ΑΕΚ

2002: Το τελευταίο στέμμα της Βασίλισσας

2002: Το τελευταίο στέμμα της Βασίλισσας

Σαν σήμερα, πριν από 14 χρόνια, η ΑΕΚ κατέκτησε το τελευταίο πρωτάθλημα στο μπάσκετ και το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γινόταν αν εκείνη η ομάδα κρατούσε για χρόνια τον Χατζή, τον Κακιούζη, τον Ζήση, τον Ντικούδη και τον Μπουρούση (PHOTOS, VIDEO).

Δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις τι ήταν εκείνο που της έδωσε τη δύναμη να συνεχίσει και να επιστρέψει από το 0-2. Μια… ζωή (για την ακρίβεια, 32 ολόκληρα χρόνια) περίμενε η ΑΕΚ τις στιγμές που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της 5ης Ιουνίου 2002.

Σείστηκε το ΟΑΚΑ από το "Να 'τοι, να 'τοι οι πρωταθλητές'' όταν ο Νίκος Χατζής έκανε το 75-68 στα 43.3" για τη λήξη του πέμπτου τελικού και ξέρανε τον Ολυμπιακό του Λευτέρη Σούμποτιτς.

Απλώς, δεν γινόταν να χαθεί εκείνο το πρωτάθλημα. Οι 11.000 φίλοι της "Ένωσης" γιόρτασαν τη δική τους Ανάσταση, ανάβοντας κεριά στις εξέδρες του κλειστού, την ώρα που ο Ντράγκαν Σάκοτα αγκάλιαζε τον Φώτη Κατσικάρη κι εν συνεχεία έσφιγγε ανακουφισμένος τις γροθιές του! Τι είχε πετύχει η ΑΕΚ εκείνη τη χρονιά; Κέρδισε τα 23 από τα 26 παιχνίδια που έδωσε στην κανονική περίοδο, σκοράροντας μάλιστα 88.5 πόντους κατά μέσο όρο ενώ υποχρέωσε τον Παναθηναϊκό σε μια από τις πιο βαριές ήττες που υπέστησαν οι "πράσινοι" επί εποχής Ομπράντοβιτς (σ.σ. 86-62)! Είχε σπουδαία ομάδα, άλλωστε, με τον Τζέι Αρ Χόλντεν σε μια καταπληκτική χρονιά κι ακόμη τους Χατζή, Κακιούζη, Ντικούδη, Ζήση, Κικίλια, Ταπούτο, Παντελιάδη, Τσιάρα, τον Άντριου Μπετς, τον Τζιμ Μπιλμπά, τον Κρις Καρ και τους νεαρούς Μπουρούση - Άντιτς, συνήθως εκτός δωδεκάδας.

2002: Το τελευταίο στέμμα της Βασίλισσας
2002: Το τελευταίο στέμμα της Βασίλισσας

"Νιώθαμε την πίεση, την ώρα που περιμέναμε σχεδόν 20 μέρες για τον πρώτο τελικό (σ.σ. την παραμονή του δεύτερου ημιτελικού, οι καταστροφές στο πούλμαν του Παναθηναϊκού και κάποιοι τραυματισμοί προκάλεσαν την αναβολή του αγώνα με τον Ολυμπιακό). Μετά την ήττα ξεκίνησαν να μας κατηγορούν, χωρίς λόγο! Ήταν πολύ άδικη επίθεση για την ΑΕΚ που έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ στην Ελλάδα όλη τη χρονιά. Είχαμε το καλύτερο ρεκόρ όμως έγραφαν τόσα ψέματα. Στα επόμενα ματς δείξαμε τον εγωισμό μας, ως ομάδα" είχε εξηγήσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Σάκοτα. Τα πράγματα ζόρισαν όταν ο Ολυμπιακός έκανε το 0-2 στο άδειο ΣΕΦ (75-70).

Τι ακολούθησε; Ο Σερβοέλληνας κόουτς έδιωξε τον Καρ, προκαλώντας ένα… ηλεκτροσόκ στην ομάδα που ήταν απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε, με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν περιθώρια για νέες απώλειες. Η ΑΕΚ έπαιζε πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Το άγχος έπνιγε τους παίκτες του "Σάλε" στο Game 3 όμως η ΑΕΚ μείωσε σε 2-1 , επικρατώντας με 85-78. Επόμενος αγώνας στο... σημαιοστολισμένο ΣΕΦ, εκεί όπου οι Πειραιώτες είχαν στήσει φιέστα τίτλου! Το φινάλε; Συγκλονιστικό. Ο Μίλαν Τόμιτς κέρδισε φάουλ στα 3.3" πριν από τη λήξη και είχε δικαίωμα για βολές, με τον δείκτη του σκορ στο 59-61. Η πρώτη βολή πήγε στο σίδερο. Ευστόχησε στη δεύτερη και ο Χόλντεν πήγε στη γραμμή του φάουλ μετά το γρήγορο φάουλ του Θοδωρή Παπαλουκά ενώ απέμεναν 2.36".

2002: Το τελευταίο στέμμα της Βασίλισσας

PHOTO CREDITS: Action Images

Η ΑΕΚ επιστρέφει στην κορυφή, έπειτα από 32 χρόνια



TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ