EUROLEAGUE

Μπιέλιτσα: "Ο Ομπράντοβιτς είναι σοφός!"

Μπιέλιτσα: "Ο Ομπράντοβιτς είναι σοφός!"

Ο Νέμανια Μπιέλιτσα αποκάλυψε τις σκέψεις του μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό στην Κωνσταντινούπολη, ξεκαθάρισε ότι η Φενέρ μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο ενώ αναφέρθηκε στο όνειρο του ΝΒΑ.

Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με την Τόφας στην Ülker Sports Arena, ο "Ζοτς" όχι μόνο έκανε αλλαγή τον Σέρβο φόργουορντ αλλά τον έστειλε στα αποδυτήρια . Τι μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα; Η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ προκρίθηκε στο Final Four της Euroleague για πρώτη φορά στην ιστορία της ενώ ο Μπιέλιτσα συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης, πραγματοποιώντας την καλύτερη χρονιά της καριέρας του.

O 26χρονος Σέρβος φόργουορντ μίλησε στο Gigantes del Basket για όσα αφορούν τον ίδιο, τη Φενέρ, τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, το Final Four, το ΝΒΑ και το προσεχές Eurobasket.

Τι συνέβη, τελικά, στην προημιτελική σειρά με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ; Το 3-0 δείχνει πως η πρόκριση ήταν εύκολη υπόθεση για εσάς.
"Σε καμία περίπτωση! Νομίζω ότι το 3-0 απλώς… ξεγελάει όποιον δεν είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τα παιχνίδια με τη Μακάμπι. Αποκλείσαμε τους εν ενεργεία πρωταθλητές Ευρώπης ενώ αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα στο Game 1. Έτσι η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Final Four της Euroleague. Είμαστε η πρώτη τούρκικη ομάδα που τα καταφέραμε μετά από πολλά-πολλά χρόνια. Είναι μια τεράστια επιτυχία για τον οργανισμό! Προσωπικά, θέλω να ευχαριστήσω τους φιλάθλους μας για ό,τι πετύχαμε φέτος. Είμαστε η πιο δημοφιλής ομάδα στην Τουρκία, το γήπεδο είναι γεμάτο σε κάθε μας αγώνα στην Euroleague και το μόνο που μας έλειπε ήταν η επιτυχία που θα ανέβαζε επίπεδο τη Φενέρ. Φέτος, λοιπόν, ήλθε η ώρα μας".

Υπήρχαν αμφιβολίες στα πρώτα ματς του TOP-16, με τις εντός έδρας ήττες από την ΤΣΣΚΑ και τον Ολυμπιακό;
"Σίγουρα υπήρχε προβληματισμός. Σε περιπτώσεις όπως αυτές, περνούν από το μυαλό σου διάφορες σκέψεις όπως «Πάλι θα αποτύχουμε;». Ευτυχώς αυτές οι σκέψεις δεν κράτησαν πολύ! Πετύχαμε πολύ σημαντικές νίκες σε δύσκολες έδρες όπως στη Μόσχα και στη ΣΕΦ. Έτσι ανακτήσαμε την αυτοπεποίθησή μας. Ο κόουτς Ομπράντοβιτς λέει συνεχώς ότι μπορούμε να κερδίσουμε οποιονδήποτε αντίπαλο, σε οποιαδήποτε έδρα. Και αυτή, ακριβώς, είναι η αλήθεια!".

Συμπεριλαμβανομένης και της Ρεάλ Μαδρίτης στην έδρα της, κατά τη διάρκεια του Final Four;
"Ναι! Ακόμα και τη Ρεάλ, στη Μαδρίτη! Η διοργάνωση της Euroleague κρατάει πάντα τα καλύτερα για το τέλος".

Θεωρητικά η Ρεάλ Μαδρίτης είναι το φαβορί. Η πίεση μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος της σε αυτό το Final Four;
"Δεν έχω την εμπειρία ώστε να μιλήσω για ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν ωστόσο η ιστορία των Final Four είναι γεμάτη εκπλήξεις και ήττες των φαβορί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρεάλ Μαδρίτης είναι το φαβορί στον ημιτελικό. Εξάλλου, παίζει στο γήπεδό της. Σας θυμίζω όμως ότι κερδίσαμε κι εμείς εκτός έδρας την ΤΣΣΚΑ, τον Ολυμπιακό, τη Μακάμπι. Σε αυτά τα 27 παιχνίδια που έχουμε δώσει μέχρι στιγμής στην Euroleague, έχουμε κερδίσει τεράστια εμπειρία και αυτοπεποίθηση".

"Υπέγραψα στη Φενέρ για τον Ομπράντοβιτς"

Ποιος είναι ο ρόλος του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην επιτυχία της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ;
"Τεράστιος. Υπέγραψα στη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ επειδή ακριβώς ήθελα να δουλέψω μαζί με τον κόουτς Ομπράντοβιτς. Είναι σπουδαία προσωπικότητα, όχι μόνο ως προπονητής αλλά και ως άνθρωπος. Ένας σοφός. Διαθέτει μια απίστευτη ενέργεια. Όλα όσα μας εξηγεί έχουν λογική και, κυρίως, επιβεβαιώνονται στο παρκέ. Προσωπικά, θεωρώ τιμή τη συνεργασία με τον Ομπράντοβιτς. Μου δίνει ελευθερία κινήσεων και, συγχρόνως, μεγάλη ευθύνη. Είμαι ένας τύπος που του αρέσουν οι προκλήσεις, επομένως δέχτηκα τον ρόλο με ευχαρίστηση".

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι κάνεις την καλύτερη σεζόν της καριέρας σου στον θεσμό: 11.9 πόντοι, 8.6 ριμπάουντ, 18.3 βαθμοί στο σύστημα αξιολόγησης, τέταρτος στο ranking μεταξύ όλων των παικτών, MVP Μαρτίου
"Νομίζω πως ναι. Είναι αποτέλεσμα της δουλειάς, της βελτίωσης της ομάδας και, κυρίως, της εμπιστοσύνης που μου δείχνει ο Ομπράντοβιτς".

Μπιέλιτσα: "Ο Ομπράντοβιτς είναι σοφός!"

Ο τραυματισμός του Χίκμαν ήλθε σε πολύ κακό timing. Για την ακρίβεια, στο τέλος του TOP-16. Πόσο δύσκολο είναι το παιχνίδι της Φενέρ χωρίς αυτόν;
"Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει καλή ή κακή στιγμή για έναν τραυματισμό. Αυτό που έπαθε ο Ρίκι μας συγκλόνισε όλους όμως δουλέψαμε σκληρά και ομαδικά για να φτάσουμε ως το τέλος της διαδρομής. Θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο προσόν της Φενέρ είναι η ευελιξία των παικτών της. Σχεδόν όλοι μπορούμε να παίξουμε σε διαφορετικές θέσεις και ο κόουτς έχει αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα. Αλλάζουμε θέσεις εν ώρα αγώνα, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν".

Στην πρώτη σου σεζόν στον Ερυθρό Αστέρα (2009-10) αγωνίστηκε σαν γκαρντ, μολονότι είσαι 2μ.09!
"Ναι, είναι αλήθεια. Ήταν μια ιδέα του Σβέτισλαβ Πέσιτς και πάντα θα του είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη. Η συγκεκριμένη αλλαγή με βοήθησε πολύ. Για την ακρίβεια, μου έμαθε να χειρίζομαι καλά την μπάλα και να βρίσκω καλύτερα τους συμπαίκτες μου".

Ο Ομπράντοβιτς βρίσκεται κοντά στην ανανέωση του συμβολαίου του με τη Φενέρ. Εσύ;
"Μπορείτε να μου κάνετε μια πιο εύκολη ερώτηση (γέλια); Λοιπόν, το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά, τώρα απολαμβάνω τις όμορφες στιγμές και στο μυαλό μου έχω μόνο το Final Four".

Παρ' όλα αυτά το ΝΒΑ παραμένει το όνειρό σου, σωστά;
''Ναι, θέλω να δοκιμάσω στο ΝΒΑ. Έχω opt out στο συμβόλαιό μου αυτό το καλοκαίρι όμως επαναλαμβάνω ότι δεν έχω πάρει κάποια απόφαση για το μέλλον μου.

Τα δικαιώματά σου ανήκουν στη Minnesota. Μια ομάδα που δείχνει να εμπιστεύεται τους Ευρωπαίους.
''Προχωράμε βήμα-βήμα. Αρχικά, το Final Four, μετά το πρωτάθλημα στην Τουρκία. Έπειτα θα δούμε''.

"Πιο δύσκολα τα πράγματα για τη Σερβία"

Και το Eurobasket;
''Φυσικά, όμως ο Σεπτέμβριος είναι ακόμα πολύ μακριά. Δεν το σκέφτομαι όμως είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα για τη Σερβία, σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, την περσινή σεζόν. Πλέον δεν θα είμαστε η έκπληξη. Ίσα-ίσα, είμαστε δευτεραθλητές κόσμου και όλοι μας αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Αυτό που μπορώ να πω σίγουρα είναι ότι ο στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο''.

Παρακολουθείς την πορεία της πρώην ομάδα σου, της Λαμποράλ Κούτσα;
''Ναι, βέβαια. Πέρασα τρία αξέχαστα χρόνια στη Βιτόρια. Εκεί βελτιώθηκα ως παίκτης. Η συγκεκριμένη ομάδα θα έχει πάντα μια θέση στην καρδιά μου. Λυπάμαι που δεν πέρασαν φέτος στα playoffs όμως ήταν δύσκολο να επιστρέψουν μετά το κακό ξεκίνημα στις αρχές της χρονιάς. Δεν είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ στο παρελθόν με τον Ίμπον Ναβάρο όμως τον ξέρω πολύ καλά και νομίζω πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τον πάγκο της Λαμποράλ Κούτσα. Ελπίζω να συνεχίσει και την επόμενη σεζόν''.

Είναι αλήθεια ότι είχες σχεδόν συμφωνήσει με την Μπαρτσελόνα, πριν υπογράψεις τελικά στη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ;
''Ήμασταν σε διαπραγματεύσεις, βρεθήκαμε πολύ κοντά σε συμφωνία όμως προτίμησα τη Φενέρ, ειδικά για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Όταν σε καλεί ένας κόουτς σαν κι αυτόν, πρέπει απλώς να είσαι περήφανος. Μου άρεσε πολύ η ιδέα ότι θα ενισχύσω ένα νέο πρότζεκτ και πλέον αποδεικνύεται πως πήρα τη σωστή απόφαση. Ο Ζέλικο συμμετέχει στο 14ο Final Four της καριέρας του με έκτη διαφορετική ομάδα κι εγώ θα ζήσω για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη εμπειρία''.

Πώς είναι η ζωή στην Κωνσταντινούπολη;
''Πολύ καλή. Η Κωνσταντινούπολη είναι μια τεράστια πόλη. Το μοναδικό πρόβλημα είναι η κίνηση. Όλοι σχεδόν οι παίκτες μένουν κοντά στην Ülker Sports Arena. Στον ελεύθερο χρόνο μου βγαίνω με την οικογένειά μου και τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, τον συμπαίκτη μου στην εθνική Σερβίας''.

TAGS EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ