EUROLEAGUE

Quo Vadis Φενέρμπαχτσε;

Quo Vadis Φενέρμπαχτσε;

Η Φενέρμπαχτσε ξεκίνησε την σεζόν ως το δεύτερο φαβορί για τον Τίτλο της EuroLeague πίσω από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Έπειτα από 17 αγώνες ωστόσο έχει ρεκόρ 10-7 και βρίσκεται στην 5η θέση. Τι συμβαίνει στην Πρωταθλήτρια Τουρκίας;

Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα μπάτζετ στην EuroLeague και την περσινή σεζόν έφτασε μία ανάσα από το να κατακτήσει τον Τίτλο, καταφέρνοντας παράλληλα να κάνει το double στην Τουρκία. Η Φενέρμπαχτσε έμοιαζε να τα έχει όλα, μοιάζοντας πιο έτοιμη από ποτέ στο να γίνει η πρώτη Τουρκική ομάδα που θα αναδειχθεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Προς το παρόν ωστόσο αυτό το σενάριο δείχνει να... στραβώνει.

Μετά και την χθεσινή (12/1) ήττα της στο Βελιγράγι από τον ψυχωμένο Ερυθρό Αστέρα η Φενέρμπαχτσε βρίσκεται στην 5η θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 10-7. Όχι ακριβώς το επιθυμητό σενάριο δηλαδή για την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που δείχνει να αντιμετωπίζει προβλήματα, κάνοντας σε αυτό το διάστημα και αρκετές “κακές” ήττες. Το γεγονός αυτό ωστόσο έχει ως αποτέλεσμα να τεθούν δύο ερωτήματα: 1. Πού οφείλεται η μέχρι στιγμής μέτρια πορεία της ομάδας; 2. Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση;

Ο Μπογκντάνοβιτς άλλαξε τις ισορροπίες

Quo Vadis Φενέρμπαχτσε;


Η Φενέρμπαχτσε ξεκίνησε... τρένο την σεζόν στην EuroLeague, σημειώνοντας 4 σερί ήττες. Κάπου εκεί ωστόσο ξαφνικά “προσγειώθηκε”, γνωρίζοντας τρεις σερί ήττες (από Ούνικς εντός και Μπασκόνια και Μακάμπι εκτός έδρας), δείχνοντας... “θνητή”. Κάτι που οφειλόταν στην απώλεια με τραυματισμό του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς για 10 εβδομάδες, του – όπως αποδεικνύεται – πιο κομβικού παίκτη αυτής της ομάδας.

Ο Σέρβος γκαρντ/φόργουορντ έχει τόσο τον ρόλο του δημιουργού όσο και του εκτελεστή σε αυτή τη Φενέρ. Είναι αυτός που “ξεκουράζει” στη δημιουργία τους Μπόμπι Ντίξον και Κώστα Σλούκα και παράλληλα αυτός που μαζί με τον Λουίτζι Ντατόμε “ανοίγει” χώρους για τους Έκπε Ούντο και Γιαν Βέσελι. Εν τη απουσία του ωστόσο αυτά τα στοιχεία χάθηκαν από το παιχνίδι της Φενέρ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Τζέιμς Νάναλι, με την Πρωταθλήτρια Τουρκίας να έχει ρεκόρ 6-6 όσο καιρό έμεινε εκτός δράσης.

Είναι λογικό να αναρωτηθεί κάποιος πώς γίνεται μία ομάδα όπως η Φενέρ να χάνει τόση από την δύναμή της από την απουσία ενός και μόνο παίκτη. Όπως αποδεικνύεται ωστόσο κάθε ομάδα έχει ψεγάδια. Και αυτό της Φενέρ είναι ότι δε μπορεί να καλύψει το κενό του Σέρβου γκαρντ.

Βάθος στους ψηλούς (δεν) υπάρχει

Quo Vadis Φενέρμπαχτσε;
Udoh


Ο Εκπε Ούντο και ο Γιαν Βέσελι συνθέτουν το πιο ακριβό – και κατά πολλούς καλύτερο – δίδυμο ψηλών στην EuroLeague. Η ικανότητά τους να βοηθούν στην άμυνα με τα σπουδαία αθλητικά τους προσόντα και μακριά τους χέρια, αλλά και να μαρκάρουν αποτελεσματικά το Πικ εν Ρολ χάρη στα εξαιρετικά πλάγια βήματά τους, σε συνδυασμό με την δυνατότητα που προσφέρουν πολλά και στην άλλη πλευρά του παρκέ τους κάνει μοναδικούς. Κάπου εδώ όμως υπάρχει ένα μεγάλο “αλλά”: Είναι ίσως το καλύτερο δίδυμο ψηλών στην EuroLeague, αλλά πίσω τους υπάρχει το... χάος.

Αν κοιτάξει κανείς το ρόστερ της Φενέρ θα διαπιστώσει ότι οι άλλοι ψηλοί της ομάδας είναι ο 35χρονος Πέρο Άντιτς, ο (περισσότερο σμολ φόργουορντ παρά πάουερ φόργουορντ) Λουίτζι Ντατόμε και οι (επιεικώς) μέτριοι Μπαρίς Χέρσεκ και Αχμέτ Ντουβερίογλου, με τους δύο τελευταίους να έχουν παίξει μαζί 24 λεπτά στην διοργάνωση!

Quo Vadis Φενέρμπαχτσε;

Αποτέλεσμα λοιπόν αυτής της ένδειας πίσω από τους Ούντο και Βέσελι είναι να αντιμετωπίζει η Φενέρ πρόβλημα κάτω από το καλάθι όταν ένας εκ των δύο κουράζεται, αφού μεταξύ άλλων βρίσκονται και περίπου 10 λεπτά μαζί στο παρκέ ανά αγώνα. Και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η Φενέρ “χάνει” τη μάχη των ριμπάουντ στους αγώνες της, αφού “κατεβάζει” 32.6 ριμπάουντ ανά αγώνα όταν οι αντίπαλοί της “μαζεύουν” 34 ανά αγώνα, ενώ το ακόμα χειρότερο είναι ότι η Τουρκική ομάδα “παραχωρεί” περίπου 10.5 επιθετικά ριμπάουντ ανά αγώνα, στην έκτη χειρότερη επίδοση στην EuroLeague!

Στην Φενέρ το ξέρουν ότι χρειάζονται βοήθεια κάτω από το καλάθι. Και για αυτό ακριβώς κοιτάζουν την αγορά, με τα τελευταία νέα να τους θέλουν να βρίσκονται κοντά στην απόκτηση του ΝΒΑερ Άντονι Μπένετ , ο οποίος – αν έρθει – θα δώσει βάθος στον πάγκο. Το αν θα βοηθήσει και άμεσα βέβαια – δεδομένου ότι θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη – είναι κάτι που θα φανεί συν το χρόνω...

Κι όμως γυρίζει...

Quo Vadis Φενέρμπαχτσε;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY


Το γεγονός βέβαια ότι η Φενέρ μέχρι στιγμής είναι από τις απογοητεύσεις της σεζόν δεν σημαίνει ότι δε μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Η προ ολίγων ημερών επιστροφή του Μπογκντάνοβιτς στην δράση αναμένεται σταδιακά να βάλει τα πράγματα σε μία σειρά, ενώ δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι η Πρωταθλήτρια Τουρκίας εξακολουθεί να είναι μία ομάδα που μπορεί να κερδίσει τον οποιοδήποτε, οπουδήποτε, κάτι που απέδειξε και με το “διπλό” που πήρε στη Μόσχα επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Η Φενέρμπαχτσε έχει περάσει από... συμπληγάδες από το ξεκίνημα της σεζόν, αλλά η αλήθεια είναι ότι παραμένει μέσα στο παιχνίδι της διεκδίκησης της δεύτερης θέσης και ίσως ακόμα και της πρώτης δεδομένου ότι υπερτερεί σε πιθανή ισοβαθμία με την ΤΣΣΚΑ. Η σεζόν εξάλλου έχει ακόμα πολύ χρόνο και η λογική λέει ότι όλοι θα χάσουν παιχνίδια που δεν “περιμένουν”.

Όπως και να έχει, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς παραμένει ακόμα και τώρα το δεύτερο φαβορί για την κατάκτηση της EuroLeague. Την κέρδισε αυτή τη “ταμπέλα” με την σταθερότητα που έχει επιδείξει την τελευταία διετία. Μένει να φανεί τώρα αν θα την δικαιολογήσει κιόλας...

Twitter @steflong85

TAGS EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ