EUROLEAGUE

Μπερτομέου: "Πραγματική ευρωπαϊκή λίγκα"

Μπερτομέου: "Πραγματική ευρωπαϊκή λίγκα"

Ο Τζόρντι Μπερτομέου στη μεγάλη συνέντευξη στο Euroleague Greece, κάνει τον απολογισμό των 15 πρώτων ετών, αναλύει το όραμα για την επόμενη σεζόν και το μέλλον, αναφέρεται στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, σχολιάζει την unfair κίνηση της FIBA και μιλάει για θέματα "ταμπού" που αφορούν την Ελλάδα.

Θα δούμε τρίτη ελληνική ομάδα στη Euroleague; Θα παίξει ευρωπαϊκή ομάδα στο ΝΒΑ; Τι γίνεται με τις κινήσεις "ανοίγματος των συνόρων" της Euroleague; Τι γίνεται με τους νέους κανονισμούς; Θα έχουν οι ομάδες περισσότερα έσοδα; Ποιος θα κάνει πίσω μετά την κίνηση της FIBA; Ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου, παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στο Euroleague Greece, απαντώντας σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες φιλάθλους.

Μαζί με τη Euroleague ξεκινά και η SuperBasketball, που θα κάνει τζάμπολ σήμερα στις 00.00. Παρουσιάζουν οι Μάνος Μίχαλος - Στέφανος Τριαντάφυλλος, σχολιάζουν οι Γιάννης Φιλέρης, Τάσος Μαγουλάς, Παντελής Διαμαντόπουλος, Νίκη Μπάκουλη και Γιάννης Ντεντόπουλος.

Ποιες οι προσδοκίες και οι στόχοι σας για τη νέα χρονιά;

Προσδοκούμε να έχουμε μια ακόμη καλύτερη διοργάνωση από ότι πέρσι - που ήταν αν μη τι άλλο μια εξαιρετική σεζόν- από την άποψη της απόδοσης και της ανταπόκρισης του κόσμου. Μην ξεχνάμε ότι πέρσι η προσέλευση των θεατών στα γήπεδα, αλλά και η διανομή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Φέτος, ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τα νούμερα.

Προκύπτει κάτι καινούργιο από τις συναντήσεις που κάνατε το καλοκαίρι με τους προπονητές, τους διαιτητές και τις ομάδες;

Αυτές οι συναντήσεις έχουν στόχο ώστε να μοιραστούμε με τους προπονητές, αλλά και με τους παίκτες - με τους οποίους συναντηθήκαμε για πρώτη φορά φέτος - τους στόχους και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα. Θέλουμε να παίρνουν μέρος στις συζητήσεις που κάναμε, διότι αν μη τι άλλο μπορούν να μας βοηθήσουν. Άλλωστε είμαστε πάντα υπέρ του ανοιχτού διαλόγου. Αναμένουμε στη συνεισφορά τους και λαμβάνουμε υπόψη τις υποδείξεις τους. Όταν παίρνουμε κάποιες στρατηγικές αποφάσεις θέλουμε να καταλαβαίνουν ποια είναι η φιλοσοφία της κάθε κίνησης, για αυτό και θέλουμε να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας μαζί τους και παράλληλα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε την άποψη τους.

Τι καινούργιο να περιμένουμε τη νέα σεζόν;

Φέτος, θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της Euroleague εμπειρίας. Δουλεύουμε ώστε να βελτιώσουμε τον φωτισμό στα γήπεδα και το επίπεδο των μεταδόσεων, που θα είναι ποια σε HD ποιότητα σε όλες τις χώρες. Θέλουμε να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα παιχνίδια, όπως για παράδειγμα ο τρόπος παρουσίασης των ομάδων. Παράλληλα, εισήχθη κι ένας νέος κανονισμός, αυτός των 14''. Μικρά πράγματα, που είναι σημαντικά για την βελτίωση της ποιότητας του αγώνα.

Οι νέοι κανονισμοί θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του προϊόντος;

Ο κανονισμός των 14'' σίγουρα θα βοηθήσει. Όλοι θέλουν το μπάσκετ να έχει όλο και πιο γρήγορο ρυθμό. Αυτός ο κανονισμός κινείται προς αυτή την κατεύθυνση., στο να κάνει δηλαδή το ματς ταχύτερο, δίνοντας στις ομάδες περισσότερες κατοχές. Η ισπανική λίγκα που του είχε εισάγει από πέρσι, είναι πολύ ευχαριστημένη με τον νέο κανονισμό.

Θα γίνει και η Ελλάδα κομμάτι των Global Games με παιχνίδια μεταξύ των ομάδων του ΝΒΑ και της Euroleague;

Όταν το ΝΒΑ διαπραγματεύεται για αυτά τα παιχνίδια, λαμβάνει υπόψη πολύ τα κριτήρια μάρκετινγκ της κάθε χώρας. Οπότε είναι λογικό αυτοί οι αγώνες να διοργανώνονται σε αγορές όπως η γερμανική, η τουρκική, η ισπανική και η ιταλική, που αποτελούν προτεραιότητα για το ΝΒΑ. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα αλλάξει στο μέλλον. Ενδεχομένως, όμως, μια ελληνική ομάδα να παίξει στην Ισπανία, ή σε μια άλλη χώρα. Από τη μεριάς μας θέλουμε οι Έλληνες φίλαθλοι να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία των Global Games.

Μπερτομέου: "Πραγματική ευρωπαϊκή λίγκα"

Global games, το διηπειρωτικό... Η Euroleague παγκοσμιοποιείται;

Φέτος είχαμε αγώνες στο Ρίο, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Λαμποράλ πήγαν στη Λατινική Αμερική, η Μπαρτσελόνα έπαιξε στην Κίνα και στην Ταϊβάν. Θέλουμε να επεκτείνουμε το brand της Euroleague μέσω των καλύτερων ομάδων μας, για να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Τα κριτήρια στην παρούσα φάση δεν είναι μόνο επιχειρηματικά. Είναι μια διαδικασία ανταλλαγής εμπειριών. Δείχνουμε στον κόσμο ότι μπάσκετ υψηλότερου επιπέδου, δεν είναι μόνο το ΝΒΑ, αλλά κι ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ποιοτικές ομάδες και παίκτες. Είναι κάτι που γνωρίζουμε εμείς από πρώτο χέρι, αλλά θέλουμε να το μάθει και ο υπόλοιπος κόσμος.

Θα δούμε και χώρες από άλλες ηπείρους να παίζουν στην Euroleague;

Είναι πολύ νωρίς ακόμη. Έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά στη διανομή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Στη Βραζιλία, στην Αργεντινή και στο Μεξικό όλοι μας μιλούσαν για την Euroleague, ήξεραν τους παίκτες και τις ομάδες, παρακολουθούσαν αγώνες κάθε βδομάδα. Είναι μια δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια και απαιτεί χρόνο.

Στο Ρίο συναντηθήκατε και με τη FIBA. Προκύπτει κάτι χειροπιαστό από αυτό το διάλογο;

Στη Βραζιλία συναντηθήκαμε με τον κ. Μπάουμαν και στην Ευρώπη με τον κ. Ντεμιρέλ. Είχαμε συζητήσεις για πολλά θέματα, όπως κατά τη διάρκεια της χρονιάς για την προώθηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έχουμε καλή επικοινωνία: συναντιόμαστε και συζητάμε. Το ίδιο έγινε και στα πλαίσια του Διηπειρωτικού. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε όλα τα θέματα στο ίδιο μήκος κύματος,

Η FIBA αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής, θα καταργήσει τις απευθείας προκρίσεις από τις διοργανώσεις και θα εισάγει προκριματικά κατά τη διάρκεια της χρονιάς...

Αυτό είναι ένα από τα θέματα στα οποία δεν βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα. Η FIBA πήρε μια απόφαση γνωρίζοντας το πρόγραμμα των εθνικών πρωταθλημάτων, της Euroleague και του ΝΒΑ. Βγάζω το συμπέρασμα ότι βάσει των συνθηκών οι παίκτες δεν θα είναι διαθέσιμοι για τα παιχνίδια με τις εθνικές ομάδες. Είναι ο μόνος λόγος που διαφωνούμε με αυτή την ιδέα: αν ήμουν υπεύθυνος για μια λίγκα, θα προσπαθούσα να εγγυηθώ την παρουσία των καλύτερων παικτών.

Η απουσία των παικτών δημιουργεί δύο βασικά προβλήματα. Το ένα έχει να κάνει με την ποιότητα των αγώνων και το ενδιαφέρον του κόσμου και το άλλο είναι η δημιουργία μιας κατάστασης αθέμιτου ανταγωνισμού. Φανταστείτε για παράδειγμα στην Euroleague να έπαιζαν διαφορετικοί παίκτες στην κανονική περίοδο και στο Top-16 και διαφορετικοί στα Play-offs και στο Final-Four. Δεν θα ήταν άδικο; Θα συμβεί το ίδιο. Διαφορετικές ομάδες θα παίζουν στα προκριματικά και διαφορετικές θα εμφανίζονται το καλοκαίρι. Οπότε καταλήγουμε ότι δεν η διοργάνωση όχι μόνο δεν θα είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά θα είναι και άδικη.

Μπερτομέου: "Πραγματική ευρωπαϊκή λίγκα"

Δεν σκέφτεστε να αλλάξετε, δηλαδή, το σύστημα διεξαγωγής;

Όχι, δεν θα αλλάξουμε το καλεντάρι μας. Ξέρετε, το εκάστοτε σύστημα διεξαγωγής χρειάζεται χρόνο, διαφορετικά μπερδεύει τον κόσμο. Και να είμαι ειλικρινής είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το νέο σύστημα που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι το νέο Top-16 έχει δώσει μεγάλο ενδιαφέρον στη διοργάνωση. Έχει, όμως, πλήξει την κανονική περίοδο. Η άποψη σας;

Καταλαβαίνουμε ότι πάντα η πρώτη φάση θα είναι λιγότερο ενδιαφέρουσα από τις άλλες. Συνήθως η πρώτη φάση είναι πιο "ήσυχη" και η ένταση αυξάνεται όσο κυλάει η χρονιά προς το τέλος. Υπάρχει όμως αρκετό ενδιαφέρον στη μάχη για την πρόκριση. Οι Έλληνες ή οι Ισπανοί μπορεί να το βλέπουν διαφορετικά, διότι οι στόχοι των ομάδων τους είναι άλλοι, αλλά για άλλες ομάδες η πρώτη φάση και η πρόκριση έχει μεγάλη αξία. Από την άλλη το νέο σύστημα προσφέρει πολλά περισσότερα μεγάλα παιχνίδια στο Top-16, ενώ ακολουθούν ενδιαφέροντα παιχνίδια στα Play-offs και το Final-Four στο οποίο οι ομάδες έχουν μόνο μια ευκαιρία. Το σύστημα δουλεύει. Όλοι είναι ευχαριστημένοι.

Πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες για μεγαλύτερα έσοδα των ομάδων, ή για μια συζήτηση διαφορετικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων;

Δεν μπορούμε να το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Από την άλλη, όμως, σε καμία διοργάνωση, ούτε καν στο ΝΒΑ, δεν είναι η ίδια η λίγκα υπεύθυνη για τα έσοδα των ομάδων. Η λίγκα είναι υπεύθυνη για να ορίσει το πλαίσιο στο οποίο θα δουλέψουν οι ομάδες για να αυξήσουν τα έσοδα τους. Στο ΝΒΑ τα έσοδα που επιστρέφονται στην ομάδα από τη λίγκα ανέρχονται στο 20%. Στην Euroleague είναι το 8%.

Ασφαλώς και ενδιαφερόμαστε για την ευμάρεια των ομάδων, αλλά αυτό που μπορούμε ουσιαστικά να διασφαλίσουμε είναι να δώσουμε στις διοικήσεις τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να μπορούν με τη συνεπή, μεθοδική και έξυπνη δική τους δουλειά να αυξήσουν τα έσοδα τους. Εμείς προσφέρουμε μια καλή διοργάνωση, ένα γεμάτο καλεντάρι και όλες τις συνθήκες για να ανθίσουν. Δεν μπορεί η Euroleague να γεμίσει τα γήπεδα. Μπορεί, όμως, να βοηθήσει τις ομάδες να μάθουν τις στρατηγικές για να πουλήσουν περισσότερα εισιτήρια. Το να φέρουν κόσμο στο γήπεδο, όμως, είναι δική τους ευθύνη και αρμοδιότητα.

Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ίδρυση της Euroleague. Ποια από τα βήματα που οραματίστηκαν τα κλαμπ το 2000 έγιναν, ποια όχι και ποια ακόμη πρέπει να γίνουν;

Από τότε κάναμε μεγάλη πρόοδο, ειδικά στο κομμάτι της συνεργασίας με τις ομάδες. Βλέπουμε τώρα έντονη την ιδέα της συνεργασίας των ομάδων με την διοργανώτρια αρχή, αλλά και μεταξύ τους. Κάτι τέτοιο δεν γινόταν την εποχή της FIBA. Και το ξεκίνημα δεν ήταν εύκολο, διότι οι ομάδες δεν ήταν συνηθισμένες σε τέτοιες τακτικές. Γκρουπ ανθρώπων, δηλαδή, να δουλεύουν εκτός γηπέδου για να κάνουν τη λίγκα καλύτερη, πιο ανταγωνιστική;

Είμαι χαρούμενος επίσης με την πρόοδο που έγινε στο θέμα των γηπέδων. Υπάρχουν ακόμη γήπεδα που δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά έχουν γίνει βήματα μπροστά σε σχέση με τις αρένες που είχαμε το 2000. Επίσης, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που το "καλεντάρι" είναι πιο γεμάτο από ποτέ. Δεν είχαν ποτέ οι ευρωπαϊκές ομάδες κοντά στα 30 παιχνίδια, έχοντας διασφαλίσει ότι τα ματς της Euroleague είναι τα πιο σημαντικά της σεζόν για τους συλλόγους. Επίσης, ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε 200 χώρες να παρακολουθούν τηλεοπτικά την Euroleague.

Από την άλλη, βέβαια, έχουμε και πολλά θέματα να λύσουμε. Ειδικά αυτά που αφορούν οικονομικά ζητήματα. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει και το μοντέλο του Financial Fair Play που θα εφαρμοστεί στην επόμενη χρονιά και θέλουμε να βρούμε τον τρόπο ώστε η διοργάνωση να είναι πιο επικερδής και πιο εμπορική. Αυτές είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που παραμένουν μπροστά μας.

Πώς φαντάζεστε την Euroleague τα επόμενα 15 χρόνια;

Είχαμε αυτή τη συζήτηση τον Ιούλιο με τις ομάδες του Eurocup, όπου τους παρουσιάσαμε το πλάνο μας για το μέλλον. Θέλουμε η Euroleague να γίνει μια αληθινή ευρωπαϊκή λίγκα, με τις ομάδες να παίζουν η μια την άλλη κατά τη διάρκεια της σεζόν, όπως γίνεται στα εθνικά πρωταθλήματα, με τις ομάδες να προβιβάζονται και να υποβιβάζονται μέσω του Eurocup. Θα υπάρχουν φυσικά τα προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στην κορυφαία διοργάνωση, αλλά η συμμετοχή θα κρίνεται και από τα αγωνιστικά κριτήρια. Αυτό είναι το όραμα μας για το μέλλον.

Μπερτομέου: "Πραγματική ευρωπαϊκή λίγκα"

Η δημιουργία ενός κοινού διαύλου μεταξύ του ΝΒΑ και της Euroleague είναι εφικτή; Να δούμε δηλαδή ευρωπαϊκές ομάδες να αγωνίζονται στο αμερικάνικο πρωτάθλημα;

Αυτό το σενάριο απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν βρίσκονται στην ίδια σελίδα σε ότι αφορά τον αθλητισμό. Αυτή είναι μια λάθος προσέγγιση. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντική η καλή σχέση και η καλή συνεργασία με το ΝΒΑ, όπως γίνεται δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια. Όσο πιο στενή είναι η συνεργασία μας, τόσο καλύτερη θα είναι η προώθηση του αθλήματος και τόσο περισσότερο θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές.

Οι Έλληνες φίλαθλοι αναρωτιούνται συνεχώς πότε θα ξαναδούμε τρίτη ελληνική ομάδα στην Euroleague...

Αντιδρούμε σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα. Σύμφωνα, λοιπόν, με την ελληνική πραγματικότητα τα τελευταία 10 χρόνια δεν υπήρχε κάποια ομάδα που θα μπορούσε να πάρει μέρος με αξιώσεις και συνέπεια στη Euroleague. Εδώ, οι περισσότερες ελληνικές ομάδες έχουν δυσκολίες να παίξουν στο Eurocup. Δεν είναι μόνο θέμα ανταγωνιστικότητας, ωστόσο, αλλά περισσότερο οικονομικά τα κριτήρια. Θέλουμε να έχομε περισσότερες ομάδες ελληνικές, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία 20 χρόνια μόνο μια ομάδα έχει πάρει το πρωτάθλημα εκτός Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε οποιαδήποτε υποψηφιότητα, που παρουσιάζει ένα μακροχρόνιο πλάνο, πληροί τα οικονομικά και γηπεδικά κριτήρια. Θα θέλαμε πολύ να μελετήσουμε ένα τέτοιο project.

Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους φιλάθλους;

Να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο γήπεδο! Ο στόχος που θέτουμε πάντα είναι: περισσότεροι φίλαθλοι στο γήπεδο. Χωρίς φιλάθλους το σύστημα δεν έχει νόημα. Θέλουμε τους φιλάθλους να πηγαίνουν στο γήπεδο και να είναι χαρούμενοι. Οι ελληνικές ομάδες έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτό το κομμάτι, αποτελούν μέρος του προγράμματος εισιτηρίων της Euroleague, αλλά όλοι ξέρουμε ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ