EUROLEAGUE

Ο μήνας της πνευματικής σκληράδας

Ο μήνας της πνευματικής σκληράδας
2014 EUROLEAGUE BASKETBALL

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται απόψε (21:45) τη Γαλατάσαραϊ, στο "Game of the Week" της Euroleague. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου θέλει να δώσει συνέχεια σε όσα -εντυπωσιακά- πέτυχε τον τελευταίο μήνα.

Ο πρώτος μήνας της φετινής Euroleague είναι ολοένα και πιο εντυπωσιακός, όσο κοιτά κανείς βαθύτερα. Οι "ερυθρόλευκοι" υποδέχονται τη Γαλατάσαραϊ την Πέμπτη (13/11, 21:45), έχοντας τέσσερις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Αυτό πάντως δεν ακούγεται εντυπωσιακό, παρά το γεγονός πως μόλις 35 ομάδες στην ιστορία της Euroleague (από το 2000 κι έπειτα) έχουν ξεκινήσει με τον ίδιο τρόπο τη σεζόν τους.

Από αυτές, μόλις τρεις κέρδισαν τα περισσότερα από τα τέσσερα παιχνίδια τους, παίζοντας εκτός έδρας. Η λίστα των ομάδων με τρία "διπλά" στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια (στον δρόμο για το 4-0) έχει περιοριστεί με την παρουσία της Μπαρτσελόνα (2003-04), της Σιένα (2009-10) και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2011-12). Φέτος, ο Ολυμπιακός έγινε η τέταρτη ομάδα που εντάσσεται στη σχετική λίστα.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως οι ιδιορρυθμίες του προγράμματος εξηγούν τις τρεις εκτός έδρας νίκες στο ξεκίνημα της χρονιάς, αλλά από τις άλλες 31 ομάδες που ξεκίνησαν με 4-0 μια σεζόν, μόλις 19 κέρδισαν την πέμπτη εβδομάδα, και οι περισσότερες εξ αυτών έφτασαν στο 5-0 με τρεις εντός έδρας νίκες.

Πέραν τούτου, είναι αρκετά εντυπωσιακό να αρχίζεις μια χρονιά στη Euroleague με τρεις εκτός έδρας νίκες στον πρώτο μήνα της διοργάνωσης.

Τώρα, με δεδομένο πως ο Ολυμπιακός έχει πετύχει αυτό το... σπάνιο επίτευγμα, αξίζει να σημειωθεί πως οι "ερυθρόλευκοι" τα κατάφεραν, αλλάζοντας τρεις προπονητές σε αυτόν τον μήνα.

Είναι αλήθεια πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας παραιτήθηκε μία εβδομάδα πριν το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς, αλλά μετά από δύο χρόνια παρουσίας στον πάγκο της ομάδας και μία ακόμη προετοιμασία υπό τις οδηγίες του, ήταν το δικό του στίγμα και το αποτύπωμα που οδήγησε τους Πειραιώτες στην εκτός έδρας νίκη επί της Βαλένθια, στην πρεμιέρα.

Ο άνθρωπος που ήταν στον πάγκο της ομάδας εκείνο το βράδυ, είναι ένας θρύλος της ομάδας, ο Μίλαν Τόμιτς, που αποτέλεσε το καλύτερο συμπλήρωμα, παρότι εργάστηκε ως υπηρεσιακός χεντ κόουτς για μικρό διάστημα. Οι άγνωστοι παράγοντες απασχολούσαν λιγότερο σε τέτοιες περιπτώσεις, σε σχέση με το παρελθόν του Μίλαν Τόμιτς στην ομάδα. Απαιτούνταν πνευματική σκληράδα για να έρθει η νίκη απέναντι σε έναν σκληρό αντίπαλο, εν μέσω τόσο σημαντικών αλλαγών στην ομάδα.

Υπό τις οδηγίες του Σέρβου, οι "ερυθρόλευκοι" πήραν την εντός έδρας νίκη απέναντι στη Λαμποράλ Κούτσα μια εβδομάδα αργότερα, και μετά ταξίδεψαν για το παιχνίδι με τη Νεπτούνας στη Λιθουανία. Παράλληλα, έπρεπε ο σύλλογος να αποφασίσει ποιος θα πάρει τα ηνία της ομάδας.

Έτσι, στο τέταρτο παιχνίδι θέση στον πάγκο του Ολυμπιακού πήρε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Όπως και ο προκάτοχός του, Γιώργος Μπαρτζώκας, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός έξω από την Ελλάδα. Στο ντεμπούτο του ως προπονητής των Πειραιωτών, είχε απέναντί του 18.000 αντιπάλους, τους εξαιρετικούς φιλάθλους του Ερυθρού Αστέρα.

Ο Ολυμπιακός φλέρταρε με... την ήττα στο Βελιγράδι στο τέλος του αγώνα, αλλά έγινε η πρώτη ομάδα που κέρδισε με πέντε (ή περισσότερους πόντους) στην έδρα του Ερυθρού Αστέρα, από τη στιγμή που οι Σέρβοι επέστρεψαν στην Euroleague. Αυτό που έμεινε ως αξιοσημείωτο στην αναμέτρηση ήταν η ομαδικότητα και η αλληλεγγύη των παικτών του Ολυμπιακού.

Στις αλλαγές προπονητών, προσθέστε και τα προβλήματα τραυματισμών που βίωσε η ομάδα όλο αυτό το διάστημα. Έχασε τον Γιώργο Πρίντεζη και τον Τρεμέλ Ντάρντεν, έναν παίκτη - κλειδί για την πορεία της ομάδας, με βάσει και την εμπειρία του από τη διοργάνωση.

Αυτή η αλληλεγγύη των Πειραιωτών είχε ως κύριο εκφραστή της τον Βασίλη Σπανούλη, που ήταν ο πρώτος σε χρόνο συμμετοχής στην Euroleague για τον Οκτώβριο και αναδείχθηκε MVP του ίδιου μήνα. Ό,τι κι αν πει κάποιος πάντως για το πόσο σπουδαίος είναι ο αρχηγός του Ολυμπιακού, κι ο ίδιος γνωρίζει πως δεν θα είχε καταφέρει τίποτα δίχως τη συμπαράσταση των συμπαικτών του.

Οι τραυματισμοί συνεχίστηκαν με την απώλεια του Ματ Λοτζέσκι και τα μικροπροβλήματα του Μπρεντ Πέτγουεϊ, οι οποίοι βρίσκονται για δεύτερη σερί χρονιά στην ομάδα. Η παρουσία του Δημήτρη Αγραβάνη βοήθησε βέβαια τους "ερυθρόλευκους" στον τομέα των ριμπάουντ, αφού ο νεαρός φόργουορντ πήρε μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής και ριμπάουντ σε σχέση με όλα τα παιχνίδια που αγωνίστηκε πέρσι.

Το δίδυμο των Βαγγέλη Μάντζαρη και Κώστα Σλούκα είναι ίσως το πιο ολοκληρωμένο στην Euroleague. Μαζί τους, η... "άγκυρα" στο "ζωγραφιστό" είναι ο Μπράιαντ Ντάνστον, ο οποίος μπορεί να ξεκίνησε μέτρια τη φετινή σεζόν, αλλά βελτιώνεται βδομάδα με τη βδομάδα.

Οι "ερυθρόλευκοι" διατηρούν την καλύτερη άμυνα στη φετινή διοργάνωση μέχρι στιγμής, αφού δέχονται μόλις 65.8 πόντους ανά παιχνίδι. Κρατούν τους αντιπάλους τους σε ποσοστά της τάξης του 42.6% στα σουτ δύο πόντων και 27.3% σε αυτά των τριών πόντων. Είναι εντυπωσιακό, αλλά στα τρία παιχνίδια που έχει δώσει εκτός έδρας ο Ολυμπιακός, έχει κρατήσει τους αντιπάλους του στο 28% στα τρίποντα. Ακόμη, οι Πειραιώτες είναι πρώτοι στα κοψίματα με 4.8 ανά παιχνίδι.

Είναι νωρίς ακόμη στη σεζόν. Οι αριθμοί αλλάζουν πολλές φορές. Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να επαναληφθεί και τώρα. Αλλά η άμυνα είναι το δυσκολότερο κομμάτι του παιχνιδιού. Αν σκεφτεί κανείς πόσο επιμένουν οι προπονητές στην καλή άμυνα, από την πρώτη κιόλας μέρα της προετοιμασίας, μπορεί να καταλάβει τη σπουδαιότητα των όσων κάνει ο Ολυμπιακός στο πίσω μέρος του παρκέ.

Σχολιάζοντας τα τρία εκτός έδρας παιχνίδια σε γεμάτα γήπεδα και τις αλλαγές των προπονητών, ο Βασίλης Σπανούλης είπε πως "είναι δύσκολο". Κάτι που όμως δεν απαγόρευσε στον Ολυμπιακό να βρίσκεται δύο νίκες μακριά από τους αντιπάλους του στον τέταρτο όμιλο.

Ό,τι κι αν γίνει στο παιχνίδι με τη Γαλατάσαραϊ, πριν από το οποίο ο Βασίλης Σπανούλης θα παραλάβει το βραβείο του "MVP του Οκτωβρίου", οι "ερυθρόλευκοι" αξίζουν της αναγνώρισης του κόσμου για τα κατορθώματά τους.

Αν μπορούσαμε να βάλουμε σε ένα μπουκάλι την πνευματική σκληράδα και να την πουλήσουμε, τότε ο Ολυμπιακός θα ήταν ο σπουδαιότερος προμηθευτής σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αμέσως μετά το ματς Ολυμπιακός-Γαλατάσαραϊ μη χάσετε την εκπομπή Superbasketball με τους Μάνο Μίχαλο, Στέφανο Τριαντάφυλλο, Γιάννη Φιλέρη και την καλύτερη συντακτική ομάδα! Ρεπορτάζ, σχόλιο και ανάλυση. Κάθε Πέμπτη τα βλέπουμε όλα πορτοκαλί !

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ