EUROLEAGUE

"Τα ματς της χρονιάς με Ολυμπιακό"

Anadolu Efes's Kerem Tunceri (C) vies with Partizan Belgrade's Miroslav Raduljica during their Euroleague basketball match at Pionir Arena in Belgrade on October 20, 2011.   AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC (Photo credit should read ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Getty Images)
Anadolu Efes's Kerem Tunceri (C) vies with Partizan Belgrade's Miroslav Raduljica during their Euroleague basketball match at Pionir Arena in Belgrade on October 20, 2011. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC (Photo credit should read ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Για τις ομοιότητες του Ολυμπιακού με την Εφές και την πίεση που δημιουργεί το φάιναλ-φορ της Κωνσταντινούπολης μίλησε ο Κερέμ Τουντσερί στο Sport24.gr...

Ο "εγκέφαλος" της Αναντολού Εφές και υπαρχηγός της Εθνικής Τουρκίας Κερέμ Τουντσερί μίλησε στο Sport24.gr χαρακτηρίζοντας τις επικείμενες μάχες με τον Ολυμπιακό ως "τους σημαντικότερους αγώνες της χρονιάς", ανέλυσε τις... ομοιότητες των δύο ομάδων και την πίεση που δημιουργεί το Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης...

-Κερέμ, απάντησέ μας πρώτα σε κάτι που έχουμε συζητήσει και με παίκτες της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ. Εκτός από ισχυρό κίνητρο, το Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης (11-13 Μαΐου) δημιουργεί και πίεση στις τουρκικές ομάδες; Μήπως αυτή η πίεση έχει προκαλέσει τόσα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή σας;

" Φυσικά και δημιουργεί! Οι προσδοκίες είναι τεράστιες και αυτό το βάρος μεταφέρεται στις τουρκικές ομάδες. Και στις τρεις, όχι μόνο στην Εφές ή τη Φενέρμπαχτσε, που είναι οι παραδοσιακές δυνάμεις, αλλά και στη Γαλατάσαραϊ. Το Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης περιμένει και είναι λογικό όλοι να θέλουν να δουν εκεί μια τουρκική ομάδα.

Οσο για τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή μας; Δεν μπορώ να μην το παραδεχτώ ότι υπάρχουν. Στον αγώνα με τη Ρεάλ στο γήπεδό μας ήμασταν πολύ καλοί και είχαμε το προβάδισμα. 5-6 λεπτά, όμως, κακών επιλογών ήταν αρκετά για να ανατρέψουν το σκηνικό και να χάσουμε. Υπάρχει, βέβαια, εξήγηση. Είμαστε καινούργια ομάδα. Οι περισσότεροι παίκτες ήλθαν στην Εφές το καλοκαίρι και αυτό επηρεάζει το παιχνίδι μας.

Αν υπάρχει, πάντως, ένα στοιχείο, που με κάνει αισιόδοξο, είναι οι πολύ καλοί χαρακτήρες και η εξαιρετική χημεία μέσα στην ομάδα. Κάθε μέρα γινόμαστε καλύτεροι, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρόνος. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της Ευρωλίγκας και χρειαζόμαστε νίκες για να φτάσουμε στα πλέι οφ".

-Οι οπαδοί της Εφές ανταποκρίνονται; Το αχανές «Σινάν Ερντέμ» γεμίζει;

" Εχουμε κόσμο, αλλά όχι όπως η Φενέρμπαχτσε και η Γαλατάσαραϊ, που διαθέτουν οπαδούς του ποδοσφαίρου. Υπάρχουν αγώνες της Ευρωλίγκας, στους οποίους το γήπεδο γεμίζει, αλλά φυσικά η ατμόσφαιρα δεν είναι όπως στις έδρες του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού, όπου γίνεται χαμός. Δεν παραπονιέμαι όμως. Οπως έχει η ομάδα μας σκαμπανεβάσματα, το ίδιο συμβαίνει και με την προσέλευση του κόσμου. Τη μια φορά μπορεί να έλθουν 16.000 άνθρωποι, την άλλη ούτε οι μισοί. Ισως αν αρχίσουμε να κερδίζουμε μεγάλους αγώνες, και ο κόσμος να αρχίσει να έρχεται στο γήπεδο μαζικά. Αυτό, νομίζω, συμβαίνει παντού".

-Πώς σχολιάζεις την πρόοδο του τουρκικού μπάσκετ; Τρεις ομάδες στο Top16 της Ευρωλίγκας, δύο ολοκαίνουργια γήπεδα, πέντε παίκτες στο ΝΒΑ, επιτυχίες της Εθνικής Ανδρών...

" Είμαι πολύ υπερήφανος για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο τουρκικό μπάσκετ. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μόνο δύο ομάδες στην Ευρωλίγκα, αλλά φέτος έχουμε και την Γαλατάσαραϊ, όχι μόνο στους ομίλους, αλλά και στο Top16. Είναι μεγάλο πράγμα για τη χώρα και για το άθλημα να έχει τριπλή εκπροσώπηση στην Ευρωλίγκα. Οπως σας είπα, το Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης αποτελεί τεράστιο στοίχημα για όλους μας.

Οι ομάδες έχουν δημιουργήσει υψηλούς προϋπολογισμούς, ο πρόεδρός μας για παράδειγμα λατρεύει τον σύλλογο και το μπάσκετ. Οσο για τα καινούργια γήπεδα, είναι πολύ σημαντικό για το τουρκικό μπάσκετ, γιατί μέσω των εγκαταστάσεων και των επιτυχιών της Εθνικής, ολοένα και περισσότερα παιδιά αρχίζουν να αγαπούν το σπορ. Βρισκόμαστε σε περίοδο άνθισης και αυτό χαροποιεί ιδιαίτερα εμάς τους παλαιότερους".

-Σε λίγες ώρες αντιμετωπίζετε τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ (Τετάρτη 1 /2, 20.45) και την ερχόμενη Τετάρτη (8/2) θα τον υποδεχτείτε στο γήπεδό σας. Αντιλαμβάνεσαι προφανώς την κρισιμότητα των αγώνων...

" Εννοείται! Οι αγώνες με τον Ολυμπιακό είναι ίσως οι σημαντικότεροι της χρονιάς. Εχουμε απέναντί μας μια πολύ καλή ομάδα με σπουδαίο προπονητή και ποιοτικούς παίκτες, επομένως όλοι στην Εφές έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο κρίσιμοι είναι αυτοί οι αγώνες και θα τα δώσουμε όλα. Ολοι είναι πολύ συγκεντρωμένοι και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε φοβερό κίνητρο απέναντι στον Ολυμπιακό, τόσο στο ΣΕΦ όσο και στο Σινάν Ερντέμ την ερχόμενη εβδομάδα".

-Θα συμφωνούσες ότι ο Ολυμπιακός και η Εφές έχουν σημαντικές ομοιότητες; Είναι καινούργιες ομάδες και έχουν παρουσιάσει αρκετές διακυμάνσεις στην απόδοσή τους στην εφετινή Ευρωλίγκα.

" Συμφωνώ με το σκεπτικό σας. Και ο Ολυμπιακός άλλαξε πολλούς παίκτες το περασμένο καλοκαίρι. Εχουν νεανικό ρόστερ, έχτισαν την ομάδα τους γύρω από τον Σπανούλη, ο οποίος είναι ο ηγέτης και ο κινητήριος μοχλός. Εχουν κι αυτοί τα σκαμπανεβάσματά τους και σίγουρα μετά την ήττα που γνώρισαν από την Γαλατάσαραϊ θα έχουν ισχυρό κίνητρο για να πετύχουν την πρώτη νίκη τους στο Top16. Θα παίζουν και μπροστά στους οπαδούς τους, οπότε αυτή η παράμετρος κάνει την αναμέτρηση ακόμη πιο δύσκολη για μας".

-Πώς εξηγείς τις τόσο βαριές ήττες που έχετε γνωρίσει στην πορεία σας ως εδώ; Υπάρχουν βραδιές που προκαλείτε αμέτρητα ερωτηματικά με την εικόνα σας...

" Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει να συντριβούμε από τον αντίπαλο. Το πάθαμε στο Τελ Αβίβ στην κανονική περίοδο. Ημασταν μπροστά με δέκα πόντους και τότε... παγώσαμε. Σταματήσαμε να παίζουμε και στην επίθεση και στην άμυνα, με αποτέλεσμα να χάσουμε με 40 πόντους διαφορά (39 για την ακρίβεια). Δεν είμαστε τόσο κακή ομάδα, ώστε να χάνουμε με 40 πόντους. Ούτε η Μακάμπι είναι τόσο καλύτερη από μας για να μας διαλύσει με τόση ευκολία.

Εχουν καλή ομάδα, θερμούς οπαδούς, αλλά αν κοιτάξετε τα δύο ρόστερ, θα διαπιστώσετε ότι ίσως υπερέχουμε. Απλά σε εκείνο το ματς, τούς βγήκαν όλα. Είχαν φοβερά ποσοστά και εμείς σπάσαμε τα καλάθια. Οσο για το πρόσφατο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ; Παίξαμε πάρα πολύ άσχημα και από την άλλη είχαμε μπροστά μας μια πάρα πολύ καλή ομάδα, η οποία απογειώνεται με τον Αντρέι Κιριλένκο. Ειδικά στην άμυνα, ήταν πολύ αποτελεσματική. Εχουν τεράστια κορμιά και αυτό είναι το μεγάλο όπλο τους".

-Πες μας κάτι ακόμη. Πώς είναι να έχεις προπονητή έναν πρώην συμπαίκτη σου στην Εθνική Ανδρών, τον Ουφούκ Σαρίτσα; Θα αισθάνεται και αυτός πίεση στο ντεμπούτο του ως πρώτος προπονητής...

" Είναι λογικό να αισθάνεται κι αυτός πίεση. Πιστεύω, όμως, ότι κάνει πολύ καλή δουλειά στην Εφές. Εχει πολύ καλές σχέσεις με τους παίκτες, γιατί έχει περάσει από αυτό το μετερίζι και ξέρει τις αντιδράσεις τους, ενώ σε κρίσιμες στιγμές έχει δείξει ότι παίρνει τις σωστές αποφάσεις όσον αφορά στο κοουτσάρισμα. Είναι πολύ ωραίο που τον έχω προπονητή. Στην Εφές δεν τον πρόλαβα, μαζί παίξαμε μόνο στην Εθνική Ομάδα, αλλά η ζωή τα έφερε έτσι, ώστε να συνεργαστούμε ως παίκτης και προπονητής. Οχι μόνο φέτος, αλλά τα τρία τελευταία χρόνια, αφού μην ξεχνάτε ότι ήταν ασίσταντ κόουτς στην ομάδα μας".

-Προτού σε αποδεσμεύσουμε και σε ευχαριστήσουμε για τον χρόνο σου, κάνε μας ένα σχόλιο και για την επικείμενη (Πέμπτη 2/2, 20.30) αναμέτρηση Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ – Παναθηναϊκού στην Κωνσταντινούπολη.

" Θα είναι δύσκολο παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό. Βέβαια και η Φενέρμπαχτσε παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, αλλά στο καινούργιο γήπεδο, το οποίο γεμίζει από τους οπαδούς της, θεωρώ πως έχει ένα μικρό προβάδισμα λόγω της έδρας. Ο Παναθηναϊκός, φυσικά, είναι μεγάλη ομάδα, είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης και ξέρει να παίζει και να κερδίζει. Εχει σπουδαίο προπονητή και αναμφισβήτητα θα γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα μπασκετική μάχη".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ