EUROLEAGUE

Δεν υπάρχει μπορώ, υπάρχει... Ο-θέλω

Δεν υπάρχει μπορώ, υπάρχει... Ο-θέλω
INTIME SPORTS

Ο Παντέλης Διαμαντόπουλος πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός θα κουβαλάει μήνες το διπλό στη Μάλαγα και προτείνει αποχή από την βαθμολογία.

Μετά από τόσα χρόνια παρακολούθησης της συγκεκριμένης διοργάνωσης, θαρρώ ότι είστε κι εσείς παλιές καραβάνες και γνωρίζετε καλά, πόσο σημαντικά είναι κάτι διπλά, όπως αυτό που πήρε ο Ολυμπιακός στη Μάλαγα. Σύμφωνα με τις δικές μου μελέτες, χωρίς φυσικά να διεκδικώ το αλάθητο ή το απόλυτο των προβλέψεων, αν η ομάδα του Πειραιά έχανε στην Ανδαλουσία, θα κουβαλούσε αυτό το… κίτρινο φύλλο ως το τέλος του τοπ- 16, όπως ακριβώς συνέβη πέρυσι με την ήττα από την Αρμάνι Μιλάνο.

Δεν έγιναν όλα αυτά. Ο Ολυμπιακός ήταν συνεπής στο πρώτο του ραντεβού το 2015. Έπαιξε την καλή του άμυνα, δεν κώλωσε να κάνει πολλά φάουλ(κάποια αχρείαστα), είχε ηρεμία, εμπειρία, καθαρό μυαλό στις κρίσιμες στιγμές και έτσι πήρε το ροζ χαρτί, απέναντι σε μια φορμαρισμένη ομάδα τον τελευταίο καιρό. Δεν κατέκτησε την Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός. Ούτε καν προκρίθηκε. Όμως μάζευε κι ας είναι ρώγες, όταν μάλιστα είσαι σε έναν όμιλο- φωτιά και με ομάδες που θα σε δυσκολέψουν στο ίδιο σου το σπίτι. Και μην κρυβόμαστε, θα ‘ρθουν και ματς ειδικών συνθηκών στο ΣΕΦ, όπου οι Ολυμπιακοί θα αποθεώνουν αντιπάλους(δικαιολογημένα) και η ομάδα θα πρέπει στο «καπάκι» να τους κάνει να φύγουν με κατεβασμένο κεφάλι. Η μοίρα των παικτών είναι να μένουν μόνοι, όταν γίνεται το τζάμπολ. Όπως συνέβη και χθες, σε μια δύσκολη έδρα. Το καλό για τους «ερυθρόλευκους»; Μόλις «άναψαν τη μηχανή» μετά το 12- 9, δεν έχασαν ποτέ ξανά το προβάδισμα. Μαγκιά τους… και θέλετε και τα πιο ωραία;

Ολοκληρώνεται ένα ημίχρονο σε ματς με το σκορ 29- 32. Δεν έχεις δει τίποτα. Πρώτη σκέψη; Αμυνάρες, θα πεις. Δεύτερη; Δεν έβαζαν γκολ με τίποτα. Τρίτη; Καλά, πόσα λάθη έκαναν. Και τώρα περνάμε σε απαντήσεις:

Η Μάλαγα των 29 πόντων είχε μόνο 4 λάθη. Ο Ολυμπιακός με τους 32, είχε κάνει 8, κερδίζοντας 24- 19 στα ριμπάουντ που αρχικά έχανε. Τα πιο... σκληρά όμως ήταν άλλα: Οι Ισπανοί από τους 29 πόντους, τους 18 τους είχαν πάρει με βολές. Ο Ολυμπιακός καλύτερος στην στατιστική, όμως έκανε τα φάουλ κατά ριπάς. Και το πλήρωνε. Πρεμιέρα του τοπ- 16, με ένα τόσο περίεργο ημίχρονο. Η ομάδα του λιμανιού, εκεί που δεν έκανε φάουλ με τίποτα, έχει πάει στο άλλο άκρο. Πριν καν συμπληρωθεί λεπτό, μπορεί παίκτης να ‘χει δυο φάουλ. Ο Πέτγουεϊ, κάποια στιγμή με δυο φάουλ, μπήκε στη θέση του Πρίντεζη και μετά από πέντε δευτερόλεπτα, έκανε τρίτο φάουλ!!! Η επιθετική άμυνα, έχει αυτές τις παρενέργειες. Την ίδια ώρα όμως, αυτή η άμυνα, είχε κρατήσει και τους Ανδαλουσιάνους στο 1/10 τρίποντα και 4/19 δίποντα. Έτσι είναι η τακτική, κάτι θα πάρεις, κάτι θα χάσεις.

Ε, ορισμένα ανόητα φάουλ σε χώρο δράσης …χιλιόμετρα από το καλάθι, πάντα είναι αχρείαστα, αλλά εκ του ασφαλούς και μακριά από το παρκέ όλα σου φαίνονται εύκολα. Ο Σφαιρόπουλος έκανε και τις πατέντες του, με τον Ντάρντεν στο «4» για λίγο, άφησε μαζί Σλούκα- Σπανούλη και γενικά είδε την ομάδα του, μετά το πρώτο κάκιστο 5λεπτο, να βρίσκει έναν θετικότατο ρυθμό ανασταλτικά. Στην επίθεση ο Ολυμπιακός δεν «έβγαζε μάτια». Ο Λοτζέσκι ξεκόλλησε την ομάδα, οι ψηλοί πήγαν να δώσουν πόντους, αλλά «φορτώθηκαν» με φάουλ και η κατάσταση ήταν μπερδεμένη.

Για Ολυμπιακό μιλάμε όμως, έχει μάθει να πορεύεται σε δύσκολες καταστάσεις. Έχει μάθει και να τις δημιουργεί. Ολυμπιακός χωρίς …ιδιαιτερότητες στο παιχνίδι δεν υπάρχει. Αν όλα ήταν εύκολα, αν όλα «καθαρίζονταν σαν αυγό» δε θα μιλάγαμε για τον Ολυμπιακό. Αυτό που έψαχναν λοιπόν οι «ερυθρόλευκοι» ήταν να συνεχίσουν να αμύνονται σωστά, με βοήθειες όταν πρέπει και πάνω απ’ όλα, να συνεργαστούν στην επίθεση δίχως χαμένα εύκολα καλάθια από κάτω(δυο φορές), δίχως «τρελές» πάσες στην αδύναμη πλευρά(τρεις φορές) και δίχως «τρακαρίσματα» στα πικ ‘ν ρολ(άλλες δυο φορές)!

Οι Ανδαλουσιάνοι είχαν πίστη και μπράβο τους. Τι δεν είχαν; Παίκτες να σταματήσουν τον Χάντερ. Ο Αμερικανός ήταν μεγάλος μάγκας. Όχι για τους πόντους του. Αλλά γιατί αποκτήθηκε για δεύτερος και συνεχίζει να δίνει ροζ φύλλα, δικαιολογώντας πέρα για πέρα τα λεφτά που σπατάλησαν οι Αγγελόπουλοι. Ο Οθέλο επέδειξε και μεγάλη εξυπνάδα. Ήταν εκεί ακόμη και για να μαζέψει άστοχα σουτ συμπαικτών του, να εκμεταλλευτεί την αφηρημάδα αντιπάλων και να καρφώσει. Ο Ντάνστον έχει βρει τέλειο παρτενέρ, απλά καλύτερα κι αυτός να ξαναπατήσει γκάζι. Χωρίς Αγραβάνη, με τον Πρίντεζη να ψάχνει πατήματα(και πάλι βοήθησε πολύ) και τον Πέτγουεϊ να κάνει φάουλ, ο Ολυμπιακός θέλει βοήθεια απ’ όλο τον κόσμο σε άμυνα στο ποστ, αλλά και ριμπάουντ. Έγινε ομαδική δουλειά, το είδαμε όλοι.

Εξάλλου σε κανένα ματς δεν θα παίζουν πέντε παίκτες υπέροχα. Ο στόχος του Ολυμπιακού πρέπει να είναι, να έχει δυο- τρεις σούπερ σε κάθε αγώνα και άλλους τόσους σε νορμάλ καλή κατάσταση. Αυτό έγινε στο τελευταίο δεκάλεπτο. Γιατί πέρα από τον Χάντερ, δούλεψε καλά ο Λαφαγιέτ και βέβαια μπήκε στο… χορό και ο Σπανούλης. Όμως να ξεκαθαρίσω κάτι για τον αρχηγό. Ναι, 11 πόντους έβαλε. Αλλά απέναντι σε μια ζόρικη άμυνα, κατάλαβε ότι δε χρειάζονται λάθη(έκανε μόνο δυο) και έδωσε δέκα τελικές πάσες. Αυτό είναι μπάσκετ! Ο Λοτζέσκι ήταν αυτός που «άναψε τη μηχανή» στα αρχικά ζόρια και είναι χρέος να επισημανθεί. Γενικά πάντως, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται ομαδικά και δε θα βγει χαμένος. Είναι μεγάλο το ταξίδι του τοπ- 16, δεν χρειάζονται προβλέψεις και μεγάλα λόγια. Καλύτερα να μην κοιτάς τη βαθμολογία. Να βλέπεις απλά τον επόμενο αντίπαλο. Έτσι, ίσως να κάνεις τη δουλειά πολύ καλύτερα κι απ’ ότι εσύ ο ίδιος αρχικά υπολόγιζες…

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ