EUROLEAGUE

Από τον Τσαρτσαρή στον Τζέιμς

Από τον Τσαρτσαρή στον Τζέιμς

Ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει συνολικά τέσσερα παιχνίδια στη σύγχρονη ιστορία της EuroLeague (2000 και μετά) με σουτ στα τελευταία 4 δευτερόλεπτα! Τα δύο εξ αυτών σημειώθηκαν τη σεζόν που διανύουμε (VIDEOS).

Ο Παναθηναϊκός έχει βάλει πάρα πολλά “μεγάλα” σουτ όλα αυτά τα χρόνια που συμμετέχει στην EuroLeague. Έχει κερδίσει πολλούς αγώνες στις λεπτομέρειες. Στο ένα σουτ. Σε μία άμυνα. Κι όμως, από το 2000 μέχρι σήμερα απαριθμεί μόνο τέσσερα νικητήρια σουτ τόσο κοντά στο μηδέν. Συγκεκριμένα, έχει κερδίσει μόνο τέσσερις αγώνες τα τελευταία 17 χρόνια, οι οποίοι να κρίθηκαν με σουτ που σημειώθηκε στα τελευταία τέσσερα δευτερόλεπτα!

Τα δύο εξ αυτών, μάλιστα, επιτεύχθηκαν τη σεζόν που διανύουμε. Το πρώτο ήταν το κοντινό σουτ (σχεδόν lay-up) που έβαλε ο Νικ Καλάθης στις 26 Οκτωβρίου στο Μπάμπεργκ 3,5 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της αναμέτρησης με τη γερμανική ομάδα, το οποίο χάρισε στον Παναθηναϊκό τη νίκη με 84-83 . Το παιχνίδι εκείνο συνοδεύτηκε με το ντεμπούτο του Τσάβι Πασκουάλ στον πάγκο των "πράσινων".


Το δεύτερο ήταν φυσικά το χθεσινό, του Μάικ Τζέιμς. Ο Αμερικανός γκαρντ “χτύπησε” 0,9'' πριν από τη λήξη και βοήθησε τον Παναθηναϊκό να καταβάλει την Ούνικς Καζάν με 83-82 . Αν το καλοσκεφτεί κανείς, αυτό ήταν ένα από τα πιο... clutch καλάθια που έχει σημειώσει παίκτης του Παναθηναϊκού τα τελευταία 17 χρόνια, μιας και οι "πράσινοι" βρίσκονταν πίσω στο σκορ και ο Αμερικανός γκαρντ δεν είχε άλλες επιλογές στο σημείο όπου βρισκόταν.


Ο τίτλος του πιο “clutch” σουτ από χέρι παίκτη των “πράσινων” ανήκει (σε ποιόν άλλον;) στον Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο "3D" το πέτυχε πίσω από τη γραμμή του τριπόντου και στις 24 Νοεμβρίου 2011 επί ισπανικού εδάφους με αντίπαλο τη Μάλαγα (με 1,3'' να απομένει για τη λήξη), χαρίζοντας στον Παναθηναϊκό τη νίκη με 77-76. Ακόμα μνημονεύεται το συγκεκριμένο καλάθι στην ιστορία των "πράσινων" στην EuroLeague.


Όσο για το πρώτο από τα νικητήρια σουτ για τα οποία αφιερώθηκαν αυτές οι γραμμές, είναι φυσικά αυτό που είχε βάλει ο Κώστας Τσαρτσαρής στη Βαρκελώνη την Πρωταπριλιά του 2004 και ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει τη Μπαρτσελόνα 67-64. Εκείνο το σουτ παραμένει ακόμα το μοναδικό νικητήριο buzzer beater που έχουν πετύχει οι “πράσινοι” στη σύγχρονη ιστορία της EuroLeague, δηλαδή από το 2000 και ύστερα!

Από τον Τσαρτσαρή στον Τζέιμς
TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ