ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο "Άγιος" Στόνγκλιν

Ο "Άγιος" Στόνγκλιν

Ο Τέρελ Στόγκλιν που έμαθε με το σκληρό τρόπο είναι το απόλυτο "στοίχημα" για τον φετινό Ηλυσιακού και αυτή είναι η ιστορία του. Το tweet της "αυτοκαταστροφής" , το σουτ του... Αγίου και η απίστευτη δήλωση του Ζευγώλη.

Εκανε ένα λάθος, που θα το λέγατε και μεγάλο. Και το πλήρωσε ακριβά. Θα μπορούσε να ρίξει αλλού το φταίξιμο (φευ) και να συνεχίσει να βαδίζει ακάθεκτος στο δρόμο της αυτοκαταστροφής του. Ή αναλάβει τις ευθύνες του και να ξεκινήσει από το μηδέν.

Διάλεξε την... κουρτίνα δύο, για να διαπιστώσει πως ουδείς επρόκειτο να του χαριστεί. Ωσπου βρέθηκε στο δρόμο του ο Ηλυσιακός, που απολαμβάνει τον τελευταίο ενάμιση μήνα την ευγνωμοσύνη του Τέρελ Στόγκλιν, για την ευκαιρία που του έδωσε.

Και μολονότι οι Αμερικανοί θα εκτιμούσαν πολύ περισσότερο μια καλή ιστορία... εξορκισμού, η αναγέννηση του 21χρονου γκαρντ αφορά καθημερινές πράξεις που αποδεικνύουν ότι αυτό το παιδί άλλαξε. Και είναι αποφασισμένο να κάνει ό,τι χρειαστεί για να γίνει αυτό που μπορεί. Που ουδεμία σχέση έχει με το «κατεστραμμένος», ταμπέλα που του κόλλησαν μετά την τρικλοποδιά που έβαλε στον εαυτό του, στις 11/2 του 2012.

Το Μέριλαντ έπαιζε εκείνη τη μέρα, στο Ντιουκ, με τον κόουτς Σιζέφσκι να κάνει ειδική αναφορά στον πρώτο σκόρερ των φιλοξενούμενων (ναι, τον Στόγκλιν), τονίζοντας «υπάρχει λόγος που έχει κερδίσει 900... κάτι ματς. Δεν είναι χαζός». Εστειλε λοιπόν, πάνω του δυο παίκτες, του έκανε τα νεύρα «κρόσια», αρκέστηκε στους 13π. -δεύτερη χειρότερη επίδοση της σεζόν-, αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν ο προπονητής του, Μαρκ Τάρτζεον τον τράβηξε στον πάγκο, για τέσσερα λεπτά στο τέλος του δεύτερου ημιχρόνου. Στα 2.17 πριν τη λήξη γύρισε μεν, στο παρκέ, το 66-53 όμως, δεν το γύρισε, για να γράψει στο Twitter (ναι, αυτό που έχει καταστρέψει καριέρες και οικογένειες) «Loved sittin that bench today. [Smh] wow».

Και αν ζήτησε συγγνώμη, oι του Μέριλαντ έκριναν πως αρκετά υπομονή είχαν κάνει με την πάρτη του. Βλέπετε, το CSN Washington είχε μεταδώσει τους μήνες που προηγήθηκαν, πως «πιάστηκε» τρεις φορές με μαριχουάνα σε δείγμα του. Η απάντηση του ιδίου σε αυτό το «κατηγορώ» δόθηκε τον περασμένο Ιούνιο, όταν δήλωσε στη Baltimore Sun πως «το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν κάπνισα μαριχουάνα τον τελευταίο χρόνο στο Μέριλαντ. Ούτε μια φορά». Εν τοιαύτη περιπτώσει, αποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο, με την επίσημη δικαιολογία ότι απέτυχε να συμμορφωθεί με τον πειθαρχικό κανονισμό.

Θα μπορούσε να πάει σε άλλο κολέγιο. 'Η να εκτίσει την ποινή. Τελικά, πήγε στο ντραφτ, δεν επελέγη (ναι, όλοι ήξεραν το... ποιόν του) και κίνησε προς Ευρώπη μεριά. Οπου η φήμη του (και ως εγωιστή παίκτη -με απόδειξη τα 533 σουτ που είχε πάρει σε μια σεζόν) είχε προηγηθεί του ιδίου και οι πόρτες έκλειναν η μια μετά την άλλη, ώσπου άνοιξε αυτή του Ηλυσιακού.

Τη συνέχεια την ξέρετε. Ενδεχομένως να μη γνωρίζετε κάποια άλλα πράγματα, τα οποία θα σας εξηγήσει ευθύς αμέσως ο Γιώργος Ζευγώλης, που δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «Αγιο» τον Στόγκλιν, μετά τη νίκη επί του Περιστερίου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

«Οταν συζητήσαμε πρώτη φορά να τον φέρουμε, ζητούσε πάρα πολλά χρήματα. Και ομολογουμένως κάποιοι φοβήθηκαν τις φήμες που τον συνόδευαν. Πως ήταν δηλαδή, περίεργος και είχε έντονη εξωαγωνιστική ζωή. Στα τέλη του Νοεμβρίου, όταν καταλήξαμε στο ότι έπρεπε να αλλάξουμε ξένους, αναζητήσαμε ένα γρήγορο πλέι μέικερ, με πιεστικό στιλ -αυτό που μου αρέσει-, αποταθήκαμε πάλι στον μάνατζερ του. Και πήραμε το ρίσκο», για το 1/6 της τιμής που είχε το καλοκαίρι «όπως κατάλαβα, όταν μίλησα με τον Σούλη Μαρκόπουλο. Γιατί τον είχε προσεγγίσει ο ΠΑΟΚ, αλλά η τιμή του ήταν απαγορευτική».

Πριν... μας συστηθεί, στο εντός έδρας ματς με τον ΠΑΟΚ (8/12) o κόουτς του Ηλυσιακού είχε ενημερώσει πως «ή θα μας σώσει ή θα μας καταστρέψει». Γιατί είναι από αυτούς τους παίκτες. Των άκρων. «Δεν ξέρω αν θυμάσαι, αλλά είχε 5/25 σουτ, ενώ ήταν εκείνος που πήρε και το τελευταίο του αγώνα, κατόπιν δικής μου εντολής». Το έχασε, ο ΠΑΟΚ νίκησε «και όλοι έπεσαν να τον φάνε, μαζί με εμένα. Μου άρεσε όμως, ό,τι είχα δει στις προπονήσεις, μαζί και ότι είναι εξαιρετικό παιδί. Κύριος. Το τι κάνει όταν δεν είναι στο γήπεδο, δεν με ενδιαφέρει» εφόσον φυσικά, δεν προκαλεί εν γένει προβλήματα.

«Στο επόμενο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, σκόραρε 32 πόντους με 11/15 σουτ και από τότε έχει 28π. κατά μ.ο., όπως και όλες τις προσπάθειες που κρίνουν αποτέλεσμα. Και με τη Δράμα πήρε ένα πολύ σοβαρό σουτ και με τον Ικαρο». Το δίχως άλλο «είναι χαρισματικός σκόρερ» και ο κατ' αρχάς λόγος που ο Ηλυσιακός έχει πια τέσσερις νίκες σε πέντε ματς. Τελευταία, το 66-64 επί του Περιστερίου, ομάδα που είχε νικήσει μέχρι το Σάββατο και τα έξι παιχνίδια της που κρίθηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Στα 16'' για το τέλος και ενώ το σκορ ήταν 63-64 «σηκώθηκε για ένα σουτ που ήταν... καθαρή περίπτωση αυτοκτονίας! Να σημειωθεί πως ήμασταν πολύ αγχωμένοι και αυτό μας οδήγησε σε κακή εμφάνιση. Αν ωστόσο, έβαζε αυτό το σουτ θα είχαμε μια μεγάλη ευκαιρία να νικήσουμε. Αν το έχανε, τελειώναμε». Το έβαλε και στο τέλος της ημέρας οι Ιλισιώτες πανηγύριζαν τις τρεις διαδοχικές νίκες τους!

«Το σημαντικότερο είναι πως έχουμε άριστη σχέση. Με όλους στην ομάδα έχει άριστες σχέσεις. Είναι ένα παιδί που αξίζει σεβασμό. Δεν προκαλεί, δεν είναι απόμακρος -κάνει με τους συμπαίκτες του πλάκα κάθε μέρα-, ενώ είναι αυτός που έρχεται πρώτος στις προπονήσεις και φεύγει τελευταίος. Αρα, στις καθημερινές εξετάσεις που δίνει, παίρνει άριστα. Και αν είναι λίγο μποέμ, γιατί μπορείτε να δείτε πως όλη την ώρα είναι... στον ποδόγυρο, δεν μπορεί να με ενοχλεί, από τη στιγμή που είναι σοβαρός και αποδοτικός στη δουλειά του».

Εχει ενοχληθεί ο Ηλυσιακός από ομάδες της αλλοδαπής για τον 21χρονο γκαρντ ή όχι; «Δεν υπάρχει θέμα. Μίλησα πρόσφατα με τον Αμερικανό μάνατζερ του, που έχει και τον νέο μας παίκτη -τον Ντόμινικ Μόρισον, ο οποίος έρχεται σήμερα στην Ελλάδα- και με διαβεβαίωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος με όσα ζει στην Ελλάδα και στην ομάδα». Και παραμένει ευχαριστημένος «ακόμα και όταν υπάρχουν καθυστερήσεις, στην πληρωμή των μισθών. Ειλικρινά, δεν θυμάμαι να είχα ποτέ άλλοτε Αμερικανό παίκτη που να μην ασχολείται με τα χρήματα. Το μόνο που τον νοιάζει είναι να παίξει καλά και να πάρει αυτή τη χρονιά... ως προίκα, στο συμβόλαιο που θέλει». Και θα το πάρει. Θα κάνει ό,τι μπορεί για αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ