EUROLEAGUE

Τα σενάρια για ΟΣΦΠ-ΠΑΟ

Τα σενάρια για ΟΣΦΠ-ΠΑΟ
INTIME SPORTS

Με την ολοκλήρωση του πρώτου "μισού' του Top-16 ο Παναθηναϊκός κι ο Ολυμπιακός βρίσκονται σε τροχιά πρόκρισης, αλλά θα χρειαστεί προσοχή προκειμένου να "σφραγίσουν" το εισιτήριο και να πάρουν το πολυπόθητο πλεονέκτημα έδρας.

Οι "πράσινοι" ηττήθηκαν την 3η αγωνιστική από την Κάχα Λαμποράλ, αλλά παρόλα αυτά βρίσκονται -στη θεωρία τουλάχιστον- σε καλύτερη μοίρα για την πρωτιά στο γκρουπ από ότι οι Πειραιώτες που ναι μεν κέρδισαν εύκολα τη Βαλένθια, αλλά θα πρέπει να "ρεφάρουν" τη γκέλα από τη Φενέρμπαχτσε.

Διαβάστε πως έχει αναλυτικά η κατάσταση στους Ομίλους και ποια τα πιθανά -ανοιχτά- σενάρια ως το φινάλε.

Αναλυτικά:

Ο Παναθηναϊκός... Έχει ρεκόρ 2-1 και βρίσκεται στη 2η θέση πίσω από την Κάχα Λαμποράλ (2-1). Από την άλλη η Ουνικάχα (1-2) κι η Λιέτουβος Ρίτας (1-2) ακολουθούν. Το "καλό" για τον Παναθηναϊκό είναι ότι οι Λιθουανοί έκαναν "διπλό" στη Βιτόρια κάτι που σημαίνει ότι μπορούν και με δύο νίκες -βάσει λογικών αποτελεσμάτων- να περάσουν και μάλιστα πρώτοι.

Ο μαγικός αριθμός βέβαια είναι το "5". Αν η ομάδα του Ομπράντοβιτς κάνει το "3 στα 3" που είναι και το λογικό τότε εξασφαλίζει δίχως άλλο το απόλυτο πλεονέκτημα, καθώς αυτό θα σημαίνει ότι θα κερδίσει την Κάχα Λαμποράλ εντός έδρας, τη Μάλαγα εκτός και τη Λιετουβος εντός.

Βέβαια οι "πράσινοι" μπορούν να ποντάρουν και σε ένα ακόμη σενάριο: να επικρατήσουν της Κάχα την ερχόμενη αγωνιστική με διαφορά μεγαλύτερη των 7 πόντων που ηττήθηκαν στη Βασκονία. Αν το κάνουν αυτό, αυτόματα αποκτούν το πάνω χέρι στην ισοβαθμία και τότε δεν θα χρειαστούν καν το "διπλό" στη Μάλαγα. Θα είναι πρώτοι με απλή νίκη επί των Λιθουανών.

Το γεγονός ότι τόσο η Μάλαγα, όσο κι η Λιέτουβος είναι "ζωντανή" στο παιχνίδι της πρόκρισης είναι υπέρ του Παναθηναϊκού, διότι η Κάχα Λαμποράλ θα χρειαστεί να περάσει από το Βίλνιους, εκεί που οι παίκτες του "Ζοτς" έχουν κάνει το χρέος τους.

Όσο για την πρόκριση; Αν ο Παναθηναϊκός κερδίσει τη Λιέτουβος τότε θα πλασαριστεί στη 2η θέση (και πάνω), εκτός φυσικά αν η Μάλαγα κάνει το "3 στα 3" πράγμα δύσκολο, καθώς θα παίξει στη Βιτόρια, αλλά και στο Βίλνιους (και με τον ΠΑΟ μέσα).

"Όλα είναι ανοιχτά" όπως είπε κι ο Ομπράντοβιτς, με δεδομένο βέβαια ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει "γκελάρει", έχει βγάλει το δύσκολο πρόγραμμα και δείχνει σε καλή κατάσταση, όπως επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην κακή του -μάλιστα- ημέρα.

Ο Ολυμπιακός... από την άλλη θα χρειαστεί ένα μεγάλο "διπλό" για να πάρει την πρωτιά στον όμιλο, που αυτή τη στιγμή έχει για πρώτη ομάδα τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (3-0), 2η τους "ερυθρολεύκους" με 2-1, 3η τη Βαλένθια (1-2) και τέταρτη τη Ζαλγκίρις (0-3).

Η ομάδα του Ηλία Ζούρου δεν αποκλείεται να παίξει και το ρόλο του ρυθμιστή έχοντας να υποδεχτεί τόσο τους Τούρκους, όσο και τους Ανδαλουσιάνους. Κι όποιος χάσει στο Κάουνας... χάνεται. Ο Ολυμπιακός από την άλλη έκανε σημαντικό βήμα με αυτό το "διπλό" και απλά περιμένει τη Ζαλγκίρις που σίγουρα θα παλέψει για μια νίκη γοήτρου.

Τώρα στον δεύτερο γύρο οι Πειραιώτες θα παίξουν στη Βαλένθια, με τους Λιθουανούς στο Φάληρο και με τους Τούρκους την τελευταία αγωνιστική.

Το κακό για τον Ολυμπιακό είναι το γεγονός ότι ηττήθηκε με 14 πόντους στην πρεμιέρα από την ομάδα του Νέβεν Σπάχια. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλει να πλασαριστεί πρώτος θα πρέπει είτε να κερδίσει στην Πόλη με μεγαλύτερη διαφορά (διόλου απίθανο βάσει της εντός έδρας εικόνας της Φενέρ), είτε να ελπίζει σε "διπλό" στην Κωνσταντινούπολη και άλλη μια ήττα.

Οι Τούρκοι θα παίξουν στο Κάουνας και στη Βαλένθια και το έργο τους δεν είναι εύκολο, έστω κι αν μοιάζουν φαβορί για αυτό το +14.

Σε ότι αφορά την πρόκριση ο Ολυμπιακός έχει τη δυνατότητα να "καθαρίσει" με νίκη στη Βαλένθια. Αν κερδίσει την ερχόμενη αγωνιστική θα φτάσει τις τρεις νικες θα έχει τους Ισπανούς στην ισοβαθμία και ουσιαστικά θα έχει "καθαρίσει". Αυτό είναι και το πιο σημαντικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό που χρειάζεται αυτή τη νίκη για να πάει μετά χωρίς... άγχος στην Τουρκία.

Αν από την άλλη ηττηθεί από την ομάδα του Πέσιτς θα τη δει να μπαίνει γερά στο παιχνίδι (ακόμη κι αν δύσκολα θα καλύψει τη διαφορά των 15 πόντων του ΣΕΦ), διότι θα φτάσει στις δύο νίκες έχοντας το εύκολο πρόγραμμα να φτάσει το φράγμα των "4" που ίσως αποτελέσουν "εμπόδιο" για τον Ολυμπιακό που δεν κερδίσει στην Τουρκία.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί μια μεγάλη νίκη μακριά από το ΣΕΦ. Αυτή που δεν έχει κάνει ακόμη στην Ευρωλίγκα. Είναι όμως και εδώ θετικό ότι οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς δείχνουν ότι πιάνουν υψηλά επίπεδα απόδοσης και το μόνο που τους λείπει είναι η διάρκεια, την οποία και πέτυχαν την περασμένη Τετάρτη.

Οι άλλοι... Στον όμιλο της Μπαρτσελόνα, όπου μετέχουν ακόμη η Μακάμπι (2-1), η Ολίμπια (1-2) κι η Ρόμα (0-3) τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι Σλοβένοι έχουν χάσει από τους Καταλανούς (εντός) κι από τη Μακάμπι με 37 πόντους διαφορά, οπότε ουσιαστικά έχουν τεθεί εκτός μάχης.

Η "ομάδα του Λαού", βέβαια, έχει δύσκολο πρόγραμμα αλλά λογικά με 2 εκτός έδρας ματς και το παιχνίδι με τη Μπαρτσελόνα. Χρειάζεται, όμως, μια νίκη για να προκριθεί ως 2η και ουσιαστικά θα τα παίξει όλα για όλα με τους "μπλαουγράνα" έχοντας να καλύψει μια διαφορά 10 πόντων. Από την άλλη η Μπαρτσελόνα αν την υπερασπιστεί είναι κατά 99% στην κορυφή.

Τέλος... στο γκρουπ της Ρεάλ (3-0), η Εφές έχει 2-1, η Σιένα 1-2 κι η Παρτίζαν 0-3. Αυτός είναι ο πιο ανοιχτός όμιλος. Η Ρεάλ έχει μεν το πλεονέκτημα έχοντας κάνει "διπλό" στην Ιταλία, αλλά τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο κι αυτό γιατί κινδυνεύει άμεσα από τους Τούρκους διότι η διαφορά των 3 πόντων στη Μαδρίτη είναι αρκετά εύθραυστη.

Οι Ισπανοί το μόνο που χρειάζονται είναι να κερδίσουν τη Σιένα εντός έδρας. Αν το κάνουν αυτό "καθάρισαν" την πρόκριση. Αν, δε, η ομάδα του Πιανιτζιάνι τους κάνει τη χάρη να κερδίσει την Εφές στο γήπεδο της, τότε θα περάσουν πρώτοι χωρίς καν να σκέφτονται το παιχνίδι στην Πόλη. Θα τους αρκεί να πάρουν και την Παρτίζαν (εκτός) για να φτάσουν τις 5 νίκες και να βάλουν... πλάτη τους διώκτες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι παίκτες του Μεσίνα δεν μπορούν να την πατήσουν. Αν χάσουν στο Βελιγράδι και στην Πόλη (με διαφορά μεγαλύτερη των 3 πόντων) θα βρεθούν χωρις πλεονέκτημα έδρας.

Η ομάδα του Περάσοβιτς από την άλλη έχει κάνει ένα καλό κι ένα κακό. Έχασε από την Ρεάλ με 3 πόντους, αλλά κέρδισε τη Σιένα με 2. Οπότε μπορεί να τερματίσει από πρώτη ως... τρίτη. Τα ματς κλειδιά είναι φυσικά τα δύο ντέρμπι, καθώς έχει κάνει ήδη το χρέος της κερδίζοντας την Παρτίζαν εκτός έδρας.

Η Σιένα από την άλλη έχει στα "υπέρ" της το πρόγραμμα. Υποδέχεται την Παρτίζαν (την οποία κέρδισε την Πέμπτη) κάτι που τις δίνει τη δυνατότητα να φτάσει στο 2-2. Στη συνέχεια θα τα παίξει όλα για όλα κόντρα στην Εφές. Αν κερδίσει αυτό το ματς τότε κάνει ένα τεράστιο βήμα για την πρόκριση σε συνδυασμό φυσικά με ενδεχόμενο "διπλό" της Ρεάλ που θα της... ανοίξει το δρόμο. Χαμός με άλλα λόγια.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ