EUROLEAGUE

Τα κριτήρια συμμετοχής των ομάδων στην Ευρωλίγκα

Τα κριτήρια συμμετοχής των ομάδων στην Ευρωλίγκα

Διαβάστε αναλυτικά τα κριτήρια των ομάδων στην Ευρωλίγκα. Τις... σίγουρες που φτάνουν αισίως τις 21, τους τρόπους αντικατάστασης της Πρόκομ, τις ελάχιστες πιθανότητες να μείνει εκτός η Μάλαγα, αλλά και τα τρελά σενάρια που βγάζουν τέσσερις τούρκικες ή ιταλικές ομάδες.

Τα πρωταθλήματα σιγά - σιγά ολοκληρώνονται και πλέον μπορούμε με μία σχετική άνεση να δούμε τις ομάδες που θα απαρτίζουν την επόμενη Ευρωλίγκα.

Η διοργανώτρια αρχή μέσω ανακοίνωσης της γνωστοποίησε τα κριτήρια από τα οποία θα βγουν οι 24 σύλλογοι της επόμενης σεζόν.

Διαβάστε: "Ολυμπιακός και ΠΑΟ κυρίαρχοι της Ευρωλίγκας". Οι δύο "αιώνιοι" θα είναι επικεφαλής ομίλων στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας!

Από τις 14 ομάδες που διαθέτουν εγγυημένα συμβόλαια θα πρέπει να αφαιρέσουμε την Πρόκομ (σαν αναλύουμε από κάτω τους λόγους) και να προσθέσουμε την Λοκομοτίβ Κούμπαν, η οποία είναι κάτοχος του Eurocup και την ομάδα που θα προκύψει από τα προκριματικά της διοργάνωσης.

Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιποι σύλλογοι θα βγουν από τις θέσεις κατάταξης των χωρών, καλύπτοντας τις υπόλοιπες εννέα μέχρι να φτάσουμε τις 24, ενώ οι οκτώ που θα ακολουθούν θα παλέψουν μέσω των προκριματικών για το τελευταίο "εισιτήριο".

Η ανάλυση...

Οι ομάδες με τα εγγυημένα συμβόλαια: Εφές, Πρόκομ*, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μιλάνο, Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε, Λαμποράλ Κούτσκα, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Σιένα, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάλαγα**, Ζαλγκίρις Κάουνας.

* Η Πρόκομ αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και παράλληλα είναι η ομάδα με το χαμηλότερο ranking των ομάδων που εγγυημένο συμβόλαιο. Έτσι, θα αντικατασταθεί είτε αυξάνοντας τα συμβόλαια ομάδων Τύπου Β', είτε με ομάδα με μεγαλύτερο ranking από τους Πολωνούς ή θα δοθεί wild card.

** Η Μάλαγα έμεινε εκτός ισπανικών πλέι οφ, όμως ο μοναδικός τρόπος να χάσει το εγγυημένο συμβόλαιο που έχει είναι να περνούσε μία εκ των Γκραν Κανάρια ή Σαραγόσα στον τελικό. Η Σαραγόσα αποκλείστηκε από την Ρεάλ, ενώ η Μπαρτσελόνα προηγείται με 2-0 νίκες της Γκραν Κανάρια στα ημιτελικά της Ισπανίας.

Η αντικατάσταση της Πρόκομ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς το μόνο που δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα είναι με ποιον από τους τρεις τρόπους που αναφέραμε στο αστεράκι (*) θα βρεθεί ο σύλλογος που θα πάρει τη θέση της. Έτσι, λοιπόν έχουμε 13 ομάδες με εγγυημένο συμβόλαιο.

Σε αυτές θα πρέπει να προσθέσουμε και την Λοκομοτίβ Κούμπαν, η οποία είναι κάτοχος του Eurocup, αλλά την ομάδα που θα πάρει μέρος στην Ευρωλίγκα από τα προκριματικά της διοργάνωσης. Με αυτόν τον τρόπο φτάνουμε τις 15.

Φενέρμπαχτσε, Εφές: Βίοι παράλληλοι...

Πάμε να δούμε τον τρόπο που θα καλυφθούν οι υπόλοιπες εννέα θέσεις που θα συμπληρώσουν το παζλ των 24, από την στιγμή που πολλά πρωταθλήματα έχουν τελειώσει ή βρίσκονται στην τελική τους ευθεία...

1. Ισπανία: Πρωταθλητής (Θα πρέπει να είναι η Γκραν Κανάρια, κάτι το οποίο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς η Μπαρτσελόνα προηγείται στην ημιτελική σειρά με 2-0).

2. Ρωσία: Πρωταθλητής (Δεν υπάρχει θέση και στην Ρωσία, αφού η ΤΣΣΚΑ που είναι στον τελικό έχει εγγυημένο συμβόλαιο και η Λοκομοτίβ Κούμπαν θα πάρει μέρος ως κάτοχος του Eurocup).

3. Ιταλία: Πρωταθλητής (Για να υπάρξει ομάδα από την Ιταλία θα πρέπει ο πρωταθλητής να είναι μία ομάδα πλην της Σιένα. Βαρέζε, Ρόμα, Καντού είναι οι υπόλοιπες των ημιτελικών).

4. Τουρκία: Πρωταθλητής (Στην Ευρωλίγκα θα παίξει μία εκ των Γαλατάσαραϊ ή Μπάνβιτ).

5. Λιθουανία: Πρωταθλητής (Η Ζαλγκίρις που έχει εγγυημένο συμβόλαιο κατέκτησε το πρωτάθλημα).

6. Ελλάδα: Πρωταθλητής (Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν εγγυημένο συμβόλαιο).

7. Γαλλία: Πρωταθλητής (Στρασβούργο ή Ναντέρ θα παίξουν στην Ευρωλίγκα).

8. Γερμανία: Πρωταθλητής (Μπάμπεργκ, Ουλμ, Όλντεσμπουργκ και Μπάγερν Μονάχου βρίσκονται στα ημιτελικά. Ο πρωταθλητής θα αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα).

9. Αδριατική Λίγκα: Πρωταθλητής (Η Παρτίζαν θα παίξει στην Ευρωλίγκα).

10. Πολωνία: Πρωταθλητής: (Η Ζιελόνα Γκόρα θα παίξει στην Ευρωλίγκα ως πρωταθλήτρια Πολωνίας).

11. Αδριατική Λίγκα: Δευτεραθλητής (Ο Ερυθρός Αστέρας επιστρέφει φέτος στην Ευρωλίγκα).

12. Ισπανία: Δευτεραθλητής (Μόνο αν η Γκραν Κανάρια αποκλείσει τη Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά. Οι Καταλανοί προηγούνται με 2-0).

13. Ρωσία: Δευτεραθλητής (Στον τελικό είναι οι ΤΣΣΚΑ Μ. - Λοκομοτίβ Κούμπαν, οι οποίες θα αγωνιστούν στην Ευρωλίγκα).

14. Ιταλία: Δευτεραθλητής (Σε περίπτωση που μία εκ των Βαρέζε, Καντού ή Ρόμα πάει στον τελικό με την Σιένα ή υπάρξει ζευγάρι τελικού που θα προκύπτει από τους τρεις τους).

15. Τουρκία: Δευτεραθλητής (Σε περίπτωση που προκύψει θέση θα πάρει μέρος ο ηττημένος του ζευγαριού Γαλατάσαραϊ - Μπάνβιτ).

16. Λιθουανία: Δευτεραθλητής (Λιέτουβος Ρίτας).

17. Ελλάδα: Δευτεραθλητής (Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν εγγυημένο συμβόλαιο).

18. Γαλλία: Δευτεραθλητής (Ο ηττημένος του Στρασβούργου - Ναντέρ).

19. Γερμανία: Δευτεραθλητής (Μία εκ των Μπάμπεργκ, Ουλμ, Όλντεσμπουργκ και Μπάγερν Μονάχου).

20. Αδριατική Λίγκα: Τρίτος (Ιγκοκέα).

21. Βέλγιο: Πρωταθλητής (Οστάνδη ή Μονς).

22. Τσεχία: Πρωταθλητής (Νίμπουργκ).

23. Ουκρανία: Πρωταθλητής (Μπουντιβέλνικ).

24. Ισραήλ: Πρωταθλητής (Μακάμπι Τελ Αβίβ, Χάποελ, Μακάμπι Χάιφα).

25. Βουλγαρία: Πρωταθλητής (Λουκόιλ).

26. Ολλανδία: Πρωταθλητής (Ζοργκ).

27. Λετονία: Πρωταθλητής (Ρίγα).

28. Πολωνία: Δευτεραθλητής (Τουρόβ).

Ανακεφαλαιώνοντας...

Έχουμε τις 13 ομάδες με εγγυημένο συμβόλαιο + τη νικήτρια των προκριματικών και την κάτοχο του Eurocup. Με αυτόν τον τρόπο φτάνουμε τις 15. Από εκεί και πέρα, οι σίγουρες είναι μία εκ των Μπάνβιτ ή Γαλατάσαραϊ (16 ομάδες), μία εκ των Στρασβούργο ή Ναντέρ (17 ομάδες), μία εκ των Ουλμ, Μπάμπεργκ, Μπάγερν Μονάχου ή Όλντεσμπουργκ (18 ομάδες), η Παρτίζαν (19 ομάδες), η Ζιελόνα Γκόρα (20 ομάδες) και ο Ερυθρός Αστέρα (21 ομάδες).

Απομένουν ακόμα να μάθουμε τρεις θέσεις, με τις οποίες θα κλείσει η Ευρωλίγκα τις επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Σύμφωνα, με το σύστημα κατάταξης των ομάδων, μόλις συμπληρωθούν οι 24 οι αμέσως οκτώ επόμενης θα πάρουν μέρος στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Παράλληλα, αν αδειάσει θέση τότε καλύπτεται από την ομάδα που βρίσκεται στην αμέσως επόμενη θέση. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ένας σύλλογος από τα προκριματικά να βρεθεί στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας και μία ομάδα που έμεινε εκτός Ευρωλίγκας να μπει στα προκριματικά.

Αν παρατηρήσουμε καλά τις ομάδες που μέσω των χωρών τους συμπληρώνουν την διοργάνωση, υπάρχει περίπτωση να έχουμε τέσσερις ομάδες από την Τουρκία στην επόμενη Ευρωλίγκα (σίγουρα οι Εφές, Φενέρ), καθώς πέρα από τον πρωταθλητή (Γαλατάσαραϊ - Μπάνβιτ) που θα αγωνιστεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ο δευτεραθλητής είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσει την είσοδο από τα προκριματικά.

Επίσης, υπάρχει περίπτωση να δούμε μέχρι και τέσσερις ομάδες από την Ιταλία στην διοργάνωση! Αν η Σιένα μείνει εκτός τελικών (έχει εγγυημένο συμβόλαιο και παίζει στην Ευρωλίγκα) μπορούν οι υπόλοιπες τρεις να παίξουν στην Ευρωλίγκα σαν πρωταθλήτρια, δευτεραθλήτρια και μία ακόμα από τα προκριματικά. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ