πίεζαν τον Παναθηναϊκό συνεχώς με αλλαγές στην άμυνα, με αποτέλεσμα να περιορίσουν το passing-game των "πρασίνων", το οποίο έκανε θραύση στο ΣΕΦ μετρώντας 29 ασίστ (και 19 στο πρώτο ημίχρονο), αναγκάζοντας αυτή την φορά το "τριφύλλι" να έχει αρνητικό πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη (12/13). Παράλληλα, "έκοψαν" από το "τριφύλλι" την δυνατότητα να πετύχει εύκολα καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο, ενώ ήταν καταλυτική και η αποτελεσματικότητα στο μαρκάρισμα πάνω στον Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος νικήθηκε κατά κράτος από τον Γιώργο Πρίντεζη. Ένα match-up που έκανε την διαφορά στο ματς.

Δεν είναι μόνο το buzzerbeater, αλλά και οι 8 πόντοι στα τελευταία 3 λεπτά

Πέρα από το καθοριστικό buzzerbeater που σημείωσε ο Βασίλης Σπανούλης, είναι επίσης μεγάλο το γκολ-φάουλ που κέρδισε και αξιοποίησε στο 38', όταν και έκανε το σκορ 59-62. Σε ένα ματς που δεν βρέθηκε γενικά σε καλή βραδιά, έχοντας μέχρι το 37' μόλις 3 πόντους, στο κρίσιμο τελευταίο τρίλεπτο της αναμέτρησης σημείωσε 8 πολύτιμους πόντους για τον Ολυμπιακό, φωνάζοντας και πάλι "παρών" όταν η μπάλα... έκαιγε. Ένα ακόμη δείγμα της ηγετικής του φυσιογνωμίας, μία ακόμη απόδειξη πως στα δύσκολα ξέρει να κάνει την διαφορά, όντας ένας από τους κορυφαίους clutch player της Ευρώπης. Είναι άλλωστε κάτι που το έχει κάνει πολλές φορές στην καριέρα του , σε ένα συναρπαστικό φινάλε, διαφήμιση για το μπάσκετ.

Ο MV-Printezis κάνει τους καλύτερους τελικούς της καριέρας του

Ο MVP της αναμέτρησης, Γιώργος Πρίντεζης, πραγματοποιεί φέτος την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, κάτι το οποίο έχουμε γράψει και τονίσει αρκετές φορές μέσα στην χρονιά . Την τελευταία διετία διανύει την πιο ώριμη φάση της καριέρας του και όσο τα χρόνια περνούν, τόσο το παιχνίδι του βελτιώνεται και εξελίσσεται, αποκτώντας και ηγετικό χαρακτήρα μέσα στο γήπεδο. Λειτουργεί μέσα στο παρκέ με τεράστια αυτοπεποίθηση, αλλά και με μεγάλη σιγουριά για τις ικανότητες του, στοιχεία που του βγαίνουν μέσα στο γήπεδο επειδή ακριβώς έχει δουλέψει σκληρά και με συνέπεια στις προπονήσεις.

Όταν η μπάλα πηγαίνει σε εκείνον στο "ζωγραφιστό", κάθε φορά που "χορεύει" στο low-post με σκοπό να τελειώσει τις φάσεις, είτε με πλάτη, είτε με το "πεταχτάρι" του, σου βγάζει μία τεράστια εμπιστοσύνη, αλλά και έναν... φόβο στον αντίπαλο, πως θα τον νικήσει στην προσωπική μονομαχία, πως θα τελειώσει την φάση. Ο τρόπος που κινείται στο low-post είναι για σεμινάριο και εδώ και μήνες είναι μακράν το κορυφαίο "4άρι" στην Ευρώπη, πραγματοποιώντας μέχρι στιγμής τους καλύτερους τελικούς στην καριέρα του. Έβαλε 17 πόντους στον πρώτο τελικό, σε μία δύσκολη μέρα για εκείνον και 19 στο ΟΑΚΑ, όντας σχεδόν.... μία ομάδα μόνος του, κάνοντας θραύση μέσα στην ρακέτα με 10/16 δίποντα. Έχει μέσο όρο 18.5 πόντους με 15/23 δίποντα και 6 ριμπάουντ.

Κάνεις φάουλ ή δεν κάνεις;

Με το σκορ στο 63-65 και τον Παναθηναϊκό να έχει την κατοχή, λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος της αναμέτρησης, άποψη μας πως θα ήταν πιο "safe" επιλογή να έκανε φάουλ ο Ολυμπιακός ώστε να έστελνε στις βολές τους "πράσινους". Ειδικά όταν βρίσκεσαι στο 0-1 στην σειρά ερχόμενος από break στο ΣΕΦ και ο αντίπαλος έχει την δυνατότητα να κάνει το 0-2 στις νίκες μέσα στο γήπεδο του. Στα 8'' πριν την λήξη, με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να ευστοχεί σε ένα μεγάλο τρίποντο, δείγμα της κλάσης του, επέστρεψαν τα... φαντάσματα από το Μπάμπεργκ, καθώς κάτι παρόμοιο είχε γίνει και σε εκείνο το ματς στην γερμανική πόλη.Το buzzer-beater τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη, όμως, έσωσε την κατάσταση και το 1-1 στην σειρά είναι γεγονός.

Ο καθένας, βέβαια, έχει την άποψη του. Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος στην αρθρογραφία του εκτίμησε πως ο Ολυμπιακός σωστά έπραξε και δεν έκανε φάουλ , προτιμώντας να παίξει άμυνα, ενώ και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος εξήγησε τους λόγους που επέλεξε την καθαρή άμυνα από το φάουλ: " Σ' όλο το ματς παλεύουμε για να μην δεχτούμε εύκολους πόντους, ο Παναθηναϊκός σκοράρει με το σταγονόμετρο κι εμείς θα τους δώσουμε δύο εύκολους πόντους; Εμπιστευόμαστε την άμυνα μας, αυτή είναι η φιλοσοφία μου".

Η "παγίδα" θα είναι να εφησυχαστεί

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορούν να κάνουν στον Ολυμπιακό αυτή την στιγμή, είναι να χαλαρώσουν και να πέσουν στην "παγίδα" του εφησυχασμού, θεωρώντας πως επειδή έκαναν break στο break, επανακτώντας το πλεονέκτημα έδρας, έγιναν και πάλι το ξεκάθαρο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Και οι δύο πρώτοι τελικοί κρίθηκαν στην τελευταία κατοχή, στην τελευταία φάση, στο τελευταίο λάθος, στο τελευταίο σουτ. Η σειρά είναι στο 1-1 και ο πρωταθλητής θα φανεί στο ποιος θα σημειώσει τρεις νίκες.

Με βάσει την εικόνα που έχουν δείξει οι δύο ομάδες στο παρκέ μέχρι στιγμής, δείχνουν ικανές να νικήσουν ο ένας τον άλλον μέσα στην έδρα του αντιπάλου και πάλι. Το πάθημα του 2014, άλλωστε, θα πρέπει να γίνει μάθημα, καθώς τότε οι Πειραιώτες ετοιμαζόντουσαν για φιέστα στο ΣΕΦ στον τέταρτο τελικό ύστερα από το break στο ΟΑΚΑ, αλλά ακολούθως ηττήθηκαν στον Πειραιά και έχασαν τον τίτλο στο πέμπτο ματς. Στα θετικά το γεγονός πω οι "ερυθρόλευκοι" έχουν έμπειρους παίκτες, μπαρουτοκαπνισμένους από ελληνικούς τελικούς, που γνωρίζουν το πως θα πρέπει να διαχειριστούν αυτές τις καταστάσεις.

Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να είχε "καθαρίσει" νωρίτερα το παιχνίδι αν ήταν περισσότερο αποτελεσματικός στην περιφέρεια, αλλά και πιο ψύχραιμος στις βολές στο τελευταίο λεπτό. Οι 'ερυθρόλευκοι" έχασαν πάρα πολλά σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα, με αρκετά από αυτά να είναι ελεύθερα. Μέτρησαν 5/27 τρίποντα με ποσοστό ευστοχίας 18%. Το γεγονός αυτό τώρα δεν του κόστισε, αλλά την επόμενη μπορεί να μην σταθεί εξίσου τυχερός.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ