EUROLEAGUE

Μάλαγα και δημόσιο χρήμα!

Μάλαγα και δημόσιο χρήμα!

Η Ουνικάχα Μάλαγα, αντίπαλος του Ολυμπιακού στην πρεμιέρα της Euroleague είναι η μοναδική ισπανική ομάδα που φέρει χορηγία με την αρωγή του δημοτικού συμβουλίου από το 2000 μέχρι σήμερα!

Οι αυτόνομες κοινότητες είναι ο μεγαλύτερος βαθμός πολιτικής διαίρεσης στο Βασίλειο της Ισπανίας που έχει καθιερωθεί από το ισπανικό σύνταγμα, αναγνωρίζοντας έτσι το δικαίωμα σε περιφέρειες και εθνικότητες να διαθέτουν αυτοδιοίκηση.

Τα τελευταία χρόνια οι Δημόσιες Διοικήσεις στις 17 αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας ρίχνουν ζεστό χρήμα στον αθλητισμό και οι ομάδες σε όλα τα σπορ ''χτίζουν'' νέα πρότζεκτ με δημόσιο χρήμα ή χορηγίες που σχετίζονται με τους εκάστοτε δήμους!

Το καλύτερο παράδειγμα είναι τα χρήματα που καλούνται να δώσουν οι... πρωτοεμφανιζόμενες ομάδες για να συμμετάσχουν στην ACB, από τη στιγμή που η διοργανώτρια αρχή της ισπανικής Λίγκας αποσχίστηκε από την FEB (Federación Española de Baloncesto). Πρόκειται για ένα ποσό που ξεπερνά τα 7.8 εκατομμύρια ευρώ και κατανέμεται ως εξης: οι ομάδες που αγωνίζονται για πρώτη φορά στην ACB καταβάλλουν τρία εκατομμύρια ευρώ ενώ πληρώνουν έξτρα τρία εκατομμύρια για να μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες και άλλα 1,8 εκατομμύρια σε περίπτωση υποβιβασμού στην LEB Oro. To συγκεκριμένο ποσό το κατέβαλε εξ ολοκλήρου το τοπικό δημοτικό συμβούλιο!

Όπως γίνεται αντιληπτό, η πλειοψηφία των συλλόγων στην Ισπανία βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με τον Δήμο. Κάθε μεγάλη πόλη θέλει να πρωταγωνιστεί και η διάκριση στο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης είναι η καλύτερη προβολή! Από την πλευρά τους, οι διοικούντες την ACB προφανώς και δεν ενδιαφέρονται για τον τρόπο που εξασφαλίζουν τα χρήματα οι ομάδες! Η οικονομική ενίσχυση που προσφέρουν τα δημοτικά συμβούλια στις ομάδες είναι συνήθως, συνδεδεμένη, με εταιρείες που διατηρούν καλές σχέσεις με τις παρατάξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της Γκραν Κανάρια που ανήκει στην Cabildo, το επαρχιακό συμβούλιο των Κανάριων Νήσων που έχει την ομάδα. Πρόκειται συνήθως για εταιρείες real estate ή κατασκευαστικές.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η Μάλαγα, αντίπαλος του Ολυμπακού στην πρεμιέρα της Euroleague αφού ο σύλλογος της Ανδαλουσίας φέρει τη χορηγία της τράπεζα Ουνικάχα (Unicaja), συμφωνία που ολοκληρώθηκε με την αρωγή του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, τα τελευταία 13 χρόνια! Το Sport24.gr παρουσιάζει αναλυτικά τις ομάδες και τις συμφωνίες που έχουν στηριχτεί στη βοήθεια των εκάστοτε τοπικών αρχών στην Ισπανία από το 2000.

ΟΜΑΔΑ ΣΕΖΟΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Αλικάντε 2000-'01 Proaguas Κατασκευαστική
Αλικάντε 2002-'07 Etosa Κατασκευαστική
Αλικάντε 2007-'08 Costablanca Τουριστική
Μπιλμπάο 2007-'09 Iurbentia Real Estate
Τζιρόνα 2005-'08 Akasvayu Real Estate
Γκραν Κανάρια 2005-'06 2014 Δημοτικό Συμβούλιο
Μπρουέσα 2008-'09 Bruesa Κατασκευαστική
Λεόν 2007-'08 Grupo Begar Κατασκευαστική
Μάλαγα 2000-σήμερα Unicaja Τράπεζα
Μενόρκα 2005-'06 Llanera Real Estate
Μούρθια 2003-'08 Polaris World Real Estate
Σεβίγια 2000-'07 C.San Fernando Τράπεζα
Σεβίγια 2007-σήμερα Cajasol Τράπεζα
Τενερίφη 2002-'05 Unelco Δημοτικό Συμβούλιο
Τενερίφη 2005-'10 Rural Δημοτικό Συμβούλιο
Βαγιαδολίδ 2006-'08 Grupo Capitol Real Estate
Βιτόρια 2009-σήμερα Laboral Kutxa Τράπεζα
Σαραγόσα 2002-σήμερα CAI Τράπεζα
TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ