EUROLEAGUE

Ερυθρός Αστέρας: Ο φονέας των Γιγάντων

Ερυθρός Αστέρας: Ο φονέας των Γιγάντων

Κόντρα στην πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας ο Ερυθρός Αστέρας επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά ότι στην έδρα του μπορεί να κερδίσει οποιαδήποτε ομάδα.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας υποκλίθηκε στον Ερυθρό Αστέρα για την 15η και τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου της EuroLeague . Ένα αποτέλεσμα που – απολύτως λογικά – χαρακτηρίστηκε ως έκπληξη. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν θα έπρεπε να προξενεί και τόση εντύπωση.

Ο Ερυθρός Αστέρας έχει ένα από τα δύο χαμηλότερα μπάτζετ στην φετινή EuroLeague μαζί με την Ζαλγκίρις. Είναι η ομάδα που στηρίζεται περισσότερο από κάθε άλλη στους γηγενείς παίκτες της. Αυτή θεωρητικά θα έπρεπε να είναι ο... σάκος του μποξ φέτος. Αντ' αυτού, οι “ερυθρόλευκοι” της Σερβίας όχι μόνο στέκονται αξιοπρεπώς μέχρι στιγμής, αλλά βρίσκονται και σε τροχιά πλέι-οφ, αφού ισοβαθμούν με την Αναντολού Εφές – και ίσως από σήμερα (30/12) και την Μπαρτσελόνα – στην 8η θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 7-8! Πώς το έχει καταφέρει όμως αυτό; Μα, στηριζόμενος στην “καυτή” του έδρα φυσικά!

Η “Kombank Arena” είναι κατά πολλούς το μπασκετικό γήπεδο με την καλύτερη ατμόσφαιρα στην Ευρώπη. Μία ατμόσφαιρα που αλλάζει εντελώς την ψυχολογία των παικτών των Σέρβων, οι οποίοι μέσα στην έδρα τους αισθάνονται ότι μπορούν να κερδίσουν τους πάντες. Βασικά, δεν το αισθάνονται απλώς, αλλά το κάνουν κιόλας!

Την φετινή σεζόν ο Ερυθρός Αστέρας έχει “υποτάξει” στην έδρα του την Μπαρτσελόνα, την Ρεάλ, την Αρμάνι Μιλάνο, τη Μακάμπι και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας! Κι αν η Αρμάνι και η Μακάμπι δεν θεωρούνται ακριβώς “παράσημα” επειδή είναι... αλλοπρόσαλλες ομάδες, σίγουρα δεν ισχύει το ίδιο για τους δύο “αιώνιους” των Ισπανών και την Πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ, που δεν κατάφεραν να αντέξουν στο τέμπο των Σέρβων.

Δεν είναι μόνο θέμα έδρας...

Ερυθρός Αστέρας: Ο φονέας των Γιγάντων


Όσο “καυτή” έδρα και αν είναι βέβαια η “Kombank Arena”, δεν θα έφτανε από μόνη της για να κερδίσει ο Ερυθρός Αστέρας αυτά τα μεγαθήρια αν δεν έπαιζε και καλό μπάσκετ ο Ερυθρός Αστέρας. Για να έρθουν αυτές οι 5 εντός έδρας νίκες (αλλά και οι δύο εκτός έδρας νίκες στα γηπεδα της Γαλατασαράι και της Μπάμπεργκ) οι Σέρβοι έχουν πραγματικά μοχθήσει, παίζοντας ως μία πραγματικά ΟΜΑΔΑ.

Ο Ερυθρός Αστέρας δεν έχει το ταλέντο άλλων ομάδων. Είναι όμως μαζί με την Ζαλγκίρις τα ίσως πιο συσπειρωμένα σύνολα στην διοργάνωση. Οι “Ερυθρόλευκοι” ξέρουν τα όριά τους και το ταβάνι τους. Για αυτό ακριβώς έχουν χτιστεί πάνω στο εξής τρίπτυχο: 1. Χαμηλό τέμπο 2. Καλή άμυνα. 3. Πολυφωνία στην επίθεση.

Στηριζόμενοι λοιπόν σε αυτή την απλή φιλοσοφία, οι Πρωταθλητές Σερβίας έχουν την δεύτερη καλύτερη άμυνα στην διοργάνωση (74.6 πόντοι μέσο όρο παθητικό, όταν η Μπαρτσελόνα δέχεται 74.4 πόντους ανά παιχνίδι), ενώ ταυτόχρονα καλύπτουν την απουσία ενός μεγάλου σταρ μοιράζοντας το παιχνίδι σε όλους. Κάπως έτσι, με εξαίρεση τον πρώτο σκόρερ της ομάδας, Μάρκο Σιμόνοβιτς, ο οποίος έχει 12.7 πόντους μέσο όρο, κανείς άλλος παίκτης δεν έχει διψήφιο μέσο όρο πόντων, αλλά υπάρχουν έξι παίκτες που σκοράρουν από 7.5 πόντους με 9.6 πόντους ανά παιχνίδι.

Δε μπορεί να ξέρει κανείς πώς θα ολοκληρωθεί η σεζόν για τον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος δεν έχει ούτε το βάθος, ούτε τις αντοχές των άλλων μεγαθηρίων της EuroLeague. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Σέρβοι είναι η ευχάριστη νότα της φετινής σεζόν, αλλά και μία ομάδα που πλέον μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων στην Ευρώπη.

Twitter @steflong85

TAGS EUROLEAGUE ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ