EUROLEAGUE

Πλέι οφ Ευρωλίγκας: ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Μπιλμπάο

Olimpija Ljubljana's Damir Markota (R) vies for the ball with CSKA Moscow's Andrey Vorontsevich (L) during their Euroleague basketball match in Moscow on November 10, 2010.  AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA (Photo credit should read NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/Getty Images)
Olimpija Ljubljana's Damir Markota (R) vies for the ball with CSKA Moscow's Andrey Vorontsevich (L) during their Euroleague basketball match in Moscow on November 10, 2010. AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA (Photo credit should read NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Το απόλυτο φαβορί της φετινής διοργάνωσης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας κόντρα στην... σταχτοπούτα Μπιλμπάο του Φώτη Κατσικάρη, για μία θέση στο Final-4 της Ευρωλίγκας

Με την πρώτη σκέψη η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι το απόλυτο φαβορί στη σειρά των πλέι οφ κόντρα στην Μπιλμπάο κι έχοντας το πλεονέκτημα της έδρας δεν θα της είναι δύσκολο να "καθαρίσει" ακόμα και με "sweep".

Άλλωστε, μιλάμε για την πολύπειρη ΤΣΣΚΑ του Ντέιβιντ Μπλατ που απλά θέλει να επιστρέψει στο Final-4 μετά το περσινό στραπάτσο, έναντι της τελείως άπειρης Μπιλμπάο που ήδη πέτυχε πολλά φέτος.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την ψυχή και το χαρακτήρα των Βάσκων που τους έφερε μέχρι τις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, στην πρώτη τους συμμετοχή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Και μόνο το γεγονός ότι θα παίξει χωρίς άγχος στη σειρά των πλέι οφ, η Μπιλμπάο ίσως να έχει μερικές ελπίδες. Βέβαια, είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει τρεις φορές την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Μίας ΤΣΣΚΑ που αν παίξει σοβαρά θα έχει ένα πολύ εύκολο έργο κόντρα στους Βάσκους με φόντο την πρόκρισή της στο Final-4 της Κωνσταντινούπολης.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Η επιστροφή της αρκούδας

Από το ξεκίνημα κιόλας της σεζόν, ήταν το απόλυτο φαβορί της Ευρωλίγκας και το απέδειξε παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου κι έχοντας ένα απίστευτα πλήρες ρόστερ σε όλες τις θέσεις. Προκρίθηκε πρώτη από τον όμιλο του Παναθηναϊκού, έχοντας 10-0 νίκες. Στο TOP-16 έχασε μόλις ένα παιχνίδι από τη Γαλατάσαραϊ η οποία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη έκπληξη της διοργάνωσης.

Ωστόσο, έκτοτε οι Μοσχοβίτες ξαναβρήκαν τον εαυτό τους κι έχοντας το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στη σειρά των πλέι οφ με αντίπαλο την Μπιλμπάο εύκολα ή έστω δύσκολα αναμένεται να προκριθούν στο Final-4 της διοργάνωσης. Δεν είναι λογικό να αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Ο προπονητής: Γιόνας Καζλάουσκας

Ανέλαβε πέρσι το Φεβρουάριο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με στόχο να τη βοηθήσει να ανακάμψει και να σώσει τη σεζόν που έδειχνε να πηγαίνει στράφι. Και το έκανε... με την κατάκτηση του ρωσικού πρωταθλήματος κόντρα στην Κίμκι.

Είναι ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους προπονητές ο οποίος μάλιστα διατέλεσε ομοσπονδιακός προπονητής για δύο χρόνια στην Εθνική Ελλάδας. Γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 1954 και ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 40 ετών από την Ζαλγκίρις Κάουνας, όπου έμεινε 6 χρόνια. Ακολούθησε η Εθνική Λιθουανίας, η Λιέτουβος, ο Ολυμπιακός και η Εθνική Κίνας.

Το αστέρι: Αντρέι Κιριλένκο

Αναμφισβήτητα πρόκειται για τον κορυφαίο Ευρωπαίο φόργουορντ. Ο Αντρέι Κιριλένκο δέχτηκε την πρόταση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, λόγω του λοκ άουτ στο ΝΒΑ κι έπειτα αποφάσισε να παραμείνει στους Ρώσους για να τους βοηθήσει να κατακτήσουν την Ευρωλίγκα.

Η παραμονή στο ρόστερ της ΤΣΣΚΑ της δίνει αυτόματα τον τίτλο του φαβορί απέναντι σε όποια ομάδα κι αν παίζει. Στα 31 του χρόνια, παίζει ολοκληρωμένο μπάσκετ, έχει έφεση στο σκοράρισμα, ενώ "καθαρίζει" με ευκολία τα ριμπάουντ για την ομάδα του. Έχει κατά μέσο 12,7 πόντους και 7 ριμπάουντ στην Ευρωλίγκα.

Το ρόστερ

Όνομα Ηλικία Ύψος
Μίλος Τεόντοσιτς 25 1.95
Ντάριους Λαβρίνοβιτς 33 2.12
Ραμούνας Σισκάουσκας 34 1.98
Σάμι Μέχια 29 1.98
Νέναντ Κρστιτς 29 2.12
Αντρέι Κιριλένκο 31 2.06
Εβγκένι Βορόνοφ 26 1.94
Αντρέι Βοροντσέβιτς 25 2.04
Αλεξέι Σβεντ 24 1.95
Αλεξάντερ Καούν 27 2.11
Ντιμίτρι Σοκόλοφ 27 2.14
Βίκτορ Κριάπα 30 2.03
Αντόν Πονκρασόφ 26 2.00
Νικίτα Κουρμπανόφ 26 2.02
Τζαμόντ Γκόρντον 25 1.94

Μπιλμπάο: Η μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης

Η Μπλιμπάο την περασμένη σεζόν πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία στο ισπανικό πρωτάθλημα και κατάφερε, τερματίζοντας στην δεύτερη θέση της ACB να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Οι Βάσκοι έκαναν μία φοβερή σεζόν, προκρίθηκαν στο TOP-16 όπου με εμφανίσεις γεμάτες ψυχή και πάθος κατάφεραν να πετάξουν εκτός συνέχειας της διοργάνωσης τόσο τη Ρεάλ Μαδρίτης όσο και τη Μάλαγα, σε έναν καθαρά ισπανικό όμιλο, όπου διέπρεψε η ανώτερη Σιένα κι έγραψαν ιστορία.

Ο προπονητής: Φώτης Κατσικάρης

Ο Φώτης Κατσικάρης έχει κάνει... πράγματα και θαύματα στον πάγκο της Μπιλμπάο. Στη σύνθεση της ομάδας υπάρχουν τόσο ο Δημήτρης Μαυροειδής, όσο και ο Κώστας Βασιλειάδης, με τον Έλληνα τεχνικό να διαχειρίζεται άψογα το υλικό που έχει στη διάθεση του σε ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, όπως η ACB.

Στη Βασκονία λατρεύεται σαν Θεός και άπαντες πίνουν νερό στο όνομα του. Άλλωστε, δεν είναι και λίγο αυτό που έχει πετύχει. Έβγαλε την ομάδα από την αφάνεια και την έκανε γνωστή στην Ευρώπη με τη φετινή της πορεία.

Το αστέρι: Μάρκο Μπάνιτς

Πρόκειται για μία ομάδα χωρίς διακριτό αστέρι, καθώς βασίζεται σε αρκετούς παίκτες της και η ομαδικότητα την κάνει να διακρίνεται. Πάντως Μάρκο Μπάνιτς κάνει μία πολύ καλή σεζόν και είναι ο πρώτος σκόρερ της Μπιλμπάο στην Ευρωλίγκα με 14,1 πόντους, ενώ πολύ καλός είναι και ο έμπειρος Άλεξ Μουμπρού (11,1).

Ο Ντ' Ορ Φίσερ είναι επίσης εξαιρετικός και σε πολλά παιχνίδια βγάζει την ηγετική φυσιογνωμία που τον διακρίνει, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον "δικό" μας Κώστα Βασιλειάδη.

Το ρόστερ

Όνομα Ηλικία Ύψος
Ντορ Φίσερ 31 2.11
Ρότζερ Γκριμάου 33 1.96
Ραούλ Λόπεθ 31 1.82
Μαμαντού Σαμπ 23 2.08
Άαρον Τζάκσον 26 1.93
Τζος Φίσερ 32 1.89
Δημήτρης Μαυροειδής 27 2.08
Μάρκο Μπάνιτς 28 2.04
Άλεξ Μουμπρού 33 2.02
Αξέλ Ερβέλ 29 2.05
Κώστας Βασιλειάδης 28 2.00
Γιάνις Μπλουμς 30 1.90
TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ