EUROLEAGUE

Δέκα Σέρβοι στη Μαδρίτη...

Δέκα Σέρβοι στη Μαδρίτη...

Η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται τον Ερυθρό Αστέρα (26/02, 21:45) και το Euroleague Greece θυμάται ποιοι εκπρόσωποι του σερβικού μπάσκετ φόρεσαν τη λευκή φανέλα της "βασίλισσας" με το πέρασμα των χρόνων.

Ο δεύτερος γύρος ξεκινά για τη Ρεάλ Μαδρίτης με εντός έδρας αναμέτρηση. Οι Μαδριλένοι θα υποδεχτούν, το βράδυ της Πέμπτης (26/02, 21:45) τον Ερυθρό Αστέρα. Οι Μαδριλένοι θέλουν να συνεχίσουν τις υψηλές πτήσεις, απέναντι στη σερβική ομάδα, η οποία θέλει να κάνει την έκπληξη και να μείνει "ζωντανή" στο κυνήγι της πρόκρισης στα Play offs της διοργάνωσης.

Η σχέση των Μαδριλένων με το σερβικό μπάσκετ, μάλιστα, είναι πάρα πολύ καλή. Μερικοί από τους καλύτερους παίκτες, αλλά και προπονητές έχουν φορέσει τη λευκή φόρμα με το στέμμα στο στήθος. Το Euroleague Greece τους συνέλεξε και σας τους παρουσιάζει:

Παίκτες

-Ζόραν Σάβιτς

΅Ο πρώτος -χρονικά- Σέρβος που φόρεσε τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Αγωνίστηκε για ένα χρόνο με τους Μαριλένους (1995-96), προερχόμενος από πολύ καλές εμφανίσεις με τον ΠΑΟΚ. Στη Μαδρίτη, ωστόσο, δεν κατάφερε να βρει ρόλο μέσα στην ομάδα και αποχώρησε με προορισμό την Βίρτους Μπολόνια, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Ιταλίας, αλλά και την Euroleague του 1998.

-Νίκολα Λόντσαρ

Ήρθε μαζί με τον Σάβιτς, το ίδιο καλοκαίρι στην ομάδα και είχε κοινή πορεία. Αποτέλεσε επιλογή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις που πραγματοποίησε την εξαετία 1989-95. Δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο, όμως, με τους Μαδριλένους και αποχώρησε το επόμενο καλοκαίρι και αυτός για την Ιταλία, με προορισμό τη Βαρέζε.

-Ντέγιαν Μποντιρόγκα

Από τους καλύτερους εκπροσώπους του σερβικού μπάσκετ που φόρεσαν τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Ένα χρόνο μετά την κακή σεζόν 1995-96, ήρθε το καλοκαίρι του 1996 στη Μαδρίτη μαζί με τους Χουάν Αντόνιο Ορένγκα και Πάμπλο Λάσο. Συνέβαλε στην κατάκτηση του Eurocup της σεζόν 1996-97. Παρέμεινε δύο χρόνια στην πρωτεύουσα της Ισπανίας και εκείνος ήταν ο μοναδικός τίτλος που κατέκτησε. Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ο Παναθηναϊκός, στον οποίο παρέμεινε για μια τετραετία (1998-2002).

-Αλεξάνταρ Τζόρτζεβιτς

Ο "Ντέκι" είχε αποχωρήσει από την Μαδρίτη, όμως ένας ακόμα "winner" του σερβικού μπάσκετ φόρεσε τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Μπορεί να αγωνίστηκε μια διετία νωρίτερα (1997-99) στην αιώνια αντίπαλο, Μπαρτσελόνα, όμως στην πρώτη του σεζόν στην Μαδρίτη (1999-2000) κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας, έξι χρόνο μετά την τελευταία παρόμοια επιτυχία (1993-94). Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, όμως, μιας και οι Μερένχες έμειναν μακριά από τίτλους. Αποχώρησε το 2002, όπου και συνέχισε την καριέρα του σε Σκαβολίνι (2003-05) και Αρμάνι Μιλάνο (2005), στις οποίες ολοκλήρωσε την καριέρα του.

-Ντούσαν Βούκσεβιτς

Την σεζόν 2001-02 ο Αλεξάνταρ Τζόρτζεβιτς συνυπήρξε με έναν ακόμα Σέρβο. Ο τότε προπονητής της Ρεάλ, Σέρτζιο Σκαριόλο, είδε τις εμφανίσεις του Ντούσαν Βούκσεβιτς στον Ολυμπιακό και πείστηκε για την αξία του. Ο άλλοτε παίκτης του Απόλλωνα Πάτρας, όμως δεν κατάφερε να "κολλήσει" στο υπόλοιπο σύνολο και αποχώρησε, δίχως να κατακτήσει έναν τίτλο. Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η Σιένα (2002-04).

-Ντράγκαν Τάρλατς

Το καλοκαίρι του 2001 η Ρεάλ Μαδρίτης απέκτησε έναν ακόμα παίκτη που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό. Ο ένας ήταν ο Ντούσαν Βούκσεβιτς. Ο άλλος ήταν ο Ντράγκαν Τάρλατς! Ο γεννηθείς στις 9 Μαϊου του 1973 μετά το σύντομο πέρασμα που είχε από το ΝΒΑ, όπου και φόρεσε τη φανέλα των Σικάγο Μπουλς (2000-01) επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό της "βασίλισσας". Στην πρωτεύουσα της Ισπανίας έμεινε ως το καλοκαίρι του 2003, δίχως, όμως να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο. Αποχώρησε, εν συνεχεία, για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τη φανέλα της οποίας φόρεσε για ένα χρόνο (2003-04).

-Ίγκορ Ρακόσεβιτς

Είχε τη φήμη του δεινού σκόρερ, ιδίως έξω από τη γραμμή των 6,75. Ο Ίγκορ Ρακόσεβιτς αποτέλεσε προσωπική επιλογή του τότε προπονητή των Μαδριλένων, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Το καλοκαίρι του 2005 ήρθε στην Μαδρίτη, όμως μετά το πέρας μίας ακόμα σεζόν κατά την οποία οι Μερένχες δεν κατάφεραν να κατακτήσουν κάποιο τρόπαιο. Έτσι αποχώρησε και αυτός από την ομάδα το καλοκαίρι του 2006. Έκτοτε, φόρεσε τη φανέλα της Λαμποράλ Κούτσα (Ταού Κεράμικα 2006-09), Εφές Πίλσεν (2009-11), Σιένα (2011-12) για να ολοκληρώσει τη "γεμάτη" καριέρα του στον Ερυθρό Αστέρα τη σεζόν 2012-13.

-Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς

Ο τελευταίος -χρονικά- Σέρβος που φόρεσε τη φανέλα των Μαδριλένων. Προϊόν των ακαδημιών της Παρτιζάν, αποτέλεσε έναν από τους στυλοβάτες της εξαιρετικής πορείας της ομάδας του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς την πενταετία 2004-09. Η Ρεάλ Μαδρίτης βάδιζε σε μια νέα εποχή, με τον 'Ετορε Μεσίνα στον πάγκο της. Έτσι, ο 28χρονος, πλέον, φόργουορντ φόρεσε τη λευκή φανέλα το καλοκαίρι του 2009, παρά το ενδιαφέρον που είχε δείξει και ο Ολυμπιακός. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη. Κάτι η κακή προσαρμογή, κάτι οι τραυματισμοί, δεν επέτρεψαν στον Σέρβο να ανταποκριθεί. Ο χρόνος του ήταν περιορισμένος, παρά το γεγονός πως έμεινε μια τριετία στη Μαδρίτη. Έκτοτε, φόρεσε τη φανέλα των Μέγκα Βιζούρα, Μπάμπεργκ, ενώ τώρα είναι κάτοικος Τουρκίας, για λογαριασμό της Τραμπζονσπόρ.

Προπονητές

-Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Έχοντας δείξει δείγματα λαμπρής καριέρας σε Παρτιζάν και Μπανταλόνα, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έκανε το μεγάλο άλμα για την Μαδρίτη. Οι ιθύνοντες την Ρεάλ πόνταραν στις ικανότητές του και υπέγραψαν μαζί του τριετές συμβόλαιο. Από τα χέρια του πέρασαν μερικοί από τους καλύτερους παίκτες της Ευρώπης. Άρβιντας Σαμπόνις, Τζο Αρλάουκας, Ζόραν Σάβιτς, Ζουάν Αντόνιο Μοράλες, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Αλμπέρτο Ερέρος και άλλοι πολλοί. Την τριετία (1994-97) που ήταν κάτοικος Μαδρίτης κατέκτησε δύο τίτλους, μία Euroleague (1995) και ένα Eurocup (1997). Η συνέχεια γνωστή. Ακολούθησε η Μπενετόν (1997-99), ο ΠαναθηναΪκός (1999-2012) και τα τελευταία δύο χρόνια η Φενέρμπαχτσε. Και φυσικά, αμέτρητοι τίτλοι σε κάθε ομάδα, για τον "Μίδα" του ευρωπαϊκού μπάσκετ!

-Μπόζινταρ Μάλκοβιτς

Η κακή πορεία των Μαδριλένων τη σεζόν 2003-04 υπό τις οδηγίες του Χούλιο Λάμας, έφερε αλλαγές στην ομάδα. Κυριότερη όλων αυτή στη θέση του προπονητή. Ο Αργεντινός προπονητής αποχώρησε το καλοκαίρι του 2004 και τον διαδέχτηκε ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Ο "Μπόζα" έμεινε δύο χρόνια στη Μαδρίτη και από τα χέρια του πέρασαν παίκτες όπως ο Λούις Μπούλοκ, ο Ίγκορ Ρακόσεβιτς, ο -γνωστός μας από το πέρασμά του από τον Άρη (2006-07)- Άλεξ Σκέιλς, αλλά και ο Αντώνης Φώτσης. Η πρώτη σεζόν ήταν εξαιρετική, με την "βασίλισσα" να κατακτά το πρωτάθλημα Ισπανίας, μετά τη σεζόν 1999-2000. Η σεζόν 2005-06 δεν ήταν ανάλογη, όμως, με την ομάδα να μένει μακριά από τους τίτλους, ενώ στο πρωτάθλημα έμεινε -μόλις- στην έκτη θέση. Έτσι, έκλεισε ο... κύκλος του 62χρονου, πλέον, τεχνικού. Εν συνεχεία, δούλεψε σε Λαμποράλ Κούτσα (σύντομο πέρασμα το 2007), Λοκομοτίβ Κουμπάν (2011-12), αλλά και την Τσεντεβίτα (σύντομο πέρασμα το 2012).

TAGS EUROLEAGUE ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ