ΜΠΑΣΚΕΤ

Σέκου Ντουμπούγια: Το νέο φαινόμενο του Ευρωπαϊκού μπάσκετ

Σέκου Ντουμπούγια: Το νέο φαινόμενο του Ευρωπαϊκού μπάσκετ
2016 EUROLEAGUE BASKETBALL

Τον Σέκου Ντουμπούγια μάλλον δεν τον ξέρετε. Ίσως όμως έχει έρθει η ώρα σιγά-σιγά να τον μάθετε. Γιατί; Επειδή είναι το νέο φαινόμενο του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Α, ναι. Και μία λεπτομέρεια: Δεν έχει κλείσει τα 16 του χρόνια.

Ο Σέκου Ντουμπούγια υποστηρίζει ότι έχει είδωλο τον ΛεΜπρόν Τζέιμς. Για την ακρίβεια, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο επίσημο σάιτ της FIBA δήλωσε πως “ Θέλω να γίνω σαν τον LeBron James. Να γίνω ένας παίκτης που θα ανήκει στην ελίτ του ΝΒΑ”!

Μεγάλα λόγια θα πει κανείς, ειδικά αν μάθει ότι ο Ντουμπούγια δεν έχει κλείσει καλά-καλά τα 16 του χρόνια (θα τα κλείσει στις 23 Δεκεμβρίου 2000). Ωραία. Τι θα σκεφτόσασταν όμως αν σας λέγαμε ότι οι Αμερικανοί σκάουτερ έχουν αρχίσει να πιστεύουν το ίδιο. Ή ότι αυτή τη στιγμή είναι ο πρώτος σκόρερ και ο πρώτος ριμπάουντερ της Γαλλίας στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων (U18) που διεξάγεται στην Σαμψούντα με 20 πόντους και 6.3 ριμπάουντ μέσο όρο σε 28.9 λεπτά συμμετοχής, όντας ταυτόχρονα δεύτερος σκόρερ του τουρνουά και ο παίκτης με το υψηλότερο ποσοστό στα δίποντα (61.3%!) στην διοργάνωση; Ή ότι στον τελευταίο του αγώνα σημείωσε 31 πόντους κόντρα στην Σερβία;Ποιος είναι λοιπόν πια αυτός ο Ντουμπούγια και που κρυβόταν όλον αυτόν τον καιρό;

Το διαβατήριο που έκανε την διαφορά

Σέκου Ντουμπούγια: Το νέο φαινόμενο του Ευρωπαϊκού μπάσκετ


Ο Σέκου Ντουμπούγια γεννήθηκε στη Γουϊνέα και όταν μικρός πήγε στην Γαλλία με τη μητέρα του και τα 4 αδέλφια του. Στην αρχή έπαιζε ποδόσφαιρο, ενώ δεν είχε ακούσει καν το μπάσκετ, μέχρι που τον εντόπισε ένας προπονητής στον... δρόμο να παίζει! Ήταν δύσκολο εξάλλου να περάσει απαρατήρητος ένας 12χρονος που είχε ύψος κοντά στα 1.90 μέτρα (πλέον έχει ύψος 2.02 μέτρα). Ναι, στα 12 του χρόνια ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ! Και δεν άργησε να ξεχωρίσει.

Ο Ντουμπούγια συμμετείχε με το INSEP στο περίφημο “Adidas Next Generation Tournament” της EuroLeague την περασμένη άνοιξη, όπου επισκιάστηκε από το μεγάλο όνομα των Γάλλων, Τζέιλεν Χόαρντ. Οι σκάουτερ όμως είχαν προλάβει ήδη να σημειώσουν το όνομά τους στα μπλοκάκια τους. Το κακό ωστόσο ήταν ότι... δεν μπορούσαν να τον δουν να παίζει, αφού δεν συμμετείχε στις δύο τελευταίος διοργανώσεις που πήρε μέρος η Εθνική Γαλλίας (το Μουντομπάσκετ U17 της Ισπανίας και το Ευρωμπάσκετ U16 της Πολωνίας). Ο λόγος; Δεν είχε Γαλλλικό διαβατήριο! Οι διαδικασίες για την έκδοση του διαβατηρίου του καθυστέρησαν σε... εκνευριστικό βαθμό, με αποτέλεσμα τελικά αυτό να εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2016, μόλις 3 εβδομάδες πριν το Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας. Κοινώς, αν δεν είχε αναβληθεί το Ευρωμπάσκετ λόγω του καλοκαιρινού πραξικοπήματος, ο κόσμος δεν θα είχε θαυμάσει τον Ντουμπούγια ούτε στην Τουρκία! Για καλή (του Ντουμπούγια) τύχη ωστόσο το Ευρωμπάσκετ μετατέθηκε. Και πλέον έχει την ευκαιρία να δείξει τι μπορεί να κάνει.

Στο ντεμπούτο του κόντρα στην Ρωσία ο Γάλλος φόργουορντ είχε 7 πόντους και 10 ριμπάουντ με... 2/11 σουτ. “Άνθρακας ο θησαυρός” σκέφτηκαν κάποιοι. Και τότε ήρθε η... έκρηξη! Στον δεύτερο αγώνα του τουρνουά, κόντρα στην Σλοβενία, ο Ντουμπούγια είχε 22 πόντους και 6 ριμπαόυντ με 7/7 δίποντα, 0/2 τρίποντα και 8/9 βολές! Και, μία ημέρα αργότερα, διέλυσε μόνος του την Σερβία, έχοντας 31 πόντους με 9/10 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 10/11 βολές, 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και 3 κοψίματα! Είπατε κάτι;

Δεν διαφωνεί κανείς ότι είναι νωρίς για ενθουσιασμούς και βαρύγδουπα σχόλια. Καλά-καλά εξάλλου δεν έχει ολοκληρωθεί το Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας. Δεν γίνεται όμως να μην σταθεί κάποιος στο ταλέντο αυτού του παιδιού. Όχι όταν πριν κλείσει καλά-καλά τα 16 του χρόνια κάνει... πλάκα σε παίκτες 2 χρόνια μεγαλύτερους από αυτόν. Καλό θα είναι λοιπόν να κρατήσετε το όνομά του.

Twitter @steflong85

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ