EUROLEAGUE

Ο Γκριρ και ο Ντόμερκαντ στο Sport24.gr

Ο Γκριρ και ο Ντόμερκαντ στο Sport24.gr

Δύο πρώην "ερυθρόλευκοι", ο Λιν Γκριρ και ο Χένρι Ντόμερκαντ, μίλησαν στο Sport24.gr για τη σημερινή (25/1, 21.45) αναμέτρηση της Ούνιξ Καζάν με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ εναλλάσσοντας το ακουστικό του τηλεφώνου, αφού είναι συγκάτοικοι στα ταξίδια της ρωσικής ομάδας. Το αποτέλεσμα ήταν διασκεδαστικό...

«Γεια σου φίλε!», ήταν η πρώτη αντίδραση του Χένρι Ντόμερκαντ και μάλιστα σε άπταιστα ελληνικά, αφού η σύζυγός του Αλεξάνδρα είναι κατά το ήμισυ Ελληνίδα (η γιαγιά της γεννήθηκε στην Καλαμάτα). Επειδή, ωστόσο, είχε από την αρχή όρεξη για πλάκα, πάσαρε το ακουστικό στον Λιν Γκριρ «γιατί είναι μεγαλύτερος από μένα και πρέπει να μιλήσει πρώτα αυτός και μετά εγώ. Ελα Λιν, σε ζητούν στο τηλέφωνο»...

Ο Γκριρ δεν άργησε να ανταποκριθεί και αφού εκστόμισε μερικές λέξεις... πεζοδρομίου στα ελληνικά, προχώρησε στο παρασύνθημα, που αφορούσε στην ομάδα του, την Ούνιξ.

«Είμαστε καλά, πολύ καλά. Ηλθαμε εδώ για να παίξουμε δυνατά και δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε. Είναι, άλλωστε, η πρώτη χρονιά της Ούνιξ στην Ευρωλίγκα και κατά συνέπεια η πρώτη φορά που επισκέπτεται το ΟΑΚΑ. Εχουμε, όμως, πολύ έμπειρους παίκτες και αυτό είναι το όπλο μας. Η εμπειρία. Αν δεις το ρόστερ μας, θα διαπιστώσεις ότι έχουμε παίκτες γεννημένους το 1974, το 1975, το 1977, παίκτες που είναι χρόνια στα γήπεδα και έχουν ατέλειωτες παραστάσεις. Ξέρουν, δηλαδή, ανά πάσα στιγμή τι θα αντιμετωπίσουν σε οποιοδήποτε γήπεδο. Εχουν παίξει παντού»...

"Ήθελα να γυρίσω στον Ολυμπιακό"


«Για μένα είναι η πρώτη φορά που επιστρέφω στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσω μια ελληνική ομάδα, μετά το 2009 που έφυγα από τον Ολυμπιακό. Εχω ξανάρθει βέβαια για διακοπές, αλλά είναι η πρώτη φορά που έρχομαι για έναν αγώνα μπάσκετ και μάλιστα στο Top16 της Ευρωλίγκας, που όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα αποτελέσματα. Μου έλειψε η Αθήνα, φίλε, τη λατρεύω! Η καλύτερη πόλη για να παίζεις μπάσκετ. Να σου πω και κάτι; Ηθελα και πίστευα ότι ο Ολυμπιακός θα με έφερνε πίσω για να παίξω και την περίοδο 2009-10, αλλά τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα φανταζόμουν».


Πρώτη φορά, λοιπόν, αντίπαλος του Παναθηναϊκού. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον πρώην Ερυθρόλευκο; «Ο Παναθηναϊκός παίζει καλά, αλλά και εμείς παίζουμε καλά αυτή την περίοδο. Θα είναι μια σκληρή μάχη. Ανυπομονώ για το τζάμπολ. Και δεν σου κρύβω ότι το πιστεύουμε. Εχουμε αυτοπεποίθηση και αυτό είναι καλός σύμβουλος, αρκεί να υπάρχει και η απαιτούμενη συγκέντρωση, που θα σε βοηθήσει να τα βάλεις με τον πρωταθλητή Ευρώπης στην έδρα του. Το έχω ζήσει αυτό και δεν είναι εύκολο πράγμα».

"Ο Χένρι θέλει μόνο να... σουτάρει"

«Πόσο δύσκολο είναι, αλήθεια, να χωρούν τόσοι καλοί γκαρντ στην περιφερειακή γραμμή της Ούνιξ; Δεν δημιουργείται μποτιλιάρισμα;», τον ρωτήσαμε, αλλά ο Γκριρ είχε έτοιμη την απάντηση:

«Εχουμε πολλούς καλούς γκαρντ και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει πολύς χώρος για να κινηθείς. Εχουμε καταφέρει, όμως, να θυσιάσουμε τον εγωισμό μας και να ενεργούμε με βάση το συμφέρον της ομάδας. Δεν μας νοιάζει ποιος θα είναι ο πρώτος σκόρερ, εκτός από τον... συγκάτοικό μου τον Χένρι, ο οποίος είναι ευχαριστημένος μόνο αν σκοράρει 30 πόντους».

Το ακούει αυτό ο Ντόμερκαντ και... ουρλιάζει από την άλλη άκρη του δωματίου: «Ψέματα, μην τον ακούς. Απλώς βάζω κάνα δύο σουτ για να κερδίζουμε, γιατί ο Λιν έχει γεράσει»!

«Υπάρχει πίεση στην Ούνιξ Καζάν; Ομοια με εκείνη που είχες βιώσει πριν από τρία χρόνια και βιώνει ακόμη ο Ολυμπιακός;», τον ρωτήσαμε και ο έμπειρος γκαρντ αποκρίθηκε:

«Η πίεση είναι σχετική στη Ρωσία. Γιατί υπάρχει η ΤΣΣΚΑ, η οποία κυριαρχεί και τώρα με τον Κιριλένκο ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο. Εμείς είμαστε πάντα το αουτσάιντερ και οπωσδήποτε αυτό δεν δημιουργεί την τεράστια πίεση. Ισα – ίσα σε βοηθάει να παίζεις καλύτερα, πιο απελευθερωμένα».

Αραγε, έχει διατηρήσει επαφές με πρώην συμπαίκτες του; «Μιλάω συχνά με τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο, καθώς και με τον Ιαν Βουγιούκα, που πλέον αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό. Οπως βλέπεις έχω πρόσβαση και στις δύο ελληνικές ομάδες. Αστειεύομαι. Είναι τρομερά παιδιά και έχουμε κρατήσει πολύ καλή επαφή. Μου λένε τα νέα τους και εγώ τα δικά μου, αλλά σε λίγες ώρες θα μονομαχήσουμε με τον Ιαν για τη νίκη της ομάδας μας. Μετά πάλι αδέρφια».

«Προτού σε αποχαιρετίσουμε, κάνε μας ένα σχόλιο για την επικείμενη (26/1, 20.00) αντίπαλο του Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη, δεδομένου ότι έχετε αντιμετωπίσει την Γαλατασαράι», ήταν η τελευταία μας παράκληση προς τον Γκριρ και εκείνος φυσικά δεν αρνήθηκε:

«Ναι, παίξαμε με τη Γαλατασαράι. Είναι καλή ομάδα, αλλά έχει σκαμπανεβάσματα. Τα πάνω και τα κάτω της. Και όταν έχει τα κάτω της, έχει μεγάλο πρόβλημα. Νομίζω ότι τώρα είναι καλά και θα δυσκολευτεί ο Ολυμπιακός στην Κωνσταντινούπολη. Εχουν τον Λάκοβιτς, ο Τζαμόν (Γκόρντον) παίζει καλά, υπάρχει ο Σονγκάιλα, που είναι πολύ έμπειρος παίκτης. Είναι καλή ομάδα. Λοιπόν, τα λέμε στο ΟΑΚΑ, έτσι; Χένρι, σειρά σου».

"Ναι, ναι ο Λιν μου πασάρει συνέχεια... Πλάκα κάνω"

«Τι γίνεται με σένα; Την έχεις βρει στο παγωμένο Καζάν και κάνεις την καλύτερη χρονιά σου στην Ευρωλίγκα;», ήταν η πρώτη ερώτηση – απορία που του θέσαμε για να ακολουθήσει ένα παρατεταμένο γέλιο.

«Παγωμένο δεν θα πει τίποτε. Θα έλθει ο Παναθηναϊκός και θα καταλάβει τι σημαίνει κρύο. Τις τελευταίες ημέρες το θερμόμετρο δείχνει 22, 23 βαθμούς υπό το μηδέν. Μιλάμε για πολικό ψύχος! Αγωνιστικά, όμως, είναι προφανές πως αισθάνομαι πολύ καλά. Η ομάδα μού δίνει ελευθερία κινήσεων και ευθύνες ταυτόχρονα. Και αυτό με βοηθάει να παίζω καλά και να είμαι χρήσιμος. Παίζει ρόλο και το γεγονός ότι οι συμπαίκτες μου είναι εξαιρετικά παιδιά, που κάνουν τη ζωή μου εύκολη. Ο Λιν, για παράδειγμα, που είναι και συγκάτοικός μου στα ταξίδια, κάνει όλη τη δουλειά στη δημιουργία και με βγάζει να σουτάρω ελεύθερος. Ναι, ναι, πασάρει συνεχώς την μπάλα. Βέβαια».

Χαμηλώνει τη φωνή του για να μην τον ακούει ο Γκριρ... «Το φωνάζω για να το ακούσει και να το πιστέψει. Πλάκα κάνω! Εϊ Λιν, είδες τι καλά λόγια λέω για σένα; Οτι είσαι ο καλύτερος πασέρ της Ευρώπης!». Στα δωμάτια των παικτών συνήθως επικρατεί χαβαλές, που αποφορτίζει πριν από τους αγώνες...

Μιλήσαμε για την πορεία της Ούνιξ στην εφετινή παρθενική συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα. «Στην αρχή η ομάδα δεν ήταν έτοιμη. Οταν χάσαμε, για παράδειγμα από τη Σιένα στην έδρα μας, δεν ήμασταν καθόλου έτοιμοι. Στον δεύτερο γύρο, όμως, πήγαμε στην Ιταλία με τρομερή αυτοπεποίθηση έχοντας δουλέψει περισσότερο στις λεπτομέρειες και πήραμε τη νίκη. Η Ευρωλίγκα ήταν κάτι νέο για την ομάδα. Ο σύλλογος ήταν πρωτάρης, αλλά με τόσους έμπειρους παίκτες αυτό ξεπεράστηκε και τώρα είμαστε στο Top16 έτοιμοι να παλέψουμε για την πρόκριση στα πλέι οφ».

Προφανώς, ο Ντόμερκαντ θα αισθανθεί μεγάλη οικειότητα μπαίνοντας στο ΟΑΚΑ για τον αποψινό αγώνα. «Ξέρω καλά το ΟΑΚΑ, όπως επίσης ξέρω πόσο καυτή ατμόσφαιρα δημιουργούν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Εχω παίξει με τρεις διαφορετικές ομάδες. Με την Εφές Πίλσεν, με τον Ολυμπιακό και με τη Σιένα, οπότε για μένα, καθώς και για τον Λιν, το περιβάλλον θα είναι οικείο. Εχω φοβερές ιστορίες να θυμάμαι από τους αγώνες με τον Παναθηναϊκό. Και χαίρομαι να παίζω αντίπαλός του. Είναι σπουδαία ομάδα, έχει κατακτήσει έξι φορές την Ευρωλίγκα και αυτό είναι ασύλληπτο ρεκόρ».

Παρ’ όλα αυτά, η ρωσική ομάδα δείχνει να μην αισθάνεται φόβο για τους πρωταθλητές Ευρώπης. Είναι ιδέα μας ή πραγματικότητα; «Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε. Παίζουμε μπάσκετ και είμαστε προετοιμασμένοι για το παιχνίδι, όπως προετοιμαστήκαμε για όλους τους άλλους αντιπάλους. Μέχρι τώρα έχουμε αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα, τη Σιένα, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ήλθε η ώρα να παίξουμε και με τον Παναθηναϊκό. Θα κάνουμε το καλύτερο και αισθανόμαστε ότι έχουμε ελπίδες. Αν εκτελέσουμε το πλάνο μας, πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρώπη».

«Ασφαλώς, δεν θα είναι εύκολο. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού, όμως, είναι άνθρωποι, όπως και εμείς και κατά συνέπεια δεν είναι ανίκητοι. Μπορούν να χάσουν, όπως και εμείς μπορούμε να χάσουμε. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο ΟΑΚΑ. Πρέπει να κατέβουμε για το καθιερωμένο snack πριν από την προπόνηση. Τα λέμε στο γήπεδο», ήταν οι τελευταίες λέξεις του Ντόμερκαντ προτού μας αποχαιρετίσει. Στο ΟΑΚΑ, λοιπόν, στις 21.45...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ