ΜΠΑΣΚΕΤ

Άρνας Βελίτσκα: Ο νέος Γιασικεβίτσιους

Άρνας Βελίτσκα: Ο νέος Γιασικεβίτσιους

Όλη η Ευρώπη έμαθε τον Άρνας Βελίτσκα μετά το τρελό buzzer-beater που σημείωσε στο Ευρωμπάσκετ των Εφήβων. Αλήθεια όμως, ποιος είναι αυτός ο πιτσιρικάς; Μα, ο νέος Γιασικεβίτσιους! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν στην Λιθουανία.

Η Λιθουανία τρέλανε κόσμο χθες (20/12) στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ των Εφήβων που διεξάγεται στην Τουρκία, χάρη στην απίστευτη νίκη της επί της Ρωσίας με 82-81 χάρη σε σουτ από τα 10 μέτρα του Άρνας Βελίτσκα, παρά το γεγονός ότι 3.2 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα ήταν πίσω στο σκορ με 77-81 ! Βασικά, για όποιον δεν έχει δει τι συνέβη, ιδού:


Η ανατροπή από μόνη της βέβαια είναι εντυπωσιακή. Το θέμα βέβαια είναι το εξής: Ποιος είναι αυτός ο Άρνας Βελίτσκα, ο οποίος σημείωσε ένα από τα καλάθια της σεζόν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο; Η απάντηση, σύμφωνα με τους Λιθουανούς, είναι σχετικά απλή: Ο νέος Σαρούνας Γιασικεβίσιους! Υπερβολή; Δεν είναι και τόσο σίγουρο...

Τον έχει “αρπάξει” ήδη η Μπαρτσελόνα

Άρνας Βελίτσκα: Ο νέος Γιασικεβίτσιους


Ξεκαθαρίζοντας κάποια πράγματα και πριν ενθουσιαστεί κάποιος και ελπίζει να τον αρπάξει κάποια ελληνική ομάδα, το παιδί δεν παίζει σε κάποια ομάδα της σειράς. Ο Άρνας Βελίτσκα την περσινή σεζόν ήταν μέλος της δεύτερης ομάδας της Ζαλγκίρις, παίζοντας υπό τις οδηγίες του ειδώλου του, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και από το περασμένο καλοκαίρι ωστόσο ανήκει στην Μπαρτσελόνα, η οποία έσπευσε να υπογράψει συμβόλαιο μαζί του μετά τις εμφανίσεις του στο Μουντομπάσκετ U17 που έγινε στην Σαραγόσα τον Ιούλιο.

Εκεί όπου ο Βελίτσκα οδήγησε την Λιθουανία στην 3η θέση της διοργάνωσης, έχοντας 12.1 πόντους, 4.1 ριμπάουντ και 4.7 ασίστ μέσο όρο, αλλά και 15.8 πόντους, 4.8 ριμπάουντ και 5.8 ασίστ από την φάση των 16 κι έπειτα, κερδίζοντας μία θέση στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης! Σχεδόν ένα μήνα αργότερα αναδείχθηκε MVP στο τουρνουά Basketball Without Boarders που διοργανώθηκε από το ΝΒΑ στο Ελσίνκι και συμμετείχαν οι καλύτεροι έφηβοι του κόσμου! Μάλλον έχει αρχίσει ήδη να γίνεται σαφές ότι δεν είναι ένας απλώς “καλός παίκτης”, έτσι;

Η νέα μεγάλη ελπίδα των Λιθουανών

Άρνας Βελίτσκα: Ο νέος Γιασικεβίτσιους


Η Λιθουανία είναι ίσως η πιο μπασκετική χώρα στην Ευρώπη, βγάζοντας ταλαντούχους παίκτες με το... κιλό. Για κάποιο λόγο ωστόσο τα τελευταία χρόνια βγάζουν παίκτες σε κάθε θέση εκτός από αυτή του πόιντ γκαρντ, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει μόνο με τον Μάντας Καλνιέτις, ο οποίος είναι μεν καλός παίκτης, αλλά όχι σούπερ σταρ, με τα πράγματα να γίνονται χειρότερα για αυτόν επειδή δεν υπάρχει παίκτης να του δίνει ανάσες. Έπειτα από τόσα χρόνια αναμονής ωστόσο, φαίνεται ότι οι Λιθουανοί βρήκαν την απάντηση που έψαχναν στο πρόσωπο του Βελίτσκα.

Ο γκαρντ της δεύτερης ομάδας της Μπαρτσελόνα είναι ένας τύπος με ύψος 1.92 μέτρα, εξαιρετική επαφή με το καλάθι και σπάνια αίσθηση της πάσας. Μπορεί να σουτάρει μετά από ντρίπλα, να πάει προς το καλάθι και να τελειώσει φάσεις χάρη στα άνω του μετρίου αθλητικά του προσόντα, αλλά και να δημιουργήσει καταστάσεις για τους συμπαίκτες του. Παρέα με τον δικό μας, Δημήτρη Μωραϊτη της ΑΕΚ, και τον Γερμανό Ισαάκ Μπόνγκα θεωρούνται οι καλύτεροι παίκτες στην Ευρώπη στην θέση τους. Και κατά τους Λιθουανούς είναι ό,τι καλύτερο έχουν παράξει στην θέση του πόιντ γκαρντ μετά τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, με το στυλ παιχνιδιού του να μοιάζει με αυτό του άλλοτε Θρύλου του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο Βελίτσκα βέβαια δεν παύει να είναι απλώς 17 χρονών και... 10 ημερών αυτή τη στιγμή. Πολλά μπορεί να αλλάξουν στα επόμενα χρόνια. Το πρώτο δείγμα γραφής του όμως είναι πέρα για πέρα ενθαρρυντικό, με τους Λιθουανούς να ελπίζουν ότι θα μετατραπεί στον ηγέτη της Εθνικής τους ομάδας σε μερικά χρόνια.

Twitter @steflong85

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ