EUROLEAGUE

Ο Έτορε Μεσίνα στα φάιναλ-φορ

Ο Έτορε Μεσίνα στα φάιναλ-φορ

Ο Έτορε Μεσίνα αποτελεί την εγγύηση για την παρουσία μιας ομάδας σε φάιναλ-φορ, όχι όμως και για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Διαβάστε αναλυτικά τις συμμετοχές και τις κατακτήσεις του Ιταλού...

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα δώσει το "παρών" σε ακόμα ένα φάιναλ-φορ, με τον Έτορε Μεσίνα να βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ο Ιταλός προπονητής θα βρεθεί στο μεγάλο ραντεβού για ενδέκατη φορά, χωρίς να υπολογίζουμε την κατάκτηση της Euroleague τη σεζόν 2000-01, όταν δεν είχαμε φάιναλ-φορ, με την Κίντερ Μπολόνια να νικάει στη σειρά των τελικών με 3-2 την Τάου Κεράμικα και να κατακτά το τρόπαιο.

Ο Έτορε Μεσίνα από το 1998 κι έπειτα έχει δώσει το "παρών", όπως αναφέραμε με 11 φάιναλ-φορ με το φετινό, με ομάδες όπως η Κίντερ Μπολόνια, η Μπένετον Τρεβίζο και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Παναθηναϊκός και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποτελούν τον κακό δαίμονα του Ιταλού, καθώς όσες φορές έχουν τεθεί αντιμέτωποι ο Μεσίνα δεν έχει νικήσει καμία φορά. Ο Ιταλός πήρε την Euroleague το 1998 με τον Ομπράντοβιτς να είναι στον πάγκο της Μπένετον, όμως είχε αποκλειστεί στα ημιτελικά από την ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη, ενώ το 2011, όταν ο Παναθηναϊκός στέφθηκε για έκτη φορά πρωταθλητής Ευρώπης η Ρεάλ του Μεσίνα είχε αποκλειστεί στα ημιτελικά. To Euroleague Greece σας θυμίζει όλες τις παρουσίες του Έτορε Μεσίνα σε φάιναλ-φορ...

Το 1998 η Κίντερ Μπολόνια νίκησε για τα ημιτελικά του φάιναλ-φορ, την Παρτίζαν με 93-61 σε ένα φάιναλ-φορ που υπήρχε και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ως προπονητής της Μπένετον Τρεβίζο. Ο Σέρβος, όμως τεχνικός δεν αντιμετώπισε τον Μεσίνα, καθώς αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη. Στον τελικό η Κίντερ νίκησε την ΑΕΚ με 58-44, με τον Έτορε Μεσίνα να κατακτά το πρώτο τρόπαιο Euroleague της καριέρας του.

Την αμέσως επόμενη σεζόν η Κίντερ Μπολόνια έφτασε και πάλι μέχρι το φάιναλ-φορ. Αυτή την φορά ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν ήταν εκεί. Στον ιταλικό εμφύλιο η Κίντερ επικράτησε της Τιμσίστεμ με 62-57 και πήρε το "εισιτήριο" για τον τελικό. Στο άλλο, ζευγάρι η Ζαλγκίρις ξεπέρασε το εμπόδιο του Ολυμπιακού, ενώ στον τελικό επικράτησε της Κίντερ με 82-74 και κατέκτησε το τρόπαιο.

Τη σεζόν 2000-01 είχαμε την Euroleague και την Suproleague, στην μία και μοναδική χρονιά της διάσπασης. Η Κίντερ Μπολόνια σε σειρά πλέι οφ νίκησε στον τελικό την Τάου με 3-2 νίκες και κατέκτησε το τρόπαιο. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ως προπονητής του Παναθηναϊκού έπαιξε στην Suproleague, η οποία είχε γίνει με μορφή φάιναλ-φορ.

Η Κίντερ Μπολόνια με τον Έτορε Μεσίνα στον πάγκο της πήγε σε ακόμα ένα φάιναλ-φορ την αμέσως επόμενη σεζόν, το οποίο και διοργάνωνε. Οι Ιταλοί απέκλεισαν στα ημιτελικά την Μπένετον Τρεβίζο με 90-82, ενώ ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε το εμπόδιο της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 83-75. Οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό, με την Κίντερ να είναι το μεγάλο φαβορί. Παρόλα αυτά, οι "πράσινοι" ήταν εκείνοι που νίκησαν με 89-83 και στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης!

Τη σεζόν 2002-03, ο Μεσίνα ως προπονητής της Μπένετον Τρεβίζο έφτασε στο φάιναλ-φορ της Βαρκελώνης. Οι Ιταλοί απέκλεισαν στα ημιτελικά την Σιένα με 65-62 και στον τελικό ηττήθηκαν από την Μπαρτσελόνα με 76-65. Οι Καταλανοί στον ημιτελικό νίκησαν δύσκολα με 76-71 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αξίζει να αναφέρουμε πώς αυτό ήταν το πρώτο τρόπαιο Euroleague στην ιστορία της Μπαρτσελόνα.

Ο Έτορε Μεσίνα τη σεζόν 2005-06 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο των Ρώσων, ο Μεσίνα νίκησε στα ημιτελικά την Μπαρτσελόνα με 84-75 και βρήκε στον δρόμο του στον μεγάλο τελικό την Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία είχε αποκλείσε στα ημιτελικά την Τάου με 85-70. Στον τελικό, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας νίκησε δύσκολα τη Μακάμπι με 73-69 και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Τη σεζόν 2006-07, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας βρέθηκε και πάλι στο φάιναλ-φορ και κατάφερε στα ημιτελικά της διοργάνωσης να νικήσει την Ουνικάχα Μάλαγα με 62-50. Στον άλλο ημιτελικό ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε το εμπόδιο της Τάου με 67-53. Στον τελικό, ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη με 93-91 και στέφθηκε για ακόμα μία φορά πρωταθλητής Ευρώπης.

Η ΤΣΣΚΑ συνέχισε να δίνει δυναμικά το "παρών" στα φάιναλ-φορ, καθώς και την επόμενη σεζόν βρέθηκε στο ραντεβού των τεσσάρων. Εκεί, οι Ρώσοι απέκλεισαν στα ημιτελικά την Τάου με 83-79 και η Μακάμπι Τελ Αβίβ ξεπέρασε το εμπόδιο της Σιένα. Στον τελικό, ο Έτορε Μεσίνα νίκησε με 91-77 τους Ισραηλινούς και κατέκτησε την Euroleague.

Τη σεζόν 2008-09, η ΤΣΣΚΑ βρέθηκε ξανά στο φάιναλ-φορ. Αυτή την φορά στο Βερολίνο. Οι Ρώσοι επικράτησαν της Μπαρτσελόνα με 82-78 και ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε το εμπόδιο του Ολυμπιακού με 84-82. Στον τελικό, οι "πράσινοι" με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο νίκησαν με 73-71.

Στη Βαρκελώνη στο φάιναλ-φορ της σεζόν 2010-11, η Ρεάλ Μαδρίτης με τον Έτορε Μεσίνα στον πάγκο της κατάφερε να φτάσει σε φάιναλ-φορ. Παρόλα αυτά, οι Ισπανοί γνώρισαν την συντριβή από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στον άλλο ημιτελικό ο Παναθηναϊκός νίκησε την Σιένα με 77-69 και κατέκτησε μάλιστα και την Euroleague, καθώς επικράτησε στον τελικό της Μακάμπι με 78-70.

Τη σεζόν 2012-13 ο Μεσίνα έφτασε στο φάιναλ-φορ με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, καθώς είχε αναλάβει και πάλι την τεχνική ηγεσία των Ρώσων. Στον ημιτελικό η ΤΣΣΚΑ γνώρισε την ήττα από τον Ολυμπιακό με 69-52 για να επικρατήσει στον μικρό τελικό της Μπαρτσελόνα με 74-73 και να πάρει τελικά την τρίτη θέση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

* Τα videos είναι από φετινές αναμετρήσεις της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Euroleague...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ