EUROLEAGUE

Καϊμακόγλου: "Θα πεθάνουμε κι εμείς για τον κόουτς"

Καϊμακόγλου: "Θα πεθάνουμε κι εμείς για τον κόουτς"

Ο Κώστας Καϊμακόγλου, εκ των κορυφαίων παικτών του Παναθηναϊκού στη σπουδαία νίκη επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ, αποκαλύπτει στο Sport24.gr τις εικόνες που πείσμωσαν τους Πράσινους, οι οποίοι -όπως εξομολογείται- ήταν έτοιμοι να ανταποδώσουν την αφοσίωση στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και να... πεθάνουν για αυτόν! Διαβάστε τη συγκλονιστική μαρτυρία του...

Διαβάστε ακόμη την ανάλυση του Στέφανου Τριαντάφυλλου για τα "πέντε βήματα του Παναθηναϊκού προκειμένου να γυρίσει τη σειρά με τη Μακάμπι", αλλά και για τον τρόπο που πανηγύρισαν οι "πράσινοι" τη μεγάλη νίκη τους.

-Κώστα, έγιναν πολλά για να καταφέρει να νικήσει ο Παναθηναϊκός τη Μακάμπι και να ισοφαρίσει (2-2) τη σειρά των αγώνων. Χρειάστηκε τρομερή πνευματική προεργασία, μαραθώνιες συζητήσεις και αρκετά «τετ-α-τετ». Προσωπικά, ποια εικόνα σε πείσμωσε περισσότερο;

"Υπήρξαν πραγματικά πολλές εικόνες, αλλά αυτό που δεν μπορούσα με τίποτε να βλέπω και με πώρωσε υπερβολικά, ήταν ο Μάικ να έχει τέτοια ανυπομονησία, να κουνάει νευρικά το κεφάλι του και να κάνει γκριμάτσες βλέποντας τα λάθη της ομάδας στο βίντεο. Έδειχνε με τα χέρια του, έπιανε το κεφάλι του, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι είχαν γίνει αυτά τα πράγματα στο τρίτο ματς.

Επιπροσθέτως, δεν μπορούσα να βλέπω τους προπονητές μας να σκέφτονται ότι δεν έχουμε βγάλει στο παρκέ αυτά που είχαν σχεδιάσει. Για αυτό στο τέταρτο ματς έλεγα μέσα μου ότι έπρεπε να τα δώσουμε όλα για όλα".

-Θα πρέπει να άκουσες ή να διάβασες τις δηλώσεις του «Ζοτς» την παραμονή του αγώνα. Αυτά τα πράγματα οι παίκτες μιας ομάδας τα συζητούν μεταξύ τους. Θα μας απαντήσεις ειλικρινά, παίξατε και για τον προπονητή σας χθες;

"Φυσικά! Όταν ο ίδιος ο προπονητής, μια μέρα πριν από το παιχνίδι, έχει δηλώσει ‘εγώ θα πεθάνω με τους παίκτες μου’, ε λοιπόν και εμείς οι παίκτες θα πεθάνουμε για τον προπονητή. Αυτό που είπε, μάς συσπείρωσε αυτομάτως. Και μόνο που το σκέφτομαι τώρα, ανατριχιάζω. Όταν ένας άνθρωπος, που έχει καταφέρει τόσα πολλά στην καριέρα του, βγαίνει και λέει ‘θα πεθάνω με τους παίκτες μου και θα είμαι υπερήφανος για αυτούς, ακόμη και αν αποκλειστούμε’, καταλαβαίνει κανείς ότι για μας δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο.

Θα πεθάνουμε κι εμείς για αυτόν! Και από τη στιγμή, που όλοι έβαλαν το κορμί τους στη φωτιά, στο πέμπτο ματς θα είμαστε έτοιμοι για να το βάλουμε στη λάβα του ηφαιστείου. Μόνο αυτός είναι δρόμος και μας τον έδειξε ο Ομπράντοβιτς".

-Έγινε όντως μεγάλη πνευματική προεργασία για να μπορέσετε να «αλώσετε» τη «Nokia Arena»;

"Είναι αλήθεια ότι έγιναν άπειρες συζητήσεις στο Τελ Αβίβ. Κουβέντες μεταξύ παικτών, καθώς και προπονητών με τους περισσότερους παίκτες. Οι μεγάλες ομάδες φαίνονται στα δύσκολα και ο Παναθηναϊκός αντεπεξήλθε στα δύσκολα κατακτώντας μια πολύ μεγάλη νίκη.

Είναι μια ομάδα που έχει την εμπειρία, έχει τους προπονητές και τους παίκτες, οπότε μέσα από όλες αυτές τις συζητήσεις, καταλάβαμε τα λάθη μας και βρήκαμε τρόπους για να νιώσουμε καλύτερα και να βγάλουμε μια βελτιωμένη εικόνα στο παρκέ. Ο ένας έπαιξε για τον άλλον και αυτό μας βοήθησε πάρα πολύ στο τέταρτο ματς. Αυτές οι εικόνες θα μου μείνουν για πάντα χαραγμένες".

-Είναι αλήθεια ότι μετά την ήττα στο ΟΑΚΑ, όλοι οι παίκτες βγήκατε μαζί για φαγητό;

"Είναι αλήθεια. Δεν ήμασταν όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι, αλλά έπειτα από συνεννόηση βρεθήκαμε στο ίδιο εστιατόριο και ο ένας μπορούσε να συζητήσει με τον άλλον, να τον πειράξει, να αστειευτεί μαζί του. Και αυτό δείχνει τη συσπείρωση της ομάδας μετά την ήττα στο ΟΑΚΑ.

Σε μια άλλη ομάδα, έπειτα από μια αναπάντεχη ήττα και μάλιστα εντός έδρας, θα υπήρχε κατήφεια, σκυμμένα κεφάλια, ελάχιστες ομιλίες και ο ένας θα κοίταζε τον άλλο με στραβό μάτι. Εμείς στηρίξαμε ο ένας τον άλλον και βρεθήκαμε στο ίδιο μέρος για φαγητό. Όλα αυτά παίζουν τον ρόλο τους".

-Ο Δημήτρης Ιτούδης συνηθίζει να λέει ότι το παν στις σειρές αγώνων είναι να μπορούν οι παίκτες να «παγώνουν» τα συναισθήματά τους. Ωραία ακούγεται, αλλά πόσο δύσκολα υλοποιείται;

"Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Θέλει πολύ μεγάλη συγκέντρωση, πρέπει να είσαι ήρεμος και να προσπαθείς να βλέπεις πάντα θετικά τα πράγματα. Μέσα από την ήττα, να βλέπεις τα θετικά που έκανες και πώς μπορείς να ελαττώσεις τα αρνητικά και τα λάθη. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μπορεί να πήραμε μια σπουδαία νίκη και να ξαναφέραμε τη σειρά στην Αθήνα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα πέμπτο παιχνίδι μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Αυτό που πρέπει είναι να ηρεμήσουμε, να ξεκουραστούμε και τις υπόλοιπες ημέρες, με τη βοήθεια των προπονητών που θα έχουν αναλύσει το τέταρτο ματς, να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τα λάθη μας και να παρουσιαστούμε έτοιμοι για ένα ακόμη παιχνίδι χωρίς αύριο, μια πολύ δύσκολη μάχη απέναντι σε μια ομάδα, που θα έλθει να παλέψει για να πάει εκείνη στο Φάιναλ Φορ".

-Ηταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκες φέτος ότι ο Παναθηναϊκός έπαιζε με την πλάτη στον τοίχο ή σου έχει ξανασυμβεί;

"Το έχω αισθανθεί αρκετές φορές φέτος, αλλά οι δύο χτυπητές ήταν στην Κωνσταντινούπολη και στο Καζάν στη φάση του Top16. Η πρώτη ήταν μετά την εντός έδρας ήττα από την Ούνιξ, γιατί έπρεπε να νικήσουμε τη Φενέρ, η οποία ήταν θεωρητικά η δεύτερη ισχυρή ομάδα του ομίλου, στην έδρα της. Και η δεύτερη ήταν μετά την ήττα από την Αρμάνι στο ΟΑΚΑ.

Ναι μεν είχαμε προκριθεί, ωστόσο το δέλεαρ της πρώτης θέσης στον όμιλο, καθαρά για το πλεονέκτημα της έδρας και όχι για να διαλέξουμε αντίπαλο, ήταν τόσο ισχυρό, ώστε παίξαμε στο Καζάν με την πλάτη στον τοίχο. Ο εφετινός Παναθηναϊκός ήταν λοιπόν μαθημένος από τέτοιες καταστάσεις".

-Πες μας κάτι, που αφορά στην τεχνική ανάλυση των δύο ομάδων. Είναι τόσο δύσκολα αντιμετωπίσιμη η ζώνη «match up» του Ντέιβιντ Μπλατ; Μερικές φορές φαίνεται να σας μπερδεύει...

"Η συγκεκριμένη διάταξη παρέχει μια πολύ καλή κάλυψη. Θεωρώ ότι ο κύριος Μπλατ είναι αρκετά ευφυής προπονητής και έχοντας διαγνώσει κάποιες αμυντικές αδυναμίες στην ομάδα του, χρησιμοποιεί κάποια τρικ και αλλαγές με αθλητικούς παίκτες του για να αποσυντονίσει τον αντίπαλο.

Υπήρξαν στιγμές, που προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, ενώ στην ουσία έπρεπε να εφαρμόσουμε τα απλά πράγματα, που θα εφαρμόζαμε σε μια οποιαδήποτε άμυνα ζώνης ή ‘μαν του μαν’. Το παν σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η συγκέντρωση, ώστε να μπορέσεις να διαβάσεις τα ‘mismatch’ και να τη διασπάσεις. Θέλω να πω στο χέρι μας είναι".

-Εκτιμάς ότι στους επόμενους αγώνες θα δούμε και άλλους συμπαίκτες σου να βγαίνουν μπροστά αναλαμβάνοντας σημαντικές ευθύνες;

"Στο σημείο που έχουμε φτάσει, αλλά και αν προχωρήσουμε, πρώτα ο Θεός, τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα. Θα πρέπει, λοιπόν και οι δώδεκα να βγουν μπροστά, να βοηθούν όσο περισσότερο μπορεί ο καθένας, να μπαίνουν μέσα για δύο δευτερόλεπτα για να κάνουν ένα φάουλ ή να παίξουν μια άμυνα.

Είναι πολύ σημαντικό που φτάσαμε τη σειρά στο 2-2 και ανακτήσαμε το πλεονέκτημα της έδρας, αλλά δεν πρέπει να ξεγελαστούμε, γιατί δεν θα είναι καθόλου εύκολο το τελευταίο παιχνίδι της σειράς. Κι αν το τέταρτο ματς ήταν δύσκολο, αυτό που ακολουθεί θα είναι μια πραγματική τιτανομαχία".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ