EUROLEAGUE

VIDEO-ANALYSIS: Πώς ο Ολυμπιακός νίκησε τη Μάλαγα

VIDEO-ANALYSIS: Πώς ο Ολυμπιακός νίκησε τη Μάλαγα

Ο Χάντερ έκανε ατομικό ρεκόρ και ο Σπανούλης το καλύτερο του φετινό παιχνίδι. Ο Στ. Τριαντάφυλλος δείχνει με τη βοήθεια του VIDEO το πως ο αρχηγός του Ολυμπιακού διέλυσε την άμυνα των Ισπανών και ρωτάει: θυμάστε ποιος άλλος "ερυθρόλευκους" έδωσε 14 πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο;

Κάτω από μια πέτρα στον Αμαζόνιο γράφει "μην αφήσεις τον Σπανούλη να πάει αντίθετα από το screen". Δεν ήταν γραμμένο όμως στα ισπανικά και η Μάλαγα βίωσε στο πετσί της το καλύτερο φετινό παιχνίδι του αρχηγού του Ολυμπιακού. Και του Χάντερ. Στην πιο σημαντική ως τώρα νίκη των "ερυθρολεύκων" στην Euroleague.

Ακριβώς. Ήταν το καλύτερο ποδαρικό. Ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα από τη Μάλαγα και πρόσθεσε στον απολογισμό του ένα διπλό. Σαν κι αυτά που θα κρίνουν πολλά όταν θα γίνει η τελική σούμα. Ή μήπως έχει καείς αντίρρηση μετά το 4 στα 4 που έκαναν οι φιλοξενούμενοι σ' αυτό το γκρουπ; Το Top-16 δεν είναι παίξε-γέλασε. Και κάθε νίκη, πόσο μάλλον εκτός έδρας, μετράει πολύ.

Οι "ερυθρόλευκοι" στηρίχτηκαν σε τρεις πυλώνες για να αποδράσουν ακόμη μια φορά με τη νίκη από τη Μάλαγα. Ο ένας ήταν ο Βασίλης Σπανούλης, ο άλλος ο Οθέλο Χάντερ και ο τρίτος η πολύ καλή αμυντική δουλειά, που κράτησε τους "πράσινους" της Ανδαλουσίας 15 πόντους χαμηλότερα από τον μέσο όρο τους. Η ομάδα του Πλάθα σκόραρε 76.3 πόντους στην πρώτη φάση, ενώ τώρα έμεινε στους 61.

Θέλετε κι άλλα νούμερα; Η Μάλαγα που σούταρε με 51% στα δίποντα, έμεινε στο 32% (13/40) και στο 17% στα τρίποντα. Μακριά δηλαδή από τον καλό εαυτό της.

Πολύ καθοριστικός για τους "ερυθρολεύκους" αποδείχτηκε ο Οθέλο Χάντερ, ο οποίος επιβεβαίωσε (από την καλή) τα σκαμπανεβάσματα του. Ο Αμερικανός σέντερ όταν είναι καλός είναι... πολύ καλός. Για αυτό και στο συγκεκριμένο παιχνίδι που μπήκε από την αρχή καλά, σημείωσε ρεκόρ καριέρας στην Euroleague με 18 πόντους (9/10) και 7 ριμπάουντ σε 28 λεπτά, υποχρεώνοντας τον Παντελή Διαμαντόπουλο να σκαρφιστεί τον μεγαλειώδη τίτλο " Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει Ο-Θέλω ".

Τη θέση "5" στον Ολυμπιακό μοιράζονται οι Χάντερ και Ντάνστον, οπότε είναι λογικό όταν παίζει ο ένας καλά, ο άλλος να μπαίνει σε έναν πιο δευτερεύοντα ρόλο. Όπως έγινε και στην Ισπανία με τον Ντάνστον, που ούτως ή άλλως δεν μπήκε στο παιχνίδι (έκανε γρήγορα φάουλ, έχασε και ένα λέι-απ που τον επηρέασε). Αυτό είναι και ένα μεγάλο συν του Ολυμπιακού, που έχει τη δυνατότητα να τελειώνει τα παιχνίδια χρησιμοποιώντας δύο επιλογές, ανάλογα τις συνθήκες του αγώνα και την ημέρα που βρίσκονται οι Αμερικανοί.

Ο Σπανούλης που έκανε ότι ήθελε

Ο τίτλος του MVP ανήκει, ωστόσο, στον Βασίλη Σπανούλη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού την ημέρα που πέρασε 4ος στον πίνακα των καλύτερων πασέρ της Euroleague , έκανε το καλύτερο του φετινό παιχνίδι. Ναι, κατά τη γνώμη μου καλύτερο από αυτό στην Κλαπέιντα (παρά το ρεκόρ πόντων). Οι 11 πόντοι του μπορεί να μην γεμίζουν στο μάτι, παρόλα αυτά η συνολική του απόδοση ήταν εξαιρετική. Κατάφερε να νικήσει κατά κράτος την άμυνα της Μάλαγα, βρίσκοντας τη λύση ανεξάρτητα της τακτικής που ακολούθησε ο Πλάθα.

Μικρή λεπτομέρεια: Η Μάλαγα αγωνίστηκε χωρίς τον Μάρκοβιτς, μένοντας με έναν μόνο πλέι-μέικερ, τον Τζέισον Γκρέιτζερ. Ο Πλάθα από τη στιγμή που δεν ήθελε να φθείρει τον Ουρουγουανό γκαρντ τον κράτησε μακριά από το μαρκάρισμα του Σπανούλη. Άλλο που δεν ήθελε ο αρχηγός του Ολυμπιακού που έκανε πάρτι (μια ημέρα μετά την ονομαστική του εορτή) απέναντι σε όλους τους άλλους αμυντικούς που έριξε πάνω του ο Ισπανός τεχνικός.

Οι "πράσινοι" της Ανδαλουσίας δοκίμασαν αρκετές αμυντικές τακτικές. Να παίξουν hedge-out (δυναμικά δηλαδή), να γεμίσουν τη ρακέτα με σώματα, ακόμη και να κάνουν αλλαγές με τον Φραν Βάσκεζ να αναλαμβάνει να τον αντιμετωπίσει στα πόδια. Τζίφος. Ο Σπανούλης έχοντας στο μυαλό του ειδικά ως το 35' να δημιουργήσει ρήγμα έφτιαξε πολλά σουτ για τους συμπαίκτες του: καρφώματα για τον Χάντερ, αλλά και αμαρκάριστα σουτ για τους περιφερειακούς. Αν μάλιστα οι παίκτες που ανοίγουν το γήπεδο (Χάρντεν, Λοτζέσκι, Πέτγουεϊ, Μάντζαρης, Πρίντεζης) είχαν καλύτερο ποσοστό από το 3/16, τότε η διαφορά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη για τους Πειραιώτες.

Το πρώτο στοιχείο που αναγράφεται στο scouting report του Σπανούλη είναι το "να μην πάει αντίθετα από το pick". Είναι η αγαπημένη συνήθεια του 32χρονου γκαρντ, ο οποίος προσπαθεί να κινηθεί από την άλλη πλευρά για να αποφύγει την βοήθεια του ψηλού ή να κερδίσει το φάουλ. Η Μάλαγα επέτρεψε πολλές τέτοιες φάσεις από την αρχή μάλιστα του αγώνα, μειώνοντας πολύ τις πιθανότητες για νίκη, καθώς σ' αυτό το επίπεδο το πρώτο βήμα για την καλή άμυνα είναι "να μην αφήσεις τον αντίπαλο να κάνει αυτό που του αρέσει".

Κι ας μου επιτραπεί να υπογραμμίσω μια θεωρία μου (βλέπω κάτω-κάτω)

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε μαζεμένες όλες τις φάσεις του Σπανούλη και τον χαρακτηριστικό τρόπου που νίκησε (ή προσπάθησε να νικήσει) την αντίπαλη άμυνα. Δείτε χαρακτηριστικά αρκετές επιθέσεις στις οποίες περνάει αντίθετα από το σκριν, άλλες που τιμωρεί με μια καλή πάσα την υπερβολικά κλειστή άμυνα των Ισπανών, ή κάποιες που βρίσκει τον Χάντερ για μια θεαματική συνεργασία κοντού-ψηλού.

Οι 14 πόντοι του Πέτγουεϊ στο τελευταίο δεκάλεπτο

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής SuperBasketball υπήρχαν ξανά αρκετά σχόλια για τον Μπρεντ Πέτγουεϊ "που δεν γίνεται να τελειώνει τα παιχνίδια", ενός παίκτη που έχει ως μειονέκτημα το γεγονός ότι η δική του προσφορά δεν μετριέται στην στατιστική και δεν φαίνεται στο μάτι του απλού φιλάθλου. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιλογή των παικτών γίνεται με βάση τη χημεία και της ισορροπία μιας ομάδας κι ότι το χτίσιμο του καλοκαιριού δεν μοιάζει με all-star επιλογή.

Οπότε θα πρέπει να έχουμε πάντα στα υπόψιν μας πως ο Πέτγουεϊ είναι συμπληρωματικός του Πρίντεζη, ενός παίκτη με ικανότητα στο low-post και έφεση στα τελειώματα (κάτι που έδειξε χαρακτηριστικά στο τρίτο δεκάλεπτο, προσφέροντας πόντους μέσα από τη ρακέτα στον Ολυμπιακό). Ο Αμερικανός, λοιπόν, δίνει στον Ολυμπιακό τα στοιχεία που λείπουν στον Πρίντεζη: παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, μέγεθος στις αμυντικές περιστροφές και αμυντικό ριμπάουντ. Συν του ότι είναι ένας παίκτης απαραίτητος για την καλή αμυντική λειτουργία της ομάδας, καθώς μαζί με τους επίσης αθλητικούς Ντάνστον και Χάντερ καλύπτουν τις "τρύπες" των περιφερειακών.

Ο Πέτγουεϊ, λοιπόν, επιβεβαίωσε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο γιατί είναι χρήσιμος σε μια ομάδα και γιατί θα μπορούσε να τελειώνει κάλλιστα τα παιχνίδια (το ίδιο ισχύει και για τον Πρίντεζη, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης αυτή τη στιγμή). Ο Αμερικανός φόργουορντ έδωσε 14 πόντους στον Ολυμπιακό στην τέταρτη περίοδο. Περισσότερους από ότι ο Βασίλης Σπανούλης για λόγου χάρη.

Δείτε το βίντεο για να τους θυμηθείτε:

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ