ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αυτά θέλει ο Σφαιρόπουλος από τον Τζόνσον-Όντομ

Αυτά θέλει ο Σφαιρόπουλος από τον Τζόνσον-Όντομ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr αναλύει τον ρόλο που θα έχει ο Τζόνσον-Όντομ στον Ολυμπιακό, εξηγώντας το πως θα αξιοποιήσει τον Αμερικανό ο Σφαιρόπουλος, αλλά και τι μπορεί να δώσει ο παίκτης (video).

Ο Ντάριους Τζόνσον-Όντομ πραγματοποίησε κόντρα στον Απόλλωνα στο ΣΕΦ (83-62) το ντεμπούτο του με την φανέλα του Ολυμπιακού. Το Sport24.gr αναλύει και εξηγεί τόσο τον ρόλο που θα έχει ο Αμερικανός γκαρντ στο ρόστερ των Πρωταθλητών Ελλάδας, όσο και αυτά που θέλει από εκείνον ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Σας παρουσιάζουμε όσα είδαμε από εκείνον στην πρώτη του εμφάνιση με τα ερυθρόλευκα, αλλά και τα όσα μπορεί να προσφέρει ο παίκτης στην ομάδα του Πειραιά.

Έτσι θα αξιοποιήσει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τον Τζόνσον-Όντομ

Στην Τραμπζονσπόρ ο Τζόνσον-Όντομ είχε κυρίως τον ρόλο του πλέι-μέικερ και έπαιζε λιγότερο σαν σούτινγκ γκαρντ. Στον Ολυμπιακό θα συμβεί το αντίθετο. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα τον αξιοποιήσει κυρίως στο "2" και ελάχιστα στον "άσο", χρησιμοποιώντας τον δίπλα στους Βαγγέλη Μάντζαρη και Ντάνιελ Χάκετ και κάποιες φορές στο πλάι του Γιάννη Αθηναίου. Σπάνια θα βρεθεί στην ίδια πεντάδα με τον Βασίλη Σπανούλη, καθώς ουσιαστικά θα αποτελεί τον παίκτη πίσω από τον αρχηγό των ερυθρολεύκων, αγωνιζόμενος κυρίως όταν ο Red-Bill θα βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας. Αυτό θέλει από εκείνον ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, αυτό άλλωστε το έδειξε και στην πράξη, καθώς ο Τζόνσον-Όντομ κόντρα στην Πάτρα, κατά κύριο λόγο, όποτε έμπαινε στο παρκέ, κάλυπτε τις αρμοδιότητες του Βασίλη Σπανούλη παίρνοντας την θέση του στο παρκέ. Αυτός θα είναι ο ρόλος του, τον οποίο και θα τον μοιραστεί με τον Γιάννη Αθηναίου.

Αυτά θέλει ο Σφαιρόπουλος από τον Τζόνσον-Όντομ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ένα από τα δυνατά του σημεία είναι η ταχύτητα, το γρήγορο πρώτο του βήμα, ο καλός χειρισμός της μπάλας και η δύναμη, στοιχεία τα οποία και τα αξιοποιεί στα μπασίματα του, όντας ιδιαίτερα αποτελεσματικός στο "ένας με έναν", μπορώντας να σκοράρει ακόμη και απέναντι σε ψηλότερους αντιπάλους. Έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα και να την αναστατώσει με τα ντράιβ του, κάτι που ξέρει να κάνει περίφημα, χρόνια τώρα, ο Βασίλης Σπανούλης, κάτι που έκανε στο πρόσφατο παρελθόν και ο Κώστας Σλούκας.

Σε συνδυασμό με το γεγονός πως μπορεί να συνεισφέρει και στην καλή κυκλοφορία της μπάλας, βοηθώντας και στον τομέα των ασίστ (σίγουρα περισσότερο από τον Ντι Τζέι Στρόμπερι όταν αγωνίζεται στο "2"), κάνουν τον Ντάριους Τζόνσον-Όντομ έναν παίκτη ιδιαίτερα χρήσιμο στο ροτέισον του Ολυμπιακού, σύμφωνα με το πλάνο που έχει στο μυαλό του ο προπονητής της ομάδας. Δεν αποκτήθηκε, απλά, για να δώσει ποσότητα στο ρόστερ και βάθος στον πάγκο, θωρακίζοντας ακόμη περισσότερο την γραμμή των περιφερειακών, αλλά και για να προσφέρει ποιότητα και λύσεις με τις δυνατότητες του, κυρίως σε σκορ και δημιουργία. Στα χαρακτηριστικά του προσθέστε και την προσήλωση που δείχνει στην άμυνα, όντας εξπέρ στην πίεση πάνω στην μπάλα. Όλα αυτά είναι ορισμένα βασικά στοιχεία του παίκτη τα οποία ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θέλει να δει να τα προσφέρει και μέσα στο παιχνίδι των ερυθρολεύκων.

Αυτά θέλει ο Σφαιρόπουλος από τον Τζόνσον-Όντομ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πώς διαχειρίστηκε ο Σφαιρόπουλος τον Τζόνσον-Όντομ στο ντεμπούτο του

Στο ντεμπούτο του με την φανέλα του Ολυμπιακού, ο Ντάριους Τζόνσον-Όντομ μπήκε για πρώτη φορά στο ματς στο 6ο λεπτό της αναμέτρησης, παίζοντας ως "2άρι" δίπλα στους Ντάνιελ Χάκετ (1), Ντι Τζέι Στρόμπερι (3), Δημήτρη Αγραβάνη (4) και Οθέλο Χάντερ (5). Στη συνέχεια, στην 4η περίοδο, χρησιμοποιήθηκε σε ένα σχήμα με τρία γκαρντ, αγωνιζόμενος και πάλι στο "2", έχοντας τον Βαγγέλη Μάντζαρη στον "άσο" και ως τρίτο της περιφέρειας τον Γιάννη Αθηναίου, με την πεντάδα να συμπληρώνεται με τους Αγραβάνη και Χάντερ (με τον Παπαπέτρου στη συνέχεια να αντικαθιστά τον Αγραβάνη στο "4").

Ο Ντάριους Τζόνσον-Όντομ δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στην ίδια πεντάδα με τον Βασίλη Σπανούλη, έμπρακτο δείγμα πως ο Αμερικανός γκαρντ, σε έναν μεγάλο βαθμό, θα αποτελεί (όπως αναφέραμε και παραπάνω) την αλλαγή του αρχηγού του Ολυμπιακού και θα μοιραστεί αυτόν τον ρόλο μαζί με τον Γιάννη Αθηναίου. Το ντεμπούτο του σε αριθμούς, για πρώτο ματς, όντας μόλις λίγες μέρες στην ομάδα, χαρακτηρίζεται θετικό. Σε 16 λεπτά συμμετοχής, ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 9 πόντους (2/6δ, 1/3τρ, 2/2β), μοίρασε 2 ασίστ, πήρε 2 ριμπάουντ, ενώ κέρδισε και 3 φάουλ από τον αντίπαλο, παίρνοντας πάνω του αποφάσεις και πρωτοβουλίες. Ήταν δραστήριος όποτε είχε την μπάλα στα χέρια του και αν ήταν λίγο πιο προσεκτικός στα τελειώματα του, θα μπορούσε να είχε σημειώσει περισσότερους πόντους.

Δείτε σε βίντεο το ντεμπούτο του με τον Ολυμπιακό

Τι είδαμε στην πρώτη εμφάνιση του Τζόνσον-Όντομ

Στο ντεμπούτο του ο Ντάριους Τζόνσον-Όντομ φάνηκε περισσότερο άνετος και λιγότερο αγχωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο ντεμπούτο του Σον Τζέιμς. Φάνηκε πως διαθέτει αγωνιστικό θράσος, ανέλαβε πρωτοβουλίες και δεν δίστασε να πάρει πάνω του σουτ και ατομικές προσπάθειες. Έπαιζε μπάσκετ με αυτοπεποίθηση, αλλά και με σιγουριά για τις δυνατότητες του. Όποτε έβρισκε την ευκαιρία τρύπαγε την αντίπαλη άμυνα με τα γρήγορα ντράιβ του, αξιοποιώντας τα αθλητικά του προσόντα του. Δεν είναι ιδιαίτερα ψηλός (1.88), αλλά είναι γρήγορος, δυνατός και αλτικός.

Είναι χαρακτηριστική η φάση στο 32'. Αφού πήρε το ριμπάουντ στην άμυνα, έτρεξε στο ανοιχτό γήπεδο και με το που βρήκε ανοιχτό τον κεντρικό διάδρομο κινήθηκε γρήγορα μέσα στην ρακέτα, τελειώνοντας την φάση με αριστερό λέι-απ, ακινητοποιώντας την αντίπαλη άμυνα. Προφανώς και οι δυνατότητες του θα κριθούν σε βάθος χρόνου και ο βαθμός δυσκολίας αναμφισβήτητα θα είναι αυξημένος σε ματς επιπέδου Euroleague. Παράλληλα, όμως, μέσα στον χρόνο θα προσαρμοστεί και ο ίδιος περισσότερο στην χημεία και στην ομοιογένεια της ομάδας.

Αυτά θέλει ο Σφαιρόπουλος από τον Τζόνσον-Όντομ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το γεγονός πως ήρθε ο Τζόνσον-Όντομ δεν υποβαθμίζει τον ρόλο του Αθηναίου

Το γεγονός πως ο Ντάριους Όντομ-Τζόνσον ήρθε στον Ολυμπιακό, δεν μεταφράζεται στο ότι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε παράπονο από κάποιον παίκτη του, ούτε συγκεκριμένα από τον Γιάννη Αθηναίου. Ενδεχομένως σε έναν βαθμό να μειωθεί ο χρόνος παρουσίας του στο παρκέ (ειδικά όταν επιστρέψει και ο Ματ Λοτζέσκι), αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρόκειται να υποβαθμίσει τον ρόλο και την παρουσία του Έλληνα γκαρντ στους ερυθρόλευκους.

Ο προπονητής των Πρωταθλητών Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος και ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα προσφορά του Γιάννη Αθηναίου στην ομάδα (και δικαιολογημένα, καθώς είναι συνεπής στον ρόλο του, έχοντας δώσει πολύτιμες λύσεις, ειδικά στο κομμάτι της επίθεσης με το αξιόπιστο περιφερειακό σουτ που διαθέτει) και μαζί με τον Ντάριους Τζόνσον-Όντομ θα αποτελέσουν τις εναλλακτικές λύσεις στην περιφέρεια, κυρίως στο "2" και λιγότερο στον "άσο", ενώ είναι δεδομένο πως θα δούμε και στο μέλλον σχήματα με τρία γκαρντ.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ