EUROLEAGUE

Ο Βασιλάκης που έγινε Charalampopoulos

Ο Βασιλάκης που έγινε Charalampopoulos
INTIME SPORTS

Ο Γιώργος Κατζιλιέρης, προπονητής του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου στο Αιγάλεω, μιλάει στο Euroleague Greece για τον... Βασιλάκη που φαινόταν από μικρός πως θα φτάσει ψηλά, την ώρα που στάθηκε στον χαρακτήρα του 18χρονου.

Αν μπορεί να πει κανείς πως ο Παναθηναϊκός είχε κέρδη από τις δύο πρώτες αναμετρήσεις με την ΤΣΣΚΑ, θα επικεντρωθεί σε ένα και μόνο πρόσωπο. Τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. Ο 18χρονος φόργουορντ βρέθηκε στη βασική πεντάδα των "πρασίνων" σε αμφότερες αναμετρήσεις επί ρωσικού εδάφους, δικαιώνοντας πλήρως τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς για την επιλογή του. Γιατί ρίσκο δεν ήταν.

Από τη στιγμή που ο Μαυροβούνιος τεχνικός τον έριξε στο παρκέ από την αρχή των αγώνων, ήταν σαφές πως ήξερε τι θα δει. Και -στο μεγαλύτερο βαθμό- είδε αυτά που ήθελε. Ειδικά χθες (16/4), όπου ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ήταν ο πρώτος σκόρερ του "τριφυλλιού", έχοντας 14 πόντους (με 3/3 δίποντα, 2/2 τρίποντα και 2/2 βολές) σε μόλις 21'44'' συμμετοχής. Μαζί είχε 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 λάθος.

Από τη στιγμή που έχουν γραφτεί τόσα πολλά για το ταλέντο και τη -δεδομένη- ποιότητα του νεαρού παίκτη, το Euroleague Greece αποτάθηκε στον τελευταίο προπονητή που είχε, πριν πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Τον Γιώργο Κατζιλιέρη, που δούλεψε μαζί του από τότε ακόμη που ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ήταν... προμίνι (δηλαδή, 10 ετών). Πρόκειται για τον προπονητή που -μαζί με την Κούλα Τσιαντούκα- έπαιξαν τον μεγαλύτερο ρόλο στην εξέλιξη του 18χρονου παίκτη, που πλέον λογίζεται ως ισάξιο μέλος της "πράσινης" δωδεκάδας.

" Από εκείνα τα χρόνια ξεχώριζε πάρα πολύ. Ήταν τεράστια η διαφορά που είχε με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του. Δεν ήταν μόνο το ύψος που έκανε τη διαφορά, αλλά και η μπασκετική ευφυΐα. Ήταν πάρα πολύ έξυπνος. Έπαιζε σε όλες τις θέσεις και στεκόταν με άνεση σε παιχνίδια ακόμη και με μεγαλύτερα παιδιά. Για την ηλικία του άλλωστε, ήταν πάρα πολύ καλά σε ατομικό επίπεδο, σούταρε, πάσαρε, έβλεπε γήπεδο", ανέφερε αρχικά ο 38χρονος προπονητής που πλέον εργάζεται στις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού, βλέποντας τον... Βασιλάκη να έχει εξελιχθεί σε παίκτη επιπέδου Euroleague.

Πέραν των αγωνιστικών χαρακτηριστικών, μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη και την πορεία του έπαιξε ο χαρακτήρας. Ο οποίος " ήταν εξαιρετικός. Ξεχώριζε γι αυτό. Αγαπούσε πολύ την ομάδα και τους συμπαίκτες του. Δεν είχε ύφος επειδή ήταν ο καλύτερος. Υποστήριζε πάντα τους συμπαίκτες του, έδινε συμβουλές, τους βοηθούσε ψυχολογικά. Ήταν ο πιο αγαπητός παίκτης μέσα στην ομάδα, αλλά και έξω από αυτήν. Ήταν μεγάλη η αγάπη που του έδειχναν ακόμη και οι αντίπαλοι που είχε τότε", αναφέρει, για να συνεχίσει:

" Ήταν ευγενικός και υπάκουος με τους προπονητές του, δεν έβγαζε βεντετισμό. Ήταν ο ιδανικός παίκτης για έναν προπονητή. Δεν έπαιζε για τον εαυτό του, παρότι θα μπορούσε κάλλιστα να το κάνει. Προσπαθούσε να τους βοηθήσει όλους, ακόμα και ψυχολογικά".

Ο δάσκαλος πατέρας του

Στην εξελικτική διαδικασία σημαντικό ρόλο έπαιξε η οικογένεια, σύμφωνα με τον κόουτς Γιώργο Κατζιλιέρη. " Πρόκειται για μία πολύ δεμένη και αγαπημένη οικογένεια. Έρχονταν όλοι μαζί να δουν τα παιχνίδια του", σχολιάζει, πριν αναφερθεί στην παρουσία του πατέρα του, Νίκου, που ήταν πάντοτε διακριτική:

" Ο πατέρας του ήξερε πως ο μικρός έχει πολύ ταλέντο. Δεν τον πίεζε όμως, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Τον συμβούλευε όταν έπρεπε, αλλά ποτέ δεν δημιουργούσε προβλήματα στη δουλειά των προπονητών. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός πως το Αιγάλεω δούλευε για τον Βασίλη. Είχε πέσει μεγάλη βαρύτητα στον τρόπο εξέλιξής του. Ήταν στόχος όλων να υπάρχει υγιές περιβάλλον προκειμένου τόσο ο Βασίλης όσο και τα άλλα παιδιά να είναι σε θέση να εξελιχθούν και να πάνε μπροστά".

"Έκανε "μπαμ" ότι θα φτάσει ψηλά"

Παράλληλα, ο 38χρονος προπονητής αναφέρθηκε στη στιγμή που ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον Βασίλη. " Ήταν σε ένα camp που έκανε το Αιγάλεω το καλοκαίρι του 2008", θυμάται, για να επισημάνει πως " από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη εικόνα που είχες από αυτό το παιδί, έβλεπες ότι το ταλέντο του ξεπερνούσε την ηλικία του. Φαινόταν σα να είναι μεγαλύτερος από τα άλλα παιδιά. Και θα ξαναπώ πως αυτό δεν αφορούσε μόνο το ύψος του, αλλά τη γενικότερη συμπεριφορά του μέσα κι έξω από το παρκέ".

Όσο για το συναίσθημα που έχει; " Ήμουν σίγουρος ότι θα παίξει μπάσκετ στο υψηλότερο επίπεδο. Έκανε "μπαμ" ότι μπορεί να τα καταφέρει. Οπότε νιώθω περήφανος που έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, πόσω μάλλον που δείχνει να βαδίζει σε σωστά μονοπάτια και να κάνει ακόμα περισσότερα πράγματα στο μέλλον. Όποιο παιδί κι αν βοηθάς και το βλέπεις να προχωράει, είναι σημαντικό. Φυσικά είμαι ικανοποιημένος που έδωσα κι εγώ κάτι σε όλο αυτό.".

Τέλος, κατέληξε μιλώντας για τον χαρακτήρα του 18χρονου, τον οποίο έζησε όσο λίγοι, όταν ακόμη δεν ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό: " Ποτέ του δεν έδειχνε να έχει άγχος. Δεν έβγαζε πίεση. Ήταν ήρεμος γιατί έβλεπε το παιχνίδι σαν διασκέδαση. Αυτό νομίζω πως κάνει ακόμη και τώρα, γι αυτό μοιάζει να είναι τόσο έτοιμος. Είναι πολύ έξυπνο παιδί, ξέρει ότι έχει ταλέντο και δεν νιώθει ανασφαλής για κάτι. Έχει μάθει να ζει ως ηγέτης στο γήπεδο, οπότε η προσαρμογή του είναι πιο εύκολη. Έχει πολύ ταλέντο. Όταν του δοθούν κι άλλες ευκαιρίες, θα τις εκμεταλλευτεί".

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ