EUROLEAGUE

Οι θρύλοι της Euroleague στον "ουρανό"

Οι θρύλοι της Euroleague στον "ουρανό"

Ποιοι θρύλοι της Euroleague έχουν δει τις φανέλες τους να αποσύρονται στα γήπεδα που μεγαλούργησαν; Ποιοι είναι εκείνοι που πέρασαν στην αιωνιότητα μαζί με τις φανέλες τους κι εν πάσει περιπτώσει, πια ομάδα έχει αποσύρει τα περισσότερα νούμερα;

Στο περιθώριο της παρουσίασης του ντοκιμαντέρ της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και της Stoiximan για τον μεγάλο αρχηγό του "τριφυλλιού", Δημήτρη Διαμαντίδη, ο Διευθύνων Σύμβουλος των "πράσινων", Τάκης Τριαντόπουλος, ξεστόμισε τη μεγάλη κουβέντα!

HOOPSHIRTS: ΓΙΑΤΙ ΤΑ FOOTSHIRTS ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Παναθηναϊκός θα τιμήσει τον Διαμαντίδη με την ύψιστη τιμή που μπορεί να αποδοθεί σε έναν αθλητή, αποσύροντας τη φανέλα με το Νο13 στην οροφή του ΟΑΚΑ , πλάι στο Νο4 του Φραγκίσκου Αλβέρτη και τα λάβαρα των 58 τίτλων.

Ουδείς άλλος παίκτης του Παναθηναϊκού θα αγωνιστεί ξανά με το "13" στην πλάτη. Το νούμερο με το οποίο μεγαλούργησε ο Δημήτρης Διαμαντίδης θα αποσυρθεί στο γήπεδο όπου ο "3D" πρόσθεσε στο βιογραφικό του 9 πρωταθλήματα Ελλάδας, 10 Κύπελλα, 3 Ευρωλίγκες και αμέτρητες ατομικές διακρίσεις!

Ο Διαμαντίδης, λοιπόν, ήταν ο τελευταίος παίκτης που φόρεσε το συγκεκριμένο νούμερο και το Euroleague Greece παρουσιάζει τους αθλητές των ομάδων της Euroleague 2016-17 που οι φανέλες τους δεν είναι πλέον... διαθέσιμες.

Παναθηναϊκός

Νο.4 - Φραγκίσκος Αλβέρτης

Στις 11 Οκτωβρίου 2009, οι φίλοι του Παναθηναϊκού γέμισαν ασφυκτικά το ΟΑΚΑ στο φιλικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Φραγκίσκο Αλβέρτη, τον εμβληματικό αρχηγό του "τριφυλλιού" ο οποίος κατέκτησε 25 τίτλους σε 19 χρόνια παρουσίας στους "πράσινους"! Στα 4'39" για το τέλος της τρίτης περιόδου, ο "Φράγκι" πέρα στον πάγκο αντί του Διαμαντίδη, σε μια... συμβολική αλλαγή. H φανέλα με το Νο4 πέρασε στην αιωνιότητα και οι 20.000 φίλοι του "τριφυλλιού" που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ δεν σταμάτησαν να τραγουδούν: "Αιώνια πιστός, δεν γίνεται αλλιώς, εσύ θα είσαι για πάντα αρχηγός!".

Οι θρύλοι της Euroleague στον "ουρανό"

Ρεάλ Μαδρίτης

Νο.10 - Φερνάντο Μαρτίν

Για να φτάσουμε εδώ, στο σημείο δηλαδή η Ισπανία να εξάγει μαζικά παίκτες στο ΝΒΑ, πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 1986. Ο θρύλος της Ρεάλ, Φερνάντο Μαρτίν, έγινε ο πρώτος Ισπανός που έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι για να παίξει στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο με τους Blazers και ο δεύτερος Ευρωπαίος, μετά τον Βούλγαρο Γκεόργκι Γλούτσκοφ. Στις 3 Δεκεμβρίου 1989, η "Βασίλισσα" υποδεχόταν τη Σαραγόσα στο Palacio de los Deportes όμως ο Μαρτίν δεν μπορούσε να αγωνιστεί λόγω τραυματισμού στη μέση που τον ταλαιπωρούσε αρκετό καιρό. Έτσι πήρε το αυτοκίνητό του, μια πολυτελέστατη Lancia, με κατεύθυνση το γήπεδο όταν έχασε τον έλεγχο του οχήματος στον αυτοκινητόδρομο Μ30 και συγκρούστηκε με άλλο αμάξι. Το όνομά του έχει δοθεί στο γήπεδο της Φουενλαμπράδα .

Οι θρύλοι της Euroleague στον "ουρανό"

Αρμάνι Μιλάνο

Νο.8 - Μάικ Ντ' Αντόνι

O Μάικ Ντ' Αντόνι αγωνίστηκε για 12 συνεχόμενα χρόνια στην Ολίμπια Μιλάνο (σ.σ. νυν Αρμάνι), κατέκτησε 5 πρωταθλήματα, ένα κύπελλο Κόρατς, ένα Διηπειρωτικό και δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών, καταγράφοντας 452 συμμετοχές. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Αρμάνι απέσυρε τη φανέλα με το Νο.8 , στο περιθώριο της αναμέτρησης με τη Μάλαγα στο Mediolanum Forum. Ο πρώην κόουτς των Suns, των Knicks και των Lakers αγωνίστηκε επίσης στο EuroBasket 1989 με την εθνική Ιταλίας ενώ έκατσε στον πάγκο της Ολίμπια Μιλάνο για τέσσερα χρόνια, μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση (1990).

Οι θρύλοι της Euroleague στον "ουρανό"

Νο.18 - Άρθουρ Κένι

Το 2013 η Αρμάνι Μιλάνο τίμησε τον Άρθουρ Κένι, αποσύροντας τη φανέλα με το Νο.18 πριν από το τζάμπολ της αναμέτρησης με τη Σιένα για τα playoffs της Serie A. Ο βετεράνος Αμερικανός ήταν από τους πρωταγωνιστές των Μιλανέζων στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 ενώ ο κόσμος της Ολίμπια τον είχε αγαπήσει για το… ξύλο που είχε παίξει με τον Σλάβνιτς, στον τελικό του Κυπελλούχων το 1972!

Μακάμπι

Νο.7 - Νέιτ Χάφμαν

Η ζωή είναι ωραία με τις αναμνήσεις και οι φάσεις με τον Νέιτ Χάφμαν να μεγαλουργεί στην Ευρωλίγκα με την αγαπημένη του Μακάμπι Τελ Αβίβ στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας θα είναι πάντα χαραγμένες στη μνήμη όλων. Ειδικά των φίλων της "ομάδας του λαού" που βλέπουν τη φανέλα με το Νο.7 στον "ουρανό" της Menora Mivtachim Arena (άλλοτε Γιαντ Ελιάου) όπου ο Χάφμαν αποθεώθηκε όσο λίγοι! Ο Αμερικανός δεν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη με τον καρκίνο κι έφυγε από τη ζωή στις 15/10 ενώ οι Ισραηλινοί απέσυραν τη φανέλα του.

Οι θρύλοι της Euroleague στον "ουρανό"

Μπαρτσελόνα

Νο.4 - Αντρές Χιμένεθ

Νο.7 - Νάτσο Σολοθάμπαλ

Νο.12 - Ρομπέρτο Ντουένιας

Νο.15 - Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο

Η Μπαρτσελόνα είναι η ομάδα που έχει αποσύρει τα περισσότερα νούμερα μεταξύ όλων των ομάδων της Ευρωλίγκα. Μεταξύ αυτών, το Νο.15 του Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο. Ο "Έπι" όπως προτιμούν να τον φωνάζουν οι φίλοι του μπάσκετ, είναι συνώνυμο της Μπαρτσελόνα, στην οποία πρόσφερε τις υπηρεσίες του από το 1979 ως το 1995! Με τους "μπλαουγκράνα" κατέκτησε επτά πρωταθλήματα, 10 Copa del Rey, δυο Σαπόρτα, ένα Κύπελλο Κόρατς και το Διειπηρωττικό του 1985. Το μοναδικό τρόπαιο που του έλλειψε ήταν το Πρωταθλητριών, μολονότι έφτασε τρεις φορές πολύ κοντά στο να το κατακτήσει (1984, 1990, 1991).

Ακολούθησαν οι Αντρές Χιμένεθ, Νάτσο Σολοθάμπαλ ενώ ο τελευταίος, χρονικά, παίκτης που είδε τη φανέλα του να αποσύρεται στο Palau Blaugrana ήταν ο Ρομπέρτο Ντουένιας.

Οι θρύλοι της Euroleague στον "ουρανό"

Φενέρμπαχτσε

Νο.6 - Μιρσάντ Τουρκσάν

Νο.7 - Ομέρ Ονάν

Η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ δεν απήλαυσε ακριβώς την πρώτη της συμμετοχή σε Final Four, το 2015 στη Μαδρίτη.Φρόντισε, πάντως, να κρεμάσει στην οροφή της Ulker Sports Arena το λάβαρο της παρουσίας της στη διοργάνωση της Μαδρίτης, πλάι στις φανέλες του βετεράνου σούτινγκ γκαρντ και μετέπειτα τιμ μάνατζερ, Ομέρ Ονάν, και του πρώην κορυφαίου ριμπάουντερ στην ιστορία της Ευρωλίγκας, Μιρσάντ Τουρκσάν.

Οι θρύλοι της Euroleague στον "ουρανό"

Ζάλγκιρις Κάουνας

No.11 - Άρβιντας Σαμπόνις

Νο.5 - Μοντέστας Παουλάουσκας

Κανείς δεν είχε φανταστεί έναν παίκτη με αυτό το ύψος (2μ.21), με αυτά τα προσόντα να παίζει ... έτσι. Να έχει αυτή την αίσθηση του γηπέδου, λες και είχε μάτια στην πλάτη, πέντε χέρια και μπορούσε να βρίσκεται έξω από την γραμμή του τρίποντου. Ο Σαμπόνις νίκησε τους πάντες. Ακόμη και τις δυο εγχειρήσεις στους αχίλλειους τένοντες, τα προβλήματα στο γόνατο και στη μέση. Ο γιατρός του Πόρτλαντ όταν ήταν να πάει στο ΝΒΑ, εξέτασε τα πόδια του και είπε "δεν θα παίξει". Τον διέψευσε κι αυτόν. Όχι μόνο πήγε στην Αμερική, αλλά έκανε και σπουδαία καριέρα. Έπαιξε μπάσκετ μέχρι τα ... 40 του. Ο νυν πρόεδρος της λιθουανικής ομοσπονδίας βλέπει το Νο.11 στη Zalgirio Arena, προς τιμήν του.

Οι θρύλοι της Euroleague στον "ουρανό"

H Zάλγκιρις έχει αποσύρει και το Νο.5 του Μοντέστας Παουλάουσκας, ο οποίος αναδείχτηκε κορυφαίος Λιθουανός αθλητής επτά φορές, ήταν αρχηγός της μεγάλης Σοβιετικής Ένωσης ως το 1969 ενώ το 1991 συμπεριλήφθηκε στους 50 κορυφαίους της FIBA.

- Η Μπάμπεργκ, η οποία διεκδικεί την πρόκρισή της στην επόμενη Euroleague μέσω των τελικών της Bundesliga, έχει αποσύρει δυο νούμερα, το Νο.5 του Τζον Γκόλντσμπερι και το Νο.23 του Κέισι Τζέικομπσεν.

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ