EUROLEAGUE

Το "μαύρο κουτί" των τραυματισμών στην Μπαρτσελόνα

Το "μαύρο κουτί" των τραυματισμών στην Μπαρτσελόνα

Μετά τους δύο νέους σοβαρούς τραυματισμούς στην Μπαρτσελόνα, η Mundo Deportivo επιχείρησε να προσεγγίσει το συγκεκριμένο κομμάτι που "πληγώνει" ανεπανόρθωτα φέτος την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Μόνο για λίγο καιρό ξαποσταίνει, και ξανά προς τη δόξα τραβά. Η Μπαρτσελόνα έχασε δύο ακόμη παίκτες της από τραυματισμό, με τον Μπραντ Όλεσον και τον Άλεξ Ρένφρο να προστίθενται στη μακρά λίστα των θυμάτων. Γι αυτό κιόλας ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει νέα προσθήκη το προσεχές διάστημα, ειδικά από τη στιγμή που η ομάδα του κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει την είσοδό της στα playoffs της EuroLeague.

Πέραν της ενημέρωσης που υπήρξε περί νέας μεταγραφικής κίνησης , ο προπονητής της Μπαρτσελόνα στάθηκε σε κάτι ακόμη πολύ σημαντικό. Την αδυναμία που υπάρχει για ποιοτική προπόνηση και κατανόση των "θέλω" του. " Δεν μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί, όπως θέλουμε. Ως ένα σημείο, κάνουμε τόσα λάθη στους αγώνες γιατί δεν προπονούμαστε πλήρεις, δεν ξέρει ο ένας τον τρόπο παιχνιδιού του άλλου", ανέφερε ο Γιώργος Μπαρτζώκας μιλώντας στους δημοσιογράφους παραμονές του αγώνα με την Μπασκόνια (27/1, 22:00) για την EuroLeague, για να προσθέσει με αρκετή δόση χιούμορ:

" Κάθε φορά που με πλησιάζουν οι γιατροί της ομάδας, φοβάμαι. Δεν έχω ξαναδεί κάτι αντίστοιχο στη ζωή μου, τόσους πολλούς τραυματισμούς. Είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσεις όλο αυτό. Δεν είναι μόνο ότι έχουμε χάσει δέκα παίκτες από την αρχή της χρονιάς λόγω τραυματισμού, αλλά επίσης το γεγονός πως δεν έχουμε σταματήσει να μετράμε απώλειες κάθε μήνα".

Βάσει όλων των παραπάνω λοιπόν, η Mundo Deportivo αποφάσισε να ανοίξει το "μαύρο κουτί" των φετινών τραυματισμών της ισπανικής ομάδας, εστιάζοντας σε τέσσερα πολύ σημαντικά στοιχεία.

1. Το βεβαρημένο πρόγραμμα

Στην Μπαρτσελόνα αναφέρουν ως ένα σημαντικό λόγο για τους τραυματισμούς τα συνεχόμενα παιχνίδια και την ένταση που υπάρχει σε αυτά. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως αυξήθηκε ο αριθμός των αγώνων στην EuroLeague, αλλά επίσης ότι η Liga Endesa δεν σου επιτρέπει να χαλαρώσεις, ως η πιο ανταγωνιστική λίγκα στην Ευρώπη. Σε αυτό προσθέστε ότι στην Ισπανία δεν έχουν μεταφέρει αγώνες για τη Δευτέρα, όπως γίνεται σε όλες τις άλλες χώρες.

2. Ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας

Αυτή τη στιγμή, η Μπαρτσελόνα έχει τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας τόσο στην EuroLeague όσο και στη Liga Endesa. Τα 29.38 χρόνια που καταγράφουν οι "μπλαουγκράνα" δεν βοηθούν την κατάσταση. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι πάνω από τη Ρεάλ Μαδρίτης (29.2), την Ούνικς Καζάν (28.7) και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (28.4). Παρεμπιπτόντως, ο Ερυθρός Αστέρας (25.2) και η Μπασκόνια (25.4) είναι οι δύο πιο νεανικές ομάδες της EuroLeague.

3. Δεν υπήρχε χρόνος για ξεκούραση το καλοκαίρι

Οι περισσότεροι από τους παίκτες που τραυματίστηκαν φέτος, θα μπορούσαν να μην είχαν αυτή την κατάληξη αν το καλοκαίρι είχαν χρόνο για ξεκούραση. Η ιστορία γράφει ότι είχαν επίσημες υποχρεώσεις με τις εθνικές τους ομάδες, είτε για τα προκριματικά του EuroBasket, είτε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο μοναδικός που την έχει... γλιτώσει μέχρι στιγμής είναι ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ.

4. Άλλοι λόγοι

Η Μπαρτσελόνα οφείλει να εξετάσει τη φύση των τραυματισμών και τον χρόνο αποθεραπείας που χρειάζονται οι παίκτες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι εκπονήθηκε νέο πρόγραμμα προπόνησης και εκγύμνασης από τον σύλλογο. Όπως επίσης το γεγονός ότι το παρκέ του "Παλάου Μπλαουγκράνα" χρησιμοποιείται επίσης από τις ομάδες χάντμπολ και χόκεϊ, πράγμα που προκαλεί την περαιτέρω επιβάρυνσή του.

Αναλυτικά το ιατρικό δελτίο της Μπαρτσελόνα

Όνομα Τραυματισμός Απουσία
Σέιν Λαουάλ Κάταγμα στο πόδι Εννιά μήνες
Πέτερι Κόπονεν Διάσειση Ένας μήνας
Πάου Ρίμπας Ρήξη αχιλλείου Εννιά μήνες
Χουάν Κάρλος Ναβάρο Γαστροκνήμιο Δύο μήνες
Τζάστιν Ντόλμαν Διάστρεμμα Τρεις εβδομάδες
Ταϊρίς Ράις Τενοντίτιδα στο γόνατο Δέκα ημέρες
Βίκτορ Κλαβέρ Κάταγμα στο χέρι Ένας μήνας
Στράτος Περπέρογλου Θλάση στο γαστροκνήμιο Ένας μήνας
Μπραντ Όλεσον Διάστρεμμα Πέντε εβδομάδες
Άλεξ Ρένφρο Θλάση στο γαστροκνήμιο Έξι με οκτώ εβδομάδες
TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ