EUROLEAGUE

Η δικαίωση της Ζαλγκίρις

Η δικαίωση της Ζαλγκίρις

Η Ζαλγκίρις έκανε την έκπληξη της αγωνιστικής κερδίζοντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Με βάση τη μέχρι τώρα πορεία της ωστόσο έμοιαζε θέμα χρόνου να πάρει μία πραγματικά μεγάλη νίκη.

Το ρεκόρ της Ζαλγκίρις στην EuroLeague είναι 7-12, με την Πρωταθλήτρια Λιθουανίας να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 12η θέση της κατάταξης. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι το ρεκόρ της ομάδας του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα της στο παρκέ. Και αυτό το κατάλαβε για τα καλά η ΤΣΣΚΑ Μόσχας χθες (24/1).

Παίζοντας το δικό της παιχνίδι, η Ζαλγκίρις δεν ήταν απλώς ανταγωνιστική κόντρα στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Την κέρδισε κιόλας! Επρόκειτο σίγουρα για μία τεράστια έκπληξη, ωστόσο την ίδια στιγμή ήταν και μία μεγάλη δικαίωση για την Ζαλγκίρις, η οποία έφτασε αρκετές φορές κοντά σε μία μεγάλη νίκη φέτος, αλλά πάντα έμοιαζε... κάτι να της λείπει.

Η Πρωταθλήτρια Λιθουανίας πάλεψε στην Αθήνα κόντρα στον Παναθηναϊκό, στην Τουρκία κόντρα στην Φενέρμπαχτσε, στη Μόσχα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, στην Βαρκελώνη κόντρα στη Μπαρτσελόνα και στη Μαδρίτη κόντρα στην Ρεάλ, έχασε εντός έδρας στο τέλος από Νταρουσάφακα και Ούνικς Καζάν. Σε όλες τις περιπτώσεις ήταν η... “ηθική νικήτρια”. Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ ωστόσο οι... Θεοί του μπάσκετ της χαμογέλασαν . Αν και η αλήθεια είναι ότι για να έρθει αυτή η νίκη δεν χρειάστηκε κάποια θεία παρέμβαση, παρά απλώς να μείνει η Ζαλγκίρις πιστή στο πλάνο της. Ποιο όμως είναι αυτό το πλάνο και πώς έχει καταφέρει η ομάδα που μαζί με τον Ερυθρό Αστέρα έχουν τα πιο χαμηλά μπάτζετ στην Ευρώπη να είναι τόσο ανταγωνιστική;

Άμυνα, ριμπάουντ... επανάληψη

Η δικαίωση της Ζαλγκίρις


Η άμυνα έχει τον πρώτο λόγο στην Ζαλγκίρις. Σε αντίθεση ωστόσο με ό,τι είναι πιθανό να νομίζει ο κόσμος, οι Λιθουανοί δεν προσπαθούν να “καταστρέψουν” το παιχνίδι των αντιπάλων, ούτε παίζουν σε αργό τέμπο. Απλώς προσπαθούν να τους “ξεβολέψουν”, υποχρεώνοντάς τους σε διαφορετικές επιλογές από αυτές που θέλουν.

Βάσει στατιστικής λοιπόν, η Ζαλγκίρις είναι η ομάδα που “υποχρεώνει” τους αντιπάλους της στις λιγότερες προσπάθειες για δίποντο από κάθε άλλη στην διοργάνωση (34.4 ανά αγώνα), ενώ την ίδια στιγμή οι αντίπαλοί της επιχειρούν 23 τρίποντα ανά αγώνα (5η επίδοση στην διοργάνωση), αλλά και 23.5 βολές ανά αγώνα (χειρότερη επίδοση στην διοργάνωση). Η λογική δηλαδή είναι ξεκάθαρη: Οι Λιθουανοί “κλείνουν” το ζωγραφιστό, προτιμώντας να αφήσουν το τρίποντο στους αντιπάλους τους, ενώ δεν φοβούνται να κάνουν φάουλ. Κοινώς, δεν αφήνουν το εύκολο καλάθι.

Την ίδια στιγμή, ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον στατιστικό είναι ότι η Ζαλγκίρις είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στον τομέα των ριμπάουντ στην διοργάνωση, αφού “κατεβάζει” 35.1 ριμπάουντ ανά αγώνα (5η στην EuroLeague) έναντι μόλις 29.8 των αντιπάλων τους (καλύτερη επίδοση στην διοργάνωση). Κάτι που επίσης μοιάζει λογικό δεδομένου ότι η λογική της ομάδας του Γιασικεβίτσιους είναι να προστατεύει το “ζωγραφιστό”.

Το συγκεκριμένο πλάνο σαφώς και είναι δίκοπο μαχαίρι βέβαια, αφού αν οι αντίπαλοι βάλουν τα σουτ τότε το παιχνίδι... ξεφεύγει. Είναι όμως και ένα ρίσκο που η Ζαλγκίρις είναι υποχρεωμένη να πάρει, προκειμένου να είναι όσο πιο ανταγωνιστική γίνεται.

Καλύτερη από ότι νόμιζε ο κόσμος

Η δικαίωση της Ζαλγκίρις


Η Ζαλγκίρις μπήκε στην διοργάνωση με την ελπίδα απλώς να μην γίνει σάκος του μποξ. Τελικά δεν είναι απλώς ανταγωνιστική, αλλά πραγματικά έχει αποδείξει ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχει ούτε το μπάτζετ ούτε και την ποιότητα άλλων ομάδων μπορεί να κάνει ζημιές. Γιατί; Επειδή, πολύ απλά, είναι ομάδα με όλη τη σημασία της λέξεως, κάτι που δε μπορούν να υποστηρίξουν ομάδες όπως η Μακάμπι, η Μιλάνο και η Γαλατασαράι, που έχουν πολλαπλάσια μπάτζετ και μεγαλύτερα ονόματα, αλλά βρίσκονται κάτω από την Ζαλγκίρις.

Δε μπορεί να ξέρει κανείς αν η Πρωταθλήτρια Λιθουανίας θα μπορέσει να εμφανιστεί εξίσου ανταγωνιστική ή και ακόμα καλύτερη στην συνέχεια. Είναι δεδομένο ωστόσο ότι το πρώτο στοίχημα το κέρδισε.

Twitter @steflong85

TAGS EUROLEAGUE ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ