EUROLEAGUE

Φενέρμπαχτσε - Μακάμπι 80-72

Φενέρμπαχτσε - Μακάμπι 80-72

Με αντεπίθεση διαρκείας στο τέταρτο δεκάλεπτο, η Φενέρμπαχτσε επικράτησε της Μακάμπι (80-72), κάνοντας το 1-0 στην προημιτελική σειρά της Euroleague. Εντυπωσιακή εμφάνιση από τον Γιαν Βέσελι, στο διάστημα της ανατροπής.

Το πρώτο βήμα για την παρουσία της στο Final Four της Μαδρίτης έκανε η Φενέρμπαχτσε που επικράτησε εντός έδρας της Μακάμπι, με 80-72. Οι Τούρκοι ακολουθούσαν στο σκορ στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, αλλά από το φινάλε της τρίτης περιόδου κι έπειτα δεν έχασαν το πάνω χέρι. Το καλάθι του Γκάουντλακ έδωσε το σύνθημα της ανατροπής, με τον Βέσελι να κυριαρχεί στις δύο ρακέτες, στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Κάπως έτσι, πήγαν στράφι όσα έκαναν οι Πάργκο (25 πόντοι, 8 ασίστ) και Τάιους (11 πόντοι, 11 ριμπάουντ) για τη Μακάμπι, που έχασε μία μεγάλη ευκαιρία να αλώσει την Κωνσταντινούπολη, στην πρεμιέρα των πλέι οφ της Euroleague. Επόμενο ραντεβού των δύο ομάδων, την Πέμπτη του Πάσχα (16/4, 21:00)

Τα στατιστικά του αγώνα

Τι είπε ο Γιαν Βέσελι

Ο αγώνας

Το άγχος του γηπεδούχου ήταν εμφανές στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Γι αυτό η Φενέρ χρειάστηκε 3'50'' για να πετύχει τους πρώτους της πόντους, δια χειρός Ζήση (2-8 στο 4'). Από την άλλη, η Μακάμπι έπαιζε με αυτοπεποίθηση, ο Πάργκο είχε πάρει τη "μπαγκέτα" και έδινε τον ρυθμό και κάπως έτσι, η διαφορά δεν άργησε να φτάσει κοντά στους δέκα πόντους (3-11 στο 5'), με το +6 (16-22) του πρώτου δεκαλέπτου να αδικεί τους φιλοξενούμενους.

Όσα είδαμε στο πρώτο δεκάλεπτο, επαναλήφθηκαν στο δεύτερο. Βλέπετε, οι Τούρκοι βρήκαν μεν ρυθμό στην επίθεση, αλλά αμυντικά είχαν σοβαρά προβλήματα. Ο Πάργκο σκόραρε διαρκώς (είτε από κοντά είτε από μακριά), ο Τάιους "καθάριζε" τα πάντα στις δύο ρακέτες και κάπως έτσι, η διαφορά ανέβηκε ξανά κοντά στους δέκα πόντους (22-29 στο 14').

Οι γηπεδούχοι συνέχιζαν να παλεύουν με σκοπό να ανατρέψουν τα δεδομένα, μείωσαν το σκορ, αλλά εξακολουθούσαν να έχουν ρόλο κομπάρσου στην αναμέτρηση. Ειδικά, από τη στιγμή που ο πόιντ γκαρντ των Ισραηλινών είχε 19 πόντους και 4 ασίστ στο πρώτο ημίχρονο. Όσο για τη Μακάμπι; Με 13/21 δίποντα και μόλις 4 λάθη, ήταν αδύνατο να μην έχει τα ηνία του αγώνα. Μόνο που το +4 (38-42) της ανάπαυλας, μόνο χαρούμενο δεν πρέπει να άφηνε τον Γκάι Γκούντες, για τον απλό λόγο πως το προβάδισμα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Η ισραηλινή υπεροχή συνεχίστηκε στην τρίτη περίοδο, με τον Πάργκο να έχει "ξεμείνει" από δυνάμεις, αλλά τον Τάιους να αναλαμβάνει δράση. Ο σέντερ της Μακάμπι πέτυχε όλα του τα καλάθια μετά από επιθετικό ριμπάουντ, έφτασε στο νταμπλ νταμπλ (11 πόντοι, 10 ριμπάουντ) πριν τελειώσει το δεκάλεπτο και με αυτόν σε ρόλο ηγέτη ήρθε το +10 (46-56) του 27ου λεπτού.

Αυτό ήταν! Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Ο Πρέλνζιτς έδωσε το σύνθημα της ανατροπής, ο Βέσελι κυριάρχησε στις δύο ρακέτες, ο Γκάουντλακ πέτυχε το καλάθι που έδωσε το προβάδισμα (59-58) στο φινάλε του τρίτου δεκαλέπτου και το γήπεδο "σηκώθηκε στο πόδι".

Το μομέντουμ βρισκόταν πλέον από την πλευρά της Φενέρ, με τον Βέσελι να κάνει πράγματα και θαύματα. Ο Τσέχος πάουερ φόργουορντ κάρφωνε τη μία μπάλα μετά την άλλη στο καλάθι της Μακάμπι, ο Πάργκο ήταν... απών και κάπως έτσι η Φενέρ βρήκε τον τρόπο να φτάσει στο +10 (74-64) στο 37ο λεπτό. Σημείωση: Από το 27' μέχρι το 37' η Φενέρ είχε επιμέρους σκορ 28-8, φέρνοντας τούμπα το παιχνίδι.

Με λιγότερο από τρία λεπτά να μένουν, η Μακάμπι δεν είχε τη δύναμη και το κουράγιο να επιστρέψει. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς διατηρήθηκε μπροστά στο σκορ, έφτασε στην επικράτηση (80-72) και μαζί στο 1-0 στην προημιτελική φάση των πλέι οφ της Euroleague. Επόμενο ραντεβού των δύο ομάδων σε δύο μέρες (16/4, 21:00), με τους Ισραηλινούς να έχουν μία ακόμη ευκαιρία προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους το πλεονέκτημα της έδρας.

Τα δεκάλεπτα: 16-22, 38-42, 59-58, 80-72.

Τα στατιστικά του αγώνα

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ