ΜΠΑΣΚΕΤ

Η πρόταση της FIBA στους "αιώνιους"

Η πρόταση της FIBA στους "αιώνιους"

Η FIBA απέστειλε στις οκτώ ισχυρές ομάδες της Ευρώπης τα τελικά πλάνα για το σχέδιο δημιουργίας της νέας Euroleague, αρχής γενομένης από τη σεζόν 2016-17. Ποια τα οικονομικά κίνητρα.

Η ηλεκτρονική έκδοση της Mundo Deportivo αποκάλυψε την κίνηση της FIBA να ενημερώσει οκτώ εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης σχετικά με τα πλάνα της για τη δημιουργία της νέας Euroleague που θα διεξαχθεί υπό την εποπτεία της.

Πρόκειται για τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Αναντολού Εφές, Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μακάμπι Τελ Αβίβ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η νέα διοργάνωση δίνει τη δυνατότητα στους οργανισμούς να αυξήσουν τα έσοδά τους κατά 50% σε σχέση με την Euroleague.

Η FIBA εγγυάται ότι οι ομάδες θα συμμετέχουν χωρίς προβλήματα στα εγχώρια πρωταθλήματα ενώ η βασική ιδέα είναι να περιοριστούν τα συμβόλαια τύπου Α (σ.σ. εγγυημένα) από 11 σε 8, αφαιρώντας αυτά των Λαμποράλ Κούτσα, Αρμάνι Μιλάνο και Ζάλγκιρις Κάουνας.

Στη νέα λίγκα θα συμμετέχουν: 8 ομάδες με συμβόλαια τύπου Α, 4 που θα επιλέγονται με βάση αγωνιστικά κριτήρια (μέσω των πρωταθλημάτων στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία) και 4 που θα προκύψουν από τον προκριματικό γύρο. Διευκρινίζεται πως δεν θα ισχύουν οι Wild Cards.

Η regular season της νέας διοργάνωσης θα διεξαχθεί με 30 αγώνες και θα ακολουθήσουν τα προημιτελικά κι εν συνεχεία το Final Four.

Από 'κει και πέρα, και σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, τα έσοδα ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ για τον νικητή της διοργάνωσης.

Σε περίπτωση που κάποια από τις οκτώ ομάδες που αναφέρθηκαν παραπάνω αποδεχθεί την πρόταση της FIBA, θα βάλει αυτόματα στα ταμεία της το ποσό των 1.687.500 ευρώ ως μπόνους συμμετοχής!

Κατά τα άλλα, το πριμ νίκης ανέρχεται στα 37.500 ευρώ, οι ομάδες που θα προκριθούν στο Final Four θα λάβουν από 360.000 ευρώ ενώ οι νικητές των ημιτελικών θα λάβουν 648.000 ευρώ (σ.σ. το ποσό για τους ηττημένους ανέρχεται στα 432.000 ευρώ). Ο νικητής θα λάβει 1.008.000 ευρώ και ο ηττημένος 432.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ