ΑΕΚ

Η επόμενη μέρα της ΑΕΚ

BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr αναλύει όλα τα δεδομένα που ισχύουν στην ΑΕΚ ενόψει της νέας σεζόν. Τα συμβόλαια που λήγουν, οι δανεικοί που επιστρέφουν και οι πρώτοι στόχοι στην προσπάθεια της “Ένωσης” να ανέβει επίπεδο.

Η ΑΕΚ διατήρησε τα κεκτημένα φέτος. Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν κατέκτησε την 3η θέση στην Stoiximan.gr Basket League, δείχνοντας πλέον ξεκάθαρα ότι είναι η τρίτη δύναμη στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Για άλλους αυτός θα ήταν λόγος να υπάρχουν χαμόγελα. Όχι για τους “Κιτρινόμαυρους” όμως.

Όταν ξεκινούσε η χρονιά, το σύνθημα όλων στην ΑΕΚ ήταν ότι ήθελαν να γίνει το βήμα παραπάνω. Να φανεί ανταγωνιστική η ομάδα στην Stoiximan.gr Basket League απέναντι στους δύο “αιωνίους”, να φτάσει μέχρι τον τελικό του κυπέλλου και να κάνει μία καλή πορεία στο Basketball Champions League Το τέλος της σεζόν βρήκε την ομάδα να καταφέρνει μόνο τον πρώτο στόχο και αυτόν όχι στον απόλυτο βαθμό.

Τα σκαμπανεβάσματα ήταν πάλι ο κανόνας για την ΑΕΚ φέτος Οι πολλές αλλαγές παικτών επίσης. Σε αντίθεση με ό,τι θα επιθυμούσε αρχικά ο Ιδιοκτήτης της ομάδας, Μάκης Αγγελόπουλος, ήρθε και αλλαγή προπονητή στα μέσα της σεζόν, αφού ήταν ξεκάθαρο πως ο Γιούρι Ζντοβτς δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών. Κάπως έτσι, η ΑΕΚ πρέπει τώρα να κάνει τον προγραμματισμό για τη νέα σεζόν, έχοντας υπόψιν της ότι έχει πολλές ανοιχτές υποθέσεις.

Εφτά παίκτες με συμβόλαιο, αλλά...

BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÁÅÊ (MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÁÅÊ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM


Καταρχάς, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι από το υπάρχον ρόστερ συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν έχουν 7 παίκτες: Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ο Μάικλ Ντίξον, ο Κώστας Βασιλειάδης, ο Έντιν Άτιτς και οι τρεις “μικροί” (Γιώργος Τσαλμπούρης, Διονύσης Σκουλίδας, Δημήτρης Μωραϊτης). Ακόμα, συμβόλαιο με την ομάδα έχουν και οι Νίκολα Ιβάνοβιτς, Μιχάλης Καμπερίδης και Νίκος Καμαριανός, που ήταν δανεικοί σε Κάπο Ντ' Ορλάντο, Ρέθυμνο και Κηφισιά αντίστοιχα.

Με τα δεδομένα που είναι γνωστά ως τώρα, ο μόνος που θεωρείται σίγουρο ότι θα είναι στο ρόστερ της επόμενης σεζόν είναι ο Λαρεντζάκης, ο οποίος είναι ίσως και το μοναδικό πραγματικό κέρδος της ΑΕΚ από την φετινή σεζόν. Από εκεί και πέρα, όλα είναι λίγο-πολύ στον αέρα για τους υπόλοιπους όσον αφορά την παραμονή τους στο ρόστερ για τη νέα σεζόν, με την κάθε περίπτωση να είναι διαφορετική.

Ξεκινώντας από τον Ντίξον, ο Αμερικανός με το Γεωργιανό διαβατήριο ξεκίνησε μεν εξαιρετικά την σεζόν, αλλά από τον Δεκέμβριο κι έπειτα η απόδοσή του έπεσε, ενώ σταδιακά βγήκαν στην φόρα οι αγωνιστικές του αδυναμίες (γινόταν στόχος στην άμυνα, δεν πρόσφερε σταθερά στο σκοράρισμα). Το γεγονός ότι έκλεισε καλά την σεζόν όμως σαφώς και είναι στα υπέρ του.

BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÁÑÇÓ (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÁÑÇÓ (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βασιλειάδης επίσης ξεκίνησε καλά την σεζόν, αλλά από την στιγμή του σοβαρού τραυματισμού του τον Δεκέμβριο κόντρα στον Ολυμπιακό κι έπειτα δεν ξαναβρήκε ρυθμό, ενώ από τότε που προβιβάστηκε σε θέση πρώτου προπονητή ο Σωτήρης Μανωλόπουλος παραγκωνίστηκε κιόλας, μέχρι να “βγει απο τη ναφθαλίνη” στους μικρούς Τελικούς λόγω των μαζεμένων τραυματισμών. Και στην δική του περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παραμονή του.

Από εκεί και πέρα, στις περιπτώσεις των τριών – ή μάλλον τεσσάρων αν προσθέσει κάποιος και τον Άτιτς – νεαρών παικτών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι κάποιος ή κάποιοι θα φύγουν δανεικοί προκειμένου να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους. Η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν φαίνεται να υπάρχει μία διάθεση να παραμείνουν στο ρόστερ της ομάδας οι Τσαλμπούρης και Μωραϊτης, αλλά ακόμα αυτό δεν είναι σίγουρο.

Όσον αφορά τώρα τους τρεις δανεικούς, είναι καθαρά στο χέρι του Σωτήρη Μανωλόπουλου να αποφασίσει τι θα κάνει. Ο Ιβάνοβιτς ας πούμε μπορεί να απογοήτευσε όσο αγωνιζόταν στην ΑΕΚ, αλλά έκλεισε καλά την σεζόν στην Ιταλία, ενώ καλές εντυπώσεις άφησε και ο Καμπερίδης στο δεύτερο μισό της σεζόν στο Ρέθυμνο. Δεν αποκλείεται λοιπόν να έρθουν οι δυο τους για την προετοιμασία και αν πείσουν να παραμείνουν στο ρόστερ. Ο Καμαριανός φαίνεται να συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες αυτή τη στιγμή.

Ο "κλεισμένος" Μπάρλοου και τα συμβόλαια που λήγουν

BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÁÑÇÓ (Eurokinissi Sports / ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ)
BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÁÑÇÓ (Eurokinissi Sports / ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ) EUROKINISSI SPORTS


Πάμε τώρα στα... δύσκολα. Με την σεζόν να ολοκληρώνεται λοιπόν, η ΑΕΚ βλέπει τους εξής παίκτες να μένουν πλέον ελεύθεροι: Ρόκο Λένι Ούκιτς, Ντόνι ΜακΓκράθ, Μπραντ Νιούλεϊ, Μίλαν Μιλόσεβιτς, Ντούσαν Σάκοτα, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Δημήτρης Μαυροειδής, Τσινεμέλου Ελόνου, Δημήτρης Χαριτόπουλος. Όπως γίνεται σαφές, με βάση την πορεία της σεζόν, δεν γίνεται να μείνουν όλοι. Το θέμα είναι πλέον κατά πόσο η ΑΕΚ είναι διατεθειμένη να χτίσει για ακόμα μία φορά από την αρχή ή να διατηρήσει τουλάχιστον έναν βασικό κορμό.

Σε μία πρώτη ανάγνωση, θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει θετική διάθεση ως προς τους Ούκιτς (ήταν ο MVP της ομάδας στο πρώτο μισό της σεζόν, αναγεννήθηκε με την φανέλα της ΑΕΚ και φέρεται να θέλει να μείνει στην χώρα μας), Σάκοτα (ο αρχηγός δύσκολα θα φύγει) και Μιλόσεβιτς. Η σταθερότητα του Μαυροειδή όλη την χρονιά – όπου έπαιζε μέχρι και τραυματίας – και το εντυπωσιακό κλείσιμο της σεζόν στα playoffs είναι πιθανό να παίξει τον ρόλο του σε κάποια πιθανή πρόταση ανανέωσης. Η περίπτωση του Μαυροκεφαλίδη είναι διαφορετική. Είναι δεδομένο ότι δεν αποκτήθηκε στα μέσα της φετινής σεζόν για να φύγει μετά από μερικούς μήνες, ωστόσο ακόμα τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο, αφού άλλο πράγμα είναι ένα συμβόλαιο μερικών μηνών και άλλο συμβόλαιο ενός χρόνου.

Ερωτηματικό αποτελεί και ο Ελόνου, ο οποίος είχε καλές και κακές στιγμές, η έλευση του οποίου όμως έδωσε αυτό που έλειπε στην ΑΕΚ: Αθλητικά προσόντα στην θέση του σέντερ. Δεν αποκλείεται η ΑΕΚ να ψάξει για κάτι καλύτερο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σκέψεις διατήρησής του. Όσο για τον Χαριτόπουλο, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν έχει να πει κάτι κακό για αυτόν. Ήρθε ως συμπληρωματικός παίκτης και έδινε πάντα το 100%, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση για το θέμα του.

Αυτοί που με τα ισχύοντα δεδομένα μοιάζει δύσκολο να παραμείνουν είναι οι ΜακΓκράθ και Νιούλεϊ, οι οποίοι ήρθαν σαν “μπαλώματα” μέσα στην σεζόν. Ο μεν πρώτος είχε κι αυτός καλές και κακές στιγμές, αλλά η ΑΕΚ ελπίζει ότι μπορεί να βρει κάτι καλύτερο από αυτόν στην ελεύθερη αγορά, ο δε δεύτερος δεν ικανοποίησε, με την “Ένωση” να έχει βρει ήδη τον αντικαταστάτη του, αφού ο Κέλσι Μπάρλοου – που είχε εξαιρετική σεζόν στα Τρίκαλα – έχει παραδεχθεί και ο ίδιος με δηλώσεις του ότι έχει συμφωνήσει. Βέβαια αυτό ίσχυε όσο ακόμα προπονητής της ομάδας ήταν ο Γιούρι Ζντοβτς, οπότε δεν πρέπει να αποκλειστεί ανατροπή των δεδομένων.

Τα πρώτα ονόματα και ο πραγματικός στόχος

Η επόμενη μέρα της ΑΕΚ


Είναι δεδομένο ότι οι παραμονές κάποιων παικτών θα κρίνουν και τους καλοκαιρινούς στόχους της ΑΕΚ. Αλλιώς θα κινηθεί για παράδειγμα η ΑΕΚ αν παραμείνει ο Ούκιτς και αλλιώς αν αποχωρήσει. Οι ανάγκες ωστόσο της ομάδας είναι γνωστές εδώ και καιρό, με τον Σωτήρη Μανωλόπουλο να έχει ξεκινήσει να ψάχνει στην αγορά για να βρει παίκτες που θα μπορούν να ικανοποιήσουν τα “θέλω” του και θα ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα.

Είναι δεδομένο ότι οι “Κιτρινόμαυροι” θέλουν να ενισχύσουν το ελληνικό στοιχείο στο ρόστερ, αποκτώντας ποιοτικούς Έλληνες, αλλά και να προσθέσουν αυτό που έλειπε στην ομάδα: Αθλητικά προσόντα, προκειμένου να μπορέσει η ομάδα να παίξει το μπάσκετ που θέλει ο Σωτήρης Μανωλόπουλος.

Η αλήθεια είναι ότι ήδη τα πρώτα ονόματα με φερόμενους ως στόχους έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν. Ο Γιάννης Αθηναίου – σε περίπτωση που μείνει ελεύθερος από τον Ολυμπιακό – είναι μία περίπτωση που θα μπορούσαν να εξετάσουν στην ΑΕΚ. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο – αν το κασέ του είναι προσεγγίσιμο – επίσης, όπως και ο Αμερικανός γκαρντ Τζάστιν Κομπς της Γκραβελίν.

Παίκτες όπως ο Γιώργος Μπόγρης και οι - “δεμένοι” με συμβόλαιο στην Λοκομοτίβ και τον Άρη αντίστοιχα – Ίαν Βουγιούκας και Βασίλης Καββαδάς ίσως απασχολήσουν αν μείνουν ελεύθεροι και ταυτόχρονα αποχωρήσει κάποιος εκ των Μαυροειδή ή Μαυροκεφαλίδη. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του Βλαδίμηρου Γιάνκοβιτς αν η Βαλένθια θελήσει να τον παραχωρήσει και ταυτόχρονα αποχωρήσει ο Βασιλειάδης. Καλή βέβαια είναι η ονοματολογία, αλλά πρώτα πρέπει να ξεκαθαριστούν ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν πριν μπουν παίκτες στο στόχαστρο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα “καυτό” στην ΑΕΚ. Κι αυτό γιατί έπειτα από μία διετία όπου η ομάδα καθιερώθηκε στην 3η θέση, πρέπει πλέον να αποδείξει ότι δεν έχει μείνει στάσιμη, παρά μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω. Κάτι που σημαίνει δηλαδή ότι οι καλοκαιρινές κινήσεις της ομάδας πρέπει να είναι πιο προσεγμένες από κάθε άλλη φορά.

Twitter @steflong85

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ