EUROLEAGUE

Ταξίδι προς το όνειρο

Ταξίδι προς το όνειρο

Ο Γιαν Βέσελι χρειάστηκε να ταξιδέψει αρκετά μέχρι να υλοποιήσει τους στόχους του. Ήταν εκ των κορυφαίων στο "διπλό" της Φενέρμπαχτσε στη Μόσχα (επί της ΤΣΣΚΑ) και αυτή ήταν η αφορμή για να ψάξουμε τη ζωή του.

Ο Γιαν Βέσελι δεν είναι... χθεσινός στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Μπορεί να είναι μόλις 24 ετών, όμως, πλέον λογίζεται ως ένας από τους πιο έμπειρους παίκτες στην ηλικία του. Σε αυτό ευθύνη φέρει ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, που από μικρή ηλικία τον έριξε στα βαθιά. Ας δούμε, όμως, πως είναι ο ψηλόλιγνος Τσέχος που οδηγεί εκ του ασφαλούς την Φενέρμπαχτσε, του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Γεννημένος στις 21 Απριλίου του 1990 στην Οστράβα της Τσεχίας οι πιθανότητες να ασχοληθεί με το μπάσκετ ήταν ελάχιστες, έως απειροελάχιστες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η χώρα δεν έχει μεγάλη παράδοση στο συγκεκριμένο άθλημα παρά το γεγονός πως βγήκαν αθλητές όπως οι Γιόσεφ Σκάλα, Γιαν Σβόμποντα και Στάνισλαβ Κρόπιλακ (ως Τσεχοσλοβακία), ενώ μετά τη διάσπαση υπήρχε ο Λούμπος Μπάρτον. Όπως ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, η καριέρα του ξεκίνησε από την τοπική ομάδα της πόλης.

Τα πρώτα χρόνια

Ταξίδι προς το όνειρο

Εκεί ο Τσέχος έμεινε μια τριετία. Εκεί, όμως, κατάφερε να δημιουργήσει όνομα στην αγορά και να δείξει ακόμα περισσότερο από το ταλέντο, το οποίο διέθετε. Βέβαια, μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε και ο "Ντούλε", ο οποίος τον "έριξε στα βαθιά" αν και το νεαρό της ηλικίας του αποτελούσε ερωτηματικό. Εκείνος, ωστόσο, ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στις απαιτήσεις.

Όχι μόνο αυτό, αλλά σε κάθε ευκαιρία έδειχνε την ευγνωμοσύνη του προς τον Σέρβο κόουτς, "Μου έμαθε πολλά στο να κατανοήσω και να καταλάβω το άθλημα", δηλώνει χαρακτηριστικά.

Πριν φύγει από την Σερβία, ωστόσο, φρόντισε να βιώσει μία ακόμα μεγάλη στιγμή. Ο αρχηγός της Παρτίζαν, Πέταρ Μπόζιτς, κατά την απονομή του πρωταθλήματος του 2011 άφησε τον Τσέχο φόργουορντ να σηκώσει αυτός το τρόπαιο. Η αγάπη του κόσμιου προς το πρόσωπό του, άλλωστε, ήταν κάτι παραπάνω από μεγάλη. Ήταν το αγαπημένο παιδί της "Hala Pionir"!

Η στιγμή του αποχωρισμού, δύσκολη. "Ο πρώτος προορισμός μου στην Ευρώπη θα είναι το Βελιγράδι και η Παρτιζάν. Η Σερβία μου έδωσε μια σπουδαία ευκαιρία και τώρα πρέπει να δείξω πως αξίζω να βρίσκομαι σε αυτό το επίπεδο. Πλέον, η Σερβία είναι η δεύτερη χώρα μου", είχε πει. Στην Σερβία έμεινε τρία χρόνια κατακτώντας εννιά τίτλους. Νέες προκλήσεις έκαναν την εμφάνισή του, με την μεγαλύτερη, αυτή του ΝΒΑ, να είναι προ των πυλών για τον Τσέχο.

Η τριετία στην Αμερική

Ταξίδι προς το όνειρο

Ο Φλιπ Σόντερς, αρχικά, δεν τον πίστευε, όμως η έλευση του Ράντι Ουίτμαν στον πάγκο της ομάδας άλλαξε τα δεδομένα. Ο Αμερικανός προπονητής πίστευε στο ταλέντο του Τσέχου. "Θέλω να σουτάρει περισσότερο. Να γίνεται πιο τολμηρός", ήταν η ατάκα προς τον ξανθό άσο.

Παρά τις ευκαιρίες που πήρε, δεν κατάφερε να ξεχωρίσει. Ερχόταν κατά κύριο λόγο από τον πάγκο για να προσφέρει λύσεις. Παρά τις προσπάθειες που έκανε δεν κατάφερε να ξεχωρίσει. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως από τα 162 παιχνίδια που αγωνίστηκε, μόνο στα 25 ξεκίνησε βασικός. Τον Φεβρουάριο του 2014 η καριέρα του πήρε νέα τροπή, καθώς πήγε -μέσω ανταλλαγής- στο Denver. Δεν έμεινε για πολύ όμως. για πολύ. Ο δρόμος της επιστροφής στην Ευρώπη, εκεί όπου "έχτισε" το όνομά του, είχε δρομολογηθεί.

Επιστροφή στα... σίγουρα

Ταξίδι προς το όνειρο

τον πλουσιότερο παίκτη του πρωταθλήματος .

Εκείνος παρά το κακό ξεκίνημα, κατά την περίοδο προσαρμογής του, με το πέρασμα του καιρού ανεβάζει την απόδοσή του και οδηγεί εκ του ασφαλούς την Φενέρ. Απόδειξη η τελευταία αναμέτρηση των πρωταθλητών Τουρκίας απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μέσα στη Ρωσία. Πέτυχε 13 πόντους, μάζεψε 6 ριμπάουντ και συνέβαλε τα μέγιστα στην επικράτηση της ομάδας του με 81-75. Δεν ήταν η πρώτη καλή εμφάνιση, άλλωστε. Σε όλο το Top 16 πραγματοποιεί εμφανίσεις επιπέδου, δείχνοντας πως είναι παίκτης για τα δύσκολα.

Έχοντας φτάσει στα 24 και έχοντας γυρίσει, σχεδόν, όλο τον κόσμο, ο Βέσελι βλέπει τους κόπους του να δικαιώνονται. Το αν θα φτάσει ακόμα ψηλότερα απ' ότι είναι τώρα, είναι καθαρά στο χέρι του. Έχει, ωστόσο, όλα τα εχέγγυα για να το καταφέρει...

TAGS EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ