EUROLEAGUE

Δέδας: "Ο Παναθηναϊκός μπορεί να εκτοξευτεί"

Δέδας: "Ο Παναθηναϊκός μπορεί να εκτοξευτεί"

Ο τεχνικός της Γκαζιάντεπ, Στέφανος Δέδας μιλάει στο Euroleague Greece για το τουρκικό ντέρμπι που έρχεται στην Euroleague, "ξεσκεπάζει" τα τρωτά σημεία των Τούρκων κι εξηγεί πως μπορεί να προκριθεί ο Παναθηναϊκός

Ένα από τα σπουδαιότερα ντέρμπι της Ευρώπης μεταφέρεται στη Euroleague και το σίγουρο είναι ότι οι απανταχού μπασκετικοί θα κάτσουν την Παρασκευή (5/2) με μεγάλο ενδιαφέρον για να παρακολουθήσουν το Εφές - Φενέρμπαχτσε ή αν προτιμάτε το... Ίβκοβιτς εναντίον Ομπράντοβιτς.

Φυσικά με μεγάλο ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουν το παιχνίδι και οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού, καθώς είναι ένας αγώνας που θα επηρεάσει την εικόνα του Ε ομίλου.

Με αφορμή αυτήν τη σπουδαία αναμέτρηση το Euroleague Greece ζήτησε την άποψη του... ειδικού και τα όσα είπε ο κόουτς της τουρκικής Γκαζιάντεπ, Στέφανος Δέδας ήταν άκρως ενδιαφέροντα. Ο Έλληνας τεχνικός, ο οποίος στο ντεμπούτο του ως head coach των Τούρκων οδήγησε την ομάδα του στη νίκη επί της Εφές (97-96), αναφέρεται στα όσα περιμένουμε να δούμε από αυτό το ντέρμπι, "αποκαλύπτει" ποια είναι τα τρωτά σημεία της Εφές και της Φενέρμπαχτσε, ενώ εξηγεί τον τρόπο που ο Παναθηναϊκός μπορεί να επιστρέψει και πάλι στον δρόμο των επιτυχιών. Ο νεαρός τεχνικός δεν αρνήθηκε να αναφερθεί στα όσα έγιναν προκειμένου να φύγει ο Γιούρι Ζντοβτς για την ΑΕΚ και να αναλάβει αυτός τα ηνία αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στο Γκαζιάντεπ, καθώς λίγα χιλιόμετρα μακριά είναι η εμπόλεμη Συρία!

Δέδας: "Ο Παναθηναϊκός μπορεί να εκτοξευτεί"

Πώς βλέπετε το τουρκικό ντέρμπι που έρχεται στην Euroleague;

" Σίγουρα η Φενέρ είναι σε πολύ καλή κατάσταση αυτή την περίοδο, όμως κι οι δύο θα έλεγα ότι παίζουν καλά τον τελευταία καιρό. Γενικότερα έχουν πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση τους εξαιτίας του τουρκικού πρωταθλήματος, καθώς χρειάζεται να σπαταλούν περισσότερη ενέργεια απ' όσο θα ήθελαν. Θεωρώ ότι είναι ένα ματς χωρίς μεγάλο φαβορί.Η Φενέρμπαχτσε θέλει να εξασφαλίσει την πρώτη θέση ή τουλάχιστον μία από τις πρώτες δύο που οδηγούν με πλεονέκτημα έδρας σταplayoffs. Αν καταφέρει να κάνει το 6-0 νομίζω ότι θα είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό μέσα στην πρώτη δυάδα κι αυτό από μόνο του είναι ένα μεγάλο κίνητρο για τους παίκτες. Από την άλλη, η Εφές μετά τη νίκη στην Μάλαγα θέλει να πάρει ακόμα μία νίκη που δεν θα πάρουν οι περισσότεροι ανταγωνιστές της. Κατά την άποψη μου είναι ένα ματς που στο τέλος του δρόμου ίσως δείχνει καιfinal 4, καθώς ο νικητής θα πάρει πλεονέκτημα για την πρώτη δυάδα του ομίλου κάτι που θα δώσει πλεονέκτημα σταplayoffs".

Έχοντας δει τις κόντρες Ομπράντοβιτς - Ίβκοβιτς πέρσι και φέτος στην Τουρκία τι να περιμένουμε;

"Οι δύο τους γνωρίζονται καλά οπότε μυστικά δεν υπάρχουν. Σε αυτό το παιχνίδι υπάρχουν μόνο οι παράμετροι της συγκέντρωσης, της θέλησης και του ποιος θα είναι σε καλή ημέρα. Η δύναμη της Εφές είναι συγκεκριμένη και εννοώ τις επιθετικές δημιουργίες των Ερτέλ - Γκρέιτζερ κι από εκεί και πέρα τα περιφερειακά σουτ του Ντίμπλερ ή τα τελειώματα του Ντάνστον. Μεταξύ αυτών έχουμε το παιχνίδι με πρόσωπο των Σάριτς και Μπράουν που σκοράρουν έπειτα από ατομικές ενέργειες. Στην πραγματικότητα αυτοί είναι οι 3 πυλώνες της Εφές κι αυτό το ξέρει η Φενέρ, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα κερδίσουν κιόλας. Πριν ένα μήνα παίξανε για το τουρκικό πρωτάθλημα κι η Εφές μπορεί να μην κέρδισε εύκολα, όμως κυριάρχησε επιθετικά. Στην αντίπερα όχθη η Φενέρ στηρίζεται πολύ στην ενέργεια του Βέσελι που βοηθάει πάρα πολύ σε άμυνα κι επίθεση. Αυτός είναι το νούμερο ένα στοιχείο της Φενέρ. Από εκεί και πέρα διανύουν μία περίοδο φορμαρίσματος οι Ντίξον, Ντατόμε και Μπογκντάνοβιτς που έχουν βρει φοβερή χημεία επιθετικά και δίνουν λύσεις. Αυτός ο άξονας των 4 παικτών είναι πολύ σημαντικός. Η ενέργεια του Ούντο μαζί με Βέσελι κάνουν καλό αμυντικό δίδυμο. Και οι δύο ομάδες παίζουν παρόμοιο μπάσκετ αλλά οι περιφερειακοί της Φενέρ πιο οξυδερκείς και ξέρουν να διαχειρίζονται καλύτερα κάποιες στιγμές. Η Εφές παίζει περισσότερο με το ένστικτο ενώ η Φενέρ περισσότερο με το μυαλό".

Δέδας: "Ο Παναθηναϊκός μπορεί να εκτοξευτεί"

Με την Γκαζιάντεπ είχατε κερδίσει την Εφές πριν περίπου έναν μήνα (97-96). Ποια θεωρείτε ότι είναι τα τρωτά της σημεία;

" Εμείς προετοιμαστήκαμε ότι κάποια στιγμή θα χαλαρώσουν και πράγματι όταν πήραν τη διαφορά το έκαναν. Ο Ερτέλ παρά το μεγάλο ταλέντο που διαθέτει είναι ένας παίκτης ενστίκτου και δεν κάνει διαχείριση χρόνου και σκορ. Για εμένα αυτό είναι ένα πολύ τρωτό σημείο της Εφές. Όταν έχουν προβάδισμα παίζουν γρήγορα και είναι επιρρεπείς στο λάθος. Η διαχείριση του Ερτέλ ήταν ένα σημείο που επιλέξαμε και δουλέψαμε εκεί κι έτσι όταν πήραμε το μομέντουμ του αγώνα έγινε πιο εύκολη η δουλειά μας.

Επίσης θα μπορούσα να πω ότι οι Γκρέιντζερ και Ερτέλ απασχολούν πολύ την μπάλα με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι παίκτες που βρίσκονται εκείνη την ώρα στο παρκέ να βγαίνουν εκτός ρυθμού. Αυτό τους οδηγεί σε μονοδιάστατες επιθέσεις, καθώς έχουν συγκεκριμένες παραμέτρους στο παιχνίδι τους. Συνοψίζοντας, οι δύο αδυναμίες της Εφές είναι το μονοδιάστατο στυλ που έχουν στο τέλος, καθώς παίζουν συνέχεια πικλ εν ρολ με Ντάνστον - Ερτέλ αλλά και ο έλεγχος του ρυθμού από τον Ερτέλ. Από εκεί και πέρα η Εφές δεν έχει κάποια άλλη μεγάλη αδυναμία και στην καλή της ημέρα μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο!".

"Ο Παναθηναϊκός μπορεί να εκτοξευτεί"

Δέδας: "Ο Παναθηναϊκός μπορεί να εκτοξευτεί"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Παναθηναϊκός μπορεί απέναντι στις τούρκικες ομάδες να μαζέψει τις απαιτούμενες νίκες για να προκριθεί;

" Σίγουρα μπορεί να μαζέψει τις νίκες γιατί παρά την όχι και τόσο καλή πορεία του μέχρι τώρα εντούτοις έχει δείξει ότι μπορεί να κερδίσει τον οποιοδήποτε αντίπαλο. Κέρδισε δύο φορές τον Ολυμπιακό, επικράτησε της Καρσίγιακα κι έχασε στις λεπτομέρειες από την Κουμπάν.

Στον Παναθηναϊκό αυτό που λείπει είναι λίγο αυτοπεποίθηση γιατί είναι νέα ομάδα με νέο προπονητικό επιτελείο και είναι φυσικό να μην διαθέτει την σταθερότητα άλλων, όμως στην πραγματικότητα καμία ομάδα φέτος δεν είναι σταθερή! Είναι μεγάλη η σεζόν με πολλά δύσκολα παιχνίδια και στον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει η ποιότητα που υπήρχε πριν 8 χρόνια για να μην έχει καθόλου αναταράξεις. Αν πάρει κάποια μεγάλη νίκη και μέσα από αυτή βελτιωθεί η αυτοπεποίθηση του τότε θεωρώ ότι μετά από κάποιο μεγάλο αποτέλεσμα μπορεί να εκτοξευτεί. Δείχνει δύσκολο στην παρούσα φάση, όμως όλες οι ομάδες έχουν προβλήματα".

"Μόνο έτσι θα έφευγε ο Ζντοβτς για την ΑΕΚ"

Πως αξιολογείτε το επίπεδο του τουρκικού πρωταθλήματος;

"Προσωπικά θεωρώ ότι το τουρκικό πρωτάθλημα είναι το νούμερο 1 αυτή τη στιγμή. Κοιτώντας τα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα που διαθέτουν σπουδαίες ομάδες θα παρατηρήσεις ότι στην κορυφή οι διαφορές δεν είναι μεγάλες, όμως αν συγκρίνεις τους πρωτοπόρους με τις ομάδες της ουράς τότε θα καταλάβεις ότι η Τουρκία είναι το καλύτερη λίγκα της Ευρώπης. Η διαφορά ποιότητας της πρώτης με την τελευταία είναι ελάχιστη. Στο τουρκικό πρωτάθλημα κανείς δεν μπορεί συστηματικά κι όχι συγκυριακά να κερδίσει με 20 πόντους διαφορά σε κάθε παιχνίδι. Όλα τα αποτελέσματα είναι λογικά και ικανά να έρθουν. Αν δούμε την Φενέρ να χάνει στο γήπεδο της είναι έκπληξη, όμως έχει γίνει στο παρελθόν και θα ξαναγίνει".

Δέδας: "Ο Παναθηναϊκός μπορεί να εκτοξευτεί"

Έχοντας πλέον τα ηνία της Γκαζιάντεπ στα χέρια σας τι έχει αλλάξει και πως ήταν αυτή η μετάβαση για εσάς;

" Η αλήθεια είναι ότι έγινε πολύ γρήγορα και δεν είχα προετοιμαστεί άμεσα γι αυτό, όμως δεν έχω κρύψει ότι ήταν μέσα στις φιλοδοξίες μου κάποια στιγμή να γίνω πρώτος προπονητής. Η συγκυρία ήταν τέτοια που έπειτα από επιθυμία της διοίκησης ο μόνος τρόπος για να απελευθερωθεί ο Γιούρι Ζντοβτς και να αναλάβει την ΑΕΚ ήταν να μείνω εγώ ως πρώτος γιατί ξέρω το περιβάλλον. Όπως καταλαβαίνετε είναι μεγάλη πρόκληση για εμένα να καταφέρω να κρατήσω Γκαζιαντεπ σε ένα καλό επίπεδο".
Πώς είναι η ζωή σε μία ακριτική πόλη όπως είναι το Γκαζιάντεπ που βρίσκεται στα σύνορα με την εμπόλεμη Συρία;

" Στην καθημερινότητα μας δεν υπάρχει η αίσθηση ότι κάτι γίνεται μερικά χιλιόμετρα πιο νότια. Σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπάρχει η πολιτική κρίση που έχει η Τουρκία κι ο πόλεμος. Η καθημερινότητα η δική μου και της οικογένειας μου είναι συγκεκριμένη και περιλαμβάνει πολλές προπονήσεις και κάποια έξοδο όταν υπάρχει χρόνος. Μοιάζει να είναι επικίνδυνο, όμως εδώ όλα είναι φυσιολογικά. Η αλήθεια είναι ότι κατά κύριο λόγο ό,τι τρομοκρατικό συμβαίνει γίνεται στις μεγαλουπόλεις όπως η Άγκυρα. Φυσικά κι εμείς προσπαθούμε να αποφεύγουμε να πάμε σε συγκεντρώσεις και οτιδήποτε θα μπορούσε να γίνει στόχος".
Twitter: @Karamousadakis

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ