Εκτός λογικής η FIBA!

Εκτός λογικής η FIBA!

"Είναι ανήκουστο αλλά η FIBA προκαλεί μόνη της χάος στο μπάσκετ", δηλώνει αποκλειστικά στο Euroleague Greece ο Τζόρντι Μπερτομέου, που τονίζει ότι Euroleague και Eurocup προχωρούν κανονικά

Δεν είναι τόσο εύκολο για τον οποιονδήποτε φίλαθλο να καταλάβει τι ακριβώς … θέλει να πετύχει η FIBA με τις τιμωρίες που επέβαλλε σε κάποιες ομοσπονδίες, επιδιώκει να επιβάλλει σε άλλες (γιατί υπάρχει και "κλιμάκωση" στις ποινές, ανά περίπτωση).

Εδώ δεν καταλαβαίνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι του μπάσκετ που το πάει η FIBA (μοιάζει σα να μην την απασχολεί καν το ευρωπαϊκό μπάσκετ, σαμποτάροντας την δική της διοργάνωση). Ο Τζόρντι Μπερτομέου, έδειχνε μεν ψύχραιμος, αλλά δεν έκρυψε ότι ένα είδος σοκ του το προκάλεσαν οι τελευταίε κινήσεις της διεθνούς ομοσπονδίας.

Με τον πρόεδρο και CEO της Euroleague βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε, για τις τελευταίες εξελίξεις, στο περιθώριο του συνεδρίου Game Changer, στο οποίο ήταν και κεντρικός ομιλητής, παρουσιάζοντας το πλάνο της στρατηγικής ανάπτυξης της Ευρωλίγκας.

Ο Μπερτομέου μιλάει για χάος που θέλει να προκαλέσει η ίδια η FIBA, αδυνατεί να καταλάβει τι ακριβώς επιδιώκει, θεωρεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα «τιμωρίας» των κλαμπ και απορεί γιατί πρέπει να την πληρώσουν τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα για τα οποία, θα έπρεπε να νοιάζεται η διεθνής ομοσπονδία, πρώτα και κύρια…

 

"Πριν από ένα χρόνο φτιάξαμε ένα πλάνο, μια στρατηγική, τα οποία ακολουθούμε. Συζητήσαμε με τη FIBA να μας υποστηρίξει και να πάμε μαζί, αλλά δεν το ήθελε. Αποφάσισε να ασκήσει πίεση στις ομοσπονδίες και τους συλλόγους, κάτι που δεν έχει νόημα. Δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται αυτή τη στιγμή. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η παγκόσμια ομοσπονδία δημιουργεί ένα τέτοιο χάος στον χώρο του μπάσκετ…", σχολίασε ο Ισπανός παράγοντας για να προσθέσει:

"Για εμάς είναι ανήκουστο γιατί ενώ μιλούν για κοινό όραμα και λογική, αν κάποιος δεν ταχθεί μαζί τους αποφασίζουν να τον απομακρύνουν και να τον βγάλουν εκτός παιχνιδιού. Αποκλείουν ομάδες από το Προολυμπιακό και το Eurobasket. Επομένως το ερώτημα είναι αν όντως υπερασπίζονται και τάσσονται υπέρ των αξιών του αθλήματος ή όχι".

 

Αν και είναι χρόνια στη … σκηνή, έχει δει και έχει ακούσει, είναι σίγουρο ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν την περίμενε: "Ποτέ δεν περίμενα από την παγκόσμια ομοσπονδία να πάει... κόντρα στο μπάσκετ. Ουσιαστικά αυτό υπερασπίζεται, δεν γίνεται να συμπεριφέρεται έτσι. Πρότεινε στους συλλόγους ένα project, το οποίο δεν ήθελαν αυτοί κι ακολούθως προχώρησε σε τιμωρία.

Εμείς δεν πιέσαμε, ούτε υποχρεώσαμε κάποιον να πάρει το μέρος μας. Ρωτήσαμε τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, αν θέλουν να είναι μαζί μας. Αυτό έγινε στις 2 Δεκεμβρίου. Μόλις τέσσερις απάντησαν θετικά, κι οι υπόλοιπες αποφάσισαν να δουλέψουμε την FIBA. Το σεβόμαστε αυτό απόλυτα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως οι λίγκες προασπίζουν τα συμφέροντα των ομάδων τους. Κι αυτό κάνουμε εμείς εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Αυτό υπερασπιζόμαστε. Δεν μπορούν όμως οι λίγκες να μιλούν εξ ονόματος των ομάδων".

"Δεν εκβιάσαμε κανέναν"

Του επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τη FIBA,  υπήρξαν από την πλευρά της Euroleague πολλές πιέσεις και εκβιασμοί, ώστε οι συγκεκριμένες λίγκες να συνταχθούν μαζί του. Ο Μπερτομέου αντιτείνει: "Το νόημα είναι να μιλάς με τις λίγκες όταν εκπροσωπούν και προασπίζονται τα συμφέροντα των ομάδων τους. Όταν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε δεν έχει νόημα να προσπαθείς να βγάλεις άκρη μαζί τους αφού αυτά που ακούς δεν είναι αυτά που θέλουν οι ομάδες. Δεν απειλούμε, ούτε υποχρεώνουμε κανέναν να κάνει κάτι. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Και ποτέ δεν υποχρεώσαμε τα κλαμπ να κάνουν την επιλογή τους. Όταν είδαμε ότι υπήρχε διαφορετική φιλοσοφία, σταματάγαμε απλά να μιλάμε με τις συγκεκριμένες ομάδες…".

Υπάρχει, τελικά περίπτωση να τιμωρηθούν οι ομάδες επειδή διάλεξαν το Eurocup. Ο πρόεδρος της Euroleague δηλώνει πως όχι: "Δεν μπορούν να αποβάλλουν κάποια ομάδα από ένα πρωτάθλημα. Αν γίνει αυτό είναι παράνομο και θα αντιδράσουμε. Ελπίζω πως οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες θα το ξεκαθαρίσουν αυτό γιατί το πρόβλημα ξεκινά από τη FIBA. Όλα άρχισαν με πιέσεις προς τις ομάδες, κι όταν δεν βρήκαν ανταπόκριση στράφηκαν στις ομοσπονδίες. Αυτό είναι τρελό. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα οι εθνικές ομοσπονδίες να πουν ένα "φτάνει" στη FIBA και να ζητήσουν να προστατευτούν όλα τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα…".

 

Στο Λονδίνο η Γενική Συνέλευση, έτοιμες οι δυο διοργανώσεις

Παρά, λοιπόν, τις απειλές της FIΒΑ η Euroleague προχωράει ακάθεκτη, για τις δυο διοργανώσεις. Τη νέα Euroleague των 16 ομάδων και των 30 αγωνιστικών καθώς και το Eurocup των 24 ομάδων. Όλα είναι έτοιμα, κι όπως αποκαλύπτει ο Τζόρντι Μπερτομέου "έχουμε κάποιες εκκρεμότητες ακόμη με μερικές ομάδες. Κι αυτό γιατί τα αιτήματα που φτάνουν προς εμάς είναι περισσότερα από τις θέσεις που μπορούμε να διαθέσουμε για τις δύο διοργανώσεις. Είμαστε περήφανοι γι αυτό. Ενδεχομένως να ανακοινώσουμε τις 20 από τις 24 ομάδες στο τέλος της εβδομάδας και να μένουν οι τέσσερις των wild card".

Η Euroleague προχωράει με βάση το πλάνο της. Και στο Λονδίνο παραμονές του Πάσχα, υπάρχει προγραμματισμένη η γενική συνέλευση και των 40 επαγγελματικών κλαμπ: "Πρώτα επικεντρωθήκαμε στην Euroleague, τώρα ρίχνουμε βάρος στο Eurocup. Όλα θα ολοκληρωθούν στις 29 Απριλίου που θα γίνει η συνέλευση με όλες τις ομάδες. Αυτό είναι το νόημα. Μιλάμε για σαράντα (40) ομάδες που θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν όλες μαζί για το τι είναι καλύτερο για το μέλλον. Ακολούθως θα έχουμε επαφές και γνωριμίες με τα στελέχη της ΙΜG (επίσημος συνεργάτης πλέον της Euroleague) για να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας ώστε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι για τη νέα χρονιά…".

 

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βαρκελώνη, ο Μπερτομέου … ρίχνει πάλι το καρφί του: "Κι ενώ εμείς ακολουθούμε ένα πλάνο, η FIBA πάει μπρος-πίσω, κάνοντας διαρκώς κινήσεις αλλαγής. Κάνουν διαφορετικά πράγματα απ’ αυτά που ανακοινώνουν στην αρχή και στο τέλος στρέφονται εναντίον του μπάσκετ. Το να βάζεις τις εθνικές ομάδες στη μέση αυτού του προβλήματος είναι σοβαρό. Τι έκαναν λάθος η Σλοβενία και η Ισπανία, για παράδειγμα; Γιατί να την πληρώσουν οι εθνικές ομάδες".

Τελικά, υπάρχει έδαφος κάποιας συνάντησης που θα λύσει το πρόβλημα. Ένα τετ-α-τετ με τον Πάτρικ Μπάουμαν ίσως; "Για πολλά χρόνια είχαμε σχέσεις με τον κ. Πάτρικ Μπάουμαν (γενικός γραμματέας της FIBA), όπως θα έχουμε στο μέλλον. Απλά αυτή τη στιγμή είμαστε μια δύσκολη κατάσταση, που δεν βγάζει κάπου. Αυτού του είδους οι αντιδράσεις επιβεβαιώνουν γιατί οι σύλλογοι δεν εμπιστεύονται την παγκόσμια ομοσπονδία, γιατί δείχνει έλλειψη σεβασμού".

 
SHARE

BEST OF NETWORK

Η κατάρα του να σε λένε Κωνσταντίνο

Τυποποιημένες ευχές, βαρεμάρα και άνθρωποι που χαίρονται το όνομά τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΙΛΕΡΗΣ

Στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος

Ο Γιάννης Φιλέρης βγάζει το καπέλο στη νέα Πρωταθλήτρια Ευρώπης, τον προπονητή Πάμπλο Λάσο και μια ομάδα 12 σπουδαίων παικτών.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ρε τον μάγειρα...

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για την πανάξια Πρωταθλήτρια Ευρώπης, τον αδικημένο Πάμπλο Λάσο και δείχνει τον δρόμο προς την Βιτόρια

ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ

Ο τελικός του Σλούκα και του Γιουλ

Η Ευρώπη παραμιλάει για τον MVP Λούκα Ντόντσιτς, αλλά ο τελικός είναι διαφορετική ιστορία. Και αυτός ο τελικός είναι ξεχωριστός και για τον Σέρχιο Γιουλ και για τον Κώστα Σλούκα. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

ANALYSIS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24