EUROLEAGUE

Smells Like Team Spirit

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÌÐÁÓÊÏÍÉÁ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - BASKONIA (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÌÐÁÓÊÏÍÉÁ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - BASKONIA (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Το ολοκληρωτικό μπάσκετ του Ολυμπιακού, η αποθέωση της ομαδικότητας, η second unit, ο Γιανγκ, ο "Παπ" και η νίκη-τετράδας επί της Μπασκόνια. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε ολοκληρωτικό μπάσκετ απέναντι στην Μπασκόνια, ελέχοντας τον ρυθμό στο απόλυτο. Ήταν απολαυστικός. Η αποθέωση της ομαδικότητας και της πολυφωνίας. Επίδειξη του βάθους, της ποιότητας και της χημείας που διαθέτει στο ρόστερ του, απέναντι σε μία από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης (με υψηλό βαθμό δυσκολίας), έχοντας πλουραλισμό στην επίθεση. Σημείωσε 92 πόντους, με 17 ασίστ, σκοράροντας και οι 12 παίκτες του, έχοντας 5 αθλητές με διψήφιο αριθμό. Ρεσιτάλ.

Ακόμη μία ιδανική αντίδραση ύστερα από ήττα (αποκλεισμό από το Κύπελλο), με τους Πειραιώτες να συσπειρώνονται και να επανακάμπτουν με εκκωφαντικό τρόπο, ρίχνοντας επιβλητική "30άρα" σε ένα ματς που όλοι ανέμεναν πως θα ήταν... ντέρμπι, καθώς και οι δύο είχαν έξτρα κίνητρο για την νίκη. Smells Like Team Spirit λοιπόν και αυτό το ομαδικό πνεύμα, παίζοντας όλοι για έναν και ένας για όλους, βάζοντας το "εμείς" πάνω από το "εγώ", θα συνεχίσει να οδηγεί στις επιτυχίες αυτή την παρέα. Eίναι προσόν της το γεγονός πως σε κάθε ματς υπάρχουν διαφορετικοί πρωταγωνιστές και τον τελευταίο 1,5 μήνα όλο και περισσότεροι παίκτες έχουν κάνει το βήμα μπροστά.

Είναι γεγονός πως ο αποκλεισμός στο Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό ήταν ένα αποτέλεσμα που στεναχώρησε, θύμωσε και πείσμωσε τους πάντες στην ομάδα του Ολυμπιακού. Και οι "ερυθρόλευκοι" μας έχουν συνηθίσει να αντιδρούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ύστερα από ήττες, δείχνοντας χαρακτήρα. Αυτό έκαναν και τώρα απέναντι στην Μπασκόνια.

Οι Πειραιώτες "στραγγάλισαν" τους Βάσκους με την πιεστική τους άμυνα, "πνίγοντας" τον κινητήριο τους μοχλό, τον Σέιν Λάρκιν (με τους Μάντζαρη-Παπανικολάου), βγάζοντας τον εκτός ρυθμού επιθετικά, καθώς τέλειωσε το ματς με 3/11 δίποντα και 2 ασίστ. Κράτησαν τον αντίπαλο τους στους 28 πόντους στο ημίχρονο, με τους Βάσκους να σημειώνουν με το... ζόρι 62, έχοντας μέσο όρο τους 82 πόντους μέσα στην σεζόν. Ο Ολυμπιακός δεν ψηφίστηκε τυχαία ως ο πιο άβολος-δύσκολος-σκληρός αντίπαλος στην EuroLeague.

Το μπάσκετ που βρίσκεται στο ένστικτο τους: άμυνα και γρήγορο τρανζίσιον

Smells Like Team Spirit

Τα καλά αμυντικά αντανακλαστικά του Ολυμπιακού, έδωσαν την δυνατότητα στους Πειραιώτες να κάνουν το παιχνίδι τους. Άμυνα, ριμπάουντ και ακολούθως γρήγορο τρανζίσιον παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο, με καλή κυκλοφορία της μπάλας, για καλάθι είτε σε πρωτεύοντα, είτε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Το σήμα κατατεθέν τους, το στυλ μπάσκετ που βρίσκεται στο ένστικτο τους, η αγωνιστική τους ταυτότητα, με τους "ερυθρόλευκους" να κάνουν... πάρτι, σκοράροντας συνεχόμενες φορές στο fast-break, με τους Βάσκους να αδυνατούν να αντιδράσουν. Ήταν κάτι που έλειψε στους "ερυθρόλευκους" στο ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό, καθώς αναλώθηκαν αρκετά στο σετ-παιχνίδι και σε αργές επιθέσεις, δείχνοντας στατικοί. Κόντρα στην Μπασκόνια, όμως, οι πρωταθλητές Ελλάδας πάτησαν... γκάζι.

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο ήταν σαρωτικός, καταιγιστικός. Πέτυχε 50 πόντους, με 10 ασίστ (μόλις 3 λάθη), έχοντας το εντυπωσιακό ποσοστό του 65% στα δίποντα (17/26), δοκιμάζοντας λιγότερο και όποτε χρειάστηκε το περιφερειακό σουτ (3/8), δίχως να γίνει κατάχρηση. Σκόραρε στο ανοιχτό γήπεδο και παράλληλα λειτούργησε εξαιρετικά στο σετ-παιχνίδι. Έβγαλε συνεργασίες κοντού με ψηλό (pick 'n' roll), επιχείρησε φάσεις στο "ένας με έναν", η μπάλα πήγε στα "4άρια" και στα "5άρια" ώστε να κινηθούν στο low-post, οι γκαρντ διείσδυσαν με αυτοπεποίθηση, με τις κατοχές να μοιράζονται και αν μην τι άλλο οι Πειραιώτες δεν ήταν προβλέψιμοι (κάτι για το οποίο κατηγορήθηκαν έντονα πέρσι) και στατικοί στο παιχνίδι τους, καθώς τις περισσότερες φορές κυκλοφόρησαν γρήγορα την μπάλα. Μοναδική "πληγή" οι 12 χαμένες βολές (17/29-58.6%).

Η second unit έκανε την διαφορά με το αγωνιστικό θράσος των Γκριν και Γουότερς

Smells Like Team Spirit

Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στο ματς, εκτόξευσε το προβάδισμα του ακόμη και στο +35 (76-41 στο 30') κάνοντας επίδειξη δύναμης, αλλά η στιγμή που οι Πειραιώτες έκαναν την διαφορά ήταν στην δεύτερη περίοδο. Νωρίτερα οι γηπεδούχοι είχαν θέματα στο αμυντικό ριμπάουντ (οι Βάσκοι πήραν 9 επιθετικά στο πρώτο μέρος, από τα 10 στο σύνολο) και στην άμυνα στο low-post, αλλά με την έλευση της second unit (Γουότερς, Γκριν, Λοτζέσκι, Παπαπέτρου, Γιανγκ-Μπιρτς), οι πρωταθλητές Ελλάδας βρήκαν εντυπωσιακό ρυθμό, μετρώντας σκορ 26-11 (50-28 ημίχρονο). Οι "ερυθρόλευκοι" χτύπησαν τον αντίπαλο τους στην αδυναμία του στην pick 'n' roll άμυνα, με τους Γιανγκ και Μπιρτς να τελειώνουν τις φάσεις πάνω από το στεφάνι, ενώ οι γεμάτοι αγωνιστικό θράσος Γκριν και Γουότερς πήγαιναν για ντράιβ σε κάθε ευκαιρία.

Ο Έρικ Γκριν κατάφερε αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει στο ματς στο Κύπελλο. Ήρθε από τον πάγκο, άλλαξε τον ρυθμό και έδωσε μεγάλη επιθετική ώθηση στον Ολυμπιακό. Πήρε πρωτοβουλίες στο "ένας με έναν", έβαλε σουτ, τρύπησε την αντίπαλη άμυνα με τα ρήγματα που δημιούργησε με τις διεισδύσεις του, πήγε στην επαφή και τον αισθάνθηκε η αντίπαλη άμυνα. Οι "ερυθρόλευκοι" τον χρειάζονται αποτελεσματικό στα σουτ, αλλά και δραστήριο στα ντράιβ. Τον έβλεπε και ο Ντόμινικ Γουότερς και έπαιρνε θάρρος, με τον πρώην γκαρντ του Άρη όχι μόνο να σκοράρει με μπασίματα, αλλά και να μοιράζει απλόχερα 5 ασίστ, δείχνοντας την ικανότητα του στις pick 'n' roll συνεργασίες. Οι δυνατότητες του είναι συγκεκριμένες, υστερεί σε αθλητικότητα, αλλά δείχνει να έχει εξοικειωθεί γρήγορα στην ομάδα και εφόσον συνεχίσει να είναι συνεπής στον ρόλο του θα εξελιχθεί σε πολύτιμη μονάδα στο "ερυθρόλευκο" ροτέισον.

Ο Γιανγκ μας δείχνει και πάλι τα.... δόντια του

Smells Like Team Spirit

Ο Πάτρικ Γιανγκ έχει ανεβάσει την απόδοση του τον τελευταίο 1,5 μήνα. Από παιχνίδι σε παιχνίδι παρουσιάζεται καλύτερος. Δείχνει να πατά γερά στα πόδια του, παίζει και πάλι μπάσκετ δίχως φόβο και έγνοια (για τον τραυματισμό του), λειτουργεί με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, έχει καλύτερα τελειώματα κοντά στο καλάθι, άλματα σε σωστό χρόνο, προσφέρει και πάλι ικανότητα και ασφάλεια στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη και βγάζει ξανά την περίφημη σκληράδα του στην άμυνα, παρουσιάζοντας βελτίωση και στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης.

Δεν είναι ακόμη ο εκπληκτικός Πάτρικ Γιανγκ που θαυμάσαμε πέρσι (μέχρι πριν να χτυπήσει), αλλά έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την προβληματική του εικόνα στο ξεκίνημα της σεζόν, σε σημείο που να θεωρείται ως... καινούρια μεταγραφή για τους Πειραιώτες.

Με τέτοιο "εκρηκτικό" δίδυμο στο "5" ο Ολυμπιακός ανεβαίνει επίπεδο ενόψει της συνέχειας του δεύτερου γύρου της EuroLeague και η φροντλ-λάιν του θωρακίζεται ακόμη περισσότερο με δύο γεμάτους ενέργεια rim-protector, αποκτώντας μεγαλύτερη σιγουριά, ασφάλεια, σκληράδα και αθλητικότητα, όχι μόνο στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση. Δεν είναι ακόμη ο εκπληκτικός Πάτρικ Γιανγκ που θαυμάσαμε πέρσι (μέχρι πριν να χτυπήσει), αλλά έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την προβληματική του εικόνα στο ξεκίνημα της σεζόν, σε σημείο που να θεωρείται ως... καινούρια μεταγραφή για τους Πειραιώτες.

Οι "ερυθρόλευκοι" μπορούν να χαμογελούν με ικανοποίηση γιατί έχουν και πάλι στην θέση του σέντερ δύο υγιή αθλητικά "5άρια", τους Κεμ Μπιρτς και Πάτρικ Γιανγκ, όπως διέθεταν στο πρόσφατο παρελθόν τους Κάιλ Χάινς-Τζόι Ντόρσεϊ και Μπράιαντ Ντάνστον-Οθέλο Χάντερ, δημιουργώντας σχολή στο είδος, κάνοντας... θραύση μέσα στην ρακέτα. Με τέτοιο "εκρηκτικό" δίδυμο στο "5" ο Ολυμπιακός ανεβαίνει επίπεδο ενόψει της συνέχειας του δεύτερου γύρου της EuroLeague και η φροντλ-λάιν του θωρακίζεται ακόμη περισσότερο με δύο γεμάτους ενέργεια rim-protector, αποκτώντας μεγαλύτερη σιγουριά, ασφάλεια, σκληράδα και αθλητικότητα, όχι μόνο στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση.

Η γεμάτη εμφάνιση του Παπανικολάου

Smells Like Team Spirit

Γεμάτη εμφάνιση από τον Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει κάνει το βήμα μπροστά. Έχει ανεβάσει την απόδοση του και έχει βρει ρυθμό, κυρίως επιθετικά, καθώς στην άμυνα είναι συνεπής από την αρχή της σεζόν. Αυτό που του έλλειπε ήταν η αποτελεσματικότητα στο περιφερειακό σουτ και πλέον την έχει. Πέμπτο σερί ματς που βρίσκει στόχο πίσω από τα 6.75 μέτρα, είχε 2/3 την προηγούμενη βδομάδα στην Βαρκελώνη, ενώ τώρα, κόντρα στην Μπασκόνια, σημείωσε ξανά 2/3 τρίποντα, ολοκληρώνοντας το ματς με 12 πόντους, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο. Έβγαλε αστείρευτη ενέργεια στα ανασταλτικά του καθήκοντα, περιόρισε την δράση των Μπομπουά και Χάνγκα, έβαλε σουτ και έτρεξε γρήγορα σε κάθε ευκαιρία στο ανοιχτό γήπεδο, τελειώνοντας υποδειγματικά τις φάσεις στο τρανζίσιον. Η ασίστ πίσω από την πλάτη που έδωσε στον Γιώργο Πρίντεζη στον αιφνιδιασμό φανέρωσε την αυτοπεποίθηση που έχει και πάλι στο παιχνίδι του.

Όπως σας είχαμε γράψει τον περασμένο Δεκέμβρη, ο Κώστας Παπανικολάου φέτος ζει την δική του πρόκληση , να επιστρέψει στα υψηλά στάνταρ απόδοσης του παρελθόντος και με τις τελευταίες του εμφανίσεις θυμίζει και πάλι τον παλιό-καλό εαυτό του. Ο Ολυμπιακός (πέρσι) κινήθηκε για την απόκτηση του Κώστα Παπανικολάου όχι τόσο γιατί "καιγόταν" για "3άρι", αφού στην θέση ήταν γεμάτος με τους Ματ Λοτζέσκι και Ιωάννη Παπαπέτρου (συν την παρουσία του Στρόμπερι), όσο γιατί είναι "παιδί" των "ερυθρολεύκων", σημαντικό μέλος του βασικού κορμού των επιτυχιών αυτής της ομάδας που χτίστηκε με συγκεκριμένη φιλοσοφία το καλοκαίρι του 2011, μέρος της ιστορίας τους, γιατί αποτελεί έναν παίκτη εγνωσμένης αξίας, ο οποίος διαθέτει ποιότητα, εμπειρίες και παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο. Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος τον έφεραν πίσω στο μεγάλο λιμάνι για το... τώρα, το πριν και ενδεχομένως για το πάντα, αν αποφασίσει να ακολουθήσει τον δρόμο του (φίλου του) Γιώργου Πρίντεζη.

Ο Κώστας Παπανικολάου δεν επαναπαύεται στις δάφνες του παρελθόντος κ αι όπως μας είχε τονίσει σε συνέντευξη του εδώ στο EuroLeague Greece φέτος θέλει να αποδείξει την αξία του σε φίλους και... εχθρούς: "Παραμένω φιλόδοξος και θέλω να πετύχω και πάλι στον Ολυμπιακό. Δεν συμβιβάζομαι με το παρελθόν, δεν επαναπαύομαι με τα όσα κατάφερα τα προηγούμενα χρόνια. Όποιος το κάνει, καλύτερα ας τα παρατήσει και ας αλλάξει επάγγελμα, γιατί δεν θα έχει συνέχεια. Εγώ προτιμώ τον άλλο δρόμο, εκείνον με τα κίνητρα, τους νέους στόχους και τις προκλήσεις. Μου αρέσουν τα δύσκολα, πάντοτε με εξίταραν τα δύσκολα και στα δύσκολα πεισμώνω περισσότερο ώστε να τα καταφέρω, κάτι που νομίζω το έχει και ο Ολυμπιακός σαν ομάδα στην νοοτροπία του.

Μου αρέσει αυτή την στιγμή που έχω βάλει στόχο, πάνω απ' όλα, να αποδείξω ξανά στον εαυτό μου την αξία μου, αλλά και την ποιότητα μου σαν παίκτης. Όχι μόνο στον εαυτό μου, αλλά σε όλους. Στην οικογένεια μου, στους φίλους μου, σε αυτούς που με έχουν κριτικάρει, σε αυτούς που δεν πιστεύουν σε εμένα και φυσικά και σε αυτούς που ποντάρουν, πιστεύουν και έχουν επενδύσει σε μένα. Αυτή είναι η δική μου μεγάλη πρόκληση για φέτος. Να τους αποδείξω ποιος είμαι".

Τα οφέλη της χημείας και της ομοιογένειας και η νίκη τετράδας

Smells Like Team Spirit

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση τους τελευταίους περίπου δύο μήνες στην EuroLeague. Έχει καλό μομέντουμ, έχει βρει ρυθμό, αξιοποιεί στο έπακρο την χημεία, την συνοχή και την ομοιογένεια που τον χαρακτηρίζουν, καθώς διαθέτει έναν ισχυρό βασικό κορμό παικτών, αθλητών που παίζουν χρόνια μαζί, γνωρίζοντας καλά ο ένας το παιχνίδι του άλλου. Μία ομάδα με αρχές και ξεκάθαρους ρόλους στο παιχνίδι της. Όλα αυτά σας τα είχαμε τονίσει από το καλοκαίρι και σιγά-σιγά γίνεται ξεκάθαρο σε όλους το πόσο σημαντικά όπλα είναι για μία ομάδα να διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία δεν αγοράζονται. Είναι στοιχεία που χτίζονται με κόπο, υπομονή και εμπιστοσύνη, σε βάθος χρόνου.

Ύστερα από εκείνη την κακή εμφάνιση στα τέλη Νοέμβρη κόντρα στην Μακάμπι και την ήττα στο ΣΕΦ (73-80), ο Ολυμπιακός μετρά 8 νίκες στα τελευταία 9 παιχνίδια του στην EuroLeague, έχοντας πάρει "διπλά" με Νταρουσάφακα, Ζάλγκιρις και Μπαρτσελόνα, κερδίζοντας παράλληλα στο ΣΕΦ μέσα σε λίγες μέρες τόσο την Φενέρμπαχτσε, όσο και τον Παναθηναϊκό, αλλά και την Μπασκόνια. Μοναδικό μελανό σημείο η ήττα στην Γερμανία από την Μπάμπεργκ, σε ένα ματς που οι Πειραιώτες είχαν ξεμείνει από δυνάμεις (δίνοντας δύο ματς σε τρεις μέρες). "Σε βάθος χρόνου ξεχωρίζουν οι πραγματικές ομάδες και εμείς είμαστε ομάδα", είπε εύστοχα μετά το τέλος της αναμέτρησης ο Γιώργος Πρίντεζης και αυτή είναι η αλήθεια.

Οι Πειραιώτες κόντρα στους Βάσκους πέτυχαν μία σημαντική νίκη-τετράδας, στην οποία υπήρχε το "πρέπει". Προφανώς και υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά μας, υπάρχουν ακόμη 13 αγωνιστικές, αλλά πλέον στις τρεις πρώτες θέσεις έχει ξεχωρίσει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (14-4) που βρίσκεται στην κορυφή, με τον Ολυμπιακό και την Ρεάλ να συγκατοικούν (13-5) στην δεύτερη. Μπασκόνια και Φενέρμπαχτσε συνυπάρχουν στην 4η με ρεκόρ 11-7, δηλαδή με δύο νίκες λιγότερες σε σχέση με του πρωταθλητές Ελλάδας. Οι "ερυθρόλευκοι έχουν αποκτήσει ξεκάθαρο προβάδισμα στην κατάταξη.

Ο Ολυμπιακός έχει νικήσει μέσα-έξω Παναθηναϊκό και Μπασκόνια οπότε τους "έχει" σε ενδεχόμενο ισοβαθμίας, έχει επικρατήσει της Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ και αν οι πρωταθλητές Ελλάδας, από εδώ και πέρα, κρατήσουν ως αλώβητο "κάστρο" τους το ΣΕΦ, έχοντας όσο το δυνατόν γίνεται λιγότερες απώλειες εκτός έδρας, τότε θα πετύχουν τον στόχο τους, τερματίζοντας στην πρώτη τετράδα, αποκτώντας το πολυπόθητο πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

To σίγουρο είναι πως η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου κρατά την τύχη στα χέρια της και δεν εξαρτάται από τα αποτελέσματα των αντιπάλων της. Ζητούμενο για τον Ολυμπιακό ενόψει της συνέχειας η διάρκεια, η σταθερότητα και ο υψηλός βαθμός συνέπειας στις αρχές του παιχνιδιού του. Από εδώ και πέρα μετρά και η εμπειρία και οι Πειραιώτες διαθέτουν μία από τις πιο μπαρουτοκαπνισμένες ομάδες σε αυτό το υψηλό επίπεδο για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις. Ένα ρόστερ με παίκτες που έχουν προσωπικότητα και νοοτροπία νικητή, αλλά και μία φανέλα με ειδικό βάρος στην EuroLeague.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ