FIBA WORLD CUP

Τέταρτο ματς κόντρα σε Αφρικανούς η Εθνική

Τέταρτο ματς κόντρα σε Αφρικανούς η Εθνική

Στην έβδομη συμμετοχή της σε Παγκόσμιο Κύπελλο η Εθνική θα αντιμετωπίσει για τέταρτη φορά ομάδα από την Αφρική. Το Sport24.gr παρουσιάζει τα ματς, ενώ θυμίζει και το πιο πρόσφατο παιχνίδι, όχι για Παγκόσμιο, αλλά για το Προολυμπιακό κόντρα στον... Νταγκουντούρο.

Η Εθνική μας ομάδα αντιμετωπίζει στην πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας τη Σενεγάλη. Οι διεθνείς μας θέλουν να αρχίσουν με νίκη τις υποχρεώσεις τους στο τουρνουά, ενώ παράλληλα θα δώσουν συνέχεια στα θετικά αποτελέσματα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος κόντρα σε ομάδες από την Αφρική στη διοργάνωση.

Συγκεκριμένα, η Εθνική μας αντιμετωπίζει για τέταρτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο ομάδα από την Αφρικανική Ήπειρο, μετρώντας μέχρι τώρα τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Στο πρώτο της Μουντομπάσκετ το 1986 η Εθνική δεν αντιμετώπισε ομάδα από την Αφρική, όπως και σε εκείνο το 1990. Η πρώτη φορά, λοιπόν που οι διεθνείς μας τέθηκαν αντιμέτωποι ήταν στις 5 Αυγούστου του 1994, όταν για την πρώτη φάση της διοργάνωσης επικράτησαν χωρίς να αντιμετωπίσουν δυσκολίες της Αιγύπτου με 69-53.

Στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο έγινε στην Αθήνα το 1998 η Ελλάδα τέθηκε αντιμέτωπη με την αντίπαλο της στη φετινή πρεμιέρα, τη Σενεγάλη και πάλι για την πρώτη φάση. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν ανώτερο και έφτασε στο θετικό αποτέλεσμα με 68-57.

Το 2006, όταν και η Εθνική πήρε το ασημένιο μετάλλιο, δεν βρήκαμε στον δρόμο μας ομάδα από την Αφρική. Κάτι που όμως έγινε το 2010 στα γήπεδα της Τουρκίας, με τους διεθνείς μας να επικρατούν της Ακτής Ελεφαντοστού με 97-60, χωρίς να βρουν αντίσταση.

Από εκεί και πέρα, το τελευταίο παιχνίδι που η Εθνική μας έχει δώσει απέναντι σε ομάδα της αφρικανικής Ηπείρου είναι στο Προολυμπιακό τουρνουά του Καράκας το 2012 κόντρα στη Νιγηρία. Αυτή είναι και η μοναδική μας ήττα από ομάδα της Αφρικής, καθώς με τον Νταγκουντούρο να σημειώνει καθοριστικούς πόντους στα τελευταία λεπτά οι Νιγηριανοί πήραν το θετικό αποτέλεσμα με 80-79. Η αναμέτρηση είχε πραγματοποιηθεί για τα προημιτελικά της διοργάνωσης στις 6 Ιουλίου του 2012.

Τα αποτελέσματα απέναντι σε ομάδας της Αφρικής στα Παγκόσμια Κύπελλα για την Εθνική μας:

1986 -

1990 -

1994

Α' φάση 5 Αυγούστου 1994: Ελλάδα - Αίγυπτος 69-53.

1998

Α' φάση 31 Ιουλίου 1998: Ελλάδα - Σενεγάλη 68-57.

2006 -

2010

1 Σεπτεμβρίου: Ακτή Ελεφαντοστού - Ελλάδα 60-97.

Έτοιμη για την πέμπτη συμμετοχή της

Η Σενεγάλη θα πάρει για πέμπτη φορά μέρος σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και όλοι στην ομάδα θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, ώστε να κάνουν την υπέρβαση και να περάσουν στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Στο Παναφρικανικό Κύπελλο οι Σενεγαλέζοι πήραν την τρίτη θέση και κέρδισαν το "εισιτήριο" τους για τα γήπεδα της Ισπανίας. Ο Φαγιέ, ο οποίος αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα αρχικά με τους Ίκαρο, Πανελευσινιακό και τώρα με το Ρέθυμνο είναι από τα πρώτα... βιολιά της Σενεγάλης, όπως και ο Χαμάντι Εντζάι που προσπαθεί να "εδραιωθεί" στο ΝΒΑ.

Στα φιλικά προετοιμασίας τους οι Σενεγαλέζοι πέτυχαν δύο νίκες σε πέντε αναμετρήσεις, καθώς επικράτησαν του Μεξικού και της Εσθονίας, ενώ ηττήθηκαν από τις Ισπανία, Δομινικανή Δημοκρατία και Εσθονία (στο δεύτερο ματς).

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ