ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αυτός είναι ο Ντάνιελ Χάκετ

Αυτός είναι ο Ντάνιελ Χάκετ

Το Sport24.gr παρουσιάζει τη διαδρομή του Ιταλοαμερικανού γκαρντ του Ολυμπιακού, Ντάνιελ Χάκετ. Η μπουνιά από τον Μέγιο, το σνομπάρισμα και οι απειλές προς τον Κόμπι Μπράιαντ.

O Nτάνιελ Χάκετ είναι ο νέος γκαρντ του Ολυμπιακού, ο οποίος υπέγραψε διετές (1+1) συμβόλαιο συνεργασίας με τους Πρωταθλητές Ελλάδας. Ο Ιταλοαμερικανός γκαρντ είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό και στους φιλάθλους των Πειραιωτών, καθώς αγωνίστηκε κόντρα στους ερυθρόλευκους τα τελευταία χρόνια, όντας παίκτης της Σιένα (2012-2013) και της Αρμάνι Μιλάνο (2013-2015).

Ο Χάκετ γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1987 στο Φορλί της Ιταλίας, όπου αγωνιζόταν ο πατέρας του, ο Ρούντι Χάκετ, ένας Αμερικανός φόργουορντ που αποφοίτησε από το Σίρακιουζ, αλλά δεν κατάφερε να καθιερωθεί στο ΝΒΑ με την φανέλα των Νιου Γιορκ Νικς και των Ιντιάνα Πέισερς. Η μητέρα του είναι Ιταλίδα.

Αυτός είναι ο Ντάνιελ Χάκετ

Στη φωτογραφία ο Χάκετ μικρός με τους γονείς του

Ο Ντάνιελ μεγάλωσε στο Πέζαρο και όταν η οικογένειά του επέστρεψε στις ΗΠΑ, έκανε τα πρώτα του σοβαρά μπασκετικά βήματα στο St. John Bosco High School. Πήρε υποτροφία από το University of Southern California και έπαιξε με την φανέλα του από το 2006 μέχρι το 2009 δίπλα σε NBAers όπως ο Ταζ Γκίμπσον των Μπουλς, ο Νικ Γιανγκ των Λέικερς, ο Ο Τζέι Μέγιο των Μπακς, ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν των Ράπτορς, ο Νίκολα Βούτσεβιτς των Μάτζικ, ενώ συμπαίκτες του ήταν και οι πρώην γνώριμοί μας Γκέιμπ Προύιτ (Ρέθυμνο) - Άλεξ Στέφενσον (Πανιώνιος).

Αυτός είναι ο Ντάνιελ Χάκετ

H μπουνιά από τον Μέγιο, το σνομπάρισμα και η επιστροφή στην Ιταλία

Ατίθασος από μικρός, ο Χάκετ καυγάδιζε συχνά πυκνά με τους συμπαίκτες του. Την περίοδο 2007-2008, μάλιστα, εκνεύρισε τον Ο Τζέι Μέγιο (το μεγαλύτερο ταλέντο στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή) και ο νυν σταρ των Μπακς του έριξε γροθιά στο πρόσωπο! Το σαγόνι του Χάκετ έσπασε και έμεινε κλειστό για περισσότερο από ένα μήνα. Αυτός ήταν και ο δυσκολότερος μήνας της ζωής του. "Ναι, τον γρονθοκόπησε. Δεν ήταν αγκωνιά στην προπόνηση. Άλλαξαν την ιστορία για τα media" είχε δηλώσει παίκτης του USC που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στο κολέγιο ο Χάκετ έπαιζε και στις δυο θέσεις των γκαρντ. Με ύψος που άγγιζε τα δυο μέτρα, είχε πλεονέκτημα σχεδόν κάθε βράδυ απέναντι στους παίκτες που τον μάρκαραν. Φλέρταρε αρκετές φορές με το τριπλ-νταμπλ, όμως το καλοκαίρι του 2009 δήλωσε συμμετοχή στο Draft και καμία από τις 30 ομάδες του ΝΒΑ δεν επένδυσε στο ταλέντο του. Αν είχε μείνει για τον τέταρτο χρόνο του στο USC, χωρίς να έχει δίπλα του τους σούπερ σκόρερ Μέγιο - ΝτεΡόζαν, η καριέρα του θα είχε πάρει διαφορετική πορεία.

Απογοητευμένος από το "σνομπάρισμα" των ομάδων του ΝΒΑ, ο Χάκετ αποφάσισε να έρθει στα μέρη μας για να ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα. Η Μπένετον εκμεταλλεύτηκε την αγάπη του για την Ιταλία, χώρα στην οποία μεγάλωσε και τον έβαλε στο δυναμικό της. Στο Τρεβίζο έμεινε για μια σεζόν, έπαιξε λίγο και το καλοκαίρι του 2010 μετακόμισε στο Πέζαρο για να φορέσει την φανέλα της Σκαβολίνι μέχρι το τέλος της περιόδου 2011-2012. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις εξαργυρώθηκαν με ένα διετές συμβόλαιο στην Πρωταθλήτρια Ιταλίας Σιένα, η οποία του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο και φυσικά στην Euroleague. Αυτή ήταν η "χρυσή" του ευκαιρία για να εκτοξεύσει τις μετοχές του.

Αυτός είναι ο Ντάνιελ Χάκετ
INTIME SPORTS

Στην... ρούκι χρονιά του στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης, ο Χάκετ είχε 7.2 πόντους με 47% στα δίποντα, 31% στα τρίποντα και 72% στις βολές, μαζί με 2.3 ριμπάουντ, 3 ασίστ και ένα κλέψιμο ανά 22 λεπτά συμμετοχής σε σύνολο 22 αγώνων. Από τη στιγμή, όμως, που το ρόστερ της Σιένα διαλύθηκε το καλοκαίρι του 2013, έγινε ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας. Ήξερε ότι θα είναι φέτος το βαρύ πυροβολικό και αποφάσισε να δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να κάνει το επόμενο βήμα. Στη δεύτερη του σεζόν (2013-2014) με την Σιένα είχε 13.3 πόντους (42.7%δ, 40.9%τρ, 74.5%), 5.8 ασίστ και 4.2 ριμπάουντ σε 9 παιχνίδια. Ενδιάμεσα της σεζόν και συγκεκριμένα στις 24 Δεκεμβρίου του 2013, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Αρμάνι Μιλάνο Τζινς.

Στην Ιταλία έχει κατακτήσει δύο Πρωταθλήματα. Το πρώτο με την Σιένα (2013) και το δεύτερο με την Αρμάνι Μιλάνο (2014). Στη σεζόν 2012-2013 είχε πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις, κάνοντας επίδειξη των δυνατοτήτων του σε επίθεση, δημιουργία και άμυνα, κατακτώντας τίτλους και σαρώνοντας τα βραβεία. Πέρα από το Πρωτάθλημα με την Σιένα, κατέκτησε και το Κύπελλο και αναδείχθηκε MVP και στις δύο διοργανώσεις.

Στη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, αν και το Μιλάνο είχε το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας έως τους τελικούς, η Σάσαρι κατάφερε (με 4-3 νίκες) να αφήσει εκτός τελικών την Αρμάνι, ενώ στη συνέχεια κατέκτησε και τον τίτλο. Στους ημιτελικούς με την Σάσαρι, υπήρξε μία φάση που στιγμάτισε τον Ντάνιελ Χάκετ. Η Σάσαρι ήταν μπροστά στο σκορ με 74-65 και ο Ντάνιελ Χάκετ χρεώθηκε με φάουλ, διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση και είδε τον διαιτητή να τον χρεώνει με τεχνική ποινή! Τι ακολούθησε; Ο Χάκετ ξέσπασε και προσπάθησε να πλησιάσει τον ρεφ, ενώ ο Τζεντίλε και ο Κλέιζα προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν πριν πάει τελικά στα αποδυτήρια! Εν τέλει, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δυο αγώνων για την αντίδρασή του.

Αυτός είναι ο Ντάνιελ Χάκετ

Στο Μιλάνο πραγματοποίησε αρκετές σπουδαίες εμφανίσεις, αλλά είχε και σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του. Σε μία ομάδα που είχε αρκετούς σταρ και έλλειψη χημείας και ομοιογένειας, δεν κατάφερε να ταιριάξει απόλυτα. Στην πρώτη του σεζόν με την Αρμάνι (2013-2014) είχε 9.7 πόντους (37.7%δ, 32.1%τρ, 72.4%) 3.6 ασίστ και 3.5 ριμπάουντ. Με το Final-Four να διεξάγεται στη πόλη τους, δεν κατάφεραν να προκριθούν στη τελική φάση, καθώς αποκλείστηκαν (αν και είχαν το πλεονέκτημα έδρας) στους "8" από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία στη συνέχεια κατέκτησε και τον τίτλο. "Έσωσαν" τη χρονιά όμως κατακτώντας το Πρωτάθλημα στους τελικούς του ιταλικού πρωταθλήματος.

Στη δεύτερη του σεζόν με την Αρμάνι Μιλάνο στη Euroleague, σε 24 παιχνίδια είχε μέσο όρο 10.5 πόντους (39%δ, 25%τρ, 65.8%β), 4.6 ασίστ και 3.7 ριμπάουντ, με την ιταλική ομάδα να τερματίζει στην έκτη θέση του ομίλου της στο TOP-16, έχοντας ηττηθεί δύο φορές στο γκρουπ (μέσα-έξω) από τον Ολυμπιακό. Η αποτυχημένη σεζόν των Ιταλών στην Ευρώπη, συν τον χαμό του Πρωταθλήματος στη χώρα, με το κλίμα στην ομάδα να μην είναι και το καλύτερο, παίκτης και σύλλογος αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους. Ο Ντάνιελ Χάκετ προσπάθησε να βρει ομάδα στο ΝΒΑ, δεν τα κατάφερε, οι Πειραιώτες τον πλησίασαν, του εξέφρασαν την μεγάλη τους επιθυμία να συνεργαστούν μαζί του και τον έπεισαν να υπογράψει διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους ερυθρόλευκους.

Οι απειλές προς τον Κόμπι Μπράιαντ

Πριν από τέσσερα χρόνια, στην διάρκεια του λοκ-άουτ του 2011, ο σούπερ σταρ των Λέικερ συμφώνησε να φορέσει την φανέλα της Βίρτους Μπολόνια για 40 μέρες αντί τριών εκατομμυρίων δολαρίων! Η διοίκηση του συλλόγου ζήτησε από την διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος να προσαρμόσει το πρόγραμμα στις ανάγκες της, ώστε να "προμοτάρει" όσο το δυνατόν καλύτερα τον Μπράιαντ, όμως εισέπραξε αρνητική απάντηση.

Κάπου ανάμεσα στην "τρέλα" εκείνων των ημερών, ο Χάκετ βρήκε την ευκαιρία να γίνει γνωστός σε όλο τον πλανήτη. Με λάθος, όμως, τρόπο. " Να του πείτε ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ένας αμυντικός τον αντίπαλό του, είναι να τον αντιμετωπίσει σκληρά. Αν ο παίκτης είναι τόσο καλός, τότε πρέπει να του κάνεις ένα σκληρό φάουλ. Ο Κόμπι ξέρει τι λέω. Αν έρθει, θα έχω πέντε φάουλ στη διάθεσή μου. Αυτά τα πέντε φάουλ θα είναι τα πιο σκληρά που θα έχω κάνει ποτέ" δήλωσε και φυσικά όλοι γέλασαν μαζί του. Εκτός αυτού, είχε μιλήσει με άκρως υποτιμητικά λόγια και για το ιταλικό πρωτάθλημα: " Ελπίζω ότι ο Μπράιαντ δεν θα πέσει σε αυτό το επίπεδο. Θα χάσω τον σεβασμό μου για έναν παίκτη που είναι πολύ μεγάλος για να λερώσει τα χέρια του σε αυτή την λίγκα".

Αυτός είναι ο Ντάνιελ Χάκετ

Πόλεμος ανάμεσα σε Χάκετ και ιταλική ομοσπονδία και η τιμωρία του

Ο Ντάνιελ Χάκετ δεν πήρε μέρος στην προετοιμασία της εθνικής Ιταλίας ενόψει του Ευρωμπάσκετ του 2013, παρ' ότι είχε κληθεί από τον Σιμόνε Πιανιτζάνι, καθώς ανέφερε πως αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού στον αχίλλειο τένοντα.

Οι άνθρωποι της ομοσπονδίας δεν φάνηκαν ποτέ να τον πιστεύουν, ενώ ο "πόλεμος" συνεχίστηκε όλο εκείνο το διάστημα με τον Πετρούτσι να κάνει δηλώσεις ότι ο παίκτη αποχώρησε από την πρώτη στιγμή από την προετοιμασία και τον Χάκετ να απαντάει μέσω του Twitter.

Αυτός είναι ο Ντάνιελ Χάκετ

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας, επανήλθε με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Gazzetta dello Sport". "Εμμένω στην άποψή μου", τόνισε ο Τζάνι Πετρούτσι και συνέχισε: "Δεν είναι μέρος της δουλειάς μου να πω αν ο παίκτης θα κληθεί στην εθνική για τις επόμενες υποχρεώσεις της Ιταλίας, θα αποφασίσει ο Πιανιτζάνι".

Πάντως, πέταξε για μία ακόμα φορά την σπόντα του: "Στον αθλητισμό μπορεί να κερδίσεις τα πάντα με έναν σύλλογο, αλλά αν δεν παίζεις στην εθνική δεν είσαι τίποτα. Θα πρέπει να πάρουμε σαν μοντέλο το παράδειγμα του Τόνι Πάρκερ, που είναι πρωταθλητής του ΝΒΑ αλλά παραμένει πάντα διαθέσιμος".

Ο Ντάνιελ Χάκετ τα μάζεψε και έφυγε και από την προετοιμασία των Ιταλών και για τα προκριματικά του Eurobasket 2015), δείχνοντας για ακόμη μία φορά στην πράξη μέρος του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του, με την ομοσπονδία να τον τιμωρεί με αποβολή έξι μηνών, αλλά στη συνέχεια η ποινή του μειώθηκε κατά δύο μήνες.

Αυτός είναι ο Ντάνιελ Χάκετ

Η αρχική απόρριψη του Ολυμπιακού για Χάκετ και η συμφωνία μαζί του

Όταν ο Ντάνιελ Χάκετ προτάθηκε στον Ολυμπιακό, οι Πειραιώτες αρχικά είχαν απορρίψει την περίπτωση του. Και αυτό λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του. Είχαν τους ενδοιασμούς τους για το αν θα καταφέρει να ταιριάξει στα ερυθρόλευκα αποδυτήρια, δίχως να δημιουργήσει προβλήματα.

Στη συνέχεια όμως, επειδή έχουν σε μεγάλη εκτίμηση το ταλέντο και τις ικανότητες του Ιταλοαμερικανού γκαρντ, επανεξέτασαν την υπόθεση του. Αγωνιστικά ταίριαζε απόλυτα στα "θέλω" του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Άλλωστε, είναι ένας παίκτης με ικανότητα σε επίθεση, δημιουργία, αλλά και στην άμυνα, διαθέτοντας και εμπειρία σε επίπεδο Euroleague. Ένας παίκτης που ως ένα βαθμό δείχνει ότι μπορεί να... ξορκίσει το "φάντασμα" του σπουδαίου Έισι Λο. Το θέμα όμως ήταν η συμπεριφορά του.

Μίλησαν, λοιπόν, με τον Ντάνιελ Χάκετ για το συγκεκριμένο θέμα και ο παίκτης έδειξε πρόθυμος να δείξει τον απαραίτητο επαγγελματισμό. Κατάλαβε πως έρχεται να δουλέψει σε μία κορυφαία και σοβαρή ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, με δομή, που διαθέτει ρόλους, χημεία και ομοιογένεια, που χαρακτηρίζεται για την πειθαρχία της, αλλά και για το καλό κλίμα στα αποδυτήρια της. Μέρος των πρόσφατων δηλώσεων του Ιταλοαμερικανού γκαρντ αποτελεί ένα δείγμα για την φιλοσοφία με την οποία έρχεται να παίξει μπάσκετ στον Πειραιά: "Είμαι έτοιμος να παίξω το ρόλο μου και να κάνω ό,τι χρειαστεί για να κερδίζει η ομάδα. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα με σπουδαίο σύστημα κι εγώ θέλω να ταιριάξω σ’ αυτό το σύστημα, σαν έναν κομμάτι που ταιριάζει σε ένα παζλ".

Αυτός είναι ο Ντάνιελ Χάκετ

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ