EUROLEAGUE

Ο "clasico" τελικός της Ευρωλίγκας

Ο "clasico" τελικός της Ευρωλίγκας
INTIME SPORTS

Παναθηναϊκός και Μακάμπι είναι λοιπόν και φέτος οι δύο φιναλίστ του τελικού της Ευρωλίγκας, ένα ζευγάρι που αν μη τι άλλο μας έχει συνηθίσει να βρίσκεται αντιμέτωπο σε αυτό το επίπεδο (videos)

Στο 10ο Final 4 της ιστορίας του, ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε για 7η φορά σε τελικό και είναι έτοιμος να διεκδικήσει το 6ο αστέρι στη φανέλα!

Όσα ακριβώς δηλαδή έχει και η Μακάμπι Τελ Αβ η οποία με τη σειρά της θέλει να πιάσει την 2η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη σχετική λίστα με τις κατακτήσεις.

Οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες για 5η φορά σε Final 4, καθώς έχουν ακολουθήσει άλλες τέσσερις πριν τον κυριακάτικο μεγάλο τελικό με το σκορ να είναι ισόπαλο στο 2-2.

Τα πράγματα είναι απόλυτα ισορροπημένα για τους δύο αντιπάλους. Δύο φορές έχουν συναντηθεί στα ημιτελικά και άλλες δύο σε τελικούς του Final 4. Το 2000 στη Θεσσαλονίκη, ο Παναθηναϊκός νίκησε 73-67 τη Μακάμπι και στη συνέχεια κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο, στην πρώτη φορά που βρήκε στο δρόμο του τους Ισραηλινούς.

Τελικός: Μακάμπι Τελ Αβίβ-Παναθηναϊκός 67-73

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χένεφελντ, Μπρίσκερ 13(2), Σαρπ 5(1), Χάφμαν 26(1), Κόμεζιτς 1, Σέλεφ, Σέφερ 6(1), Τζάμσι 3(1), ΜακΝτόναλντ 13(1), Πόπα.

Παναθηναϊκός: Αλβέρτης 4, Κοχ, Ρότζερς 4, Φώτσης 9(1), Τζεντίλε 3(1), Μποντιρόγκα 9, Μπουντούρης, Ρεμπράτσα 20, Μπερκ 7, Κάτας 17(2).

Την αμέσως επόμενη σεζόν (2000-01) οι δύο ομάδες στο ριπίτ του προηγούμενου τελικού ήταν και πάλι οι φιναλίστ της διοργάνωσης. Μόνο που αυτή τη φορά ήταν η Μακάμπι που χαμογέλασε. Νίκησε 81-67 τον Παναθηναϊκό και πήρε την κούπα.

Τελικός: Μακάμπι Τελ Αβίβ-Παναθηναϊκός 81-67

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χένεφελντ 7, Μπρίσκερ 3, Σαρπ 5, Χάφμαν 21, Πάρκερ 13(1), Σέλεφ 2, Μπέρσταϊν 5, Κούρσιτς 4, ΜακΝτόναλντ 21(3).

Παναθηναϊκός: Αλβέρτης 5(1), Καλαϊτζής, Κοχ 9(2), Ρότζερς 2, Φώτσης 15(2), Μποντιρόγκα 27, Μίντλετον, Ρέμπρατσα 4, Μπερκ 2.

Το 2002 οι δύο μονομάχοι ήταν και πάλι αντιμέτωποι... Αυτή τη φορά όμως οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στον ημιτελικό του Final 4. Ο Παναθηναϊκός πήρε... εκδίκηση για την ήττα στον τελικό της προηγούμενης χρονιάς και νίκησε 83-75, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό. Από εκεί και πέρα, συνάντησε την Κίντερ στον τελικό και πανηγύρισε την κούπα μέσα στην Ιταλία.

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Παναθηναϊκός 75-83

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χένεφελντ, Σαρπ 3(1), Χάφμαν 16, Πάρκερ 11(1), Σέλεφ 8, Μπέρσταϊν 18(1), Τσούρτσιτς 3, ΜακΝτόναλντ 11(1), Μπεσόκ 5.

Παναθηναϊκός: Αλβέρτης 11(2), Καλαϊτζής 2, Ρότζερς 5(1), Μουλαομέροβιτς 6(1), Μπαλογιάννης, Μποντιρόγκα 26(2), Μίντλετον 15, Κουτλουάι 9(2), Αλμπάνο, Παπαδόπουλος 9, Σάντσεζ.

Στη Μόσχα το 2005, για μία ακόμα φορά οι δρόμοι του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι συναντήθηκαν ξανά. Ημιτελικός και αυτή τη φορά. Οι Ισραηλινοί ήταν εκείνη τη σεζόν οι νικητές κόβοντας την όρεξη του Παναθηναϊκού για νέο τίτλο. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς αρκέστηκε στη συμμετοχή της στον μικρό τελικό της διοργάνωσης, καθώς ηττήθηκε με 91-82 στον ημιτελικό.

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Παναθηναϊκός 91-82

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Μπαστόν 14, Σαρπ 20 (3), Βούισιτς 11, Πάρκερ 13 (1), Σέλεφ 2, Μπερστάιν 14 (1), Γιασικεβίτσιους 13 (1), Κόμματος 2, Γκριν 2.

Παναθηναϊκός: Αλβέρτης 10 (1), Καλαϊτζής, Λάκοβιτς 4, Μπατίστ 2, Φέμερλινγκ 4, Χατζηβρέττας 9 (1), Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 16 (2), Σκεπάνοβιτς 16 (2), Κουτλουάι 17 (4).

Οι πιο πετυχημένοι

Αναμφίβολα πρόκειται για τις δύο πιο επιτυχημένες ευρωπαϊκές ομάδες, αν εξαιρέσουμε την μεγάλη Ρεάλ που ωστόσο έχει πολλά χρόνια να διεκδικήσει ένα τρόπαιο και ούτε φέτος τα κατάφερε στην πρώτη της συμμετοχή σε φάιναλ φορ μετά από 15 χρόνια.

Μακάμπι και Παναθηναϊκός γράφουν χέρι χέρι την ευρωπαϊκή τους ιστορία. Μετρούν από 10 φορές συμμετοχή σε Final 4 της Ευρωλίγκας, ενώ πέντε φορές αμφότεροι έχουν στεφθεί πρωταθλητές Ευρώπης.

Διαμαντίδης εναντίον... Σόφο

Το 2005 με τον Νέστορα Κόμματο στο ρόστερ της η Μακάμπι Τελ Αβίβ κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης. Αυτό θέλει να κάνει και φέτος έχοντας έναν άλλο Έλληνα στη σύνθεσή της. Και τι Έλληνα, ε; Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης είναι ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο της ομάδας.

Από το ξεκίνημα της σεζόν αγαπήθηκε πολύ καθώς έδειξε ότι ήταν διατεθειμένος να προσφέρει τα μέγιστα στην ομάδα του. Και το έκανε... Είναι από τους κορυφαίους της Μακάμπι της φετινής χρονιάς και είναι έτοιμος να σηκώσει την κούπα. Θεωρεί καλό οιωνό ότι όταν η Μακάμπι έχει στο ρόστερ της Έλληνα στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, ωστόσο θα έχει να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό εμπόδιο στο τελευταίο ματς πριν... αγγίξει την κούπα.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν αστειεύεται... Θέλει την κούπα και είναι έτοιμος να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό με κάθε τρόπο για ράψει το 6ο του αστέρι στη φανέλα. Όταν δε σκοράρει, βγάζει μόνους του συμπαίκτες του με πρόσωπο το καλάθι, όταν δεν δίνει ασίστ κλέβει με τα μακριά του χέρια και όταν δεν σκοράρει από μακρινή ή μέση απόσταση μπορεί να εκμηδενίσει το αντίπαλο ατού με την άμυνα του.

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού δεν μιλάει πολύ, αλλά για δώρο για τα 31α γενέθλιά του που έκλεισε ανήμερα του ημιτελικού με την Σιένα πολύ θα ήθελε την κούπα.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ