EUROLEAGUE

Ο θάνατος, οι φόροι και η ΤΣΣΚΑ στο Final Four

Ο θάνατος, οι φόροι και η ΤΣΣΚΑ στο Final Four

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας προκρίθηκε στο Final Four για 14η φορά τα τελευταία 15 χρόνια και έχει πλέον διπλάσιες συμμετοχές από κάθε άλλη ομάδα στη σύγχρονη εποχή της EuroLeague.

Πριν από δύο αιώνες και βάλε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ξεστόμισε μία φράση που μνημονεύεται ακόμα και σήμερα. “ Τίποτα δεν είναι σίγουρο σε αυτή τη ζωή, εκτός από το θάνατο και τους φόρους”. Αν παρακολουθείς EuroLeague, τότε μάλλον θα έχεις εμπεδώσει και κάτι άλλο τα τελευταία χρόνια. Πέρα από το θάνατο και τους φόρους, σίγουρο είναι επίσης και ότι στο τέλος της σεζόν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα συμμετέχει στο Final Four.

Η εντυπωσιακή, πρωτοφανής συνέπεια της ΤΣΣΚΑ στο να βρίσκεται στο τέλος κάθε χρονιάς στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες της EuroLeague δεν σταμάτησε ούτε φέτος. Πώς θα μπορούσε άλλωστε... Με το 3-0 που έκανε στη σειρά με τη Μπασκόνια , η ρωσική ομάδα προκρίθηκε στο Final Four για έκτη συνεχόμενη χρονιά και για 14η τα τελευταία 15 χρόνια, κάτι που δεν έχει φυσικά προηγούμενο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.

Έχει πλέον... νταμπλ-σκορ

Το Final Four της Κωνσταντινούπολης θα είναι το 16o που θα διοργανωθεί στη σύγχρονη εποχή της EuroLeague, δηλαδή από τη σεζόν 2000-01 και ύστερα, όταν έγινε η απόσχιση από τη FIBA. Σε αυτή την περίοδο, λοιπόν, η ΤΣΣΚΑ έχει μείνει εκτός Final Four μόνο δύο φορές (το 2002 και το 2011). Εντυπωσιακό είναι επίσης και κάτι άλλο: με τη φετινή συμμετοχή τους οι Μοσχοβίτες θα έχουν διπλάσιες (14) από κάθε άλλη ομάδα!

Η Μπαρτσελόνα και η Μακάμπι είναι οι ομάδες που έπονται σε συμμετοχές (7) σε Final Four από το 2002 κι έπειτα (το 2001 δεν έγινε Final Four), ενώ ακολουθούν ο Παναθηναϊκός (6), ο Ολυμπιακός και η Μπασκόνια (5), η Ρεάλ και η Σιένα (4), η Φενέρμπαχτσε (3 μαζί με τη φετινή), η Μπενετόν Τρεβίζο (2). Από μία παρουσία έχουν ακόμα η Κίντερ Μπολόνια, η Σκίπερ Μπολόνια, η Μάλαγα, η Λοκομοτίβ Κουμπάν και η Παρτιζάν.

Οι 23 ομάδες της περιόδου 1988-2000

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το εξής: στα 15 Final Four που διοργανώθηκαν από το 2002 μέχρι σήμερα, συμμετείχαν συνολικά 15 ομάδες. Στα 13 Final Four που είχαν διεξαχθεί από το 1988 μέχρι το 2000, είχαν συμμετάσχει 23 διαφορετικές ομάδες! Η Μπαρτσελόνα (7), η Μακάμπι (4), ο Ολυμπιακός (4), ο Παναθηναϊκός (4), η Παρτιζάν (3), η Λιμόζ (3), η Γιουγκοπλάστικα (3), η Ρεάλ (3), ο Αρης (3), η Μπανταλόνα (2), η Μπενετόν Τρεβίζο (2), η Κίντερ Μπολόνια (2), η Τρέισερ/Φίλιπς Μιλάνο (2), ο ΠΑΟΚ (1), η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (1), η Ολίμπια Λιουμπλιάνα (1), η Βιλερμπάν (1), η ΑΕΚ (1), η Ζαλγκίρις (1), η Τιμσίστεμ Μπολόνια (1), η Εφές Πίλσεν (1), η Σκαβολίνι (1) και η Εστουντιάντες (1).

Αν μη τι άλλο, η (δυσ)αναλογία αυτή είναι ενδεικτική του πόσο έχει αλλάξει ο χάρτης και ο συσχετισμός των δυνάμεων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ τα τελευταία 17 χρόνια. Αυτό, βέβαια, είναι μία άλλη ιστορία.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ