EUROLEAGUE

Η Μπασκόνια πήρε το ισπανικό ντέρμπι 65-62 την Μπαρτσελόνα

Η Μπασκόνια πήρε το ισπανικό ντέρμπι 65-62 την Μπαρτσελόνα

Η Μπασκόνια αν και έχανε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα χαμογέλασε στο τέλος χάρις στο δίδυμο Λάρκιν-Μπομπουά και πανηγύρισε τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα στον "ισπανικό" εμφύλιο με 65-62.

Έσπασαν καρδιές στην Βιτόρια σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα και συγκεκριμένα στο άστοχο τρίποντο του Βίκτορ Κλαβέρ, που είχε τη δυνατότητα να στείλει το ματς στην παράταση. Αυτό δεν μπήκε, όμως και οι Βάσκοι έφτασαν στη νίκη, γυρνώντας ένα παιχνίδι στο οποίο βρέθηκαν να χάνουν ακόμη και με 11 πόντους.

Τον τίτλο του κορυφαίου μοιράζονται ο Ροντρίγκ Μπομπουά (19 πόντοι) και Σέιν Λάρκιν (14 πόντοι). Ο πρώτος ευστόχησε στις δύο κρίσιμες βολές που διαμόρφωσαν το τελικό σκορ στα 13'' και ο δεύτερος πέτυχε δύο σερί τρίποντα στα τελευταία 90'' βάζοντας τις βάσεις για την επικράτηση. Κι όλα αυτά σε ένα παιχνίδι που η ομάδα του Σίτο Αλόνσο έχανε για το μεγαλύτερο μέρος του ματς, ακόμη και με 11 πόντους (26-37 στα μέσα της τρίτης περιόδου), αλλά "γύρισε" παρά την αστοχία της (5/23 τρίποντα) ένα κλειστό παιχνίδι.

Για την Μπαρτσελόνα που αντιμετωπίζει διαρκώς περισσότερα προβλήματα τραυματισμού αυτή ήταν η 3η συνεχόμενη ήττα. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι "μπλαουγράνα" σ' αυτό το ματς έπαιξαν χωρίς τον Στράτο Περπέρογλου (θα μείνει εκτός για 6 βδομάδες) και τον Μπραντ Όλεσον (μέση). Πρώτοι σκόρερ για τους Καταλανούς αναδείχτηκαν οι Άντε Τόμιτς (18 πόντοι, 7 ριμπάουντ) και Ταϊρίς Ράις (15 πόντοι, 8 ασίστ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σ' αυτό το παιχνίδι έκανε την επανεμφάνιση με την ομάδα που συνέδεσε την ευρωπαϊκή του καριέρα ο Πάμπλο Πριχιόνι. Έπαιξε 4.21' χω΄ρις να πετύχει πόντο. Είχε 0/2 δίποντα, 2 ριμπάουντ και 1 λάθος.

Αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

O MVP

Ο Λάρκιν κέρδισε στο νήμα τον Μπομπουά. Μπορεί να είχε λιγότερους πόντους (15 έναντι 19), αλλά οι δύο δικές του "βόμβες" στις τελευταίες φάσεις του παιχνιδιού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Είχε 3/6 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 2/2 βολές, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 3 κλεψίματα σε 28 λεπτά συμμετοχής, συγκεντρώνοντας 16 βαθμούς στο ranking.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Το παιχνίδι χαρακτηρίστηκε από την αστοχία και για τις δύο ομάδες. Το εντυπωσιακό είναι ότι η Μπαρτσελόνα είχε καλύτερα ποσοστά (44% στα δίποντα έναντι 41% και 27% στα τρίποντα έναντι 22%) και περισσότερες ασίστ (17-10), αλλά τελικά έχασε το ματς, με τα ριμπάουντ (39-31) να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Οι γηπεδούχοι ανανέωσαν 11 επιθέσεις.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στις τελευταίες φάσεις. Ο Λάρκιν με δύο τρίποντα έκανε το 63-60 στα 59''. Ο Ράις που είχε απαντήσει στο πρώτο τρίποντο του συμπατριώτη του με τον ίδιο τρόπο, μείωσε με 2/2 βολές στα 58'' (63-62). Ο Βόιτμαν ήταν άστοχος σε μια δύσκολη προσπάθεια στην επόμενη φάση, για να τον μιμηθεί όμως σε δύσκολη δική του ενέργεια ο Ράις. Αυτός που βγήκε κερδισμένος ήταν ο Μπομπουά που στα 13'' εκτέλεσε δύο βολές και έγραψε το 65-62. Στην τελευταία κατοχή που οι Βάσκοι αποφάσισαν να μην κάνουν φάουλ, οι φιλοξενούμενοι βρήκαν το σουτ που θα έστελνε το ματς στην παράταση, αλλά ο Κλαβέρ αστόχησε από τη γωνία.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Η Μπαρτσελόνα ήταν το απόλυτο αφεντικό τουλάχιστον στο ξεκίνημα του αγώνα. Με όπλο την άμυνα της είχε τον απόλυτο έλεγχο του ρυθμού κι έτσι βρέθηκε να προηγείται με 9-0 και 16-9 στο 10'. Το ίδιο έργο συνεχίστηκε και στη δεύτερη περίοδο. Χαμηλό σκορ, αστοχία από τη Μπασκόνια (είχε 0/10 τρίποντα ως την ανάπαυλα) και επιθετική δυστοκία (3 μόλις ασίστ). Κάπως έτσι κατάφεραν οι "μπλαουγράνα" να πάνε στα αποδυτήρια προπορευόμενοι με 30-24, χάρις στον εντυπωσιακό Κόπονεν και τον Άντε Τόμιτς, την ίδια ώρα που ο Ράις δημιουργούσε, αλλά δεν εκτελούσε (6 ασίστ, αλλά 0/6 σουτ).

Στο τρίτο δεκάλεπτο το προβάδισμα για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα προηγήθηκε με 37-26 χάρις στους 5 συνεχόμενους πόντους του Κόπονεν. Η Μπασκόνια, ωστόσο, απάντησε με πρωταγωνιστή τον Μπομπουά που εκτελούσε από μακριά. Με τον Γάλλο γκαρντ να βομβαρδίζει και τους υπόλοιπους παίκτες όχι μόνο να ελέγχουν τα ριμπάουντ, αλλά να συνεχίζουν την πιεστική τους άμυνα σε όλο το γήπεδο που οδήγησε τον αντίπαλο σε λάθη, η ομάδα της Βιτόρια ισοφάρισε και έκλεισε το τρίτο 10λεπτο μπροστά στο σκορ με 47-45, χάρις στο "σλάλομ" του Λουζ.

Στην τελευταία περίοδο οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ με την Μπασκόνια να κερδίζει σιγά-σιγά τη μάχη της ενέργειας, δεδομένων και των απουσιών της Μπαρτσελόνα που έχασε δύο βασικά της στελέχη την ημέρα του τζάμπολ. Οι Καταλανοί δεν παραδόθηκαν όταν έχασαν το προβάδισμα (βρέθηκαν πίσω στο σκορ ακόμη και με 5 πόντους), αλλά μπήκαν ξανά μέσα χάρις στο δίδυμο Ράις-Τόμιτς, που δεν είχε αντίπαλο. Τα δύο τρίποντα του Λάρκιν κι οι δύο άστοχες προσπάθειες του Ράις και του Κλαβέρ στο τέλος έκριναν την αναμέτρηση υπέρ της Μπασκόνια (65-62).

Τα δεκάλεπτα: 9-16, 24-30, 47-45, 65-62

Αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ