EUROLEAGUE

Οι προτάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωλίγκας

Οι προτάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωλίγκας

Διαβάστε ποιες αλλαγές κανονισμών πρότεινε η Γενική Συνέλευση της Ευρωλίγκας, το απόγευμα της Τρίτης (20/11) στο μπάσκετ. Αποβολή παικτών με δύο τεχνικές ποινές, μείωση του χρόνου των τάιμ άουτ και επέκταση του παρκέ...

Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, η Γενική Συνέλευση της διοργανώτριας αρχής στην οποία συζητήθηκαν κάποιες αλλαγές κανονισμών.

Τις ελληνικές ομάδες εκπροσώπησαν ο γενικός διευθυντής του Ολυμπιακού, Χρήστος Σταυρόπουλος και ο αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού, Μάνος Παπαδόπουλος, ενώ το παρών έδωσε και ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης.

Η Γενική Συνέλευση ψήφισε τις εξής αλλαγές στους κανονισμούς των αγώνων μπάσκετ:

-Επέκταση των αγωνιστικών χώρων κατά 30 εκατοστά, προκειμένου να αυξηθεί ο χώρος για τους επιτιθέμενους παίκτες.

-Μείωση της τεχνικής ποινής σε μία βολή και κατοχή.

-Αποβολή του κάθε παίκτη με ντισκαλιφιέ που θα χρεώνεται με δύο τεχνικές ποινές.

-Η μείωση του χρόνου επίθεσης από 24 σε 14 δευτερόλεπτα μετά από κάθε επιθετικό ριμπάουντ

-Αντικατάσταση ενός μονόλεπτου τάιμ άουτ σε κάθε ημίχρονο, από ένα των 20 δευτερολέπτων και περιορισμός των τάιμ άουτ στο τελευταίο δίλεπτο του αγώνα, σε δύο για κάθε ομάδα.

-Επιστροφή του τζάμπολ για όλες τις περιπτώσεις που διεκδικείται η κατοχή. Η ομάδα που θα κερδίζει το τζάμπολ στο α' δεκάλεπτο, θα έχει το δικαίωμα να ξεκινήσει και την δ' περίοδο. Αντίθετα, ο χαμένος του πρώτου τζάμπολ στο παιχνίδι, θα ξεκινάει τη β' και τη γ΄περίοδο, ενώ θα γίνεται τζάμπολ σε περίπτωση παράτασης.

Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν και από το κεντρικό γραφείο της FIBA, τον Ιανουάριο του 2013. Παράλληλα, στη Γενική Συνέλευση που έγινε στη Βαρκελώνη, συζητήθηκε το γεγονός ότι η αλλαγή ημέρας της προβολής των αγώνων, έφερε αύξηση της τηλεθέασης κατά 120%.

Αύξηση εσόδων, κρίση και μείωση εξόδων!

Η Συνέλευση ασχολήθηκε με το πρόγραμμα "μια ομάδα", που έχει αυξήσει φέτος τις συμμετοχές της σε 15, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη της διοργάνωσης μέσω των social media και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των φιλάθλων. Ήδη είναι έτοιμο νέο application για κινητά τηλέφωνα και τάμπλετς.

Συζητήθηκε, ακόμη, το θέμα των δυσκολιών που υπάρχουν με τα τηλεοπτι9κά δικαιώματα, τις συμφωνίες με σπόνσορες αλλά και τα εισιτήρια, καθώς η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο θέμα που απασχολεί την Ελλάδα. Οι υπεύθυνοι της Ευρωλίγκας ενθαρρύνουν τα κλαμπ να συμμετάσχουν στο ticketing programm που έχει εκπονήσει και η ντιρεκτίβα της είναι να φτάσουμε στο σημείο ώστε το 30-40% των συνολικών εσόδων κάθε ομάδας να προέρχεται από τα εισιτήρια. Αυτό, βεβαια, απαιτεί και πιο εξισορροπημένους προϋπολογισμούς, άρα όχι ... τρελά ποσά στην αγορά των μεταγραφών. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της διοργάνωσης, τα τηλεοπτικά δικαιώματα ανανεώθηκαν με συμφωνία στην Ισπανία για τους αγώνες της Ρεάλ Μαδρίτης, στην Μ.Βρετανία, στην Ασία ενώ δόθηκε έμφαση και στην συμφωνία του Eurocup με το Eurosport.

H οικονομική ανάλυση της σεζόν 2011-12 περιλαμβάνει μικρή αύξηση στο αναμενόμενο κλείσιμο, με την υπενθύμιση ότι η διοργάνωση βρίσκεται μέσα στους στόχους του πενταετούς πλάνου της. Η προηγούμενη σεζόν έκλεισε με αύξηση 12% σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν γίνει το 2008, κάτι που επέτρεψε το μοίρασμα 16.7 εκατομμυρίων ευρώ και ακαθάριστους κέρδους 1.4 εκατ. Για την περίοδο 2012-13, ωστόσο, προτείνεται μείωση των εξόδων, καθώς αναμένονται μειωμένα τηλεοπτικά έσοδα. Η συνέλευση ενημερώθηκε για τις κινήσεις που γίνονται με τους σπόνσορες, έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα.

Η επέκταση στην Μ.Βρετανία

Η Ευρωλίγκα αναζητά νέες αγορές και η προτεινόμενη στρατηγική είναι η επένδυση της στη Μ.Βρετανία, όπου θα διοργανωθεί τα επόμενα δυο χρόνια το φάιναλ-φορ. Οι κινήσεις αφορούν συνολικά το μπάσκετ στη Μ.Βρετανία, με αρχή τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Τραφάλγκαρ Σκουέαρ στο Λονδίνο (10-12 Μαΐου) με αφορμή το φάιναλ-φορ και έχουν ως απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας στην Βρετανία, που θα πάρει δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα.

Η αντίθεση στην FIBA...

H επίσημη τοποθέτηση της Ευρωλίγκας για τις πρόσφατες εξαγγελίες της FIBA World και την απόφασή της να γίνονται αγώνες των εθνικών ομάδων, εν μέσω της αγωνιστικής περιόδου: "Το να αγωνίζονται οι εθνικές ομάδες στις χώρες τους είναι μια θετική κίνηση, ωστόσο, ο χρόνος που επιλέγεται για τους αγώνες μας βρίσκει αντίθετους καθώς έτσι διακόπτεται το καλαντάρι των διοργανώσεων. Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι αυτή η επέκταση των υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων δεν θα συμπεριλάβει τους καλύτερους παίκτες και δεν θα επιτρέψει την απαιτούμενη ξεκούραση τους" τονίζεται σχετικά.

Ο Ολυμπιακός εν τω μεταξύ συμμετέχει εκ νέου στο Εκτελεστικό Γραφείο της Ευρωλίγκας, μαζί με εκπρόσωπους της Αδριατικής Λίγκας, της Μπουντεσλίγκα, της γαλλικής λίγκας, της Καντού, της ΤΣΣΚΑ, της Εφές, της Μπαρτσελόνα, της ΣΙένα, της Μακάμπι, της Κάχα Λαμποράλ, της Πρόκομ και του ... ίδιου του Τζόρντι Μπερτομέου που έχει και τον ρόλο του προέδρου.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ